Бързо-стягащ и бързо-съхнещ висококачествен, полимерно модифициран, водоотблъскващ разтвор за фуги от 2 до 20 мм, който не позволява образуването на мухъл. С dropEffect и технология BioBlock – против плесенДата16.10.2017
Размер87.04 Kb.
#32508
Ultracolor Plus

Печат:

Съгласно Европейските стандарти

EN 13888

CG2

Разтвор на циментова основа

Бързо-стягащ и бързо-съхнещ висококачествен, полимерно модифициран, водоотблъскващ разтвор за фуги от 2 до 20 мм, който не позволява образуването на мухъл. С DropEffect и технология BioBlock – против плесен
КЛАСИФИКАЦИЯ СЪГЛАСНО EN 13888

Ultracolor Plus е продукт от клас CG2 - подобрен (2) разтвор на циментова (С) основа за фуги при плочки (G).
ОБЛАСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Фугиране на вътрешни и външни стени и подове при всякакъв вид керамични плочки (с двойно изпичане, еднократно изпичане, клинкер, порцеланови и др.), теракота, материали от камък (естествени камъни, мрамор, гранит, агломерати и др.), стъклени и мраморни мозайки.


Примери за приложение

 • Фугиране на подови и стенни керамични плочки върху повърхности, подложени на интензивно натоварване (летища, търговски центрове, ресторанти, барове и др.).

 • Фугиране на подове и стени в жилища, хотели и др.

 • Фугиране на подове и стени по външни фасади, балкони, тераси и плувни басейни.


ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Ultracolor Plus е смес от специални хидравлични спойки за втвърдяване, селектирани пълнители, специални полимери, водоотблъскващи добавки, органични молекули и оцветители.

Ultracolor Plus показва, че технологията Ultracolor, която се базира на специални самохидратиращи хидравлични добавки за втвърдяване, гарантиращи отлична еднородност на цвета, се усъвършенства чрез две иновативни технологии, които са резултат от проучвания на MAPEI: BioBlock и DropEffect.

Технологията BioBlock се състои в специални органични молекули, разпределени равномерно в микроструктурата на фугиращата смес, които не позволяват образуването на микроорганизми, причиняващи мухъл още в самото им зараждане. Технологията DropEffect, със своя ефект, намалява абсорбцията на повърхностна вода. След смесване на материала с точно определено количество вода и правилно нанасяне, Ultracolor Plus образува фугиращ разтвор със следните характеристики: • Водоотблъскване и drop effect - предпазва повърхността от попиване на вода

 • Еднороден цвят и никакви петна, тъй като Ultracolor Plus не позволява образуването на мухъл. От тествания, проведени с електронен микроскоп (SEM) е установено, че за разлика от спойките на основа Портланд цимент в традиционните фугиращи циментови смеси, при специалните цименти на Ultracolor Plus не се образува калциев хидроксид („гасена” вар), който е причина за появата на мухъл, по време на процеса хидратиране.

 • Цветове, устойчиви на ултравиолетови лъчи и атмосферни влияния.

 • Кратък период на изчакване преди почистване и лесно дообработване.

 • Готово за стъпване и ползване след кратък период от време.

 • Гладка и компактна крайна повърхност с малко абсорбиране на вода, откъдето следва и лесна за почистване.

 • Контролирано свиване, откъдето следва, че не се появяват пукнатини.

 • Отлични износоустойчивост, якост на натиск, якост на огъване и устойчивост на процесите замръзване/топене, откъдето следва и дълготрайност.

 • Добра устойчивост на киселини с pH >3.


ПРЕПОРЪКИ

 • Ultracolor Plus не съдържа Портланд цимент и затова не трябва да се смесва с гипс или с други хидравлични спойки за втвърдяване. Никога да не се добавя вода към сместа, след като е започнала да засъхва.

 • Никога да не се смесва Ultracolor Plus със солена или мръсна вода.

 • Материалът да се използва при температури между +5оС и 35оС.

 • Да се нанася върху напълно сухи и хидроизолирани основи, за да се избегне появата на белезникав слой върху повърхността.

 • За да се избегне неравномерния цвят накрая, не се препоръчва напръскване с Ultracolor Plus на прах върху запълнените вече фуги.

 • Когато има изискване за киселинна или хигиено-устойчивост на основата се използва подходяща фугираща смес против киселини.

 • Дилатационни и частични фуги не трябва да се запълват никога с Ultracolor Plus, а с подходящи еластични уплътнители от серията на MAPEI.

 • Понякога повърхността на керамичните плочки или материалите от камък е грапава или микро пореста. Препоръчително е да се направи пробен тест, за проверка на устойчивост на почистване и ако е необходимо, да се нанесе защитен слой върху повърхността от керамични плочки, но избягвайки проникването му във фугите.

 • Ако се използва почистващ материал на киселинна основа за фугите се препоръчва да се направи пробен тест с продукта, за да се провери устойчивостта на цвета. Винаги трябва да се внимава фугите да са напълно почистени, за да се избегне оставянето на следи от киселина по тях.


НАЧИНИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Подготовка на фугите

Фугирането може да се прави след като лепилото е напълно стегнало. Трябва да се провери дали е спазено времето за изчакване, посочено в съответния лист с технически данни на продукта.

Фугите трябва да са чисти, без прах и почистени от лепило минимум 2/3 от дебелината на плочката. Излишното лепило или залепваща смес, което е проникнало във фугата трябва да се отстрани, докато е прясно нанесено.

Фугите се навлажняват с чиста вода, когато плочките са много порести, при висока температура и при вятър.


Подготовка на сместа

Ultracolor Plus се изсипва при непрекъснато бъркане в чист съд без ръжда, пълен с чиста вода в теглово съотношение 21-23 %.

Разбърква се бавно с бъркалка, за да се избегне образуването на въздушни мехурчета до получаване на гладка консистенция.

Сместа се оставя за 2-3 минути и отново се разбърква за кратко. Сместа се използва в рамките на 20-25 минути след приготвяне.
Полагане на фугиращата смес

Фугите се запълват с Ultracolor Plus чрез подходяща мистрия на MAPEI или гумена шпакла, докато фугите се уплътнят напълно без никакви неравности или пролуки. Излишното количество Ultracolor Plus се отстранява от повърхността, докато сместа е прясно нанесена чрез движение на мистрията или шпаклата диагонално на фугите.


Дообработване

Когато сместа вече не е толкова пластична и започне става по-матова (обикновено след 15-30 минути) излишното количество Ultracolor Plus се почиства с навлажнена твърда целулозна гъба (гъба на MAPEI) като се движи диагонално на фугите. Гъбата се изплаква често в два отделни съда с вода – единият за отстраняване на излишната смес от гъбата, а другият с чиста вода за изплакване на гъбата. Това може да се извърши и чрез специална машина с гъбен накрайник или въртящ се диск.

Когато продуктът е ненапълно стегнал, след 50-60 минути, може да се дообработи с навлажнена Scotch-Brite гъба или механизирано (с въртящ се диск) за изглаждане на повърхността.

Ако почистването се направи много рано (когато сместа е все още пластична) има опасност част от сместа да се отстрани от фугите.

При полагане на Ultracolor Plus в много горещи, сухи или ветровити условия се препоръчва фугите да се навлажнят след няколко часа.

Това навлажняване винаги подобрява крайните характеристики на продукта.

Накрая остатъците прах от Ultracolor Plus върху повърхността се почистват със суха кърпа.

След крайното почистване, ако повърхността на пода или стената е все още замърсена с Ultracolor Plus, поради неправилно полагане, може да се използва почистващо вещество на киселинна основа (Keranet), като се спазват съответните инструкции и се нанесе минимум 24 часа след фугиране. Keranet може да се използва само върху киселинно-устойчиви повърхности и никога върху мрамор или варови материали.


ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ (величини)

В съответствие с: - Европeйски EN 13888 като CG2

- ISO 13007-3 като CG2WAF

- Американски ANSI A 118.7 - 1999

Продуктови характеристики

Тип: фин прах

Цвят: 26 цвята от гамата на Mapei

Плътност (кг/м3): 1,400

Съдържание на сухо вещество(%): 100

Съхранение: 12 месеца на сухо място в оригинална опаковка

Клас на опасност на продукта според ЕС 1999/45: няма.

Преди използване трябва да се направи справка с раздела „Инструкции за безопасност при подготовка и полагане” и информацията върху опаковката, както и листа с данните за безопасност.Митническа класификация: 3824 50 90
ДАННИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ (при +23оС – 50% влажност на въздуха)

Съотношение при смесване: 100 части Ultracolor Plus към 21-23 части вода в зависимост от използвания цвят

Консистенция на сместа: рядка паста

Плътност на сместа (кг/м3): 1,980

pH на сместа приблизително 11

Годност за употреба след смесване: 20 - 25 минути

Температура на приложение: от +5оС до +35оС

Фугиране след полагане:

- върху стени с лепило с нормално стягане: 4-8 часа

- върху стени с бързо-стягащо лепило: 1-2 часа

- върху стени с дебел слой замазка: 2-3 дни

- върху подове с лепило с нормално стягане: 24 часа

- върху подове с бързо-стягащо лепило: 3-4 часа

- върху подове с дебел слой замазка: 7-10 дни

Време на изчакване преди дообработване: 15-30 минути

Готово за стъпване: приблизително 3 часа

Готово за използване: 24 часа (48 часа за басейни)
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЛЕД ПОЛАГАНЕ

Якост при огъване след 28 дни (N/мм2)

(EN 12808-3): 9

Якост при натиск след 28 дни (N/мм2)

(EN 12808-3): 40

Якост при огъване след проверка

замразяване/разтопяване след 28 дни (N/мм2)

(EN 12808-3): 9

Якост при натиск след проверка

замразяване/разтопяване след 28 дни (N/мм2)

(EN 12808-3): 40

Износоустойчивост (EN 12808-2): 700 (загуба в N/мм3)

Свиване (мм/м) (EN 12808-4): 1,5

Попиване на вода (г) след 30 мин. (EN 12808-5): 0,1

Попиване на вода (г) след 4 часа (EN 12808-5): 0,2

Устойчивост на разтворители и масла: отлична

Устойчивост на алкали: отлична

Устойчивост на киселини: добра, ако pH > 3
ГОТОВО ЗА СТЪПВАНЕ

Подовете са готови за стъпване след около 3 часа.


ГОТОВО ЗА ПОЛЗВАНЕ

Фугираните повърхности с Ultracolor Plus са готови за ползване след 24 часа.

Плувните басейни могат да се напълнят с вода 48 часа след фугиране.
Почистване

Инструментите и съдовете се почистват с вода преди Ultracolor Plus да се втвърди.


РАЗХОДНА НОРМА

Разходът на Ultracolor Plus е различен в зависимост от широчината на фугите, размерът и дебелината на плочките. Примери за разходната норма кг/м2 са дадени в таблицата.


ОПАКОВКА

Пакети по 23 кг, кутии 4х5 кг и 9х1 кг в зависимост от цвета.


ЦВЕТОВЕ

Ultracolor Plus се предлага в 26 цвята от гамата на Mapei (виж мострите с цветове).
СЪХРАНЕНИЕ

Ultracolor Plus може да се съхранява 12 месеца на сухо място в оригинална опаковка. Ако времето се просрочи, периодът на втвърдяване може да се забави, но крайните характеристики на продукта не се променят.
ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Продуктът съдържа специални хидравлични добавки, които при контакт с пот или други течности от тялото могат да предизвикат леки алкални реакции и дразнене. Трябва да се използват защитни ръкавици и очила. Повече информация може да се получи от Листа с данни за безопасност.


ПРОДУКТ ЗА ПОЛЗВАНЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ.
ВНИМАНИЕ

Всички технически детайли и препоръки, които се намират в този технически лист отговарят на знанията и широкия опит на фирмата и трябва да се взимат под внимание, при всякакви обстоятелства, само като указание и предмет на одобрение след дългосрочно, практическо приложение. По тази причина, всеки който използва този продукт трябва предварително да се увери, че това е подходящият продукт за това приложение. Във всички случаи потребителят носи отговорност за последиците, произтичащи от употребата му.


Всякаква допълнителна информация за продукта се предоставя при запитване и на адрес www.mapei.com.
Стр.5

Таблица за разходната норма в зависимост от размера на плочката и широчината на фугата (кг/м2)

Размер на плочката (мм) Широчина на фугата
Формула за изчисляване на разходната норма

A = дължина на плочката (в мм)

B = широчина на плочката (в мм)

C = дебелина на плочката (в мм)

D = широчина на фугата (в мм)

Снимки !!!

Стр. 2


Сн.1 Полагане на Ultracolor Plus върху под

Сн.2 Полагане на Ultracolor Plus върху стена с гумена шпакла

Сн.3 Почистване и крайно обработване на фуги на плочки с гъба

Сн. 4 (вдясно) Пример за плувен басейн, фугиран с Ultracolor Plus

Стр.3

Сн.1 Полагане на Ultracolor Plus върху стена с гумена шпаклаСн.2 Почистване на фуги с Scotch-Brite (когато продуктът е частично стегнал)

Сн.3 Почистване и крайно обработване на фуги на плочки с гъба

Сн.4 Фугиране на стена с порцеланови плочки с Ultracolor Plus

Стр.4


Сн.1 Хидратация на добавки на основата Портланд цимент от традиционната фугираща смес

Сн.2 Хидратация на специалните добавки на циментова основа на Ultracolor Plus. Липсват портландните (калциев хидроксид) ламинарни кристали, които причиняват появата на белезникава мухъл.

Сн.3 Полагане на Ultracolor Plus върху под с гумена шпакла

Сн.4 Почистване и крайно обработване на фуги на плочки с гъба

Сн.5 Пример за фугиране на порцеланови плочки по стени и под на баня с Ultracolor Plus

Стр.6


Сн.1 Пример за фугиране на стъклена мозайка с Ultracolor Plus в душ-кабина

Сн.2 Пример за фугиране на закалени плочки в кухня с Ultracolor Plus
Каталог: download
download -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница