Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейностДата10.07.2017
Размер101.32 Kb.
БОЛЕСТ НА АЛЦХАЙМЕР

Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейност.


За първи път това заболяване е открито през 1906 г. от немския невролог Алоис Алцхаймер. То се характеризира като прогресираща деменция (слабоумие), до степен, в която пречи на способността на индивида да общува социално и да работи. Процесите на запаметяване и абстрактното мислене са увредени. Това е прогресивно, необратимо заболяване. Уврежданията на важни области на мозъка могат да предхождат симптомите с цели двадесет до четиридесет години. С напредъка на болестта на Алцхаймер се получава тежка загуба на паметта, особено краткосрочната. Болният може да си спомня отдавнашни събития, но не и току-що видяното предаване по телевизията. На този етап настъпва и нарушение на ориентацията. Може да се наблюдават дисфазия (неумение за намиране на правилната дума), внезапни и непредсказуеми промени в настроенията. В крайния си етап болестта на Алцхаймер се изразява в силно объркване и дезориентация, възможни са халюцинации. Някои болни стават агресивни и гневни, а други са кротки и пасивни. Те могат да се шляят безцелно. Възможно е да настъпи инконтиненция и пренебрегване на личната хигиена. Тъй като поведенческите симптоми са резултат от промените в мозъка, болният няма власт над поведението си.
По-рано болестта на Алцхаймер се е смятала за психологическо явление, а сега е известна като дегенеративно заболяване, характеризиращо се със специфична поредица от физиологични промени в мозъка. Нервните влакна, заобикалящи хипокампуса (центъра на паметта на мозъка), стават по заплетени и информацията към или от мозъка вече не се доставя правилно. Нови спомени не могат да се създават, а образуваните по-рано спомени не могат да се възстановят. Освен това, в мозъка се натрупват характерни плаки. Тези плаки са образувани до голяма степен от съдържащо белтък вещество, наречено бета – амилоид. Учените смятат, че плаките се образуват вътреклетъчно и увреждат нервните клетки. За информация: Открит е белтък, който унищожава бета – амилоида, а именно ВАСЕ 2.
Много хора се тревожат, че забравянето е симптом на болестта на Алцхаймер, но това не е индикация за заболяване. Добър пример за разликата между обикновено забравяне и деменция е следният: ако не помните къде сте си оставили очилата, това е обикновено забравяне, но ако не можете да си спомните дали носите очила, това може да е признак на деменция.
И други заболявания се проявяват със симптоми, подобни на тези на болестта на Алцхаймер. Деменция може да се развие вследствие на артериосклероза, при което кръвобращението на мозъка бавно и постепенно намалява. Смъртта на мозъчната тъкан, настъпила вследствие на серия от малки инсулти или от повишено вътречерепно налягане, води до развитието на деменция. Наличието на малки кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кръв, развитието на мозъчен тумор, хипотиреоидизмът и напредналият сифилис могат да предизвикат симптоми, подобни на тези при болестта на Алцхаймер. Освен това, на средностатистическият човек на възраст над 65 години обикновено се дават между 8 и 10 различни лекарства с рецепти и още много други лекарства без рецепти. Реакциите към лекарствените средства, комбинирани с консумирането на бедна на хранителни вещества храна, често променят неблагоприятно хората не само физически, но и психически.
Точната причина или причини за болестта на Алцхаймер не са известни, но учените са стигнали до много интересни заключения. Много изследвания показват, че при това заболяване се установява недостиг на хранителни вещества. При такива болни се наблюдава тенденция към понижаване на нивата на витамин В12 и на цинк в организма им. Витамините от група В са важни за познавателната функция на мозъка, а добре известно е, че термично обработената храна е лишена от тези важни хранителни вещества. Развитието на неврофибриларните заплитания и амилоидните плаки в мозъка, характерни за заболяването, се свързват с недостига на цинк. Малабсорбционните проблеми, които са често срещани сред възрастните хора, ги правят по-предразположени към развитието на недостатъчност на хранителни вещества. Алкохолът и многото лекарства допълнително изчерпват до критично ниво витамините и минералите.
Нивата на антиоксидантните витамини А и Е и на каротиноидите също са ниски при хора с болест на Алцхаймер. Тези хранителни вещества действат като чистачи на свободни радикали. При техния недостиг мозъчните клетки са изложени на повишен риск от оксидантно увреждане. Освен тях е установен недостиг на бор, калий и селен.
При някои изследвания се установи връзка между болестта на Алцхаймер и високата концентрация на алуминий в мозъка. Възможно е излагането на организма на действието на големи количества алуминий, особено в комбинация със загубата на важни витамини и минерали, да предразполага към развитието на болестта на Алцхаймер.
В мозъка на хора с болест на Алцхаймер е установена по-висока от нормалната концентрация на токсичния метал живак. За повечето хора излагането на действието на живак се осъществява чрез отделянето на живак от зъбните амалгами. Доказана е пряката връзка между количеството на неорганичен живак в мозъка и броя на амалгамните повърхности в устата.
Един от генните варианти, свързан със синтеза на бета-амилоид е свързан с един рядък тип болест на Алцхаймер, започващ между четиридесет и петдесет годишна възраст.
Друг възможен виновник за смъртта на мозъчните клетки е имунната система. Много заболявания се развиват в резултат на малфункция на имунната система, причиняваща атака на тялото към собствените му тъкани. Мощни белтъци на имунната система, наречени комплементарни протеини, се откриват около плаките и заплитанията в мозъка на починалите от болестта.
Много учени смятат, че бета-амилоидът играе ключова роля в разрушаването на паметта. Това вещество се съдържа не само в мозъка – то се произвежда практически във всяка клетка на тялото в резултат на тъканната дегенерация. Самият амилоид не е силно токсичен, но е възможно да предизвика деменция, ако в мозъка се натрупа критично количество. Също така, има доказателства, че наличието на амилоид може да причини освобождаването на лавина от комплементарни протеини, възпламенявайки порочен кръг на възпаление и по-нататъшно отлагане на плаки. 
Други потенциално рискови фактори, са травмите по главата, много високото кръвно налягане и слабото образование.
Науката засега не знае какво да се направи за да се спре развитието на болестта. Все още няма нито една лабораторна процедура или биохимичен маркер, чрез който окончателно да се потвърди заболяването при живи хора. Диагнозата е вероятностна на базата на подробна преценка на различни психо-физични и лабораторни показатели. Изследванията са необходими, за да се изключат други възможни причини за симптомите на деменция, като пернициозна анемия, хипотиреоидизъм или тумори. За съжаление, диагнозата нерядко се поставя след като болният е загубил способността да общува и да разбира информация. 
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
Алое вера – Чисти организма от токсини и тежки метали. Преминава кръвно мозъчната бариера. Чудесен имуномодулатор. Клетъчна храна – всички хранителни вещества са необходими в балансирано съотношение. Някои от аминокиселините са есенциални за доброто състояние на мозъка. Биогенните стимулатори в алоето въздействат върху ензимната система на мозъка и най-вече върху онези рецептори, които са свързани с осигуряването на жизнените функции на организма и защитата му срещу заболяване. Ябълковият пектин в Бери – нектара спомага за премахването на токсичните метали от организма, например живак, който допринася за развитие на деменцията.

Витамин В12+ - Важен за функциите на мозъка. В намалено количество при хора с болест на Алцхаймер. Способства за нормализиране на нивото на хомоцистеина. Изследванията показват високо ниво на хомоцистеина при това заболяване.

Витамини от В групата – Необходими за функциите на мозъка. Спомагат храносмилането. Недостигът води до депресия и затруднения при запаметяване.

Гинко+ - Подпомага паметта и чисти кръвоносната система на мозъка, антиоксидант. Според множество проучвания гинко-билоба стабилизира, а в някои случаи подобрява умствената функция и социалното поведение на страдащите от Алцхаймер.

Омега-3 МК – Ликвидира стрес, депресия и тревожни състояния. Подпомага нервната проводимост и паметта. Действат противовъзпалително при възпаление като реакция на плаките.

Соев лецитин – Необходим за стимулиране на паметта. Съдържа холин.

Поместийн пауър – Мощни антиоксиданти, някои от които преминават кръвно-мозъчната бариера за предпазване на мозъчните клетки от увреждащото действие на свободните радикали.

Абета-карЕ – Недостигът на антиоксиданти излага мозъка на окислителни увреждания, освен това витамин Е способства за пренасянето на кислорода до мозъчните клетки и ги предпазва от увреждане от свободните радикали. Селенът е също мощен антиоксидант, предпазващ мозъчните клетки.

Цинк – 50-100 мг/дн – Предотвратява образуването на амилоидни плаки, причинявано от цинков дефицит. Медта е необходима за доброто усвояване на цинка.

Коензим Q10 – 100 до 200 мг/дн - Подобрява снабдяването на клетките с кислород и участва в производството на клетъчна енергия.

ВАЖНИ

Калций, магнезий и витамин Д – 3 таблетки дневно – Има успокояващ ефект и действа заедно с магнезия.Натурални минерали – Снабдява организма с необходимите минерали.

Абсорбент С – високи дози – Стимулира функцията на имунната система и повишава енергийното ниво. Мощен антиоксидант.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ

Ацетилхолин – Недостигът му се приема като възможна причина за деменцията.

Ацетил-Л-карнитин – Подобрява мозъчният метаболизъм. Забавя отслабването на паметта и намалява отделянето на свободни радикали.

Фосфатидил-серин – Подобрява паметта.

Мелатонин – Подобрява функцията на мозъка, подпомага съня.

ПРЕПОРЪКИ 


Консумирайте добре балансирана диета, състояща се от екологично чисти храни и следвайте препоръчаната по-горе програма.
Въведете по-голямо количество фибри в храната си.
Тествайте се за алергии.
Избягвайте алкохола, тютюнопушенето, обработените храни, токсичните вещества от околната среда, особено металите като алуминий и живак. Пушенето удвоява риска от развитието на деменция и болест на Алцхаймер, показва едно изследване в британското медицинско списание The Lancet. 
Не пийте вода от чешмата, защото тя може да съдържа алуминий. Пийте повече вода, недостатъчното количество вода води до слабоумие.

ЗАБЕЛЕЖКИ 


За да запазите ума си ясен и да се предпазите от умствени заболявания, използвайте мозъка си, бъдете активни, пишете, четете, учете нови неща, решавайте судоку и кръстословици.
Последните проучвания показват, че напредъкът на болестта на Алцхаймер може да се забави и дори състоянието на паметта да се подобри чрез намаляване на натрупването на свободни радикали с помощта на антиоксиданти. Изследвания, провеждани в Швейцария в продължение на двадесет и две години, доказаха, че антиоксидантната терапия осигурява значително по-добро състояние на паметта.
Билките маточина и градински чай оказват благотворно въздействие върху химическите процеси в мозъка. Маточината стимулира неврологичните рецептори, които свързват ацетилхолина. Градинският чай съдържа съединения, които са инхибитори на холинестеразата. (Инхибиторите на холинестеразата имат ефективност за лечение на лека до средно тежка форма на деменция при болест на Алцхаймер)
Витамин Е забавя с 25% напредъка на болестта, показва едно изследване публикувано през 1997 година в “Ново английско списание по медицина”.
Признаците на злоупотребата с алкохол и симптомите на болестта на Алцхаймер са много подобни.
Витамин В12 участва в много на брой метаболитни процеси, при които може да бъде засегната и нервната тъкан, включително синтезата на невротрансмитери и образуването на изолираща обвивка на нервите, обграждаща много от нервите и може би играеща роля в борбата против болестта. Мъчителното задушаване или тръпките по кожата, загубата на координация и деменцията са симптоми, наблюдавани при недостиг на витамин В12.
Бета-амилоидът, протеин-съдържащото вещество, от което са изградени характерните сенилни плаки в мозъка, се открива също и в спиналната течност на хора с болестта на Алцхаймер. Това откритие може да доведе до разработване на нови методи за по ранна диагностика на болестното състояние. Течният екстракт от чесън дава подобрение при симптомите на болестта. Чесънът предпазва клетките от токсичното въздействие на бета-амилоида. През 1999 е публикувана информация, че учените са идентифицирали ензим, наречен бета-секретаза, който е свързан с бета-амилоида. Все още не е открито средство за спиране на производството му.
Хомоцистеинът – аминокиселина, която се образува в резултат на разпадането на друга аминокиселина, метионина, е биомаркер за развитието на деменция и болест на Алцхаймер. Някои учени предполагат, че болестта на Алцхаймер може да се избегне, ако се понижи хомоцистеинът в кръвта, макар още да не е сигурно, че самият хомоцистеин причинява заболяването. По-вероятно обяснение е, че повишеният хомоцистеин е признак за остро нарушение на процеса метилиране (биохимичен процес, важен за поддържането и възстановяването на генетичния материал и за производството на невротрансмитери) в мозъка на болните от Алцхаймер. Нарушеното метилиране може да доведе до тежко увреждане на мозъчните клетки. Други учени смятат, че ненормалният аминокиселинен метаболизъм при болестта на Алцхаймер причинява повишението на хомоцистеина. Това води до неврологични увреждания с напредъка на болестта.
Влошаването на сетивността за мирис често се среща в ранния стадий на заболяването – повече от две години преди да започне влошаването на паметта при хора с болест на Алцхаймер. 
Редовното спортуване през зрелия живот на човека намалява риска от развиване на болестта. Водещите заседнал живот са по-застрашени от каращите велосипед, ходещите пеш, плуващите и др.
Според едно изследване, половината от хората страдащи от Алцхаймер показвали такава силна страст към сладки неща, че достъпът до такива храни е трябвало да бъде ограничаван.
Хормонът дехидроепиандростерон (ДХЕА) спомага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.
Високи дози лецитин могат да бъдат полезни за хора с болест на Алцхаймер. При опити с високи дози лецитин, е установено, че лецитинът създава “терапевтичен прозорец” при хора с болест на Алцхаймер и че това може би е по-очевидно при по-възрастни хора.
Има данни, според които диетата и алергиите към химически вещества играят голяма роля за болестта на Алцхаймер. Реакциите към алергените предизвикват оток на мозъка. Повтарящо се главоболие е най-често срещаният симптом на церебрални (свързани с мозъка) алергии.
Установено е, че при пациентки с болест на Алцхаймер нивото на естрогените е по-ниско, отколкото при здрави жени.
Изследователи от Масачузет са установили, че нивата на холин(лецитинът съдържа холин и инозитол) и етаноламинът са значително по-ниски при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, отколкото при здрави хора. И двете вещества участват в синтезата на фосфолипидите – главна съставка на клетъчните мембрани на невроните в мозъка.
В момента болестта се лекува с лекарства, които са инхибитори на холинестеразата. Като блокират действието на ензима, който разгражда ацетилхолина – невротрансмитер, свързан с ученето и паметта, те повишават нивото на това важно за мозъка вещество и подобряват познавателната функция при някои пациенти с болест на Алцхаймер, но не лекуват болестта. 
Подозира се, че възпалението като реакция на плаките е причината за болестта, отчасти защото нестероидните противовъзпалителни препарати като аспирина, индометацина, ибупрофена и др. забавят напредъка на заболяването. 
Учени установиха, че нивото на глутамин-синтетазата – ензим, контролирощ производството на амоняк и глутамат в организма – са по-високи при хора с болест на Алцхаймер, отколкото при здрави хора. Глутаматът е жизненоважен за мозъка в малки количества, но при по-големи концентрации може да бъде отровен. Ненормално високото количество на глутамат напоследък се свързва с амиотрофичната латерална склероза, а също и с глаукомата
Каталог: wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Проблеми с намиране на думите
2016 -> Продуктите на флп в офталмологията
2016 -> Болест на паркинсон
2016 -> Програма "Ф" и др. Глава 19. Флуориране на водата и флуорни таблетки, или заговорът "здрави зъби"
2016 -> Витилигото,наречено още левкодерма,е кожно заболяване,което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по кожата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни,малки или покриващи цялото тяло
2016 -> Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Той се характеризира с болка,подуване,скованост,деформации и ограничена подвижност


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница