Борсата измести дцк в активите на пенсионните фондове в чужбина са инвестирани 123. 6 млн лвДата22.07.2016
Размер18.53 Kb.
#1158
в-к “Дневник”, 12 февруари 2007г.
Борсата измести ДЦК в активите на пенсионните фондове

В чужбина са инвестирани 123.6 млн. лв.

За първи път от възраждането на частната пенсионна индустрия у нас инвестициите на осигурителните фондове в държавни ценни книжа са по-малко като обем в сравнение с вложенията на борсата. Това показва статистиката за бранша към края на миналата година. В акции и корпоративни облигации вече са инвестирани близо 480 млн. лв., докато в ДЦК вложенията са 420 млн. лв. Само три месеца по-рано картината бе точно обратната - парите в държавни облигации бяха близо 500 млн. лв., а на борсата - 415 млн. лв.


Промяната е в резултат от отпадане изискването за задължително инвестиране в ДЦК. Директивите на Европейския съюз обаче не позволяват на никоя институция облагодетелстван достъп до паричен ресурс. Задължението за вложения в ДЦК влизаше в разрез с тези евродирективи. Фондовете почти веднага смениха инвестиционната си стратегия в търсене на по-високодоходни алтернативи. Както е известно, доходът от ДЦК в последно време падна под 4%, което наред с ниските лихви по депозитите е причина пенсионните компании да отчетат обща доходност за клиентите си от едва 7-8%, които едва стигнаха да се покрие инфлацията за 2006 г.
Все още българинът не обръща голямо внимание на допълнителното осигуряване, поради което и фондовете едва ли ще почувстват сериозно отражение върху себе си от незадоволителните резултати. Все пак крехкият имидж на индустрията е много важен, тъй като тепърва предстоят кампании по привличане на клиенти в най-важния за пенсионните дружества фонд - доброволния. В него се очакват да влязат най-много пари.
Надзорът отчете, че 31.5% от парите на осигуряващите се са били инвестирани на борсата. Конкретно в акции е вложена една пета от портфейла. Най-активни на борсата са били "Съгласие", "ДСК-Родина", ДЗИ, "Доверие", "ЦКБ-Сила", които са инвестирали около и над 40% от активите си на борсата. За последното тримесечие фондовете като цяло са увеличили вложенията си в акции с около 62 млн. лв. и вече достигат 300 млн. лв.
Ако се съди по официалните данни, корпоративните облигации губят популярността си, тъй като за периода октомври - декември в тях почти няма налети допълнителни пари и те си остават с обем от 178 млн. лв. в портфейлите.
Най-голям растеж за последното тримесечие обаче отчитат инвестициите в чужбина, като увеличението е с 82 млн. лв. Фондовете вече имат в портфейлите си чуждестранни активи за 123.6 млн. лв., което прави над 8% от всички управлявани средства. Най-активни в това отношение са били фондовете на "Доверие", "Алианц", "Ай Ен Джи" и "Лукойл - Гарант". Според представители на дружествата става въпрос за инвестиции в структурирани депозити, а не толкова в преки вложения на световните капиталови пазари.
Борислав ЙОРДАНОВ
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница