Болниците се отчитат на пациента с фактура при изписванестраница1/15
Дата19.01.2018
Размер0.77 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
15.02.2017
Национални вестнициБолниците се отчитат на пациента с фактура при изписване


Касата и лекарският съюз пред подписване на новия рамков договор

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8  

Персонален финансов документ, който да се прилага към експертизата при изписване от болница, предлага Националната здравноосигурителна каса. С него пациентът ще получава отчет за стойността на извършените му манипулации, а касата ще може да изчислява реалната цена на клиничните пътеки, обясни шефът на касата Глинка Комитов.

Предложенията са част от проекта на НЗОК за новия Национален рамков договор, преговорите за който започнаха официално във вторник на среща в здравното министерство между представители на касата и лекарския съюз.

Документът по всяка вероятност ще бъде включен в рамковия договор за 2017 г., но текстовете по него ще се дискутират в четвъртък.

На срещата вчера бе обсъдена само финансовата част на договора. В нея лекарският съюз настоява за преразпределяне на бюджета на НЗОК.

Очакванията им са с новия рамков договор парите в извънболничната помощ да се увеличат с 8 млн. лв., а в болничната - със 188 млн. лв., каза след срещата д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

"Предстои нормално финансиране с една гъвкавост на около 4 месеца, която до голяма степен ще осигури спокойствие в системата на болничната помощ", коментира той проблема с лимитите на болниците.

Преговорите по рамковия договор ще продължат най-късно до 25 февруари, като се очаква да бъде подписан в края на месеца.12 общински болници са пред фалит,


24 часа  стр. 4  

12 общински болници са пред фалит, а дълговете на всичките 24 са 17 млн. лв., обяви шефът на сдружението им д-р Неделчо Тотев на здравен форум, финансирането не стигало дори да се покрият заплатите. Стойността на клиничните пътеки не е увеличавана с години и е изчислена при 180 лв. минимална заплата, а тя вече е 460 лв. За преминаване към пряко заплащане на онкологичните лекарства към дистрибуторите пък съобщи зам.-управителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Целта е да се засили контролът над разходите за онколекарства.Дават 140 000 лева за неплатени данъци на Белодробна болница


Радко ГЕНОВ

24 часа  стр. 27  

140 991 лева отпуска безвъзмездно община Пловдив за неплатени данъци на закритата Белодробна болница. Парите ще бъдат гласувани от местния парламент и прехвърлени в сметките на МБАЛ "Св. Пантелеймон", в чийто капитал е вече закритото дружество.

За данък сгради дългът на Белодробна е 17 хил. лв., като 8181 лева са начислени лихви. Неплатената такса смет е в размер на 73 806 лв., а лихвите са 40 259 лева. Невнесеният данък МПС е 1125 лева, лихвите по него са близо 600 лв.

Задълженията са до 2013 г., когато с решение на общинския съвет от същата година сградата и прилежащата земя на Белодробна болница са извадени от капитала на дружеството и общината се разпорежда с тях.

От дирекция "Местни данъци и такси" обясниха, че лихвите са такива, защото главницата е голяма и не е погасявана с години.

Оттам дадоха пример, че ако за м.г. дължимият данък е 100 лева и не е внесен, към настоящият момент лихвата е в размер на 4,63 лева.

 

1300 деца инвалиди с увеличени помощи


Ани ИВАНОВА

24 часа  стр. 27  

1300 деца от Пловдив с трайни увреждания ще получат през февруари нов размер помощи, съобщи шефът на "Социално подпомагане" Надя Танева.

930 лева е месечната сума за тези, които са с 90 и над 90% инвалидност. 450 лв. се полага при 70 до 90 процента увреждане, а 350 лева - от 50 до 70%.

Не е необходимо родителите да подават документи, тъй като вече те са придвижени служебно. Изключение правят само семейства, при които този месец изтича 1 г. от последната молба за отпускане на помощ за дете с инвалидност. Те трябва да представят заявление, ТЕЛК, бележка от училището. Справка за дохода не се изисква.

Добавките за отглеждане на здраво дете остават непроменени, уточни Танева. За първо е 35 лева, а за второ - 50 лева.

Омбудсманът на пижамено парти с болни деца


24 часа  стр. 8  

За Международния ден на децата с онкохематологични заболявания Мая Манолова ще участва в пижамено парти. Посланието е, че болните от рак деца прекарват дни наред по пижами в болницата, а целта - обществото и институциите да са по-загрижени.Международен ден за борба с рака при децата


24 часа  стр. 11  

Отбелязва се от 2002 г. в близо 47 държави по инициатива на Международната конфедерация на организациите на семействата на деца с онкологични заболявания, с подкрепата на Международния съюз за борба с рака и мрежата "Уърлд чайлд кансър".

Болниците ще връчват на пациентите сметката за лечение


НЗОК започва проучване на действителната стойност на медицинските услуги, за да се въведе евентуално доплащане

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 1,3  

Здравната каса започва да проучва колко реално струва на болниците лечението, поето от нея, като идеята е да се въведе официално доплащане от пациентите. Лечебните заведения ще дават информация колко им струва всяка манипулация за всеки пациент и ако се окаже, че НЗОК не плаща достатъчно, ще се търсят варианти в системата да влязат допълнително пари.

Първата стъпка е, че от тази година при изписване от болница пациентите ще получават документ, който ще ги осведомява какво точно лечение са получили и каква е цената му. При вчерашния старт на преговорите за рамков договор за 2017 г. между здравната каса и лекарския съюз бе договорена "нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента - персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците", съобщиха от здравното министерство, което беше домакин на срещата.

Пациентите ще получават фиш, който ще съдържа пълния списък с извършените манипулации и точната им цена. Там ще фигурира и цената, плащана от НЗОК, и кешовото доплащане от пациента или от допълнителната застраховка, ако има такива. Екземпляр от фиша ще се дава на болния, за да знае какво е получил и колко струва. Информацията ще отива и в здравната каса. Според управителя на НЗОК Глинка Комитов фишът за цената на лечението ще даде информация колко трябва да е бъдещото остойностяване на медицинските дейности.

"По този начин ще бъде направено следното - основният пакет в медицински дейности да бъде адекватен на събрания финансов ресурс. Ако разберем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на услугите, има няколко варианта - да се намали здравният пакет, да се увеличи здравната вноска, да се увеличи процентът от БВП за здраве", обясни Комитов. Според него обаче тези възможности са малко вероятни и остава последната - да се регламентира доплащането от пациента.

В момента по закон изпълнителите на медицинска помощ нямат право да искат от пациентите да доплащат за лечение, поето от здравната каса. Затова и масово в болниците има "вратички" за плащане за избор на екип, ВИП услуги, самостоятелни стаи и т.н. За въвеждане на доплащане се говори от над 10 години, но досега не е имало политическа сила, която да го въведе. Една от причините е именно липсата на реално остойностяване на лечението у нас - все още у нас не се знае кое лечение колко струва. Цените, които плаща НЗОК, се определят според бюджета й, а не толкова според това кое колко струва.

Предишното ръководство на МЗ също започна проект за остойностяването на медицинските услуги, но не беше завършен. Тогавашният министър Петър Москов обяви, че събраните данни сочат, че НЗОК плаща не повече от 30% за разходите за лечение, а останалото е за възнаграждения. Изчисления правиха и от лекарския съюз.

При старта на преговорите вчера беше постигнато и първото съгласие - "да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити", съобщиха от МЗ. Преди това от лекарския съюз обявиха, че очакванията им са за увеличение на парите за болниците с около 188 млн. лв. Освен това ежегодно част от резерва на касата отива за болниците, независимо дали има, или няма рамков договор. Тази година резервът е 341 млн. лв.

Тепърва двете страни ще договарят как да бъдат смекчени лимитите за болниците, каквато е заявката и на служебния министър Илко Семерджиев, и на здравната каса. Според председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев е възможно лимитите на болниците да са временни - например за 4 месеца, а не както сега целогодишни. Това би дало "гъвкавост на лимитите" и до голяма степен ще се осигури спокойствие в системата на болничната помощ, смята той.

"Страните бяха единни за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците", съобщиха още от МЗ. Именно въвеждането на пръстовия отпечатък през миналата година беше причината касата и БЛС да не подпишат рамков договор и в сила през 2016 г. беше служебен, приет с постановление на кабинета.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница