Болест на паркинсонДата28.02.2017
Размер49.12 Kb.
#15906
БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН

Болестта на Паркинсон, наричана още paralysis agitans, е дегенеративно заболяване на нервната система. Причините за появата му са неизвестни, но симптомите се появяват, когато има недостиг на допамин в мозъчните структури. Допаминът е невротрансмитер, пренасящ информация от една нервна клетка към друга. При здравите хора той е в равновесие с друг медиатор – ацетилхолин. При състояние, наречено първична болест на Паркинсон, така наречената substantia nigra – онази част на мозъка, която съдържа произвеждащите допамин, норадреналин и серотонин клетки – е увредена и мозъкът не може да ги произвежда.


Болестта може да започне с леко или умерено треперене(тремор) на едната или двете ръце в покой, обща забавеност и инертност, мускулна скованост(ригидност) и лесна уморяемост. На по-късен етап се появяват ригидност, повишено слюноотделяне, загуба на апетит, характерна скована походка, треперене, промени в говора, масковиден израз на лицето. Тялото и крайниците стават ригидни. Заедно с телесните оплаквания се появяват депресия и/или деменция.
Болестта на Паркинсон засяга повече мъже, отколкото жени и е едно от честите инвалидизиращи заболявания. Според последни статистически данни, от нея страда един на всеки 200 души над 60-година възраст.
Причината за унищожаването на продуциращите допамин клетки в мозъка и за появата на болестта е неизвестна. Съществуват няколко теории. Според едната от тях клетките биват унищожавани от токсини, които не могат да бъдат обезвредени, унищожени или изведени от организма, поради промени в черния дроб, настъпващи с възрастта. Според друга, някои токсини от околната среда (хербициди, пестициди) проникват във водата и играят важна роля в появата на болестта.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА


Задължителни
1. Алое вера гел – Дегенеративните заболявания най-често се провокират от натрупване на токсини в организма. Алоето, освен че чисти и детоксикира целия организъм може да преминава кръвно-ликворната мозъчна бариера. Трябва да се пие и много и качествена вода, за да се извеждат токсините и тежките метали навън. Освен това недостигът на вода води до деменция, която е симптом на болестта. Л-фенилаланин и Л-тирозин са аминокиселини, които се преобразуват в допамин.
2. Калций, магнезий и витамин Д – Страдащите от болестта на Паркинсон често имат остеопороза и са застрашени от фрактури. Калцият укрепва нервната система, а магнезият е важен за функционирането на нервите и мускулите. Подпомага предаването на нервните импулси и мускулните контракции.
3. Коензим Q10 плюс коензим А – Помага на клетките да произвеждат енергия. Действат съвместно, като оптимизират метаболизма, облекчават депресията и умората и повишават енергията.
4. Омега-3 МК – Намалява остротата и честотата на тремора, подобрява нервната проводимост и състоянието на мозъка, много важни при депресия.
5. Пчелно млечице под езика и полен над езика – Витамините от В комплекса са изключително важни за функционирането на мозъка и ензимите. Поддържат здрава имунната система, лекуват депресията и раздразнителността. Подобряват оросяването на мозъка, заедно с Гинко+. Гинко билоба подобрява паметта и мозъчните функции. Отделянето на допамин в мозъка зависи от достатъчното наличие на витамин В6 (пиродоксин), така че може да се взима допълнително – 3 пъти по 50-75 мг.
6. 5 хидрокси-Л триптофан – прекурсор на мелатонина и серотонина – Повишава нивото им в мозъка и така способства за преодоляване на безсънието и депресията.
7. Абсорбент С – високи дози 3000-6000 мг/дневно и А бета-кар Е – Антиоксидонти, които забавят развитието на заболяването и отлагат необходимостта от медикаментозно лечение. Витамин Е да се започне от 400 Е и постепенно да се увелили до 1200 Е дневно. Селенът е до 200 мкг дневно.
МНОГО ВАЖНИ
1. Натурални минерали – съдържа важни минерали и желязо, което е подходящо при лечение на болестта.
2. Лецитин на гранули – Осигурява холин, който е важен за провеждането на нервните импулси.
3. Никотинамид – 10 мг/дн – Форма на витамин В3, който е важен за образуването и пренасянето на химическата енергия, особено при дишането.
4. Супероксид дисмутаза – Ензим, който забавя окислението, предпазва невроните и щади невротрансмитерите като допамина.
5. Лициум+ - Много добро средство за черния дроб и бъбреците.
6. Мултиензимният комплекс в алоето (ако се пие след храна) подпомага храносмилането и усвояването на всички хранителни съставки. 
7. Джин-чия – подобрява производството на допамин и намалява тремора. При комбинация на Паркинсон с високо кръвно да се взимат 5-6 броя.
8. Поместийн пауър – Много добър антиоксидант, който преминава кръвно-мозъчната бариера.

ПРЕПОРЪКИ


- Диетата ви трябва да се състои от 75% сурови храни, семена, ядки и житни растения.
- Включете в диетата храни, богати на аминокиселината фенилаланин (бадеми, бразилски орехи, риба, фъстъци, тиква, сусамено семе, нахут, леща)
Ако приемата леводопа, ограничете следните храни: банани, телешко, риба, черен дроб, овесени ядки, фъстъци, картафи, пълнозърнести продукти. Те са богати на витамин В6, който променя активността на медикамента. Не приемайте витамин В6 с леводопа, тъй като те взаимно се антагонизират (внимавайте и с добавките, които съдърат витамин В6). Тъй като някои белтъчни съставки потискат преминаването на препарата в централната нервна система, яжте белтъчни храни само вечер, без да ги комбинирате с лекарството.
Ако работата или хобито ви са свързани с контакт с алуминий, носете предпазни дрехи, ръкавици и маска за лице.

ЗАБЕЛЕЖКИ


- Треперенето на ръцете се среща често в средната и старческата възраст. Съществуват различни видове тремор. При паркинсонизма треморът е изявен по време на покой, усилва се при нервно напрежение или умора и изчезва по време на сън. Интенционният тремор се появява само при мускулно съкращение (движение), а не в покой. Есенциалният тремор е с повече или по-малко постоянен характер, различно изразен е и се среща по-често в определени семейства. Засяга и двете ръце, отслабва в покой и се усилва при физическа активност и/или стрес. Опитите да бъде спрян волево обикновено водят до усилването му. Всеки тремор с постоянен или рецидивиращ характер изисква проследяване, особено ако затруднява всекидневните дейности. Имайте предвид, че повечето видове тремор не са свързани с болестта на Паркинсон.
- Някои болни с Паркинсонова болест имат високи мозъчни нива на оловото. Лечението с хелатори е подходящо за извеждането му от организма. (виж ХЕЛИРАНЕ)
-Тъй като за доказване на болестта няма специфично изследване, тя може да се обърка с хипогликемичните състояния.
-Лечебния глад и хелаторната терапия имат благотворен ефект.
-Физиотерапията – активно и пасивно раздвижване и гимнастика – също имат положителен ефект върху мускулния тонус.
-“Зелените поля” и зелените напитки биха могли значително да облекчат оплакванията.
-Октакозанолът, съдържащ се в маслото от пшенични зародиши, стабилизира мембраните на нервните клетки и може да доведе до намаляване дозата на леводопа.
-Добавките с желязо имат благотворен ефект. Продукцията на тирозин хидроксилаза – ензим, свързан с образуването на допа (предшественик на допамина), се стимулира от желязото.
-Лечението с ДХЕА-дехидроепиандростерон профилактира развитието на болестта.
-Допълнителният прием на антиоксиданти намалява и отдалечава във времето нуждата от леводопа, понякога с няколко години. Резултатите подкрепят идеята, че прогресирането на болестта може да бъде забавено значително с помощта на високи дози антиоксиданти. Ако болестта е свързана с наличието на свободни радикали, увреждащи произвеждащите допамин клетки в мозъка, приемането на антиоксиданти от здрави хора може да предотврати по-късното развитие на паркинсонизъм. Едно друго проучване разкрива ролята на една естествена субстанция – глиален невротрофичен фактор (ГНФ), който стимулира невроните да синтезират допамин.
-За заболяването не е открито лечение. Терапията е насочена единствено към облекчаване на симптомите и възможно по-дълготрайна независимост на болния от чужди грижи. Медикаментозното, физикалното и хирургично лечение (в тежките случаи) са трите използвани терапевтични метода.
Каталог: wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Проблеми с намиране на думите
2016 -> Продуктите на флп в офталмологията
2016 -> Програма "Ф" и др. Глава 19. Флуориране на водата и флуорни таблетки, или заговорът "здрави зъби"
2016 -> Витилигото,наречено още левкодерма,е кожно заболяване,което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по кожата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни,малки или покриващи цялото тяло
2016 -> Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейност
2016 -> Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Той се характеризира с болка,подуване,скованост,деформации и ограничена подвижност


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница