Божиите празницистраница1/7
Дата17.05.2022
Размер146.5 Kb.
#114257
ТипЗакон
  1   2   3   4   5   6   7
171 Bojiite-praznici
Свързани:
Невястата Христова, ДуховнаТрансформация.Конспект2021, Prizivat, Poslednata bitka, the path, Girls-with-Swords-Bulgarian, viografia na kenet hegin, Holy-Spirit-Book-Bulgarian, 125 razchupvane na okovite-Nil Andersen, СТИХОВЕ ЗА ИЗЦЕЛЕНИЕ К.Блейк, Книги библейски теми, Praseta v hola, 02-Основите-на-Христос (2), prokliatia

БОЖИИТЕ ПРАЗНИЦИ
Пролетните празници
Ако съблюдаващите закона евреи са прави, древният цикъл от празници в Израил има вечно значение, за да се помни Божият промисъл за миналото, настоящето и бъдещето на Неговия народ.
Ако вярващите в Христос са прави, същият цикъл от празници е нещо повече от вечно богатство за Израил. Библейските Божии празници са и преобраз, изпълнен в Месия, Който вече е дошъл в първата фаза от Своя план, за да спаси хората Си и да управлява света.
На следващите страници, авторът Кевин Уилямс излага първата част от изследването си върху “Божиите празници”. Кевин ни показва тясната връзка между годишния цикъл на еврейските празници и изумителното им пророческо значение за хората от всички народи.
Мартин ди Хаан II
Съдържание
Схема на Божиите празници
Божиите пролетни празници
Пролетни празници
Пасха (Песах)
Безквасни хлябове (Хаг ХаМмаццот)
Първи плодове (ХаБиккурим)
Петдесетница (Хаг Шавуот)
Просто съвпадение?

Божиите празници


Есенни празници


Шатри
Умилостивение
Тръби
Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

Нисан
Ийяр


Сиван
Тамуз
Ав
Елул
Тишри
Хесван
Хаслев
Тевет
Сават
Адар

Пролетни празници


Пасха
Безквасни хлябове
Първи плодове
Петдесетница

Пролетни празници:


1.Пасха (Песах)
2.Безквасни хлябове (Хаг ХаМмаццот)
3.Първи плодове (ХаБиккурим)
4.Петдесетница (Хаг Шавуот)

Есенни празници:


5.Тръби (Рош Хашана)
6.Умилостивение (Йом Киппур)
7.Шатри (ХаСсуккот)


Божиите пролетни празници
Господ каза още на Мойсей: Кажи на израиляните: Господните празници, в които ще свиквате святи събрания, Моите празници, са следните (Левит 23:1-2).
С тези думи Израилевият Бог установява годишен цикъл от празници, които все още се спазват в еврейските общества по целия свят. Независимо дали тези общества са ортодоксални, консервативни или реформирани; независимо дали са руски, йеменски или американски, празниците образуват обща нишка в глобалната еврейска култура.
На еврейски език думата за “Моите празници” може фонетично да се произнесе мо-а-дей. На български език най-добре се превежда като “постановени времена” или “постановени празници”. Допълнителното подчертаване отразява важността, която Богът на Библията придава на тези дни.
Тази серия от празници означава нещо много повече от традиция за народа и културата на Израил.
Тези постановени времена от Господ са от значение по много причини. Първо, те са част от една национална система от почивки. Взети заедно, те осигуряват седмични, месечни и годишни възможности за почивка от заетостта и обичайната работа на ежедневието. Пазителят на Израил е планирал тези постановени времена и “прекъсвания” за почивка, размишление и поклонение. Те са свещени събрания, които събират Божия народ не само във великолепието и величието на храма, а и в уюта и простотата на всеки дом в страната. Взети заедно, тези постановени времена представляват начин за напомняне. Чрез тях Господ дава на всяко семейство, богато или бедно, възможност да си припомни величавата сила и любов на Бога на Авраам, Исаак и Яков.
За нас е важно да разберем обаче, че този цикъл от празници не се отнася само за еврейската култура. Въпреки че са свързани с цикъла на земеделието и се използват като повод да се преразказват истории от живота на евреите и произхода им, тези празници дават историческа панорама, от която следват важни изводи за всички семейства на земята. Погледнати поотделно и заедно, те рисуват завладяваща картина на миналото, настоящото и бъдещо дело на Месия, Който е източникът на живота, надеждата и мира за всички народи по света.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница