Болниците в Бургас си делят спешни случаистраница1/13
Дата11.03.2018
Размер0.71 Mb.
#62106
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
13.05.2016
Национални вестнициБолниците в Бургас си делят спешни случаи


МБАЛ призовава и частни да дават дежурства

Димчо Райков

24 часа  стр. 31  

Лекари от държавната МБАЛ в Бургас призоваха и частните болници да се включат солидарно в разпределението на дежурствата за спешните случаи, тъй като изпитват недостиг на кадри.

Така щял да се осигури денонощен достъп на пациентите до всички специалисти, от които чакат неотложна помощ. Според МБАЛ частните здравни заведения нямали право да откажат поемането на тази отговорност, тъй като и те са подписали договори с касата. Всички МБАЛ са равнопоставени пред закона, мотивират се от държавната в писмо до областния управител, кмета и РЗИ.

Предложението на лекарите е да се изготви график за равномерно поделяне на дежурствата, който да влезе в сила от 1 юни. Така щял да се обезпечи сезонът откъм кадри, тъй като през лятото работата се увеличава многократно и МБАЛ се задъхва.

Областният Вълчо Чолаков подкрепял исканията на държавната МБАЛ, последната дума обаче имала РЗИ.

Майки гледат през телефон бебетата си в родилното


Денонощно видеонаблюдение за лекари и родители в Първа АГ "Св. София"

Даринка Илиева

24 часа  стр. 7  

Майки ще могат да наблюдават денонощно през телефона си новородените бебета. Видеонаблюдението, което ще се следи и от лекари, и от родители, ще стане възможно след ремонта на неонатологичното отделение на столичната Първа АГ болница "Св. София".

Това съобщи шефът на болницата доц. Иван Костов, който показа как върви ремонтът на отделенията по неонатология и патологична бременност на кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Имаме внедрена интегрирана информационна система, чрез която ще може да се гледат онлайн новородените бебета в неонатологията. Подобна възможност ще се предоставя за първи път у нас", обясни доц. Иван Костов.

За ремонта на отделенията Столичната община е отпуснала 500 000 лв. Работите в отделението по патологична бременност са приключили, а неонатологията, чийто шеф е сестрата на премиера Бойко Борисов -д-р Красимира Иванова, ще е обновена до 2 месеца.

От началото на годината в болницата са се родили над 950 бебета, а през 2015 г. - близо 3000, което поставя лечебното заведение на 2-о място за страната.

"Продължаваме с програмата за модернизиране на общинските болници. В последните години подобрихме значително условията, за да се чувстват по-добре пациентите и лекарите. За 2 г. в Първа АГ болница са инвестирани 1 млн. лв. Текат ремонти в 3 болници и 2 поликлиники. Готов е и проект за саниране на 12-о ДКЦ в "Люлин", каза Фандъкова.

Подготвя се и стратегия за развитие на общинското здравеопазване и са обявени конкурси за шефове на 7 болници и 9 ДКЦ-та.ВМА прави колеж за военни медици


24 часа  стр. 6  

Военномедицинската академия прави колеж, който ще обучава военни средни медицински кадри. Това съобщи на общо събрание ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА.

Военна болница ще подпише договор за комплексно лечение с болница "Лозенец", известна като Правителствена, и с частни болници. Целта е да се улесни достъпът на пациентите на всяка от тях до липсващи специалности.

ВМА е в отлична финансова кондиция, развива нови проекти, отчете ген. Петров.Безплатни прегледи за кръвно и аритмия в 11 града


24 часа  стр. 17  

Безплатни консултации по сърдечни и бъбречни заболявания с измерване на кръвното, пулса, талията, теглото ще се проведат в 11 града на 17 май, когато се отбелязва Световният ден на хипертонията, съобщиха от Българската лига по хипертония. Апаратурата ще засича и предсърдно мъждене - най-опасната аритмия.

Тази година фокусът са бъбречните усложнения, тъй като нелекуваното високо кръвно с времето уврежда бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване се среща при 5 до 10% от населението в Европа, докато у нас засяга 12% по данни на дружеството по нефрология. Най-честата причина е диабетът - в 35% от случите, а на 2-о място е хипертонията с около 30%.

Пунктове за консултации ще има в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Варна, Плевен, Кърджали, Русе, Хасково, Добрич.

Обучение на пациентите с предсърдно мъждене и повишаване на информираността за него цели друга кампания, която стартираха Националната пациентска организация и Дружеството по кардиология в България.

Средно 6 г. трябват за диагноза на лупус


24 часа  стр. 17  

Средно 6 г. губят болните от автоимунното заболяване лупус, докато получат истинската си диагноза. Това съобщиха от организацията на пациентите с ревматологични заболявания в Световния ден за борба с лупуса.

Причината е, че заболяването няма характерни симптоми, а може да се сбърка с грип, неясна температура, болки в ставите, епилепсия.

Лупусът може да засегне вътрешни органи - кожата, бъбреците, сърцето, белите дробове, кръвта и др. Организмът създава антитела, които атакуват здрави тъкани. Заболяването протича на остри периоди и фази на затишие, когато човек се чувства по-добре.

Проблем за пациентите е, че у нас има твърде малко ревматолози -150, което затруднява проследяването на ревматологичните заболявания. Тестовете за антитела пък започват от 150 лв.

През лятото здравната каса ще започне да плаща най-новото лечение за лупус. Пациентите настояват да се реимбурсира и човешкият имуноглобулин.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница