Бойко Борисов: в българия има находища на газ Няма да ви кажа къде са, отсече премиерътДата27.10.2018
Размер146 Kb.
Бойко Борисов: В България има находища на газ*

Няма да ви кажа къде са, отсече премиерът

Имаме залежи на конвенционален газ. Това съобщи пред bTV премиерът Бойко Борисов. Засега той отказва да съобщи къде са, но подчерта, че в проучванията има 100-процентов оптимизъм.

"Искаме да сме сигурни", каза Борисов. Повече подробности той не съобщи, защото обещал на министър Делян Добрев да си мълчи. Стана ясно, че ще последва промяна в мораториума за подземните богатства. Забраната за добив на шистов газ ще остане в сила.

В сряда, на заседание на Министерски съвет, ще бъде гласувано решението за създаване 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът увери, че заради отказа от АЕЦ "Белене" няма да последва нужда от внос на електроенергия, а България ще продължи да изнася. По думите му, ако се опрем само на зелена енергия, цената на тока ще скочи 18 пъти.

Разчетите на Борисов сочат, че се планира производство на електроенергия до 14 хил. мегавата, при годишна консумация средно 5 хил. мегавата. "Какво повече, какъв апокалипсис?!", запита той.

Министър-председателят обясни, че няма наказани заради АЕЦ "Белене" защото предишното правителство е приело закон, който да го амнистира. Информацията му е съобщена от градския прокурор на София Николай Кокинов. "Ако днес обявя, че ГЕРБ ще приеме същия закон, вие, като медии, ще ни разпорите", добави той. В този смисъл каза, че не кабинетът му пази ДПС, а законът.

Борисов за пореден пък изрази тезата, че от БСП не са искали да строят тази централа, и от 2006 до 2009 година, само са харчили пари. При тяхното управление е приет и Законът за възобновяемите енергийни източници, енергията от такива източници обаче, е твърде скъпа. България и сега произвежда 10 хил. мегавата. По думите на Борисов, енергията от един реактор се губи по мрежата.

Не стана ясно от думите на премиера когато битовите потребители ще усетят намалението на цената на газа с 11%. Не е ясно и дали и кога ще бъдат заобиколени посредниците при газовите сделки с Русия. "Газпром" казва: Ще купувате от еди кой си", обясни Борисов. Той разкритикува президентът Георги Първанов, че не е направил както бившия германски канцлер Герхард Шрьоде, който успя да намали в хода на преговорите цената на газа за Германия. Вместо това, според Борисов, Първанов прави партии и обикаля паланките.

Борисов потвърди, че държавата няма механизъм, по който да намали цената на горивата с повече от 3-4 стотинки. Близо 5 млн. лв. трябва да получи Валентин Захариев от сделката с "Горубсо" Мадан. С тези пари трябва да бъдат платени заплатите на работниците от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали.

Истината обаче е, че работниците не вярват на Захариев - вече 5 години той бави възнагражденията им и не спазва Кодекса на труда. По думите на премиера, ако Българската държава започне да принуждава частници, които са фалирали да извършват дейности, значи сме полицейска държава. Той смята, че нашата е правова, и затова не премиерът и прокурорът определят фалитите, а съдът. Единствената солидарност на държавата към протестиращите работници е да им се дадат по 325 лв.

"Другият механизъм е да хванем Захариев, да го заведем да го бият с камъни и през това време да му източват сметките", коментира той. Предстоят срещи на вицепремиера Дянков с кредиторите на завода, като Борисов му е възложил да проведе "грамотни преговори". Вече няколко пъти работниците предупреждават, че ще отидат да протестират в София. Министър-председателят обаче смята, че те нямат право на това. "Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Захариев", категоричен бе той.

По думите на премиера, твърденията на Валентин Захариев, че е финансирал кампанията на ГЕРБ били измишльотини. Той отрече ГЕРБ да покровителстват собственика на ОЦК и заяви, че той бил покровителстван от Иван Костов и компания, които са му дали всички тези предприятия.

Борисов е убеден, че бившата му приятелка Цветелина Бориславова не е направила нищо нередно при продажбата на комбината, но включително и тя ще си отговаря, ако все пак се докаже обратното.

Началникът на кабинета похвали новия министър на здравеопазването Десислава Атанасова, но подчерта, че който не се справя – ще бъде сменен. Той не се притеснява от факта, че добрите ни лекари, заминават да работят в чужбина.

Според него това става не заради ниските им заплати, а защото са много добре образовани. Борисов се изненадва от коментари, че няма добри условия в лечебните заведения. "Къде няма добри условия. Във ВМА, Пирогов – правим зала след зала, колко отделения открихме", припомни той и добави, че за толкова има пари в държавата. Борисов счита, че докторите в България вземат много добри заплати, а високо квалифицираните - по-високи от неговата. Той е възложил на ДАНС да провери към кои фирми са дълговете на болниците, които общо възлизат на 380 млн. лв.

Стана ясно, че според проучване, българите са по-нещастни от гражданите на страни като Чад, Конго, Бурунди. Най-щастливи, и с най-високо благосъстояние, са жителите на Скандинавските страни. Но за премиерът това не е повод за притеснение. "В Скандинавските страни от щастие се изпозастреляха...в тези страни има най-много самоубийци", смята той. За Борисов е нормално да има и нещастни и щастливи хора - "...има хора, които цял живот само мрънкат, има други, които от сутрин до вечер са си усмихнати. Има такива, на които все някой им е крив...Пази Боже, България да е както в Щатите – да се трепят по 7-8 ученици"

Друга тема, която Борисов коментира, е проблемът с кучетата. "Бог да го прости човека", каза той във връзка със смъртта на проф. Ботьо Тачков, който почина след като бе нахапан по цялото тяло от агресивни кучета. Той припомни, че при неговото управление в София, много кучета бях умъртвени и популацията им бе намалена до 9 хил. За увеличаващия се брой сега, той обвини екоорганизациите. Премиерът е на мнение, че отношението към животните е прекалено либерално и толерантно и тези, които проявяват агресия трябва да бъдат умъртвени.

Последните две новини от него се побират в две изречения. Първо, след 22 часа няма да бъде разрешено тютюнопушенето след 1 юни, и второ – здравословното състояние на сестрата му се подобрява.

Румен Петков: Организацията ни куца

В БСП няма война за лидерския пост. Има състезание на идеи и политики. Обществото помисли, че има война след изказването на Илия Баташки. Само в неговата глава има томахавки и брадви. Това каза пред ТВ7 Румен Петков, депутат от БСП, ангажиран в предишни години с организационните въпроси в червените редици.

В ефир той обяви, че сега партията има организационен проблем. Аз съм казвал, че има 800 села, в които нямаме кандидат-кметове. Този проблем не се решава с декларации. Отговорността е в нас - в ръководството на партията. Много е лесно да обвиняват по вертикалата, добави Румен Петков.

"Вот на недоверие за "Белене" е нужен. Ние съсипахме най-изгодния икономически и най-качествения проект в последните години. Вотът е необходим, но можеше да го организираме по-добре. Можехме да поканим на публичен дебат НДСВ, синдикатите, ВМРО. До някаква степен подменяме темата. Не успяхме да представим подходящо пред обществото идеите на вота", е мнението на Румен Петков.

Петков коментира и изказването на колегата си Румен Овчаров, че ДПС са виновни за три провалени вота на недоверие. Такова отношение към другите партии не е допустимо, това не е отношение, което вещае нещо добро за БСП, заяви Петков.

Труд - 6 стр.

Търсят се още над 20 посланици

Осмина топдипломати с минало в ДС все още не са отзовани

ГЕРБ търси 20 души за посланици, показа проверка на „Труд". Незаетите мисии бяха над 70 в началото на мандата на президента Росен Плевнелиев. От 25 януари т. г. досега правителството е номинирало 44 души за нови посланици. Останалите дипломатически мисии все още си нямат началници. Няколко „овдовели"посолства обаче ще бъдат закрити, но още не е решено окончателно кои да са те.

Посланиците ни в 35 държави бяха осветени като сътрудници на Държавна сигурност (ДС). Осмина от тях все още официално заемат местата си въпреки обещанията на Росен Плевнелиев, че първият указ, който ще издаде, като заеме президентския пост, ще е за отзоваване на ченгетата. От справка в .Държавен вестник" става ясно, че досега Плевнелиев е издал 35 указа за отзоваване и 19 за назначаване.

27 от отзованите са работили за тайните служби на бившия апарат. Един от все още неотзованите е посланикът ни в Токио Любомир Тодоров, който вчера дори посрещна шефката на парламента Цецка Цачева в Япония (виж стр. 4).

След като Комисията по досиетата разкри през декември 2010 г. посланиците с минало в ДС, правителството на ГЕРБ реши, че България няма да бъде представлявана от дипломати, сътрудничили на службите. Президентът Георги Първанов обаче мълчаливо отказа да ги отзове. Той дори блокира замяната на дипломати с отдавна изтекли мандати.

ГЕРБ обаче няма хора за всички вакантни постове. Това наложи назначаването на някои видимо неподходящи хора, като премиерския съветник Светослав Спасов с историческо образование и бившата областна управителка на Ямбол Таня Димитрова, която е медицинска сестра.

24 Часа - 2 стр.

Първанов черпи Путин с обяд за 12 000 лв. за ”големия шлем”

Диана КЪНЧЕВА

12 166,67 лв. струва обядът, който президентът Георги Първанов е дал за президента на Русия Владимир Путин по време на визитата му през 2008 г. Тогава двамата се споразумяха за енергийните проекти между двете държави, а Първанов нарече това голям шлем.

Обядът се е състоял в залите на Националния исторически музей, сочи справка, която „24 часа" получи по закона за достъп до обществена информация от администрацията на прези-денството. Тогава двамата президенти и придружаващите ги делегации обядваха салата айсберг в кошничка от пармезан и предястие от гъши дроб с праскови. Основното ястие в менюто бе дивеч – пълнена яребица с кестени и манатарки.Готвач на историческия обяд е Жоро Иванов, чиито услуги президентството често ползва по време на официални визити.Как Първанов е платил сметката на госта си предишната вечер в бар „Синатра" обаче, не е ясно, защото такива данни отсъстват от справката за официалните вечери и обяди, давани на чужди гости и делегации. Вероятно е било за сметка на бара, тъй като за него бе голяма реклама Путин да си пие водката при тях

Всъщност това е втората среща на маса в София между Първанов и Путин. При първото посещение на руския президент в навечерието на 3 март 2003 г. обаче домакинът е предпочел да заведе госта си в ресторанта на „Кемпински - Зографски". Тогава сметката е била 11 017,09 лв.На почти толкова богат обяд се радва и американският президент Джордж Буш по време на кратката си визитата 11 юни 2007 г. Обядът е отново в НИМ,като сумата е към 2000 лв. по-малка отколкото при Путин - 10 497,34 лв.

Както става ясно от пресконференцията им, те се обръщат един към друг с „Джордж", добрият дух продължил и на масата. От справката проличава, че в първите години на мандата си Първанов предпочита да кани гости в ресторанта на „Кемпински - Зографски". Впоследствие протоколът му очевидно се усъвършенства, защото все повече зачестяват официалните обяди и вечери в залите на президентската резиденция.

В такива случаи се поръчва храна от елитен ресторант или самите готвачи на резиденция „Бояна" приготвят ястията. И при двата варианта обаче тя минава специални лабораторни изследвания и контрол от НСО.Друго предпочитано място от Първанов за вечери с президенти и държавни глави е хотел „Шератон". Там например Първанов кани емира на Катар и жена му на 14 април 2009 г. Сметката е за 6555,88 лв. В „Шератон" е нагостен и президентът на Германия Хорст Кьолер през 2007 г. срещу 4730,53 лв.И за визитата на Борис Тадич, с когото Първанов имаше близки приятелски отношения,запазват маса пак в „Шератон" срещу 1740,91 лв.Там е вечерята и за краля на белгийците Албер Втори и кралица Паола, а платената сума за нея е 1484,61 лева.Техни императорски височества принц и принцеса Акишино обядват в компанията на Георги и Зорка Първанови в „Кемпински - Зографски", който софиянци знаят като Японския хотел. Сметката е за 4200 лв. през 2009 г.

Крал Хуан Карл ос и кралица София също са поканени в Японския при визитата им у нас през юни 2003 г., а финалната сума е респектираща - 9615,15 лв.

За сметка на това пък принц Чарлз е вечерял в залите на президентството, а на домакините му това е струвало 1486,64 лв.Принц Албер пък, още като престолонаследник на Монако, е хапнал в компанията на Първанов за 1221,44 лв., отново в сградата на президентската институция.Зад каменните стени на „Дондуков" 2 е и официалната вечеря, дадена за така дълго чаканата Дилма Ру-сеф.Бразилската президентка с българска кръв и придружаващата я делегация са вечеряли с домакините си за 2225,58 лв.Повечето съседски и европейски президенти също не се радват нито на панорамата на "Кемпински", нито на лукса на „Шератон", а официалната вечеря е в залите на „Дондуков" 2

Според неофициална информация не навсякъде могат да се гарантират изискванията за сигурността на гостите. При една такава вечеря се затваря почти цялото заведение, има задължителна официална част с речи и тостове, които другите гости на заведението не са длъжни да слушат, нито да търпят скенерите на НСО и ровенето в чиниите им.24 Часа - 2 стр.

Визитите - от Малдивите до Антарктида и Австралия

Най-скъпата визита за двата мандата на Георги Първанов е до САЩ. Тя е по покана на тогавашния президент Джордж Буш и без пътните за самолета струва 19 904 лв.. сочи справката от администрацията на президента. На 17 октомври 2005 г. Първанов бе приет в Овалния кабинет от Буш.

По време на визитата Буш изразява категоричната си позиция, че българските медицински сестри в Либия трябва да бъдат освободени. Според запознати точно след тази визита тихата дипломация за освобождаването на сестрите се активизирала, и то не без натиск върху Либия от страна на САЩ. По време на посещението Първанов и многобройната делегация посещават Чикаго и Бостън и се срещат с българската общност там.

Две години по-късно и Буш ни връща визитата.

Всъщност това е втората визита на Първанов в САЩ. Още на 11 септември 2002 г. той е в Ню Йорк, където участва в официална възпоменателна церемония в ООН във връзка с годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. На специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на годишнината от терористичните атаки срещу САЩ, Георги Първанов прочита декларация, отразяваща съгласуваната позиция на страните членки.

Българският президент ръководи откритото заседание, тъй като тогава страната ни е председател на Съвета за сигурност. По време на приема разговаря за първи път и с Джордж Буш

Всичко това струва на България 16 044,03 лв. Всички визити са без цената за пътуването на президентския самолет, тъй като неговите разходи се отчитат другаде.Първата визита на Първанов веднага след избирането му за държавен глава през февруари 2002 г. също е доста скъпа на фона на останалите, макар да е в сърцето на Европа. Той символично избра за първа дестинация като президент Брюксел, също като наследника му Плев-нелиев, но за разлика от сега тогава малцина бяха ходили в Брюксел и се смяташе за екзотика. Затова президентският самолет се огъна от хора със заслуги към победата на Първанов на изборите, а сметката излезе 11 571 лв.

Преди ГЕРБ да ореже бюджета на президентството, Първанов пътешества до доста екзотични дестинации- Първото екзотично посещение на експрезидента е на втората година от първия му мандат. През септември 2003 г. правителственият самолет се отправя на визита с неизвестна цел по маршрута Обединени арабски емирства, Тайланд, Индонезия, Сингапур и Малдиви. Всичко това без пътя струва на държавата 16 256 лв.

Официално всъщност целта е възстановяване на двустранните отношения, тъй като визитите са първи на това равнище след 1961 година.

С държавния глава пътува и бизнес делегация. В състава й са представители на 18 фирми, бизнесмените участват в четири бизнес форума във всяка една от посетените страни.

Навсякъде основните документи, които се подписват, са меморандуми за разбирателство и договори за насърчаване на инвестициите. На борда на самолета пътуват и избрани журналисти. Всички те описват с възхвала визитата и тежкото и уморително 7-дневно пътуване с 18 излитания и кацания, 24 000 изминати км и 32 часа във въздуха

Друга спорна визита бе тази до Австралия през 2009 г. Тя бе през Корея и Шри Панка, а сумата без пътя - 14 865 лв. Тя бе повод Синята коалиция да атакува Първанов какво ще търси в Австралия и вярно ли е, че визитата струва 500 хиляди лева. Прессекретариатът тогава разпространи програмата, от която се разбра, че по време на посещението президентът „ще проведе поредица от срещи с лидерите на съответните държави, с представители на изпълнителната и законодателната власт, с представители на бизнеса. Ще бъде придружаван от министри, кметове и представители на българските бизнес среди, ще има и срещи с българската общност в Австралия, която наброява 12 хиляди души". .Пътуването през януари 2005 г. до българската база на Антарктида през Чили и Бразилия излиза на държавата 15 795 лв. Във водената от президента делегация влизат още зам.-председателката на парламента Камелия Касабова, вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, депутатите Станимир Илчев и Рупен Крикорян, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев, кметът на Хасково Георги Иванов, художникът Ставри Калинов, зам.-министри, секретари на президента, експерти. Към официалната делегация в Бразилия се присъединява и министърът на външните работи Соломон Паси, който е в района. За Латинска Америка с Първанов пътуват главни редактори и генерални директори на български медии, поканени лично от държавния глава.

В Бразилия е и първата му среща с Дилма Русеф

През май 2008 г. в туристическото си тефтерче експрезидентът записва и Перу. Там той обсъжда и промените в климата със свои колеги и лидери на световни организации. На връщане минава през Мадрид, където открива срещата на българските медии. Сметката е 7942 лв.

Кутсузлийската визита до Аржентина и Мексико през 2008 г. също е от скъпите -

17 397, 18 лв. Тя остава в историята с това, че през януари 2008 г. правителственият ТУ-154 повреди колесник с президента на борда и журналистите му лепнаха прякора куцото Ту. За да кацне самолетът аварийно, близо 3,5 ч кръжи над Азорските острови,докато изгори зареденото гориво. В 0,35 ч на 30 януари държавният глава и водената от него делегация кацнаха обратно на летището в Лажес. След хаос в организацията на обратния полет президентът се прибра след 15 часа чакане с редовен полет на португалските авиолинии.

Първанов и водената от него делегация все пак видяха Мексико, но след 10 месеца. Тогава куцото Ту успява да прелети океана и Първанов да види града на майте и пирамидите на Теотихуакан.

Визитите до Япония и Виетнам през януари 2009 г. също не излизат евтино на данъкоплатците. Сметката е 18 081,21 лв., а в Страната на изгряващото слънце е по покана на японското правителство. Там открива българо-японски бизнес форум и изложбата „Тракийските съкровища". Изглежда президентът ни и придружаващите го, начело с посланика ни там Благовест Сендов, са направили добро впечатление, защото 5 месеца по-късно принцът и принцесата на Япония ни връщат визитата и лично идват в София.

Скандалната четиридневна визита в Узбекистан през ноември 2008 г. струва на държавата 2405,47 лв. Противници на Първанов твърдят, че по време на посещението е ходил на лов и отстрелва на територията на резерват див планински овен архар. Историята толкова брадяса, че дори се намериха очевидци на „отстрела", а парламентарната комисия „Аитимафия" си блъска главите прекрачил ли е закона президентът по сигнал на съвестен природозащитния Накрая нищо не реши. Някой вероятно има трофей архар, но не и аз, коментира Първанов. (24 часа)

24 Часа - 3 стр.

Ангел Марин зад граница 48 пъти

Общо 165 визити в чужбина е имал през двата си мандата президентът Георги Първанов, сочи справката, предоставена на „24 часа". 48 пътувания е направил и вицепрезидентът Ангел Марин.С идването на власт на ГЕРБ и смразяването на отношенията между Първанов и Борисов визитите му в чужбина рязко намаляват. Докато преди е имал между 20 и 25 пътувания зад граница на година, през 2010 г. правителството на ГЕРБ намали и бюджета на президента заедно с тези на други институции. Докато се стигна до специалното решение през 2011-а всяка институция да си плаща разходите за правителствения самолет. Първанов си е позволил през последната година от мандата си само 8 визити, и то в близки до нас държави.Крайните сметки обаче драстично нарастват, тъй като към хотелите на делегацията се прибавят и парите за гориво и наем на самолета. Например, ако преди този период пътуването до Австрия е било за около 4000 лв., през 2011 г. скача на 40 524,56 лв., а до близката ни Словения - 25 992,36 лв. Много често според протокола на приемащата страна президентът и съпругата му не плащат за хотел, а разходите са за сметка на домакина. Така например почти всички визити през 2004 г. са с нулеви разходи, сочи справката на президентската институция. (24 часа)Монитор - 16 стр.

Бухалки в червено-синята мъгла

Само 10 дни след като неколцина от най-известните млади лидери в ДСБ обявиха, че се оттеглят от ръководни позиции, а някои дори напуснаха партията, в БСП е на път да се случи същото, след като в петък (06.04.). Националният съвет реорганизира направлението за младежка политика в партията и остави някои от апаратчиците без работа. Червените младежи подскочиха, защото заподозряха лидера Сергей Станишев, че си отмъщава заради близките отношения на структурата с бившия президент Георги Първанов. „Прави се опит да се разбие младежкото движение. Няма да го допуснем, ще има революция”, закани се депутатът Драгомир Стойнев. По-рано пък избухна скандал между Стефан Данаилов и ексдепутата д-р Илия Баташки заради проектообръщение на пленума към социалистите и симпатизантите на столетницата за 48-ия конгрес на БСП, в което се иска да се заклеймят "всякакви опити за завишаване броя на членовете и основните организации", "препятстването на участието на червени в живота на партията", както и да бъдат отхвърлени "като порочни всякакви форми на контролиран вот на делегатите на конференциите и на конгреса". Според Ламбо това било ненужно. Той бе подкрепен от Кирил Добрев и Румен Петков. В спора се намеси Баташки, който поиска категорична подкрепа за обръщението и обвини опонентите си във „вадене на ножове, или вадене на по-твърди бухалки". На следващия ден, събота (07.04.), червеният депутатПетър Димитров отърва пердаха в Добрич само защото се опита да спре местната партийна конференция. Предната вечер „Позитано” 20 реши да отложи форума с един месец, заради съмнения в апаратни манипулации и дори създаде работна група, която да ги разследва. Преди да бъде изгонен от форума, Димитров дори се закани, че „партията не е доброволна организация и не може всеки да си прави каквото си иска".Общото между тези три неприсъщи за традициитев стогодишната партия случки е разрастващият се лидерски конфликт между Станишев и Първанов. И в трите схватки наднича сянката на президента с двете имена. Червените младежи бяха първите, организирали така наречените срещи на Първанов, най-близките му хора от ръководството пък се втурнаха чрез апаратни хватки да осигуряват за делегати на конгреса негови фенове, Добрич бе сред откликналите на позивните. Известно е обаче, че Станишев не бърза с отвръщането на ударите, макар че има тази възможност, оставя Първанов сам да греши с прибързаните си ходове. Първанов няма този ресурс, който имаше като държавен глава, няма и добър международен имидж заради досието в Държавна сигурност, но разполага най-вероятно с компромати, които със сигурност ще използва предконгресно. Станишев няма досие, председател е на евросоциалистите, разполага и с апарат. Ако има слабо звено, то е в апаратните игри, където засега има пробиви по места. Но това е временно и по-скоро се дължи на умението на червения лидер да изчаква и да нанася контраудара в подходящия момент.Лоша шега може да му изиграе вотът на недовериесрещу управляващите заради АЕЦ „Белене”. Най-вече заради съюзът с атакистите. Но не се знае дали дебатът в пленарната зала няма да му донесе ползи във вътрешнопартийната битка. Известно е, че Първанов бе човекът, който се изхвърли че е направил голям шлем хвърляйки в тигана рибата преди още да е уловена в морето. Сега точно той е човекът, който обвинява Станишев, че не е превърнал в необратим процеса със строителството на АЕЦ „Белене”. Истината обаче е друга и тя е, че точно бившият държавен глава е виновен, че не е бил структуриран този проект така че да отчете рисковете в бъдеще и с прибързаните действия го е направил неосъществим. При един дебат и при заканите на управляващите да изнесат нелицеприятни факти най-вероятно ще лъсне, че Първанов е този, който на практикае работил в ущърб на националните интересиПърванов прави и друг грешен ход с настояването си за референдум по темата. Той е очевидно популистки и не е възможен да се осъществи. Така той олеква, макар че може да използва липсата на такова искане за допълнителна атака срещу Станишев на конгреса.Сега нека да видим какво се случва вдясно след като там имаше брожения. От тримата (Прошко Прошков, бивш кандидат за кмет на София и районен кмет на „Лозенец”, Христо Ангеличин, бивш заместник кмет по културата на София и Петър Николов), които се измъкнаха от опеката на Иван Костов, най шумен бе Прошко. В продължение на няколко дни той разкри цялата истина за култа към личността на Иван Костов и че дясната върхушка има една единствена цел чрез формалната Синя коалиция – да се настани отново с петнадесетина депутати в следващия парламент. И в действителност няма никакви намерения да се върне на власт. Ангеличин пък директно отиде да прави структури в провинцията на сдружението на Меглена Кунева. Сините от СДС пък поставиха въпросадали да не се отделят от ДСБ и да се явят самостоятелно на изборитеИ в двата случая двамата лидери – Иван Костов и Мартин Димитров, не се вързаха и не нагнетиха допълнително напрежението, както става в момента в БСП. Две седмици след броженията, бунтарите вече не се чуват, старото статукво е на път да се възстанови и Костов и Мартин да си стиснат ръцете. Друг е въпросът дали те въобще ще влязат в следващия парламент. Избирателите им дадоха ясен знак по време на президентските и местните избори миналата есен, че не искат да гласуват за партия, която се съюзява със социалистите в парламента. Сега, за да подлъжат избирателите отново да гласуват за тях, сините казват че ще са против искания от червените вот на недоверие. Но това няма да е достатъчно да си върнат доверието.

***


Буря в чаша вода

Припомняме бурята в чаша вода в синия лагер не за друго, а за да прогнозираме, че и в БСП ще се случи същото веднага след като конгресът през май приключи. Станишев ще си запази поста, Първанов ще се скрие временно зад научната си дейност на бивш президент. Но червените ще загубят доста избиратели и нищо чудно партията им да започне да се маргинализира през следващия парламент, както се случи след загубата на сините през 2001 г.Изводите, които могат да се направят са, че е необходима смяна на червено-синия елит, умело подавал си топката през целия криминален преход. Но тази смяна не може да се случи заради окопаването и вляво и вдясно на главните виновници за създаването на Октопода. Затова двете традиционни партии все повече обезсмислят съществуването си, а младите им членове и симпатизанти, разбирайки невъзможността да ги променят отвътре, започват да търсят други алтернативи.Класа - 5 стр.

И Янаки Стоилов влиза в лидерската битка за БСП

Първанов отказа почетен пост, но увери, че иска и след изборите да гледа Станишев в очите

Не съм обладан от лидерски претенции, но имам политически амбиции. Това заяви вчера председателят на лявото крило в БСП Янаки Стоилов пред делегатите на отчетно-изборната конференция на фракцията. Стоилов бе преизбран за лидер на крилото. "Не се обявявам за най-подходящия за председател на БСП, но смятам, че най-убедено и последователно съм отстоявал левия характер на партията", каза Стоилов. И допълни, че не иска да влиза в сценария "Двама се карат - третият печели", въпреки че засега отчетно-изборната кампания минавала под знака на дилемата "Станишев или Първанов".

Конгресът на БСП не е празничен обяд, на който претендентите ще си чукат яйцата под окуражителните възгласи на своите клакьори, за да излъчат най-силния бияч, каза още Стоилов. Той предупреди, че ако не се промени подходът, победена ще се окаже БСП.

Лявото крило в БСП не взе официално страна в лидерския двубой между Първанов и настоящия шеф на партията. Самият Стоилов обаче изтъкна, че докато начело на ПЕС е председателят на българските социалисти, БСП може да има важна роля за развитието на европейската и на българската левица.

Ден по-рано за председател на Националния съвет на Обединението на жените-социалистки в БСП бе преизбрана Катя Николова. Пред конференцията говори и Сергей Станишев, а в изказванията се чуха гласове в подкрепа на неговата кандидатура за лидер на БСП. Също в събота от пресцентъра на "Позитано" 20 разпространиха съобщение, че в подкрепа на Станишев са се обявили делегатите на общинските конференции в Симеоновград, Крумовград, Черноочене и Момчилград.

В събота Георги Първанов бе гост на конференцията във Враца. "На мен ми се иска не само да можем да се гледаме в очите със Станишев след конгреса, но и да работим много по-мощно за спечелване на парламентарните избори", изтъкна Първанов пред делегатите. С явно гласуване той и Станишев бяха номинирани в общ текст за поста председател на БСП от името на врачанските социалисти.

Не така се развиха нещата на конференцията в Кърджали. Там местните социалисти предложиха на Първанов да се оттегли от битката за лидерския пост в БСП и да стане почетен председател на партията или министър-председател в сянка, за да се запази единството в партията. "Не приемам почетна длъжност, дори ми е обидно", отвърна на предложението Георги Първанов. После напомни за успехите на БСП в периода 1997-2001 година, когато беше неин лидер.

News.bg

[…] Критикувайки властта, Стоилов изтъкна, че 42 % от хората в страната са заплашени от бедност. Над 20 % отпадат от училище, растат безработицата, неравенството и сме в десятката на най-нещастните нации редом с най-изостанали африкански държави.

Само 5 % от българите смятат сегашната икономическа политика за удачна. БСП не може да спечели изборите, ако не постави и не започне да решава тези проблеми, категоричен е той.

Стоилов предупреди за опасностите за партията от това, че сега избуяват лидерски амбиции и водят до сблъсъци за председателския пост. „Затова въпреки падащата подкрепа за ГЕРБ, изходът от следващите избори не е предрешен", каза Стоилов и добави, че за разлика от Георги Първанов не смята, че на преден план стоят организационните, уставни и коалиционни въпроси. Вниманието ни трябва да се насочи към политиката, убеден е Стоилов.

Според него репликите между настоящия и бившия председател на партията са по-скоро в ущърб на БСП. „Аз не заставам на позицията двама се карат, трети печели, въпреки че много хора ми отреждат ролята на реалния, а не на подставения трети, каза още Стоилов, и заяви, че за него решаваща е политиката, която ще предложи БСП.

Дума - 3 стр.

Номинираха и Анна Янева за лидер на БСП-София

Делегатите на районната организация на БСП 'Триадица" номинираха единодушно за председател на социалистите в София депутатката Анна Янева. Това стана на конференция в събота, на която присъства настоящият столичен лидер Румен Овчаров. Председателският пост в районния съвет в "Триадица" на мястото на Янева пое Христо Проданов. С пълно мнозинство Сергей Станишев беше предложен да продължи лидерството си в БСП. "Отказът на правителството от изграждането на "Белене" е фатален за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика. За пореден път в България връх вземат онези, които рушат, а не онези, които градят", заяви Янева. България не е имала по-непредвидимо, по-некомпетентно, по-безотговорно, по-податливо на външнополитически натиск и по-услужливо към частни корпоративни интереси правителство, категорична бе социалистката.

В документа бе разписано, че БСП трябва да подобри коалиционната си политика както с партиите от КБ, така и с всички леви партии, неправителствени организации, за защита на демократичните права на гражданите. Теза, която бе оспорена от присъстващите, които заявиха, че е крайно време левицата да се яви самостоятелно на изборите. Членовете на софийската партийна ограни-зация настояват да се стигне до разбирателство между Сергей Станишев и Георги Първанов. От районния съвет изразиха тревогата си от тази битка, която може да доведе до сериозен спад в доверието към партията.

На конференцията в столичния район "Слатина" пък за лидер на БСП -София бе номиниран единствено младият общински съветник Борис Цветков.Вяра - 2 стр., „Струма”

Първанов и Корнелия Нинова виха хоро в Петрич

Валентин ГЕРЧЕВ

След дългата политическа зима очаквам да дойде пролетта, заяви експрезидентът

След дългата политическа зима очаквам да дойде пролетта", бе посланието, изразено от Георги Първанов, който гостува в Петрич на вчерашния празник Цветница. Бившият държавен глава се разходи до хижа „Беласица".

Мероприятието се организира за 22-ри път. Експрезидентът Първанов присъства за 5-и път, но по думите му не и последен. След като откри официално празника, той и областният лидер на БСП Корнелия Нинова се хванаха на традиционното хоро. До тях се нареди и семейството на депутата от ГЕРБ Захов. Първанов отиде и до момчетата, които в този момент мериха сили в ожесточена канадска борба. Поканата и той да се включи в надпреварата експрезидентът обаче отклони любезно с думите: „С удоволствие, но само ако е равнопоставен партньор, например Бойко Борисов".

Първанов си тръгна от Петрич с подарък. Колекционерка на четирилистни детелини му подари една за спомен с пожеланието да е жив и здрав. От сергия пък му подариха слънчогледови семки, които президентът веднага опита. На празника официални гости бяха още двамата народни представители Митко Захов и Огнян Тетимов, както и домакинът на тържеството - кметът на Петрич Вельо Илиев. За присъстващите бяха осветени и върбови клонки от архиерейския наместник отец Ангел Кочев. Гостите се поразходиха сред насъбралото се множество и се снимаха за спомен с всеки, който желаеше да се щракне с бившия държавен глава. Кортежът отпътува от града към 13 часа.Econ.bg - Новини

В Плевенско протестираха в подкрепа на АЕЦ "Белене"

Георги Първанов обяви подкрепата си по принцип на вота на недоверие срещу кабинета

Двучасов протест на главния път "София - Русе" при плевенското село Българене обедини млади хора от 7 общини в района. Те поискаха да бъде преразгледано решението за спиране строителството на втора атомна централа.

Недоволството беше организирано от инициативния комитет "Аз не се отказвам от Белене, а ти?”. Тежкотоварни автомобили с клаксони подкрепяха протестиращите, които идваха от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски. Протестиращите получиха подкрепа и от сдружението за Североизточна България срещу добива на шистов газ, информира БНР.

Общото мнение беше, че централата в Белене няма алтернатива, а VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" би струвал почти толкова, колкото централата в Белене.

Пo време на протеста бяха издигаха лозунги: "Аз искам да живея и работя в България", "Ние сме за АЕЦ "Белене", "Искаме референдум за атомната електроцентрала". Протестът бе мирен, блокада на пътя нямаше. За около 2-3 минути недоволните спираха преминаващите автомобили, обясняваха защо искат да продължи строителството на електроцентралата и раздаваха листовки.

Протестиращите заявиха, че очакват референдум, а правителството трябва да преосмисли решението си.

"Подкрепям по принцип внесения вот на недоверие към правителството, макар да ми се струва това действие недостатъчно и рутинно. Просто една форма на допълнителна изява на аргументите на левицата и на онези, които отстояват бъдещето на ядрената енергетика в страната". Това заяви Георги Първанов в отговор на въпрос за внесения вот на недоверие от Коалиция за България с подкрепата на депутатите от "Атака".

Президентът на България (2002-2012 г.) участва вчера като гост в работата на отчетно-изборната конференция на общинската организация във Враца. Той посочи, че смята за много по-важно взетото решение на пленума на Националния съвет на БСП да бъдат предприети действия за общонационална подписка за референдум за бъдещето на проекта за втора атомна централа, информира БТА.

Припомняме ви, че вотът на недоверие беше внесен в петък. Под искането са се подписали 48 народни представители от левицата, "Атака" и един независим - Георги Терзийски. "Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях. Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене". Това коментира лидерът на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев.Преса - 4 стр.

Стоичков: Борисов е без алтернатива

Първанов ще бие Станишев, както бихме германците през 1994 г.

Георги Първанов ще бие Сергей Станишев, както ние бихме германците през 1994 г. Това обяви в предаването „На 4 очи" по Нова телевизия футболната легенда и почетен консул на България в Барселона Христо Стоичков. Той подчерта, че е надпартиен, но смята, че Първанов е по-подходящ за лидер на червените от Станишев. „Трябва да знаеш откъде си тръгнал и кой ти е помогнал", подчерта Камата.

На въпрос за случващото се в СДС той заяви, че след напускането на Надежда Михайлова сините буквално са се разпаднали.

За ситуацията в страната Камата каза, че не е виновен премиерът Бойко Борисов. „Да не би да мислите, че за две години той докара страната до това дередже? Нещата трябва да се търсят от преди това. Кой подписа договора за присъединяването ни към ЕС?" попита Стоичков. По думите му най-доброто качество на премиера било, че не се огъва. „В най-трудния момент пое този ангажимент към българския народ - да започне отнякъде. Да се направят пътища, да слезе при хората, както имахме случаи с фалирали предприятия, с проблеми в Мадан и Кърджали, да иде при тях и да докаже, че мисли за тях. Той показа, че мисли и за спорта", обясни Модерния ляв. Като недостатъци на премиера Стоичков все пак посочи, че е привърженик на Левски, Чел-си и Реал Мадрид. Но Борисов на този етап няма конкуренция, категоричен бе бившата звезда на „Барса".

За новата партия, която подготвя Меглена Кунева, Стоичков е скептичен. „Това, което хората искат, са нови лица, а тези, които сега излизат с разни формации, са от преди 8 години", каза той.Супер 19 минути - 1 стр.

Отстреляха втори хазартаджия край Гоце

Най-близките на експрезидента: Кирил Добрев и Коце Паскалев другарували с убития Йордан Динов

Бизнесмени, които се опитват да въртят хазартен бизнес и са близки до приятелския кръг около експрезидента Първанов ги СТРЕЛЯТ. Това става практика, след като преди дни бе гръмнат насред центъра на София посред бял ден Йордан Динов.

Не беше случайно, че първият близък, който пристигна на местопрестъплението беше бившият царски вицепремиер, официален съветник на Гоце и бивш червен кмет Костадин Паскалев.

Той беше един от близките на Първанов градоначалници, заедно с тези в Русе и Силистра, които незнайно защо се оттеглиха преди местния вот миналата есен и така подариха победата в Пиринска Македония! и в тези градове на ГЕРБ

От същия отбор е и левият, откъдето и да го погледнеш варненски кмет Кирил Йорданов. Той по мъжки измени на БСП и се хвърли в прегръдките на управляващите. Както по времето на Първанов като червен лидер смени СДС с екскомунягите. След като причини това на уж обичаната от него соцпартия Гоце наглич-ко рече, че левицата не се била представила добре на местните избори...

Костадин Паскалев притеснено коментира изопнатото си лице от разстрела на своя близък бос на черното тото с приятелство с баща му. Човекът бил виден гинеколог в Благоевград. Не е редно да питаме що чини Коце на гинеколог - то е женски доктор. Ала малко хлабава се види тази версия на криминалистите.

Според в. България днес още по-интересното е, че убитият Динов отивал на среща във фирма на фамилията Добреви - Синът и дъщерята на верния Гоцев другар Николай Добрев, с когото през 1997 г. върнаха мандата на социалистите за управление, уж уплашени от народния бунт, а всъщност държейки армията и полицията. Както вече писахме цената на сделката май е СДС да не огласява досието на Първанов

Така и стана. Костов си замълча преди президентските избори преди 2001 и 2006 г, знайеки отлично агентурното минало на сътрудника на ДС Гоце. А можеше да го провали.

Но да се върнем на Добреви. Убитият Динов по рапорт на полицията е гръмнат с около 40 000 лева в себе си. А престъпникът, посегнал на живота му дори не понечил да ги вземе. Странна работа...

Въпросните пари според България днес е трябвало да бъдат отчетени или поне отнесени в офиса на фирмата на Добреви

Пирин Ват, намиращ се баш на ул. Бачо Киро 49, досами местопрестъплението. Таблоидът цитира като свои източници криминалистите. Фирмата държи ВЕЦ Топлика край Плевнелиевия и Добрев роден град Годе Делчев. Дял в Пирин Ват има Ангел Герксиев, който бил съдружник на сестрата на Кирил Добрев - Мариана, пишат колегите от вестника. Освен секретарка на Първанов, тя се явява съдружничка на синовете на Гоце в техния хайтек бизнес, за който са теглили непосилен за доходите им кредит, за да закупят собствено помещение. При секретарската си заплата тя изплаща през годините и два големи апартамента на бул. България.

И пак в тази фирма Пирин Ват съдружник е задържаният за лихварство бизнесмен Ангел Дерменджиев, пише България днес. За дружбата и съдружието си с него Кирил Добрев аха да забрави пред медиите, докато го питаха и го разпитваха. По темата той беше още по-притес-нен, отколкото по тази за залавянето му навремето със сърбин, пренесъл стотици хиляди пари през границата. Които по подозрения на службите може да са принадлежали на клана Милошевич. Според шефа на ГДБОП Станимир Флоров съдружникът на Кирчо Добрев, който е като син на Гоце, Ангел се е занимавал със силово събиране на пари от длъжници, незаконна банкова и хазартна дейност

И тук си идваме на думата, понеже убитият Динов беше описан от криминалистите и медиите именно като бос на черното тото в своя край.

Това не е първият бизнесмен от кръга около Георги Първанов, който бе отстрелян и остави подобно подозрение като мотив за атентата срещу него.

Манол Велев беше първият случай, когато човек, който беше дори съветник на българския президент, бе прострелян от наемен убиец. По чудо той успя да се спаси, прекара дълго време в болници, повечето от него в кома. И до момента не е дееспособен, както сочи фактът, че неговата съпруга Весела Лечева и брат й бяха принудени да поемат неговия бизнес.

За никого не е тайна, че хазартът и футболът бяха пазарите, на които разчиташе основно Велев. Не е тайна също, че неслучайно при тройната колиция именно близката на Първанов

Весела Лечева стана де юре и де факто бос на държавното тотo

в качеството си на шеф на Държавната агенция по младежта и спорта. Не е тайна, че именно на нея бе подчинен Държавният спортен тотализатор, който сега е към Министерството на спорта.

Така кръгът се затваря. И става ясен мотивът и основната версия, по която може да се намери разковничето и на двата атентата. Става въпрос за връзката между футболните мачове и игрите на щастието, както за благозвучие някои хора предпочитат да наричат хазарта със залагания на спортните състезания.

По ирония на съдбата, също като Весела Лечева, и половинката на убития Динов - Соня Бу-кева, се смята за вероятен наследник на бизнеса му. Все пак тя е негова съдружничка. Също така се слави като един от най-добрите български майстори на покера!

Тя национален шампион и един от малкото изтомноевропейци, които получиха квоти за световния турнир Million Dollar Game, който - както личи по името, бе с награден фонд от един милион долара.

Динов, когото услужливи журналисти представят за гений и добро момче от добро семейство, сигурно е бил такъв, е стар познайник на полицията. Не е вярно също лансираното в медиите, че бизнесът му бил скромен.

Истината, уви е съвсем различна последната акция за незаконна дейност срещу убития е на 15 март 2012 г.

Службата за борба с организираната престъпност атакува пунктове за залагания на спортни състезания, които са били негови. Той е съден, но оправдан за незаконен хазарт преди това. Причината са вратички в Закона на хазарта, които обаче е поправен. Вероятно това е лишило от политически чадър убития Динов, предполагат криминалисти. Промените, които кримина-лизираха онлайн залаганията в сайтове като този, за който е работел, бяха приети буквално дни преди да бъде застрелян.

Размахът на Динов не е никак малък, имал е цял тотализатор.

zа застреляния работели 100 пункта във възловите градове на страната - големите и митничарските. София, Благоевград, Петрич, Бургас, Варна, Свиленград, Пловдив. Според sportJine.bg бил спонсор в сянка на ФК Бдин.

***

Таткото на Бербатов вътре?Лежалият в затвора баща на Димитър Бербатов Иван, който също е от Благоевград, бил доверен човек на убития Динов. Бившият футболист на клуба от наша Македония - Пирин, се появил във видинския отбор Бдин като ръководител баш заради Динов и като негов негласен представител, пуска мухата sportiine. Другият му човек бил пак македонец и то замесван от пресата в черното тото - близкия в минало време до Коко Динев ексфугболист Георги Бачев.

Убийството на Банскалията изглежда свързано

Броени дни преди убийството на Динов намира смъртта си и друг хазартен деец баш във вилаета на Благоевград. Човекът е известен като Банскалията. Той е убит пет дни преди приятеля на експрезидентския съветник Паскалев. Димитър Сукалински е намерен мъртъв с прерязано гърло и множество прободни рани в апартамента си. Той вероятно е станал жертва на изнудване, свързано с дейността му като президент на футболен фенклуб в Благоевград.

Преди години, когато за първи път става обект на полицейска разработка, босът на компютърните залагания Динов е арестуван с ... шефа на фенклуба на същия отбор. Човекът е друг, но отборът Пирин е един.

***

Версията за антикорупционера,разкрил нагласени бг мачове, плаши гаргите

В медиите ни услужливо се появи информация за отклоняване на вниманието, според която разкритията на адвокат франческо Баранка, в които наши клубове бяха намесени за уредени мачове може да са довели до смъртта на българския предстви-тел на международната мрежа 365 - Йордан Динов.Тази работа обаче може да уплаши само гаргите и да хване дикиш при тях. Никой не би посегнал на живота на неангажиран човек само, защото негов колега по бизнес е разкрил нещо си. Нали така би насочил вниманието срещу себе си.
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1860
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1860 -> Бойко Борисов: в българия има находища на газ Няма да ви кажа къде са, отсече премиерът


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница