Bnr horizont, May 14 2012



Дата11.05.2017
Размер80.01 Kb.
#21085

BNR Horizont, May 14 2012

http://bnr.bg/sites/horizont/Economics/Bulgaria/Pages/1405NashivTexas.aspx

Представители на българския бизнес, които са в САЩ, започват обиколката си от Тексас



С посещение в град Остин, щата Тексас, делегация от представители на българския бизнес започва втората бизнес обиколка, водена от американския посланик у нас Джеймс Уорлик и от посланика на България в Съединените щати Елена Поптодорова. Обиколката ще продължи до 18 май, всеки етап ще бъде посветен на конкретна тема. След Остин делегацията ще бъде в Лос Анджелис, Сиатъл и Сан Хосе.

Тазгодишното издание на форума, станал популярен като "Бизнес роуд шоу", е да се стимулира развитието на търговията и деловите отношения между двете държави.

Изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев каза в "Преди всички", че обиколката съвпада с представянето на един доклад и анализ през тази седмица, трансатлантическата седмица във Вашингтон. Там се срещат законодатели от Европа и Америка, т.е. Америка прави среща с депутатите от Европейския парламент. В доклада беше подчертано, че има голям потенциал в периферията на ЕС и тази периферия се подценява в момента. От една страна, е географското ни положение, от друга - България има традиционно силни връзки със страните от Близкия изток и с бившите съветски републики. В този анализ Америка изведнъж едва ли не преоткри, че това е така. Когато говорим за България навън, трябва да говорим за Югоизточна Европа, защото за големите инвеститори така пазарът е по-видим.

Във вторник към участниците в бизнес обиколката ще се присъедини и президентът Росен Плевнелиев. В Сиатъл той ще се срещне с основателя на компанията "Майкрософт" Бил Гейтс, а в Силициевата долина - с президента на компанията "Сиско" Джон Чеймбърс.

Българинът от Чикаго Хамид Русев има въпроси към президента Росен Плевнелиев: Какво ще направят за България да се подобри положението там? Не става бързо, преди да вървиш - пълзиш, а след това ставаш. Криза винаги ще има, аз мисля, че тук има много прогресивни българи в Чикаго. Тук животът е по-различен, тук има ред, който трябва да се спазва, а в България не се спазва. Ще питам президента за имуществата на България извън нея, как се стопанисват. Споразуменията между двете държави за пенсиите, сигурно ги няма - също ме интересуват. Младото българско общество в Америка абсолютно не го интересува политическият живот в България, каза Хамид Русев в предаването "Преди всички".


Vesti.bg


15.05.2012

Президентът Росен Плевнелиев заминава за САЩ

Българският президент ще има вечеря с президента Барак Обама и ще участва в срещата на върха на НАТО

Росен Плевнелиев

Българският президент Росен Плевнелиев отпътува за първото си посещение в Съединените щати. Късно тази вечер той ще пристигне в Сиатъл, където ще се срещне с Бил Гейтс, съобщи БНТ. Програмата му включва още посещения в Сан Франциско и Чикаго.

Срещата с един от най-богатите американци - основателят на Майкрософт, ще се проведе само няколко часа след като Плевнелиев стъпи на американска земя.

По време на посещението си в САЩ той ще има вечеря с президента Барак Обама и ще участва в срещата на върха на НАТО. В Чикаго Плевнелиев ще посети православните църкви "Света София" и "Свети Иван Рилски". Държавният глава ще вземе участие и в честването на 10-годишнината на българското училище "Джон Атанасов".

Държабният глава ще се срещне със сина на изобретателя на първия компютър.

TV 7 video


http://tv7.bg/news/politics/9236812.html

Българският президент се срещна с Бил Гейтс


Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс. Държавният глава е на официално посещение в САЩ, където ще развива българо-американските бизнес отношение, най-вече в сферата на високите технологии. Освен посещение в Силициевата долина, Плевнелиев ще разговаря и с едни от глобалните бизнес лидери, както и с българската общност на Новия континент. Президентът ще се включи и в срещата на върха на НАТО в Чикаго.

След близо 13 часа полет и едно междинно кацане в Исландия, президентът Росен Плевнелиев започна американската си обиколка. С нетипично хубавото време за Сиатъл започна разговорът между Плевнелиев и един от най-богатите хора на планетата. Срещата продължи без медийно присъствие по настояване на Бил Гейтс.

Плевнелиев и Гейтс са обсъдили образованието в България и развитието на онлайн обучението. Фондацията на Гейтс и неговата съпруга Мелинда участва в един от най-успешните проекти в България за създаването на достъп до компютри и интернет в библиотеките в малките населени места. Проектът приключва следващата година, а до този момент около 900 села в България са взели участие.

Плевнелиев смята, че страната ни също може да бъде полезна за Гейтс чрез БАН и ваксините, които изработват нашите учени. Въпреки това президентът не се е осмелил да покани в България основателя на Microsoft.

 Буквално на другия край на света българската делегация се оказа истинска атракция за жителите на Сиатъл. Дългият конвой с официалните коли на президента затвори улиците на големия град, а американците снимаха и махаха на гостите си.
Livenews

Росен Плевнелиев отпътува за САЩ


Вторник | 15 Май 2012 | 08:02 Прочетена: 83 Коментари: 0

Снимка: prezident.bg



Росен Плевнелиев


Президентът ще се срещне с Барак Обама и Бил Гейтс


Президентът на България Росен Плевнелиев отпътува за първото си посещение в Съединените щати, предаде БНТ. Късно тази вечер той ще пристигне в Сиатъл, където ще се срещне с Бил Гейтс. Програмата му включва още посещения в Сан Франциско и Чикаго.

Срещата с един от най-богатите американци - основателят на Майкрософт Бил Гейтс, ще се проведе само няколко часа след като Плевнелиев стъпи на американска земя. По време на посещението си в САЩ той ще има вечеря с президента Барак Обама и ще участва в срещата на върха на НАТО. В Чикаго Плевнелиев ще посети православните църкви "Света София" и "Свети Иван Рилски". Държавният глава ще вземе участие и в честването на 10-годишнината на българското училище "Джон Атанасов" и ще се срещне със сина на изобретателя на първия компютър.

Video, Dnes plus, 16.05.
http://dnesplus.bg/VideoNews.aspx?n=567168
You tube video, Plevneliev in USA, 16.05.
http://www.youtube.com/watch?v=suE0-j2Pb7A

BNT video, 17.05


Бизнес срещи на президента Плевнелиев в САЩ



http://bnt.bg/bg/news/view/76240/biznes_sreshti_na_prezidenta_plevneliev_v_sa_sht
Продължават срещите на българския президент с американския бизнес. В Сиатъл Росен Плевнелиев получи съвети как да развиваме иновациите и
високите технологии. Пред представители на Google, Microsoft, Amazon и facebook българският президент разказа за информационните технологии у
нас, електронното правителство и проекта за "София тех парк"!

Иновации, високи технологии, енергетика и енергийна ефективност - това са основните сфери, в които президентът Росен Плевнелиев призова американския бизнес да инвестира у нас.

Пред членовете на най-стария и известен Райнер бизнес клуб в Сиатъл Плевнелиев нарече електронното ни правителство индустрия, в която също могат да вложат парите си.

Росен Плевнелиев, президент на България:


- Днес бизнесмените бяха много окуражени от това, което чуха - истината. Точни и ясни послания и това ни прави силни. В момента ние сглобяваме цялостната концепция. Това е и моята задача като президент - да обясня на света, че ние имаме концепция. Не на парче, а от началото до края в подкрепа на високотехнологичните сектори и иновациите.

Един от важните съвети, които президентът получи днес от американските експерти бе, че хората, които ще творят бъдещето в ІТ сектора и иновациите в България трябва да бъдат не чужденци, а българи, успели в съответната високотехнологична област, независимо къде по света. Именно те могат да влязат в ролята на така наречените тук, в Америка, бизнес ангели и да инвестират в родината си средства, умения, опит и идеи. За да имат те успех обаче е нужна държавна инвестициия в образованието на точно този тип кадри. Като пример америкаците посочиха университета в Сиатъл, дал началото на технологичния бум в града, стартирал от Боинг и достигнал до Майкрософт и Гугъл. Без да губи време Росен Плевнелиев веднага използва дадените му съвети и на среща с българите в Сиатъл, работещи в ІТ сектора, ги покани да инвестират в електронното правителство у нас и им разказа за бъдещето на хай тех парка. Готови ли са успелите млади българи да се върнат у нас и да вложат идеите и парите си.

Нора и Георги работят на мениджърски позиции в Майкрософт. Тя се занимава с привличането на млади мениджъри в компанията, а той анализира финансовите рискове в инвестиционнната политика. Съветът им към техните бъдещи колеги, заели се да развият високите технологии в България, вижте във видеото.
Автор: Ирина Цонева - спец. пратеник на БНТ в САЩ

Nova TV, 16.05.

Бил Гейтс: България има много потенциал


http://novatv.bg/news/view/2012/05/16/30649/%D0%91%D0%B8%D0%BB-%D0%93%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81:-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB/
В първия ден от посещението си в САЩ щати президентът Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс. В България има много потенциал, като трябва да се наблегне на науката и инженерството. Тази оценка за развитието на страната ни беше дадена от втория най-богат човек в света и един от най-големите филантропи на планетата.

 Още в началото на разговора с българската делегация, Бил Гейтс се е заинтересувал за параметрите в развитието на българската икономика и е останал впечатлен от данните за държавния ни дълг и оползотворяването на парите от еврофондовете. Милиардерът не пропуснал да даде и някои съвети.

Що се отнася до дейността на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс" у нас, преуспелият бизнесмен е изразил задоволството си от реализацията на проекта на стойност 15 млн. долара „Глобални библиотеки".

Инициативата за модернизиране на библиотеки в слабо населени места е в ход вече трета година. До момента 960 такива учреждения са обновени, като всички са с подсигурен свободен достъп до интернет и информационните технологии. Проектът ще продължи до 2013 г. и ще покрие общо 1.200 библиотеки, над 70% от които са в села. В Сиатъл са били водени преговори за втора фаза на „Глобални библиотеки" в България.

Президентът Плевнелиев е изтъкнал високата квалификация на учените от БАН в ключови за фондацията „Гейтс" сфери като намирането на ваксини срещу коварни болести като ХИВ и туберкулоза. Предложението за сътрудничество и инвестиции на фондацията е заинтригувало Бил Гейтс.

Репортер: Олег Иванов

BNT, video, 22.05.


Двустранни срещи на Плевнелиев в САЩ



http://bnt.bg/bg/sport/view/76593/dvustranni_sreshti_na_plevneliev_v_sa_sht
Навсякъде в момента България е символ на ново лице и нов подход. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след края на срещата на върха на НАТО в Чикаго. В рамките на форума Плевнелиев проведе официални двустранни срещи с президентите на Турция и Грузия и премиерите на Холандия и Норвегия, както и много неформални разговори на 4 очи.

Присъединяването на България към шенгенското пространство и възможностите за диверсификация на енергийните доставки бяха в центъра на разговорите.

С турския президент Абдулах Гюл Росен Плевнелиев се договори за скорошен мащабен двустранен бизнес форум в Истанбул с цел задълбочаване на икономическите отношения.

Росен Плевнелиев: "Отново посочих колко важно е Турция да подкрепи началото на изграждането на интерконектора, който да свърже България с турската газопреносна мрежа."

По време на разговора е бил заявен и интерес от турски банки за инвестиции у нас.

Росен Плевнелиев: "Чувствам се много потвърден и щастлив от това, че световните лидери признават едно огромно постижение на България, а именно факта, че за последните 10 години успя драматично да намали дълга си от 75 на 16 %. Защо това е важно, защото Бългаия дългосрочно е дала заявката да бъде една много стабилна държава."

Световният бизнес оттук нататък ще инвестира само в такива държави, обясни Плевнелиев, но каза, че е нужно още подобряване на бизнес климата у нас и на правораздавателната система.

Премиерът на Норвегия получи от президента покана, норвежки компании, които са едни от световните лидери в бизнеса, да участват в стартираната вече концесия за добив на газ в черноморското крайбрежие.

Росен Плевнелиев: "Също така норвежки газ стига до Румъния. Аз повдигнах въпроса и помолих да потърсим начин този газ след като стигне до Румъния, да може да стигне и до Блъгария. България ще изгражда интерконектор и с Румъния."

Темата за диверсификацията на газовите доставки бе в основата на разговора на Плевнелиев и с грузинския му колега Михаил Саакашвили.



Автор: Ирина Цонева - спец. пратеник на БНТ в САЩ


Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница