Брой ІХ, м. Септември 2006 г. Турция страна партньор на 62-ия международен технически панаир в пловдивДата11.01.2018
Размер93.88 Kb.


брой ІХ, м. Септември 2006 г.ТУРЦИЯ - СТРАНА ПАРТНЬОР НА 62-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР В ПЛОВДИВ


Възможностите на турската икономика бяха представени на панаира чрез внушителна експозиция (палати 7, 14, открита площ ХVI) и поредица делови прояви.

Докато стойностният обем на износа на машини и принадлежности на Турция, чиято икономика е една от двадесетте най-големи в света, се е увеличил с 27%, то износът в същия сектор за България е нараснал с 81% през 2005 г. Стойностният обем на износа на машини и принадлежности за България заема първо място в общия износ на Турция за същата година.

Турските износители на машини имат много предимства: големи вътрешни вложения в производството (80-85%), тенденция към износ поради стагнацията на вътрешните пазари, близостта на важни пазари вследствие на географското разположение. Възможностите на малкия и среден бизнес да реагира на технически подобрения, големият брой млади, енергични и образовани инженери, работещи в този сектор, и по-ниските разходи за тях са много важни за бъдещето на този сектор.

Основните групи продукти в износа на машини и принадлежности за България са: климатици, хладилници, перални и сушилни машини, машинни инструменти, строителна и селскостопанска техника. Турция заема 14-о място по производство и 18-о по износ на машинни инструменти в света. Сред европейските държави се класира на 7-о място по производство на машинни инструменти.

Турските фирми, целящи да подобрят търговските връзки с България, са увеличили своите инвестиции в България и са започнали да играят важна роля в българската икономика през последните години.

Турция, 60% от външната търговия на която е със САЩ и Европейския съюз, участва на Международния технически панаир в Пловдив от 25 до 30 септември 2006 със 70 фирми изложителки. Посетителите имат възможността да видят изложените там турски селскостопански и дървообработващи машини, фрезови машини, компресори, машини за обработка на пластмаса и машини за пакетиране, машинни инструменти, металообработващи машини и др. Националното участие на Турция се организира от Съюза на износителите от Централен Анадол. Повече за турската икономика на: www.oaib.gov.tr


ЗАЩИТНА МЯРКА ПО ВНОСА В ТУРЦИЯ НА МОТОЦИКЛЕТИ
Българското Министерство на икономиката и енергетиката информира за започнала в Турция процедура по разследване на увеличен внос на мотоциклети (тар. номера 8711 10 00, 8711 20 10, 8711 20 91, 8711 20 93, 8711 20 98, 8711 30 10 и 8711 30 90), както и за въвеждането на временна защитна мярка по вноса, считано от 15 август 2006 г.

За повече информация:

Undersecretariat for Foreign Trade

Directorate General for Imports

Department of Safeguards

Tel: 0090 312 222 65 00/ 0090 312 204 77 17

Fax: 0090 312 212 87 65/ 0090 312 212 87 11

Web page: www.dtm.gov.tr e-mail: korunma@dtm.gov.trФОРУМ ЧЕРТАЕ БЪДЕЩЕТО НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ НА БАЛКАНИТЕ ДО 2010 Г.

Най-големият форум у нас, посветен на бъдещето на имотния пазар на Балканите до 2010 г., ще се проведе в София между 12 и 14 октомври. Събитието съчетава за първи път конгрес на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и конференция на Централноевропейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN). Домакин е Национално сдружение недвижими имоти, а сред участниците ще бъдат президентите на двете международни организации, както и тези на европейските CEI и CEPI.

Форумът ще събере стотици участници от Европа, Америка и други континенти. Сред тях ще са водещи агенции за недвижими имоти, банки, застрахователни компании, строителни фирми, инвестиционни дружества и др. Ще бъдат обсъждани теми, свързани с очакваното развитие на пазара на имоти на Балканите, финансирането и данъчните проблеми при сделките, ръста на цените преди и след влизането на България в ЕС и др. Съпътстващата програма включва презентации на големи инвестиционни проекти и търговско изложение за недвижими имоти.
ПРЕЗ АВГУСТ БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪЛГАРИЯ Е 8.74%
Равнището на безработица през август е 8.74% и се доближава до средното равнище на безработица в Европейския съюз за юли (8%). В сравнение с юли равнището на безработица за страната намалява с 0.22 пункта, а в сравнение с август 2005 г. – с 2.03 пункта.

В бюрата по труда са регистрирани с 8 043 души по-малко в сравнение с юли. За едногодишен период безработните намаляват със 75 273 човека, съобщи INSURANCE.BG.


Обявените свободни работни места през месеца са били 19 829. По-голямата част от тях – почти 14 000 – са от частния сектор. В реалната икономика са регистрирани 13 585 свободни работни места, като най- много те са в преработващата промишленост, в сферата на търговията, в образованието, в аграрния сектор и строителството

През месеца на работа са постъпили 16 805 безработни. Почти 90% от тях са започнали работа чрез посредничеството на бюрата по труда. На работа в реалния сектор са постъпили 60.4%, а останалите са устроени чрез включване в различни програми и мерки за заетост. Общо по програми и мерки, реализирани от Агенцията по заетостта, са работили 102 178 души. През август бюрата по труда са организирали 204 курса за безработни и 21 за заети лица.ПРОДАЖБИТЕ НА НОВИ АВТОМОБИЛИ В БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАСИЛВАТ
За първите осем месеца на тази година в България са били купени 25 785 нови леки и лекотоварни автомобили, показват данните на Съюза на вносителите на автомобили.

Ръстът на продажбите спрямо същия период на миналата година е малко над 23 на сто, което показва, че в последния месец се е засилило търсенето на автомобили в страната. За първите седем месеца бяха продадени около 22% повече нови леки коли в сравнение със същия период на 2005 г., съобщи Investor.bg.

За увеличението на продажбите през последния месец е оказало влияние провеждането на Варненския автосалон (в края на август и началото на септември), който беше всъщност първият за леки автомобили за тази година. Традиционният софийски автосалон през 2006 г. бе посветен на тежкотоварните автомобили, автобусите и друга техника. Изкушенията за тези, които са решили да се сдобият с нова кола, продължиха с Бургаския автосалон, а това може да бъде осъществено и на Пловдивския панаир, където някои вносители също имат експозиции.
По време на тези автосалони доста от вносителите правят добри отстъпки, което стимулира някои от посетителите да осъществят покупка веднага след като са харесали автомобил. Много от големите български компании пък реализират в различни периоди от годината подмяна на автомобилния парк, като по този начин дават тласък на продажбите на една или друга марка в зависимост от направената поръчка.

Лидер на пазара при леките и лекотоварни автомобили отново е Пежо с 3018 продадени броя, което дава на марката дял от 11.70% от пазара на Съюза на вносителите на автомобили в България. Този дял е внушителен, но в сравнение с миналата година има отстъпление, защото за същия период тогава марката Пежо е имала 15.72% дял.


Хитът на 2006 г. първо бе Форд, с най-много продажби в даден момент от годината, но в последните месеци това е Тойота. За осеммесечието японската марка може да се похвали с 2609 продадени автомобила, което й дава дял от 10.12 на сто срещу 8.97% за същия период на миналата година. За Форд делът е 9.84% (2536 броя), също повече от миналата година, но вече на трета позиция.

Традиционно силни са продажбите на Опел с 2251 броя за осем месеца, или 8.73 на сто дял. Следващите по продажби марки са Шкода, Ситроен и Фолксваген.

Ако обаче се погледнат отделните модели, най-бързо растат продажбите на Дачия (Логан), като за осем месеца са продадени 1071 автомобили, а няма да бъде чудно, ако до края на тази година това стане най-продаваният модел у нас. Доскоро това бе Шкода Фабия, изместена през август от Опел Астра. Най-важният фактор за успеха на Логан в България е по-ниската му в сравнение с други подобни модели цена.

Развитието на българската индустрия се отразява и в покачването на търсенето на автобуси и камиони, като за периода януари – август продажбите са за 1134 броя, с 64.8 на сто повече от същия период на миналата година. Най-продавана е марката Ивеко с 520 броя, следвана от Мерцедес с 279 и Ман със 144.

Единствено при продажбите на мотоциклети се забелязва спад, но той вече не е толкова фрапиращ като в предходните периоди на годината. За осемте месеца са продадени 250 мотоциклета, докато за същия период на 2005 г. те са били 309. Лидер на пазара в този сегмент е Ямаха с 83 продадени бройки.
ПРЕМИИТЕ ЗА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ

Премиите за тютюнопроизводителите в България по всяка вероятност ще се запазят и през следващите три години след присъединяването ни към ЕС, каза пред журналисти в Народното събрание днес земеделският министър Нихат Кабил.

Заедно със заместниците си, с шефа на фонд "Тютюн", на "Булгартабак", на кметове на общини с традиционно производство на суровината и други представители на бранша министър Кабил участва в заседание на парламентарната комисия по земеделието и горите по проблемите на отрасъла след присъединяването ни в Евросъюза. Нихат Кабил уточни, че Министерският съвет ще трябва обаче да вземе решение по казуса за формата и начина, по които това подпомагане ще става.

Съгласно изискванията за получаване на директни плащания по линията на Схемата за единно плащане на хектар /SAPS/ и национални доплащания /CNDP/ след 1 януари 2007 г. субсидия ще се предоставя само на тютюнопроизводители, регистрирани като земеделски производители и отглеждащи над 10 дка тютюн.

От бранша констатираха, че при това положение, ако изплащаните съгласно сега действащия Закон за тютюна и тютюневите изделия премии не продължат да бъдат давани под формата на държавни помощи по смисъла на европейското законодателство, това би довело до драстично редуциране на производството на тютюн и най-вече на ориенталски, тъй като 95 на сто от регистрираните производители не отговарят на условията за получаване на плащанията по критериите на ЕС.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОТВЪРЖДАВА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ НА 1 ЯНУАРИ 2007 Г., ЗАЕДНО СЪС СТРОГ ПАКЕТ ОТ СЪПЪТСТВАЩИ МЕРКИ

Брюксел, 26 септември 2006 г.


Н

а 27 септември 2006 г. Европейската Комисия прие последния си мониторингов доклад за готовността на България и Румъния за членство в ЕС. Въз основа на отбелязания стабилен напредък, Комисията счита, че и двете страни ще могат да поемат на 1 януари 2007 г. правата и задълженията, свързани с членството в ЕС. По отношение на ограничения брой области, където е необходима още работа, Комисията предлага пакет от строги съпътстващи мерки.

През май 2006 г. Комисията прецени, че “България и Румъния би трябвало да са готови за членство в ЕС на 1 януари 2007 г., при положение, че обърнат внимание на някои оставащи въпроси.” От м. май насам двете страни положиха големи усилия, заемайки се с много от предизвикателствата. Това в голяма степен ги приведе в съответствие с наложилите се стандарти и практики в Европейския съюз. По отношение на ограничения брой нерешени въпроси докладът на Комисията посочва, че ЕС разполага с достатъчно средства, за да гарантира защитата на интересите на Съюза и гражданите му.

По повод решението на Комисията, председателят й Жозе Мануел Барозу заяви: “Приветствам хората и лидерите на България и Румъния с това историческо постижение. Обективната ни преценка показва, че присъединяването на тези две страни по график заедно със съпътстващите мерки, които предлагаме, дава възможност да се завърши петото разширяване на ЕС. Това разширяване укрепи мира и донесе повече благоденствие в Европа. Това е правилното решение и за България, и за Румъния, то е правилно и за Европа.”

Още от м. май насам двете страни успешно се справиха с около половината от посочените открити области. Предвид набраната в момента скорост, разумно е да се очаква, че повечето от оставащите въпроси ще получат отговор през идните месеци.

За да се избегнат каквито и да било потенциални рискове, Комисията определи някои мерки, съпътстващи присъединяването на България и Румъния. Комисията ще изгради механизъм за сътрудничество и потвърждаване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. За да се защитят финансовите интереси на ЕС, днес се прие специален регламент за разходите в земеделието. Правилата на ЕС предполагат всеобхватни мерки за противодействие на рисковете в области като безопасността на храните.

Комисарят по разширяването Оли Рен добави: “Подходът ни е справедлив и строг. Справедлив, защото признахме постигнатия напредък и му отдадохме дължимото. Строг, защото създадохме необходимия механизъм, който да съпътства България и Румъния при извършването на реформите в тях в интерес и на двете страни, и на ЕС като цяло.”

При спазване на оставащите етапи от ратификационния процес в 4 държави-членки на ЕС [3], на 1 януари 2007 г. с присъединяването на България и Румъния към ЕС ще се добавят 30 милиона души и така ще се завърши историческото пето разширяване на ЕС, с което ще се създаде Съюз от почти половин милиард граждани.
27.09.2006 - АКЦЕНТИТЕ В МОНИТОРИНГОВИЯ ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕС БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 27 СЕПТЕМВРИ 2006 Г.
М

инистър-председателят на Република България Сергей Станишев, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по разширяването Оли Рен представиха на пресконференция днес - 27 септември, в Министерски съвет в София, акцентите от Мониторинговия доклад на Европейската комисия за присъединяването на България към Европейския съюз. Барозу и Рен поздравиха България с предстоящото присъединяване на страната ни към ЕС.

В срещата, на която присъстваха журналисти от български и международни медии, участва и ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас.След пресконференцията събитието продължи в Народното събрание, където ппредседателят на ЕК Барозу връчи доклада на председателя на Парламента Георги Пирински. Жозе Мануел Барозу и Оли Рен се срещнаха с президента на Република България Георги Първанов и с представители на всички парламентарно представени партии.

М есечният он-лайн бюлетин “Форум за трансгранично приятелство и информация”

се издава в рамките на проект BG2003/005-632.02.01-01“Форум за бизнес партньорство – България – Турция" на Ямболска търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР “Трансгранично сътрудничество България-Турция“ - Фонд за малки проекти, Бюджетна линия: BG2003/005-632.02.01.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница