Бнт денят започва – сутрешен блок Георги Първанов: Дори и само да остане „Южен поток”, това само по себе си е „Голям шлем”Дата27.10.2018
Размер164 Kb.
#101337
БНТ - Денят започва – сутрешен блок

Георги Първанов: Дори и само да остане „Южен поток”, това само по себе си е „Голям шлем”

Дори и само да остане „Южен поток”, това само по себе си е „Голям шлем”, защото става дума за стотици милиони такси. Аз искрено съжалявам за провала на другите два проекта. Това каза Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година, за предаването на БНТ „Денят започва” във връзка с отпадането на проектите за АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”. „Онзи ден дойде новината за затварянето на АЕЦ „Белене”, за прекратяването на проекта, което за мен е естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ”, смята той. Според него този проект не бива да се приема като окончателно затворен. „След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която страна трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”, заяви Първанов. Той приема и идеята за референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене” и предлага да стартира подписка за референдум. „Мисля, че с една подписка много по-солидно ще звучи”, смята той.

По отношение на завръщането си в БСП Първанов каза: „Досега смятам, че може би най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандатите си. Но гледайки какво става в държавата, а и в БСП, в левицата, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна. И това обяснява моето връщане. Според него той трудно би могъл да постигне лично за себе си нещо повече от това, което вече е постигнал. „Но мисля, че с авторитета, който имам, със знанията, с опита бих могъл да бъда полезен. И това усещам в разговорите с хората, които ежедневно”, допълни той.

Преса - 5 стр.

Първанов: Борисов дръпна шалтера

Георги Първанов много остро разкритикува решението за АЕЦ „Белене" и обяви, че възобновяването на проекта ще стане първа точка от предизборната програма на левицата. Ще поискат и референдум по темата.

„Ако трябва да охарактеризирам с едно изречение това, което стана вчера, то е: Бойко дръпна шалтера. Това е краят на ядрената енергетика в България, освен ако няма друго управление, което да възобнови проекта", коментира Първанов пред актива в столичния район „Оборище".

„Ще загубим милиарди инвестиции, ще загубим възможност за развитие на много съпътстващи производства. Такъв крупен проект неминуемо щеше да дръпне много и икономиката на региона, и на страната." каза Първанов.

„Една ядрена централа означава много сигурност. Преди броени дни премиерът каза, че руско-българска централа няма да се строи. Аз питам: ако се премести този реактор от Белене в Козлодуй, по-малко руски пи ще бъде. Освен това ще трябва да чака 10-15 а може би и 20 години, по мнението на експерти", заяви още Първанов снощи. в „Оборище" беше първият му пробив за столицата, след като му отказаха среща в „Люлин".

Fakti.bg

Първанов: Съжалявам за двата провала по „Големия шлем“

КРОСС

Георги Първанов: „Искаме рестарт на „Белене”

Румен Петков: Когато газта е руска, няма независимост

И руската страна и българската страна са имали грешки в преговорния процес. В това число сигурно и нашето правителство, защото това забавяне не направи проекта необратим. Това коментира Румен Петков, депутат от Коалиция за България, в предаването „Добро утро, България” на ТВ7 във връзка с АЕЦ „Белене”. Според него тезата, че по този начин се върви към диверсификация е невярна. „Ние казваме, че изграждането на тази енергийна мощност в „Белене” ни прави енергийно зависими от Русия, но когато я местим в „Козлодуй”, сме енергийно независими”, посочи той.

Другият абсурд, свързан с диверсификацията, според Петков, е изграждането на руска парогазова централа в „Белене”. Той уточни, че на няколко пъти е ставало въпрос за доставки на газ от „Южен поток”. Ако пък тази централа се прави с презумпцията, че там ще се ползва шистов газ, това означава, че правителството нарушава решение на парламента. „Когато газта е руска, няма независимост”, заяви Петков.

Според него, продажната цена от „Белене” би била около 60 евро на мегаватчас. „Това, което се говори за парогазова централа, ще е около 330-350”, добави той.Dariknews.bg

Румен Петков хвали Борисов, бил по-голям играч от Станишев

Бойко Борисов е по-голям играч от Сергей Станишев, но двамата са трудно сравними като потенциал, като технология на вземане на решения и на политики. Това заяви пред ТВ 7 депутатът от БСП Румен Петков. Той обаче допълни, че двамата политици са съвършено различни и несравними и като потенциал, и като технология на вземане на решения и като правене на политика.

Петков изброи и талантите на Бойко Борисов. „Гъвкавостта и светкавичността в неговите реакции, взаимодействието му с медиите, това е нещо, което трудно може да му се отрече”, каза той.

Петков беше лаконичен относно противоборството на Станишев и Първанов за лидерското място в партията. Бившият министър обясни, че за него най-важното е как БСП да спечели изборите. По думите му това е възможно, ако партията „се мобилизира и промени през следващата година и половина”.Той беше категоричен, че през последните три години БСП не е алтернатива на ГЕРБ.Трайчо Трайков, „Здравей, България”, Нова телевизия

Правителството взе правилно решение за АЕЦ „Белене”

Газ може да дойде отвсякъде, вече се отварят връзките ни с Румъния, с Гърция, заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Така Трайков отговори на думите на депутатa от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров, който попита откъде ще идва газа за газовата станция, която правителството има намерение са строи на мястото на АЕЦ "Белене": "Тази централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия?", попита Димитров.

Трайков посочи, че миналия понеделник вече е подписан в Гърция меморандум между България и Гърция за терминал за втечнен газ, това ще има изключително значение за нас. Този газ ще идва от Кипър и Израел, които в момента работят върху големи находища на газ. Те не искат газта да минава през Турция, а да го втечняват и да изнасят директно за Европа през Гърция. Така че Гърция ще поеме големи количества от този газ, посочи Трайчо Трайков.

За шистовия газ той заяви, че се разработва технология, която да щади повече природата при добиването на шистов газ. Трайков е сигурен, че това ще стане. Имаме каспийски, черноморски, източносредиземноморски, шистов газ, изброи той.

Въпреки че много хора се зачудиха къде точно да потърсят дефекти в моята работа, през последните години е извършена подготовката за строежа на газовите ни връзки. Има тръби вече, ОВОС се прави в момента. Гръцката ни връзка трябва да започне да се строи до края на годината, а май месец започва румънската връзка, каза Трайков. Турската връзка също се доуточнява. С Турция проблемът не е технически, а геостратегически, защото Турция се опитва да се позиционира като Русия, уточни той. Турция иска да продава газ, който те наричат турски, но всъщност не е турски този газ.

Според бившия енергиен министър токът от Белене би бил неприемливо скъп. Нова атомна централа ще произвежда изключително скъп ток. За реакторa, който правителството планува да използва като седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", Трайков каза, че има още да се плаща, но не е толкова много, колко се смята. Този реактор не е най-модерният реактор - той е междинен модел. Най-практичният начин да отиграем тази ситуация е този реактор веднага да го продадем и да поръчаме новия модел. Ако се сложи в АЕЦ "Козлодуй", реакторът ще остарее, и освен това са замразени пари. Ако сега го продадем с парите можем да купим нов реактор и да стабилизираме НЕК.

За преговорите с "Газпром" и дали спирането на двата важни проекта Бургас – Александруполис и АЕЦ "Белене" ще повлияе на преговорите за по-ниска цена на газа Трайчо Трайков, че всичко е въпрос на тактика. По-ниската цена е постижима. При условие, че "Газпром" има уговорка за по-ниски цени с 10-20% на газа с други европейско страни, 10-15% процента отстъпка може и на нас да направят. Според него ние сме много добър клиент на "Газпром", плащаме си в срок всичко, което е по договор, така че, ако те имат аргументи към нас, ние също имаме доста сериозни аргументи към тях. Винаги сме били коректен партньор, допълни той. Трайков пожела успех на новия министър Делян Добрев в преговорите.

За изхода от случката - "Белене" Трайков посочи, че за целта се прави анализ на статуса – кой какво дължи и трябва да получава и се прекратява проектът. Мисля, че и те могат да излязат от този проект, без да изгубят нещо. Трайков заяви, че няма да има големи неустойки, тъй като ние голяма част от това оборудване за централата сме го платили.

За думите на Симеон Дянков, че Трайков може би ще продължи да работи за правителството Трайков каза, че това не му е било предлагано досега. Ако някой не става за министър, не виждам как ще става за съветник. Но като цяло Трайков посочи, че има желание и идеи, с които може да помогне на кабинета.ИТАР-ТАСС: АЕЦ „Белене” – поредният енергиен руски проект, станал жертва на българско политическо решение

България излезе от проекта с руско участие за изграждането на АЕЦ „Белене”, но не се отказва от дружбата си с Русия, поне на думи. Българският премиер Бойко Борисов и президентът на страната Росен Плевнелиев подчертаха веднага след обявяването на официалното решение за „Белене”, че отношенията между България и Русия не се ограничават само с един проект, а напротив – трябва да се развиват в други направления. Същия ден самият Борисов по време на презентация на книга на известния български дипломат Симеон Радев „Външната политика на доктор Стоилов и помирението с Русия” цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – именно толкова плаща ежегодно България за природния газ, доставян от Русия, коментира ИТАР-ТАСС.

Под определението „приятелство по сметка” между България и Русия някак си не може да влезе проектът АЕЦ „Белене”, който беше нужен повече на България, отколкото на Русия.

Предизвиква недоумение и предложението на правителството за строителството на газова станция на мястото на площадката, предназначена за АЕЦ „Белене”. Тази идея вече бе наречена „техническа авантюра”, тъй като не е известно как ще се доставя газ за планираната станция, която ще се намира в район без газова инфраструктура.

Без АЕЦ „Белене” България се обрича на „енергиен глад” и ще бъде принудена да внася електроенергия, коментира руската агенция.

24 Часа - 10 стр.

Как закопахме 3 млрд. евро в АЕЦ „Белене"

Нерешителност, задкулисни игри и съмнения за корупция ги измъкнаха от джоба на българите

За 31 г. българите инвестираха поне 3 млрд. евро в пустата и равна сега площадка на АЕЦ "Белене". Това е рекапитулацията на решенията на различни правителства за втората атомна централа.

Започва се на 20 март 1981 г,. когато Министерският съвет взема решение за строителството. То е предшествано от дълго проучване на 8 площадки. Избира се тази при Белене въпреки съмненията за разлом, изложени в една Бяла книга на БАН. И която залага бомба под проекта.

В края на 1981 г. площадката е отчуждена, а на следващата година започва работа по нея. Първият бетон се налива през 1987 г. След три години 40% от строителните дейности са извършени, 80 на сто от оборудването са доставени. През 1990 г. екоорганизации начело с "Екогласност" провеждат протести срещу строителството на атомната централа. Те стават един от символите на демократичните промени. Правителството на Андрей Луканов спира работата, а през 1991 г. кабинетът на Димитър Попов взема решение за погребване на проекта. Оттогава са и идеите за строителство на газова централа на площадката на Белене. Филип Димитров въпреки реакциите на екоорганйзации докара от Чехия по Дунав реактора. Оборудването престоя, докато не го продадохме на руснаците, и реакторът вече прави ток в калининската АЕЦ. А Цялото упражнение в строителство и спиране бе изчислявано на 1,8 млрд. долара "Белене" възкръсна през 2002 г. при правителството на Симеон Сакско-бугготски с ангажимента към ЕС България да затвори малките блокове в "Козлодуй". И досега се помни, че себестойността на тока от I и II блок бе 0,92 ст., а на III и IV - под 2 ст.

Първи лансира идеята да бъде продължен проектът тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев. Официално я обяви Симеон Сакскобургготски при учредяване на НДСВ като партия.

Първоначално намерението е да се монтира реакторът, който е на площадката, с мотив, че държавата е вложила 1,8 млрд. долара и тази инвестиция престоява години. Освен това се чертаеха фаталистични картини за недостиг на ток след спирането на малките блокове в" Козлодуй". Първото решение на кабинета е за размразяване на " Белене". Възлага се на Милко Ковачев. Той разви сериозна дейност. Говореше за мощности от 1200 мегавата. А втората АЕЦ трябваше да е готова до 2008 г. по твърденията на шефа на енергийната комисия в парламента Веселин Близнаков. Той изчисляваше, че за доизграждането й ще трябват 1,2 млрд. долара. По-късно вече се говореше за 1,5 млрд. А цената на тока се спрягаше около 3 цента. Някъде между размразяването на проекта и вземане то на окончателното решение на кабинета започна да се говори, че 1/3 от оборудването е за скрап

И че технологията е остаряла. Така се стига до отказване от старото оборудване, което беше основание да се възроди проектът, тъй като ще излезе по-евтин. Ядреното лоби наложи идея за чисто нова централа на тази площадка. Медийно започнаха да се лансират последни поколения руски реактори, канадският "Канду", 600-мегаватовите на "Уестингхаус", дори на корейската "Хюндай". По това време властта в енергетиката се приписваше на "Риск инженеринг" и на нейния шеф Богомил Манчев. По-късно компанията стана подизпълнител на архитект-инженера на проекта "Уорли Парсънс". През лятото на 2004 г. бе актуална идеята за сливане на "Козлодуй" и "Белене" и Създаване на мегаядрена компания, която да построи новата централа Дори бе подготвено решение, което да бъде одобрено от Министерския съвет, но до това не се стигна.

Пак в тази година избухна и скандал с "канадското писмо" за "Белене". Анонимното писмо, което се приписваше на български автор, замеси канадската компания AECL и висши представители на властта в готвен подкуп за 40-80 млн. долара. Бе намесено и името на Мария Луиза, сестра на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Това обаче торпилира участието на канадците в "Белене". Тогава вече цената на тока се изчисляваше на 4 цента. На 20 май 2005 г. НЕК обяви търг за избор на изпълнител. Оферти подадоха руската "Атомстройекспорт" и чешката "Шкода Алианс". Изискването реакторите да бъдат ВВЕР предопредели и участниците в търга. Комисията определи за победител "Атомстроекспорт". Пред погледите на двамата президенти Владимир Путин и Георги Първанов бе подписано споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене". След това Путин изкара един мандат като премиер, върна се като президент, и все не се постигна разбирателство за цената.

През това време България похарчи по думите на сега управляващите към 2 млрд. евро. С тях плати рязането с лазерни въжета на фундамента на стария реактор и разрушаването на площадката, за технически проект, за 2/3 от цената на оборудването. По времето на правителството на тройната коалиция и на министрите Румен Овчаров и Петър Димитров проектът вървеше, но оставаше спорът какъв да е инфлационният индекс на цената от 3,9 млрд. евро. За да продължи да се строи "Белене", която бе започната без същински договор, се подписваха анекс след анекс и така стигнаха до 13. Според различните модели на оскъпяване по това време цената на "Белене" варираше между 5 и 6 млрд. евро, а експерти прогнозираха и 8 милиарда. Този кабинет и за минути не е поставял под съмнение строителството на централата, но и до края му не беше ясно финансирането. В края на мандата на правителството на Станишев с 49% влезе немската RWE. В първите месеци на кабинета на ГЕРБ тя излезе от проекта. Правителството на Бойко Борисов стартира със скандал около заема от " БНП Париба" от 250 млн. евро за "Белене", от които 2/3 са отишли за "Цанков камък". Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков настоя за същински договор за строителството на централата. Беше нает нов консултант - британската банка HSBC, която да изготви финансов модел и пазарен анализ. Обществеността все още не знае какви са резултатите. Финансирането е основният въпрос от самото начало. Както и въпросната ескалация. Един от скандалите между Трайков и руските партньори е числото 6,3 млрд. евро като цена, докато българската страна настояваше за 5 милиарда. Тези дни премиерът Борисов извади един трънски курс, по който централата щяла да струва 20 млрд. лв. След оставката на Трайков, на 28 март Борисов и управляващите обявиха края на АЕЦ "Белене", а изработеният реактор отива в "Козлодуй". Лансира се отново идеята за газова централа на площадката в Белене. А новият министър Делян Добрев е в Москва да склони руснаците да не ни съдят.Преса - 17 стр.

Разходки по газови маршрути

Премиерът и министрите му трябва да ходят на официални визити с широко отворени очи и с мощни бинокли към бъдещето

Катар, Турция, Грузия, Армения, Азербайджан, Това са алтернативните енергийни трасета, по които за около месец и половина пътешества или ще пътешества българският премиер, нарамил тежкия кръст да ни освободи от тотална руска зависимост.

Задачата е сложна. По-лесно като че ли изглежда да договори и намери реална тръба за бързи и евтини доставки на неруски газ. По-сложно е да направи Втората атомна (или газова) пресечна точка на руските и американските интереси, без да загуби властта.

Прагматично ли е българското правителство? Или през последния месец и половина изживява нов романтичен период в своята управленска биография?

В Катар имаше голяма доза наивитет, защото премиерът и осем министри предвождаха армия от бизнесмени с тен и лъскави костюми. Те като че ли трябваше да замаскират липсата на отговор по газовата тема.

Катар е най-големият износител на втечнен газ в света. Точно преди две години премиерът и външен министър шейх Хамад бин Джасим бин Джабор ал Тани, цитиран от Arabian Business.com, каза, че страната му проучва възможности за изграждане на нов приемен терминал за втечнен природен газ в Европа, като вероятното място за комплекса ще бъде България. Тази година трябваше да има такъв терминал, но няма.

Доха вече изгради такова съоръжение в Северна Италия. Катарците са напреднали в преговори с Гърция за инвестиция в терминал за втечнен газ, който най-вероятно ще бъде в Александруполис. Има вариант да влязат в Черно море, но там пък ни изпревари румънската дипломация. Казват, че почти убедили емира, че Констанца е по-доброто място за инвестиция от Бургас за изграждане на такъв терминал.

Турското правителство също ни води със светлинни години в енергийната дипломация. Катар преговаря с Турция за доставки на втечнен газ в рамките на 4 млрд куб. м годишно. Той ще се съхранява в подземни хранилища в град Джейхан, който Турция иска да превърне в международен център за разпределение на петрол и газ.

Българското правителство отиде и в Турция. Там програмата минимум беше да се ускори строежът на междусистемна газова връзка между България и Турция, по която да получаваме неруски газ. Имаме обещани количества от Азербайджан и Туркменистан, но няма как да си ги доставим. В началото на октомври 2010 г. Бойко Борисов и турският премиер Реджеп Ердоган си стиснаха ръцете, че ще ускорят прокарването на тръбата. През март 2012 г. пак си стиснаха ръцете за същото и пак подписаха същата политическа декларация.

Турция протака, защото нейната политика не е тя да бъде транзитна държава. Анкара иска да купува газа на едната си граница и тя да го продава на другата. Тоест, тя да определя цената, а не само да си прибира транзитните такси. Същата политика има и Русия. И Москва отказва да транзитира чужд газ.

Специалисти твърдят, че е имало газова тръба между България и Турция, която е била разглобена по времето на вицепремиера Евгени Бакърджиев, защото той поел ангажимент да гарантира на „Газпром" с онзи прословут договор, за който го посрещнаха с овации на летището, че всички газови доставки ще бъдат канализирани от тях. Според експерти от „Булгаргаз" тръбата не била съвсем разглобена и можело бързо да бъде възстановена. Но проблемът очевидно не е в тръбата.

Борисов възлага големи надежди на европейския газопровод „Набуко". Той претърпя промени както в трасето, така и в обемите. Новото предложение на проектната компания „Набуко газ пайплайн интернешънъл" предвижда тръбата да тръгне от находището „Шах Дениз 2" в Азербайджан, да мине през Турция и България и да стигне до Баумгартен в Австрия.

Буквално преди дни, на 13 март 2012 г., правителството одобри подписаното през юни 2011 г. споразумение за подкрепа на проекта „Набуко". Но изведнъж се заговори за друг проект, наречен „Набуко Запад", чийто маршрут трябвало да започва от България. Защо европейският газопровод ще започва от България? Ами много просто - защото на границата с Турция той ще купува газа от друга система, която изграждат Турция и Азърбайджан -Трансанадолски газопровод (ТАНАП).

Сега предстои посещение на Бойко Борисов в Грузия и Армения от 1 до 3 април, а около 20-и той заминава за Азербайджан. В Армения и Азербайджан обикновено се правят огледални посещения. Там по традиция Борисов трябва да се въоръжи с търпение и любезност да изслуша тирадите за злите арменци и за злите азерци и да посети гробищата им, където да изкаже своето голямо съжаление и симпатия към съответния народ. Армения е затворена държава, изцяло зависима от Русия в момента. Но е интересна като газово трасе.

Другата точка от посещението - Грузия, в момента е основно съсредоточена върху проекта АГРИ (AGRI), който предвижда пренос на втечнен азерски газ за Европа. Той ще мине по газопроводи през черноморското крайбрежие на Грузия и след втечняване ще се доставя с танкери до Констанца.

Единственото любопитно в цялото посещение може да се окаже срещата на младите министри на икономиката на Грузия Вера Кобалия и на България Делян Добрев. 28-годишната Кобалия скандализира Грузия с разголените си снимки на фотомо-дел. Някои я нарекоха министър на стриптийза.

Най-важната визита на Борисов ще бъде в Азербайджан. Там той ще получи уверения, че са готови да дадат на България 1 млрд. куб. м природен газ, стига да намерим начин да си ги доставим. Тези количества бяха обещани още на Георги Първанов, но и до днес не са пристигнали.

Борисов с присъщата му вродена интуиция правилно схваща, че сега е моментът за съдбоносни решения и договорености в областта на енергетиката. Но ще му стигнат ли силите за висш пилотаж в енергийната дипломация с млади министри почти без управленски опит. По газовите маршрути трябва да се ходи с широко отворени очи и с мощни бинокли към бъдещето.

Иначе бройката официални визити на премиера няма да има никакво значение. ***

Най-бърза и надеждна изглежда газовата ни връзка с Гърция, която се изгражда с европари, но тя не е достатъчна, за да си осигурим големи количества неруски газ.

България днес - 2 стр.

Продаваме реактора в екс СССР

Русия не иска местене В „Козлодуй", нямало гаранция за безопасност

Поръчаният за АЕЦ „Белене" реактор най-вероятно няма да стане 7-и в „Козлодуй", а ще бъде продаден в някоя от бившите съветски републики,

Това коментираха пред „България Днес" енергийни специалисти. Вчера парламентът „парафира" позицията на правителството да прекрати строежа на АЕЦ „Белене". За решението гласуваха от ГЕРБ и „Синята коалиция", против - БСП и „Атака", а от ДПС бяха пас. Намерението е реакторът от „Белене" да бъде преместен в АЕЦ „Козлодуй". Според експертите обаче това е практически неосъществимо

„Да вземеш реактор от една централа и да го сложиш в друга е все едно пломба от един зъб да пасне на съседния. Проектът за рокадата ще отнеме много време и накрая ще се окаже, че е невъзможна. Затова е по-добре реакторът за „Белене", който и в момента е морално остарял, да бъде продаден, за да се избие частично цената. Ако не го направим сега, след години, когато се докаже, че местенето не става, ще го дадем на безценица", коментира човек от ядрените среди. Спорер, негови източници мисията на новия енергиен министър Делян Добрев в Москва, целяща да навие руснаците на варианта за местенето, ще удари на камък

„Трябва да търсим за този реактор пазар именно в някоя от бившите руски републики, защото работят с такава технология. Убеден съм, че на министър Добрев е поръчана и такава задача", обобщи той.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев също заяви, че проектирането на площадка за седми реактор в АЕЦ „Козлодуй" ще отнеме минимум 5-6 години, а не наполовина по-краткия срок, който спомена премиерът Борисов.

*** Първанов: Краят на енергетиката ни

Решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене" е пагубно. Това е краят на енергетиката ни. С тези думи президентът Георги Първанов коментира отказа на правителството и парламента да строим втората атомна централа.

Труд - 18 стр.

Какво става в БСП? А, нищо ново!

Красина КРЪСТЕВА

Какво става? А, нищо ново! Така протичат хиляди разговори, когато стари познати се разминават случайно на оживена улица.

Ако хората са членове на БСП, с тези думи могат да обменят информация за текущите събития в партията.

Може и да си споделят мненията за новата фаза, в която навлезе битката между председателя на БСП Сергей Станишев, който иска да запази поста си на предстоящия 48-и конгрес на партията на 19 и 20 май, и основния претендент за поста му - президента (2002 -2012) Георги Първанов.

След като обиколи не една и две партийни организации на столетницата в страната, в районните структури в София Първанов удари на камък. В „Люлин" и „Илинден" му дадоха да разбере, че е добре дошъл само в комплект с останалите кандидати за шеф на „Позитано" 20. В събота и в неделя са конференциите на двата района. Случката няма как да не удиви гражданите, които трудно биха разбрали защо соцструктури отказват гостоприемство на своя любим доскоро президент. Отговорът е направо философски - защото БСП не е щастлива партия. Как изглеждат щастливите партии ли? Победили на изборите и взели повече от половината депутатски и кметски места плюс президентската институция, уредили кадрите си на всички стъпала на властта, осъществили предизборните си програми... Сигурно така изглеждат, но за кратко. Защото винаги идва УТРЕ, когато направеното изглежда малко, на хоризонта са следващите избори, а конкуренцията не спи.

БСП никога не е била доволна партия. Така й тръгна от 1990-а, когато бившата БКП се прекръсти. Кадрите й носят вината за онези години дори когато някои от тях са прохождали на 10 ноември (в буквалния смисъл на думата). Избирателите на БСП са най-недоволните избиратели, не пропускащи да накажат своите. Освен това са и най-последователни, изобретателни и злопаметни в наказанието. Който не вярва, да отиде на събранието в Н-ската организация. За тройната коалиция ще чуе неща, които и премиерът Бойко Борисов не би изрекъл. Защото активът на БСП обича да мрази своите.

Първанов падна в тази клопка. А би трябвало добре да я познава. Но той явно не иска да променя статуквото. Първанов бе председател на БСП, преди да отиде на „Дондуков" 2, и като се върна в партията след десетгодишното си президентско отсъствие, поиска да си заеме мястото, все едно че Станишев просто му го е топлил.

В БСП бившият държавен глава започна да прави това, което най-добре знае и винаги е правил - да обикаля структурите, да посещава конференциите преди конгреса, за да следи изкъсо кои са избраните делегати. Това му позволява да прецени как ще се държат на основния форум, какво може да очаква от тях. Така овладявайки делегатите, Първанов утре ще овладее Националния съвет, който тези делегати ще изберат, а сетне и парламентарната фупа, която този Национален съвет ще подреди.

Стар филм, но ефектен

Само дето този път не грабна публиката.

Защо? Едно от обясненията е, че тактиката на Първанов влезе в челен сблъсък с тактиката на Станишев. Която също е отдавна позната и стара - всеки лидер държи в желязна хватка актива. При Станишев партийният актив се окопа още повече, с което загуби суверенитет. И изпълнява волята на лидера, без да противоречи. Което на самия лидер, разбира се, е добре известно. Вижда се и от симпатизантите - не е необходимо Татяна Дончева да им каже, че Станишев обича да се заобикаля с хора, които му създават емоционален комфорт.

По тази пътека БСП няма да излезе на широкия път към светлото си бъдеще. Защото битката Станишев - Първанов е на път да отврати средностатистическия симпатизант на социалистическата партия, който освен всичко друго е по-скоро консервативен и не толерира грубия език. И ако този средностатистически социалист посрещна с полуус-мивка клипчето „Аз не съм архар, скъпи!" (очевидно простанишевско), то отговорът - Първанов, който държи в ръце лозунг „Стисни зубе, Моника", го ядоса. И нищо чудно, че ден по-късно последва учтивият отказ от „Люлин" и „Илинден" към президента - по-добре не идвайте на конференцията, другарю Първанов. Обяснението, че ако Първанов дойде, ще попречи на делегатите да си свършат работата, защото дискусията щяла да завие в неподходяща посока, е още по-обидна за него. Той е кандидат за председател, не за смутител. Какво толкова ще се случи, ако отиде - ще ухапе всеки делегат поотделно?! С подобни маньоври - този - да, онзи - не, една партия се превръща в секта.

Двубоят Първанов - Станишев също тече старомодно. Ялов е, от него нищо не се ражда, само огорчения

Партията и симпатизантите виждат това. Надали им харесва обществото да говори за БСП, обсъждайки клипче-то с архара. Ако Станишев беше казал: „Кой е този хулиган, който се упражнява на наш гръб? Аз не одобрявам!", сигурно щеше да събере симпатии. Ако Първанов беше рекъл нещо, ако двамата бяха използвали филмчето като повод, за да се срещнат и покажат, че все още могат да си стиснат ръцете преди една честна битка, и партията сигурно щеше да им ръкопляска. И не само тя. Може би щяха да ръкопляскат и тези 800 000 (освен 200 000-те членове на БСП), чиито гласове червените се надяват да привлекат на изборите. Но моментът е изпуснат. Изпуснат е и моментът БСП да направи крачка към модернизацията си. Като това цялата партия да започне да избира лидерите си. Така, както сме виждали по телевизията, че правят партиите сестри на БСП в Европейския съюз. А не както е правила БКП навремето. БКП следваше догмата на ленинизма, но Ленин е бил тактик и ако беше жив, едва ли щеше да приложи схемата си от нелегалната борба.

БСП - бившата БКП, успя да вземе завоя след краха на социализма. Сега обаче може да катастрофира. Ако не завие към нещо по-модерно, нещо, което да буди интерес, а не насмешка, бавно и полека първо ще се превърне в секта, а след това ще отиде на бунището на историята (както обичаха да се изразяват класиците на марксизма-ленинизма

***

Текст под снимкаПловдив, 18 септември 2011 г. Това е един от последните случаи, когато камерите на медиите са засекли Георги Първанов и Сергей Станишев заедно. Преди две седмици от пловдивски социалисти дойде предложението Станишев да си гледа ПЕС-а (той е президент на Партията на европейските социалисти) и да остави партията на Първанов.

24 Часа - 27 стр.

Рим приема Плевнелиев в салоните, където са живели Савоите

105 кирасири посрещат българския президент във Вечния град

Полк от 105 кирасири. както се наричат почетните гвардейци на президента на Италианската република, ще посрещнат в петък в двореца "Куиринале" българския държавен глава Росен Плевнелиев при първото му официално посещение в Рим. Дебютът на президента във Вечния град ще стане под зорките погледи на т.нар. специални карабинери, всеки от които е висок минимум 190 см. Те са възседнали или коне от ирландска раса, високи поне 192 см, или мощни мотоциклети Туци Калифорния ". В действителност всички кирасири, чийто полк е роден през 1868 г. във Флоренция, тогавашна столица на Италия, са почетни граждани на Рим, тъй като това беше решено тези дни от общинския му съвет. Рим ще посрещне българския президент с 22-градусови температури, слънце и море от туристи по улиците си, докато отива за среща с Джорджо Наполитано. 86-годишният италиански президент, чийто мандат изтича догодина, може да бъде баща на 47-годишния български държавен глава. В историята на Италия обаче съществува открай време традиция президенти да стават все мъже в зряла възраст. Напоследък ' най-младият", който прекрачи прага на президентския дворец, беше покойният Оскар Луиджи Скалфаро, който стана президент "само" на 74-годишна възраст. Подобно на предшественика си Георги Първанов, който е бил два пъти на официални визити в двореца "Куиринале" (през 2006 и 2009 г. по времето на Карло Адзелио Чампи и на Наполитано), и Плевнелиев ще бъде приет в салоните, където са живели Савоите след 1870г. […]

Преса - 29 стр.

Плевнелиев презарежда връзките с РимПоследната официална визита на български президент в Италия е през 2009 г. Тогава Георги Първанов се опита да привлече Италия в проектите на „Газпром", отнасящи се до България. Идеята се хареса на тогавашния премиер Силвио Берлускони и на италианската енергийна компания „Ени". Към момента обаче контактите между „Газпром" и Рим се водят пряко, без посредници. Италия си остава основен търговски партньор за България, въпреки че инвеститор като енергийния колос „Енел" напусна страната ни през миналата година. Търговският обмен между двете страни бележи растеж всяка година. За миналата той достигна цифрата от 3,39 млрд. евро - с 15% повече в сравнение с 2010 г. […]

Монитор - 13 стр.

ПАЯЖИНАТА на ДС картончетата

За първи път играта на котка и мишка между кукловодите и техните жертви е на път да приключи в техен ущърб. Обикновено първите даваха възможност за известно време да шестват демократичните принципи. Радваха електората, като му хвърляха някой доносник, за да отклоняват вниманието от собствените далавери. Но винаги, когато имаше опасност те самите да бъдат разкрити чрез осветяването на тайни зависимости, прекъсваха процеса и започваха обратното броене към годините на соца.Конституционният съд този път обаче не помогна на диригентите на преходакакто го направи през 1997 г., когато реши, че качеството на сътрудник на ДС трябва да се определя само на базата на „безспорни доказателства за съзнателно доставена информация”, а не на картончета и регистри. Преди дни висшите магистрати са приели точно обратно становище, с което са подкрепили чл. 25, т. 3 от закона в частта му, в която Народното събрание е приело, че наличието на документи от ръководилия го щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за лицето в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни за обявяването на неговата принадлежност към ДС(Само отбелязваме, че новият закон в тази му част напълно се покрива със стария.)Това обръщане на палачинката от съдиите е изненадващо, като се има пред вид състава на съда, доминиран от хора, номинирани в него от бившия президент Георги Първанов и тройната коалиция. На всичко отгоре то е взето с пълно единодушие. По този повод дни преди резултатът да стане известен бившият конституционен съдия Васил Гоцев и бившият председател на парламента Йордан Соколов мрачно са се шегували, като са се хващали на бас с колко на колко гласа съдът ще скрие агентите с картончета. А съдията Георги Петканов пък в частни разговори твърдял, че било абсурд да не подкрепи скриването на агентите. Но ето че и в политиката стават чудеса и циганката, която твърдяла за 10 ноември 1989 г. „какъв късмет извадихме, а какъв кахър после стана”, може в крайна сметка да не се окаже права и криминалният преход наистина да свърши.Но нека припомним отново откъде започна цялата пушилка, защото тя не бе случайна и дойде като добре премерен ответен удар заради разкриването на бивши и настоящи дипломати като агенти на ДС и предстоящото осветяване на кредитните милионери.Стоян Сталев, бивш посланик в Германия и Турция и министър на външните работи в служебното правителство на Софиянски, води дело пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на комисията по досиетата, която в съответствие със закона е обявила неговата принадлежност към Второ главно управление на ДС – под псевдоним Николов. Неговата защита поискала да бъде обявен за противоконституционен въпросният чл. 25, т. 3. ВАС се е съобразил с искането и поискал от КС да се произнесе, защото веднъж вече е обявявал сходен текст за противоконституционен. КС допуска делото да се гледа по същество в началото на февруари и иска от редица институции да изразят своите становища.Самият факт, че близо пет години след създаването на новата комисияникой не се опита да предприеме действияот такъв мащаб и точно на финала на нейния мандат започна тази атака, събуди огромно гражданско недоволство. Освен това съмненията, че някой иска да затвори тази мрачна страница на бившия режим, преди да е прочетена, така ловко се мултиплицираха, че да се насочат и към управляващите, за да може по-късно те да бъдат пришити като съпричастни към този процес. Този номер обаче не мина. Още на 15 февруари правителството приема становище като страна по делото в подкрепа на атакуваната разпоредба от закона. От стенограмата на правителственото заседание съвсем ясно личи, че е „важно да се изрази воля, защото това не е просто юридически спор. Това показва едно отношение към най-близкото минало”, както отбелязва зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той пояснява че „комисията по досиетата е постигнала изключително положителен ефект за гражданското общество и за неговата зрялост, особено по отношение на изсветляването на истината за близкото минало”. По думите му тяхното правителство е предало огромния архивен масив от над 1 млн. документа, нещо, което е трябвало да направят предишните управляващи още през 2007 г. Едно от заключенията, които се правят на това заседание, е, чене трябва „да се допуска нито за миг прекъсванена дейността” на комисията, чийто мандат изтича в началото на април.Едни от най-сериозните мотиви срещу атакуваната точка от закона изпраща до КС самата комисия. Тя се позовава на 5 подобни дела на ВАС, решени в нейна полза. Във всички тях магистратите от административния съд са обявявали позоваването по аналогия със старото решение на КС от 1997 г. като несъотносимо, „тъй като това конституционно решение се отнася за правни норми от отменен закон, а не за действащия в момента, поради което не може да бъде приложено”. Показателно е също така, че въз основа на този законов текст през последните пет години бяха обявени стотици агенти на ДС с унищожени или прочистени дела от началото на прехода. Досега нито един от тях не успя да спечели срещу комисията във ВАС.Тука е редно да отбележим, че комисията не обявява ДС агенти само по картончета, както се опитват да ни убедят не само потърпевшите, а най-вече задкулисните играчи. Картончетата са свързани с регистъра. Хипотетично те може да бъдат унищожени или подправени, но не и регистърът. И преди да бъде обявено дадено лице, комисията засича името му в много други документи.Ако законът беше бламиран в тази му част, това щеше да го обезсмисли. Само в зората на демокрацията, през февруари 1990 г., по нареждане на тогавашния министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев са унищожени 40% от досиетата, като са заличени следи за най-ценните агенти на службите. Смята се, че това е точно този контингент,който се трансформира по-късно в икономически елити е участвал в разграбването на държавната собственост. Затова и сега, когато предстои да бъдат разкрити кредитните милионери, бе предприета и тази офанзива, за да може този елит да бъде скрит завинаги, а престъпното заличаване на следите, започнато още от Семерджиев, да бъде оправдано.Всъщност сегашното решението на КС, колкото и да се смята, че е взето под натиск, идва тъкмо навреме, за да се предприемат стъпки в разширяването на действието на закона. Особено в момент на криза, когато се вижда, че някои собственици на предприятия не могат да плащат и оставят подозрението за планираност на техните действия. Бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев предлага да могат да се осветляват хора като Валентин Захариев, за да се види дали той не е свързан с бившите тайни служби и тази му зависимост да е програмирала случващото се в мините, които той държеше.

Политика - 9 стр.

С народни пари Ангел Марин е летял на всички посоки

За двата мандата на „Дондуков,, 2 бившият вицепрезидент пръснал 30 бона за обеди и нощувки в чужбина, още толкова стрували и самолетните му билети

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е [прекарал близо половин година в пътувания зад граница. Това показва предоставена от президентството справка за воаяжите му в страната и чужбина през двата му мандата на „Дондуков,, 2. Вече стана ясно, че доскорошният държавен глава Георги Първанов от своя страна е бил общо близо 15 месеца зад граница.

Към 30 000 лв. пък са изплатени на Марин за дневни и квартирни по време на странстванията му, като още 34 600 лв. са глътнали от президентската каса самолетните му билети. В справката е посочена и сумата от 27 000 лв. за правителствения Ави-оотряд 28, с който той отишъл миналата година до Русия за научна конференция. В сметките обаче не са включени транспортните разходи на НСО, с чиито коли вице-то на Георги Първанов е кръстосвал страната, както и солените сметки за правителствени самолети, използвани преди 2011 г. От предоставената информация става ясно, че визитите на Марин зад граница са били в страни от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

Първото му пътуване в чужбина след влизането му на „Дондуков,, 2 било през май 2002 г. Тогава той отскочил за четири дни до монашеската република Света гора, за да посети българския манастир „Св. Георги Зограф,,. Същата година от бюджета на президентството били отделени 1075 лв. за дневни разходи на Марин, за да участва в тържествено откриване на търговско-промишлена изложба на Македония в Гърция. Не става ясно обаче защо нашият вицепрезидент е бил там, тъй като не се посочва в проявата да е имало и българско участие. Сред най-скъпите пътувания на Марин е седемдневната му визита в Япония през май 2005 г. Тогава само за квартирни му били изплатени 3400 лв., а още 630 лв. за дневни разходи. Двупосочният му билет до там пък излязъл 8095 лв. Поводът на пътуването бил честването на националния ден на България на световното изложение „Експо Айчи". Солено излязъл и петдневният му воаяж до Аржентина през 2007 г., като само самолетният билет глътнал 5700 лв. Два бона за билет били платени през март 2008 г., когато Марин се разходил за 3 дни и до Германия, за да участва в традиционен празничен бал на Съюза на берлинските търговци и индустриалци. Месец по-късно той отишъл и до Италия с билет от 1656 лв., за да се включи в международен детски карнавал „Орфей в Италия". От справката става ясно още, че само за едно от всичките около 50 пътувания зад граница Марин не е взел и лев за командировъчни. Става въпрос за отскачането му до Македония през май 2009 г. за откриване на български просветно-образователен център. Последният му воаяж бил през септември 2011 г. до Украйна за откриване на паметник на Капитан Петко войвода в Киев.

Oт информацията за кръстосванията на Марин из страната става ясно, че вицепрезидентът е дърпал пари от касата, за да покрива дневните си разходи при пътувания дори до родния си Батак. Само през първата година на „Дондуков,, 2 той пътувал 9 пъти до различни точки на България, като цели два пъти е отскочил до Батак. През 2004,2005 и 2010 г. той отново е завел няколко посещения до родния град като служебни разходи.Политика - 6 стр.

Пътнико свиден, пътнико Марин

За разликата между Джо Байдън и набора му Ангел, за вицепрезиденските жестове и още нещо

Пътнико свиден, пътнико млад, тръгнал да видиш белия свят, дето минаваш пей и мечтай, но не забравяй родния край.

Преди година един забавен видеоклип обиколи интернет пространството. На него се виждаше как вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е потънал в сладка дрямка, докато върви обсъждането на доклада за държавния бюджет и съкращаването на бюджетния дефицит. Човещинка, дето се вика. Но ако се разтърси човек, ще се учуди колко активен за възрастта си е Байдън. Той разговаря за ситуацията в Сирия с премиера и министър на външните работи на Катар, отправя призиви към иракските управляващи, среща се в Истанбул с Вселенския патриарх Вартоломей, обменя мисли с президента на Гърция Каролос Папуляс, бистри двустранните отношения с гостуващия в САЩ заместник-председател на КНР Си Дзинпин... и още, и още. При такава наситена програма как да не се възползва от възможността да дремне, още повече, че това се случва по време на публична реч на Варак Обама. Двамата винаги са давали вид на екип, който се разбира и допълва.Не така стоят нещата с двойката, която неотдавна слезе от политическата сцена у нас - Първанов и Марин. Те не само изглеждаха нелепо един до друг, но и имаха асинхрон във всяко едно отношение. Даже не им се налагаше да съгласуват позициите си. Вицепрезидентът беше толкова невзрачен в ролята си, че даже да похъркваше на първия ред, докато Георги Първанов чете някой доклад, изготвен от съветниците му, едва ли някой щеше да обърне внимание.

Ангел Марин и Джо Байдън са набори. Но разликата между тях е светлинни години. Докато американският вицепрезидент е в час по всички наболели проблеми в световен план и го демонстрира непрекъснато, Марин беше просто притурка. Не че предшествениците му бяха нещо много по-различно. Благодарение на такива ви-цета тази фигура се изроди до нещо като втора президентска съпруга, функциите на която се изчерпват в това да се усмихва гостоприемно по приеми, да позира с тоалетите и прическите си и да служи за фон на половинката си. Равносметката от двата мандата на Марин би била точно такава и всичко би се изчерпало с позьор-ството и дежурното присъствие на парадите. Имаше шанса да прояви мъжка позиция поне веднъж - когато връщаше ордена „Стара планина", който Първанов му връчи неясно защо. Но дори и тогава се фръцна обидено и тропна с краче: Аз пък тогава няма да дойда в Народното събрание за клетвата на новоизбраните президент и вицепрезидент и няма да дойда на ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, защото така!

Пътнико свиден, пътнико Марин! Защо така бе, другарю? Можеше поне тук да се отсрамиш. Не знаеше ли какво предстои, не го ли предвиждаше? Или когато разписваше молби за гражданство на конвейр и помилваше съмнителни типове и отявлени бандити смяташе, че подписите са със симпатично мастило и ще се заличат веднага, щом като приключи с вицепре-зидентството? Няма как да стане.

Пътища много - бившият вицепрезидент би могъл да поеме всеки от тях. Но оттук нататък трябва да е наясно с едно - ще плаща за всичко. Свърши се с авантата. Било каквото било с многобройните воаяжи зад граница (виж стр. 9), от които нищо реално постигнато от пътника свиден няма за родния край. Не е нито първият, нито последният турист на държавни разноски. Но това е най-малкото зло.

Колкото и да е свикнал да е придатък, Марин излезе на дневна свегли-на. Едва ли някой е толкова наивен да смята, че всичките тези вицепрези-дентски жестове, които анкетната комисия в парламента в момента разследва са правени само от добро сърце. Формулата „пито - платено" вече не върви.

Българска армия - 11 стр.

ОТ ПРАГА БРЮКСЕЛ СЕ ВИЖДА ПО-ДОБРЕ

Вацлав Клаус в София, или за възгледите на един еврореалист

Атлантическият клуб у нас организира представянето едновременно на двете нови книги на президента на Чешката република Вацлав Клаус на български език. Премиерата им у нас се случи пред трима президенти на България -Росен Плевнелиев и Георги Първанов и Желю Желев, пред публика от министри, депутати, дипломати, хора на бизнеса и журналисти. Книгите „Къде започва утре" (издателство „Изток - Запад") и „Евроинтеграция без илюзии" (издателство „МаК") представят пред българска публика възгледите на Вацлав Клаус по най-важните въпроси и проблеми от дневния ред на глобалния свят, на Европа и на Чешката република.

Капитал Daily - 2 стр.

Президентът събира номинации за член на СЕМ

Започва процедура по номинация на представител от квотата на президента в Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от администрацията на Росен Плевнелиев. За целта всички заинтересувани неправителствени и професионални организации могат да изпратят своите номинации до 6 април. Предложенията трябва да съдържат биография, мотиви за номинацията и подробно портфолио на кандидата. Номинациите не могат да бъдат анонимни. Новият член на СЕМ ще замени Георги Стоименов, чийто мандат изтича през април. Той бе назначен в регулатора по предложение на предходния президент Георги Първанов.Политика - 7 стр.

Само 7 дарили пари на ГЕРБ

Най-щедри от шуменската структура на управляващата партия, а касата на „Позитано" 20 била опразнена. […] Междувременно лагерите в БСП подеха нова престрелка, след като президентът Георги Първанов обвини лидера Сергей Станишев в недостатъчна опозиционност. Според казаното от него в Стара Загора експремиерът проспивал възможности да атакува управлението. Първанов обаче отрече, че ще води битка със Станишев за поста му и нарече предстоящия сблъсък на конгреса на партията „другарско състезание". Той дори увери социалистите, че ако загуби двубоя, ще помага на лидера.Уикенд - 29 стр.

БОЙКО НАПРАВИ БЪЛГАРИТЕ С П01000 ЕВРО П0-Б0ГАТИ Досвидание, БРАТУШКИ

Звучи твърде хубаво, за да е вярно - България намери смелост да отхвърли зависимостта си от Русия след дръзкия ход на Бойко Борисов да се откаже от проекта АЕЦ „Белене". Този мегаломански проект се точи още от 1980 г., бе спрян през 1991-ва с решение на тогавашния финансов министър Иван Костов, но през 1999 г. бе размразен тихомълком покрай истерията с предсрочното затваряне на Първи и Втори блок от АЕЦ „Козлодуй".

В сряда следобед правителството официално прие решение, с което отмени три решения на Министерския съвет от 2004 г. насам, свързани със строителството на ядрената централа в Белене - така България окончателно избра европейския път на развитие и направи заявка да бъде самостоятелен и независим от никого играч на енергийния пазар. Важно е и друго - Бойко Борисов спря далавера за 20 милиарда лева, сума, която щеше да бъде късана като живо месо от данъкоплатците в следващото десетилетие. В стила на Борисов за „трънския курс" това означава, че вчера премиерът направи всеки българин с 1000 евро по-богат.

До този момент България е похарчила 1,4 милиарда лева по проекта АЕЦ „Белене" - само за разчистване на площадката. Само може да се гадае колко стотици милиони евро са потънали в джобовете на лобисти от ядреното лоби. В следващите дни, когато Румен Овчаров, Георги Първанов, Румен Петков и ||якак8и други скъпо плашени поддръжници на Кремъл започнат яростно да атакуват решението на кабинета „Борисов", може би ще бъде организиран и митинг в подкрепа на мегаломанския и заробващ народа ни енергиен проект.

Както отбеляза неотдавна журналистът Иво Инджев - в България от 15 години промиват мозъците на хората за ползите от АЕЦ „Белене", за прословутата българо-руска вечна дружба и прочее. Затова е хубаво да се съобщи още сега какво точно спести на народа си Бойко Борисов:

- Строеж на атомна централа в Белене, изцяло финансирана от българската хазна и построена от руската компания „Росатом". Проектът за строеж е за 6 милиарда долара. България обаче се задължава да поддържа мегаломанската атомна централа само с руски части, да купува ядрено гориво от руски компании и да праща на обучение български работници изключително в Москва, като разходите са за наша сметка. Русия не влага никакви пари в проекта, но впоследствие ще прибира 50% от приходите от продажбата на » С решението да се спре далаверата АЕЦ „Белене" бяха спестени 20 милиарда - пари, които никога не е имало в държавата електроенергия.

- България се задължава да изгради за своя сметка електропреносна система за „Белене", а към този момент цената на тази инвестиция е минимум 1,5 милиарда евро.

- За да си позволи строежа на АЕЦ Белене", България следва да изтегли заем В размер между 4 и 6 милиарда които да бъдат поетапно инвестирани в следващите между 5 и 7 години, нужни за строежа на атомната централа. Годишната лихва, която страната ни трябва да обслужва по кредита е в размер на 700 милиона.

- Произведеният от АЕЦ „Белене" ток ще бъде четири пъти по-скъп от досега произвежданата енергия в АЕЦ „Козлоздуй".

- Ядрените отпадъци трябва да се съхраняват хиляди години. Плутоният например има период на полуразпад 24 000 години, това е елемент, който не съществува в природата, „произвежда се" от АЕЦ.

- Решението да се скъса зависимостта на България от Русия на енергийния пазар поставя държавата в много по-приятна светлина пред европейските и американските инвеститори. Най-простичко казано, вече е разбит абсолютният монопол на Москва на енергийния пазар не само в България, но и на Балканите (Русия планираше да продава на съседни страни произведения от АЕЦ „Белене" с български финанси ток).

- С това решение Бойко Борисов отваря врата към преговорите за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй". По график двата блока трябва да бъдат затворени през 2017 г., но сега има шанс животът им да бъде увеличен поне с петилетка.Лично аз не съм гласувала никога за Бойко Борисов. Признавам, че народняшкият му стил на общуване ми идваше малко в повече. Но вече май ще стана от поддръжничките му. Защото за това си решение Борисов заслужава да чуе една-единствена дума: Браво!
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница