Борбата срещу затлъстяването при децата: Европейски ден за здравословна храна и готвенеДата19.11.2018
Размер36 Kb.
#105350


IP/07/1663

Брюксел, 8 ноември 2007 г.Борбата срещу затлъстяването при децата: Европейски ден за здравословна храна и готвене

Днес Комисарят по здравеопазването на ЕС Маркос Киприану даде старт на инициативата „Европейски ден за здравословна храна и готвене“, която цели да насърчи здравословното хранене при децата, като важна стъпка в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването сред децата в Европа. Служители на ЕС, първокласни професионални готвачи и деца в училищна възраст в 14 държави-членки1 ще се срещнат, за да проведат демонстрации по приготвяне на здравословна и вкусна храна и учебни семинари за популяризиране на балансирания начин на живот. Тази сутрин Комисар Киприану присъства на интерактивни уроци по готварство в едно от европейските училища в Брюксел, където четирима професионални готвачи разясниха на 60 деца предимствата на правилното хранене. Комисарят по земеделието Мариан Фишер-Бьол също посети училище в Копенхаген, заедно с един от водещите датски професионални готвачи. При близо 22 милиона деца, страдащи от наднормено тегло или от затлъстяване в ЕС днес, на дневен ред е задачата да се създаде у децата интерес към храната, която консумират, и да бъдат осведомени за основните принципи на правилното хранене. Европейският ден за здравословна храна и готвене беше организиран съвместно от Европейската комисия и Европейската асоциация на професионалните готвачи (Euro-toques).

Комисар Киприану сподели: „Упражнявани от ранно детство, добрите навици се запазват и в зряла възраст. Посредством това партньорство с Euro-toques Комисията цели да популяризира важността на здравословното хранене сред децата по забавен и интерактивен начин. Да насърчим децата да се радват на здравословното хранене и физическите упражнения е най-добрата инвестиция, която можем да направим в тяхното бъдеще.“

Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, предвид че броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени от сърдечни заболявания, рак, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия като пораснат.

Европейският ден за здравословна храна и готвене е част от по-широката кампания на Комисията за борба срещу затлъстяването посредством насърчаване гражданите на ЕС да предпочетат балансиран хранителен режим и да правят повече физически упражнения. Голяма част от навиците, свързани с начина на живот, се изграждат в детска възраст. Поради това децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни. Днес мероприятия и учебни семинари в няколко държави-членки на ЕС ще запознаят стотици деца с понятието за здравословно хранене по интригуващ и занимателен начин. Главните готвачи от Euro-toques ще приготвят хранителни ястия заедно с децата, като им демонстрират, че здравословното хранене може да бъде забавно, а служители на Комисията ще разговарят с децата за важността на балансирания хранителен режим и физическите упражнения. Ще бъдат проведени и пресконференции в някои от участващите в инициативата държави-членки.

Европейският ден за здравословна храна и готвене има и своя интернет страница, озаглавена „Младите кулинари на ЕС“, която се намира на следния адрес: http://eu.mini-chefs.eu. Тази детска страница цели да покаже, че здравословното хранене може да бъде забавно. Тя също предоставя европейски форум за здравословна храна и готвене, с първокласни здравословни рецепти и готварски съвети. Интернет страницата е достъпна на 12 езика и съдържа интерактивна игра с готвене, която позволява на децата да се учат докато играят.

За повече информация:http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/events/minichefs_en.htm

MEMO/07/442

1 Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Румъния, Финландия, Франция и Швеция.


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница