Борислав Иванов БанчевДата06.09.2017
Размер22.75 Kb.
Борислав Иванов Банчев

Специалност Компютърни системи и технологии

Участвал в мобилност през 2010-2011
Студентската мобилност е нещо страхотно. Тя позволява на младия човек да пътува, да опознава нови култури по целия свят, да се забавлява и същевременно да не изоставя своето образование, а напротив – да го доразвива и сравнява с обучението в други университети и колежи. „Еразъм“ мобилността осигурява предимствата на допълнителната квалификация и показва желанието на студента да се сблъска с нови трудности и да ги преодолее със старание и усърдие.

Моето обучение по програма „Еразъм“ беше в малкия северен град Елгин, Шотландия. За града, разположението му и самата страна знаех съвсем малко и всичко щеше да е като една голяма изненада. Предизвикателства за мен бяха както пътуването до една далечна дестинация, така и езикът, защото до момента не беше ми се налагало да комуникирам изцяло на английски. Разбира се, имах съображения, но никога съмнения, че ще се справя. Исках да преодолея новото предизвикателство на отделяне от родното място с успех.

Пристигането ми в Елгин беше отлично организирано благодарение на добрата комуникация между двата университета. На летището в Абърдийн, докъдето ни беше полетът с другите колеги, ни чакаше такси. Първите ни впечатления от шофьора бяха добри – запознахме се с добронамерен човек, когото почти не разбирахме, заради странните думи, които използваше, но се ориентирахме и научихме местен диалект, с който впоследствие впечатлявахме. Благодарение на местните жители успешно започнахме да се приспособяваме към съвсем новия за нас английски с шотландски акцент. Това ни показа, че дори в началото да разбирахме едва няколко думи, постепено придобихме опит и надминахме себе си в езиковото развитие многократно.Усъвършенствахме се.

След пристигането ни бяхме настанени с моите колеги в местно семейство. Аз бях много доволен от това – те живееха най-точно казано сред необятните зелени полета на Шотландия и цялата атмостфера ми напомняше описанията от романите на Сър Уолтър Скот. Извън града ни безпокояха единствено пеещите птички и типичните местни блеещи овце. Животът беше спокоен, нашите хазяи бяха добродушни и весели хора. Лично ни помагаха с езика – вечер всички обсъждахме изминалия ден, говорехме си за местни забележителности, които сме посетили или ни предстои да посетим.

В университета попаднахме на студенти от няколко поколения.Имаше голяма група от „Еразъм“ студенти от близо десет държави. Бяхме приятно очаровани от свободата на образование – всички предмети бяха избираеми, обръщението към преподавателите задължително беше на име, а всички бяха толерантни към нас чужденците. Като бонус получихме екскурзии до близки забележителности, специално за дошлите от чужбина.

Целият престой в чужбина ми показа европейския модел на свободно образование –достъпно за всеки, без значение на възраст и пол, с възможност за избираемост – да си съставиш сам програма от равностойни съвременни дисциплини и общо обогатяващо – да учиш и опознаваш нова държава, нов манталитет и природа, иначе достъпни само от книгите. Придобих и кураж, че мога да се справям с трудности, първоначално непонятни и мъгливи, с помощта на други студенти като мен и преподавателите.Направих стъпката в живота да рискувам с новия си шотландски дом


Борислав Иванов Банчев, Елджин, Шотландия


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница