Болнични бюджети орязани с до 22%страница1/6
Дата02.02.2018
Размер358.76 Kb.
  1   2   3   4   5   6Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
19.07.2016
Национални вестнициБолнични бюджети орязани с до 22%


Труд  стр. 2  

Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР. Освен това има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, допълни още д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация.

Според Грозев проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците. "Аз се надявам, че ако надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено", заяви той.

Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Маджаров.

Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне, категоричен е Грозев.ВАС отмени медицинския стандарт по педиатрия


Стандарт  стр. 8  

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени медицинския стандарт по "Педиатрия", издаден от министъра на здравеопазването.

Това е трети документ на здравното министерство, който пада в съда в последните 10 дни след Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите и Стандарта за спешна медицинска помощ.

Отново причина за отмяна на документа са липса на финансова обосновка и недостатъчно аргументирани мотиви за промените. Решението на ВАС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.Плащат по-бързо болнични и майчинство


Стандарт  стр. 1, 8  

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2016 г. паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни. Срокът тече от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. Паричните обезщетения, извън тези по болничен лист, се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на данните от удостоверенията от осигурителите и от самоосигуряващите се лица относно правото на парично обезщетение по декларираните лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения десетдневен срок за първия месец от периода, за останалите календарни месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец - до 5 работни дни след изтичане на срока на обезщетението.20 000 лв. за децата в Сатовча


Стандарт  стр. 8  

Над 20 000 лв. са постъпили във фонда в помощ на болните деца в община Сатовча. Това отчете кметът Арбен Мименов. Общо постъпили в сметката на фонда до от началото на годината са 95 003,41 лева. Общо изплатени по решения на Комисията към тази дата са 74 022,59 лева. Общо подпомогнати са 48 деца, от които 13 допълнително. Към същата дата наличните средства в набирателната сметка на фонда са 20 980,82 лева.

Уникален апарат в "Медлайн" премахва тумори


24 часа  стр. 26  

Пловдивската верига болници "Медлайн" - "Централ Хоспитал" закупи уникален апарат за лечение на онкоболни в терминален стадий. Хипертермичната интерперитонеална химиотерапия - ХАЙ ПЕК, е алтернативен оперативен метод, подходящ за карциноми, диагностицирани в червата, яйчниците, апендикса, стомаха, както и на мезотелиома и псевдомиксома, които дълго време медицината считаше за нелечими. Причината е, че не се поддават на хирургическо лечение и не реагират задоволително на химиотерапия. Често проблемът при тези формации е, че раковите клетки не се развиват на едно място, а са пръснати из цялата коремна кухина. Днес лечението на тези карциноми е възможно чрез комбиниране на хирургическа интервенция и ХАЙПЕК. Прави се голяма операция за изчистването на туморите и техните метастази от перитонеума. След това се поставя химиотерапевтикът при температура 42-43 градуса, който се раздвижва от апаратурата и "изплаква" перитонеалната кухина с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки. Така животът се удължава до 5 г. Лекари от "Медлайн" са обучени във водещи болници в Италия за работа с ХАЙПЕК. Те ще дават безплатни консултации след записване на тел. 0889 657 741."Св. Марина" в Плевен затваря цикъла за онколечение


Буряна Божинова

24 часа  стр. 7  

До 2 г. многопрофилната болница "Света Марина" в Плевен ще затвори лечебния цикъл за онкоболните - диагностика, операция, лъче- и химиотерапия. Около 5 млн. лв. ще се вложат в изграждането на втори корпус, като 1-ият етап с модерното оборудване за диагностика ще бъде завършен през октомври. В определената като "най-умна" болница в Югоизточна Европа такси от социално слаби не се вземат, за 1 г. от откриването й помощ са получили 14 хил. пациенти, каза медицинският управител проф. Григор Горчев.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница