Британски съвет Министерство на културата представят Пътуваща фотоизложба "Близо до дома"Дата04.04.2017
Размер55.19 Kb.
#18445


Британски съвет

Министерство на културата
представят
Пътуваща фотоизложба "Близо до дома"

24 юли до 10 август, Галерия "Академия", НХА
под егидата на Съвета на Европа
в рамките на Европейската година на междукултурния диалог 2008

“Близо до дома” (Close to home) е фотографска изложба на осем автори от Молдова, Ирландия, Кипър, Турция, Уелс, Армения, Босна и Херцеговина, и Израел. Тя представя темите за миграцията и насилственото преместване, и е част от проекта на Британски съвет "Съвместно съжителство" (Living Together).
Изложбата цели да инициира дебат за влиянието на някои мигриращи общности върху съвременните общества, които не обръщат внимание на съществуването им, да разкаже как тези общности се адаптират към новата си среда и се развиват в новите социални структури. Изложбата беше показана за първи път в Лондон през месец март 2008, а официалното й откриване беше в Белфаст в рамките на фестивала на изкуствата Cathedral Quarter. Изложбата ще бъде представена в осем страни.
В изложбата участват творби на Дана Попа от Молдова, Дейвид Крийдън от Ирландия, Джордж Георгиу от Кипър, Гюлсюн Карамустафа от Турция, Айвър Прикет от Уелс, Пируза Халапян от Армения, Ювал Яири от Израел и Сейла Камерич от Босна и Херцеговина.
Изложбата се представя с подкрепата на Национален проект „Къща - Дом на нашето единство в искрена прегръдка” на Министерство на културата, финансиран от ЕС в рамките на Европейската година на междукултурния диалог 2008 и в сътрудничество с Национална художествена академия.
Биографични бележки за авторите (в азбучен ред по име)

Айвър ПРИКЕТ - (Уелс)

Затишие след буря: изселените сърби на Хърватска

Айвър Прикет завършва бакалавърска степен по Документална фотография в Университета на Уелс в Нюпорт, и сега работи в Лондон като фотограф на свободна практика с редовни задания от някои от водещите авторитетни списания в Обединеното кралство.


Дългосрочният му проект за изселените сръбски хървати от Хърватска получава признание под формата на три значими фотографски награди; Стипендията Иън Пари, наградата BJP/Nikon Endframe и наградата Godfrey Argent на фотографския конкурс на Националната галерия на Обединеното кралство през 2007.
Портфолиото на Прикет се занимава с хуманитарни и екологични проблеми със средствата на журналистическия репортаж, а усилията му продължават да са насочени към документални проекти за проблеми, които често биват забравени от световните медии.

Дана ПОПА (Молдова)

Не Наташа

Дана Попа учи реклама и масови комуникации в Университета за журналистика и масови комуникации в Букурещ. Тя завършва Колежа по комуникации в Лондон с магистърска степен по документална фотография и фотожурналистика.

Попа живее в Лондон и работи като фотограф на свободна практика, тя специализира в областта на съвременните социални проблеми с фокус върху човешките права.

Нейните фотографски серии за секс трафика на жени са отличени с наградата на журито в международния конкурс за фотожурналистика Days Japan през 2007 и наградата за фотография Jerwood през 2007. Тя представя изложби в Обединеното кралство и в Люксембург. Фотографиите й са били публикувани в Days Japan, Portfolio, D: la Repubblica delle Donne, KK, и Огоньок.


Дейвид КРИЙДЪН (Ирландия)

Духовете на заминалите вярващи

Дейвид Крийдън е член на Кралското фотографско дружество и на Британската асоциация на професионалните фотографи. Творбите му се публикуват в редица престижни европейски, австралийски и американски списания за фотография. Освен в Ирландия, творбите на Крийдън са излагани в САЩ и Обединеното кралство и са представени в частни и обществени колекции в Америка и Европа.


Работите на Крийдън са наричани ”една от най-значимите фотографски колекции в съвременна Ирландия, които ще бъдат сред най-важните творби на ирландското изкуство за години напред.”
Джордж ГЕОРГИУ (Кипър)

Кипър: Между граници

Джордж Георгиу е бакалавър по фотография от Политехническия университет на Централен Лондон и работи като фотограф на свободна практика, представляван от Panos Pictures.

През последните шест години Георгиу работи предимно на Балканите и в Турция като първо живее в Сърбия, след това в Гърция, а през последните 4 години в Истанбул. Обективът му е насочен към хората, притиснати между общностите, културите и идеологиите.

 

Сред отличията му са две награди Уърлд прес фото за “Сърбите” и “Войната на брашното”, първа награда PoY за “Истанбулските бомби” и британската награда на Никон прес за най-добро фотоесе.


Книгата “Fault lines: Turkey East to West” (По гънките – Турция от изток до запад) ще бъде публикувана през есента на 2008 от издателство Mets & Schilt.
Гюлсюн КАРАМУСТАФА (Турция)

Заселникът, 2003

(видео инсталация на два екрана; продължителност: 5.09 мин.)

Гюлсюн Карамустафа завършва Истанбулската държавна академия за изящни изкуства и в момента живее в Истанбул. Тя работи с различни средства – от намерени обекти до лични артефакти, а от неотдавна прави видео. Като се позовава на собственото си минало, Карамустафа изследва въпросите на миграцията и изграждането на идентичност в преходна култура.

Карамустафа участва в международни изложби на съвременното изкуство, сред които 2-то, 3-то и 4-то биеналета в Истанбул, 3-то биенале в Гуанджоу, 8-то биенале в Хавана, 3-то биенале в Цетине и 1-то биенале в Севиля. Има самостоятелни изложби в Париж, Женева, Мюнхен, Монреал, Хелзингборг, Милано, Торино, Ротердам и Касел.
Пируза ХАЛАПЯН (Армения)

Историята на Муртада

Пируза Калапян първоначално е учила моден дизайн. След като завършва курс по фотожурналистика, организиран от Кавказкия медиен институт и Уърлд прес фото, тя продължава да развива кариерата си в областта на фотографията като работи в Кавказкия медиен институт и преподава фотография.


В момента Калапян е фоторедактор на всекидневника Hayq и снима за списание Armyanka. Освен това продължава образованието си в документалния факултет на Ереванския държавен институт за театър и кинематография. Работите й са публикувани в списание Geo (Италия), както и в изданието на World Press Photo, наречено Partnerships in Developing Photojournalism 2007. Участвала е в 12-та Международна изложба за фотографско изкуство в Китай.
Сейла КАМЕРИЧ (Босна и Херцеговина)

Къща на мечтите

(Видео прожекция; безкраен монтаж)

Сейла Камерич е завършила графичен дизайн в Академията за изящни изкуства в Сараево. Работила е с дизайнерската група Trio и като артистичен директор на творческия екип Fabrika в Сараево. Камерич използва най-вече фото и видеотехника. Важни аспекти от нейния подход са намесите в обществената среда и инсталациите за конкретни места.


Освен самостоятелни изложби, намеси и акции в обществени пространства, Сейла Камарич е излагала работите си в групови изложби в чужбина - от Първата годишна изложба на Центъра за съвременно изкуство ‘’Сорос” Meeting Point (‘’Пресечна точка”) (Сараево, Босна и Херцеговина, 1997) до Първото Фолкстънско триенале Tales of Time and Space (‘’Истории за времето и пространството’’) (Фолкстън, Обединено кралство, 2008). Краткият й филм What Do I Know (''Какво зная аз'') беше включен в 64-я Международен филмов фестивал във Венеция, 2007. Сейла е наградена със стипендия на DAAD (Германска служба за академичен обмен) в резидентска програма за артисти в Берлин през 2007.
Ювал ЯИРИ (Израел)

Куфари на паметта

Ювал Яири е фотограф и създател на филми. Учил е графичен дизайн в Wizo College, Хайфа, а след това работи в студиото Arad-Yairi като артистичен директор и графичен дизайнер. Освен фотографската си работа, Яири режисира и продуцира документални филми и корпоративни видео материали.


Най-скорошната работа на Яири Palaces of Memory, (''Дворци на паметта'') - серия фотографии за природата на паметта - беше изложена в галерията Alon Segev в Тел Авив през 2007 г.
Работите на Яири са излагани в чужбина в самостоятелни и групови изложби, включително серията му Forevermore (''Завинаги''), която беше показана в Музея на изкуството в Тел Авив и в галерията Meislin в Ню Йорк.

За контакти:

Любов Костова

Мениджър Публични комуникации и маркетинг

Британски съвет, ул. Кракра 7, София

тeл (02) 942 42 49, GSM 0887 42 42 49email lyubov.kostova@britishcouncil.bg

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница