Бойко борисов: Използвам случая, че сте тук, знаете, че една част от министрите са в отпуск, затова са тук заместницитеДата02.06.2018
Размер35.54 Kb.
#70581
* * *
БОЙКО БОРИСОВ: Използвам случая, че сте тук, знаете, че една част от министрите са в отпуск, затова са тук заместниците. Прецених, че е по-правилно да си вървят заседанията на Министерски съвет, макар и с по-малко точки някои от тях, но да ги отмятаме. Другите сега ще излязат в отпуск, така както сме се разбрали, така че да не се получава никакъв вакуум в управлението.

Специално на отбраната и на МВР, в лицето на пожарната, да им благодарим за изключителната работа в тези тежки условия. За съжаление, продължават да бъдат недобросъвестни или невнимателни, ако щете. Всеки ден имаме по няколко пожара, за които харчим огромни пари, ресурси, да не говорим за това каква умора се натрупва и в пожарникарите, и във военните, които участват. Но така сме се разбрали с министър Ненчев и Николов – има ли някъде пожар, те отиват на място, действат като щаб, като имат непрекъсната връзка с мен. На горските също да благодарим за активното съдействие. Разбира се – и на доброволците, които ходят там, но най-внимателно с тях, да не пострада някой.

За Министерство на културата. Всеки ден се намират нови и нови археологични разкопки, което е много добре. Днес говорих и с проф. Янакиев. Всички са много щастливи, че се заделят средства за археология и история, защото това е голяма помощ и за туризма, и за образованието, и за всичко, което България има като възможности.

Специално за Плиска. Имахме и имаме най-добри намерения нещо от преди 1100 години да стане достъпно, да излезе над земята, да го виждат хората, да ходят туристи там. Само на 40 км магистрала са огромни курорти като Слънчев бряг, Варна… За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и до там ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече. Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи. Министърът… в случая, понеже заместник-министърът е тук – ако трябва, отиди до там, предай на всички археолози да си работят само това, което сме се разбрали, свързано с археологията, и никакви подобни дейности там да не се правят. Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено.

Министерство на образованието и науката също да се включи. Много е важно да се свържете с професорите, с всички, които са работили, работят в тази сфера, за да ни кажат кое е най-правилното. Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. От нас, гарантирам, че ще намерим с Министерството на финансите финансиране да се доразвие обектът. Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера… нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно… Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо. А то е просто, ако отидете да го видите – изключително, първата ни най-голяма столица. Така че, Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването блокирате всичко и се водят само археологични разкопки. Мисля, че водещи са археолозите, Шуменският музей, специалистите, които са там, тези, които са на място.

И тук може би Министерство на културата да прецени дали да остават Базиликата в Министерство на културата, дали да се даде на общината да си има стопанин. Каквото ми предложите. Поканете кмета и го решете. Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми. Разчитам много на вас в това отношение.

Ненчев, върви ли в отбраната договарянето, ще подписвате ли за изтребителите?

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Да, ще подпишем междуправителствен договор. На 27, 28 и 29 ще бъде вицепремиерът и министър на отбраната в България, вероятно ще подпишем един меморандум за разбирателство и сътрудничество. Ние сме финализирали, общо взето, договорите. Има една процедура при тях, която понякога отнема време. Надявам се, в най-кратко време да приключим и да финализираме, да подпишем този договор.

Искам да ви уведомя и да помоля за вашата подкрепа – от 14-и ще започне превозването на тежка техника по магистрала „Хемус“, имаме едно голямо учение в Шабла. С Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на вътрешните работи ще направим едно съобщение да проявите малко повече разбиране. Разпоредил съм на „Военна полиция“ да ескортира техниката и вероятно от 14-и – от 18.00 часа до 6.00 часа сутринта, за да се опитаме максимално да не затрудняваме движението по пътя за Варна. Тежка техника, тя си е наша, няма основание за безпокойство. Вероятно ще започнат атаки от най-различни източници, мисля че няма основание за каквото и да е безпокойство. Планирано е това учение – от 24 до 29 август на Шабла.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще се вземат всички мерки за сигурност. Ако може в ненатовареното време, в работни дни, когато е по-малък трафикът да се направи. Те са много интересни тези учения на Шабла.Благодаря.

Закривам заседанието.
Каталог: fce -> 001 -> 0212 -> files
files -> Решение за назначаване на генерален консул в Одеса, Украйна бойко борисов: Митов!
files -> Бойко борисов: Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини
files -> Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
files -> Бойко борисов: с това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим
files -> Доклад за информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г
files -> Бойко борисов: Между другото, видяхте, че няма нищо неправилно и в нашето поведение
files -> Заседание на Министерския съвет на 16 февруари 2011 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница