Бтпп в медийното пространствоДата13.06.2017
Размер302.24 Kb.


БТПП в медийното пространство 27.05.2014


http://www.bcci.bg/news/7650

Задълбочаване сътрудничеството между БТПП и Посолството

на Р Турция – съвместна работа с цел подпомагане на бизнеса

Н.Пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България, посети БТПП и разговаря с председателя на Палатата Цветан Симеонов.

 

Обсъдени бяха теми, свързани с развитието и разширяването на двустранните търговско – икономически отношения.  

Н. Пр. Сюлейман Гъокче информира за определени трудности, срещани от турски инвеститори в България и очерта възможните стъпки за преодоляването им в областта на инфраструктурата и дейността на администрацията. Предстои още много работа в посока подобряване инфраструктурата в граничните райони и увеличаване обмена на икономическа информация между държавните институции на двете страни. 

 

Дискутирано бе  развитието на газовата интерконекторна връзка България – Турция с цел  деверсификация на доставките на газ за България.  

Единодушно бе подчертана необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между БТПП и Посолството на РТурция в общите усилия за подпомагане и стимулиране на бизнеса в двете съседни държави.

============================

http://www.bgpredpriemach.com/projects/991-sagittarius2014.html

ВТОРНИК, 27 МАЙ 2014

Иновативна платформа за виртуални пътешествия „Пътуващ музей” по проект SAGITTARIUS

Общите туристически пакети с културни маршрути в повече страни от региона са все по-търсени, посочи председателя на БТПП Цветан Симеонов, и отбеляза , че в това отношение Югоизточна Европа има голям потенциал и може да стане още по-атрактивна туристическа дестинация.


В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БТПП в партньорство с  20 организации от 7 европейски страни, популяризира културно-историческото наследство на Югоизточна Европа, чрез създадена по проект SAGITTARIUS  иновативна платформа за виртуални пътешествия. „Пътуващ музей“, мобилно приложение, интерактивна образователна игра и рекламен филм за атрактивни туристически обекти в региона, представи българският екип на проект SAGITTARIUS в рамките на Заключителна среща по проекта, която се състоя в БТПП.
Проект SAGITTARIUS се реализира и финансира по програмата за транснационално  сътрудничество на ЕС – Югоизточна Европа с участието на  партньори от  Гърция, България, Италия,  Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.

По време на срещата бяха връчени сертификати на завършилите успешно „он лайн” курс по управление на културното наследство, организиран в рамките на проекта.


Сред участниците в събитието бяха представители на туроператори, туристически асоциации, неправителствени организации, на  академичната общност и медиите.  Всички гости имаха възможност да тестват разработените по проекта продукти на таблети на Палатата.
БТПП координира дейностите на партньорите от Югоизточна  Европа, свързани с изработката на мобилното приложение, компютърните образователни игри и филма. 
Палатата беше носител на иновативното лице на проекта, който получи висока оценка от Съвместния технически секретариат на програмата  в Будапеща. 
Проект SAGITTARIUS е избран като „добра практика”  измежду 122 проекта, реализирани в програмния период 2007-2013 г. по програма Югоизточна Европа. Всички резултатите по проекта ще бъдат представени по време на заключителната конференция на програма „ЮИЕ”, която ще се проведе на 24-25.09.2014 г. в Любляна – Словения.
За да се докоснете до културно-историческото наследство на Югоизточна Европа с помощта на съвременните технологии, възползвайте се от разработените по проект SAGITTARIUS продукти:
„Пътуващ музей” – „Roving Museum” – виртуален музей, достъпен чрез     Мобилно приложение за IoS   и Android, регистрирано в  АPPStore(https://itunes.apple.com/us/app/roving-museum/id641098616?mt=8 )
и Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digimark.rovingmuseum ) за всички ползватели на смарт мобилни устройства, включващо  110 туристически обекта в 7-те страни, участващи в проект SAGITTARIUS;
 Компютърни игри с образователен характер,  обединени под общото мото: „Един континент – една игра: докажи своите умения”(http://itunes.apple.com/bg/app/museum-game/id853740570?mt=8);
Платформа в социалните мрежи, където посетителите могат да разгледат всички 110 културно исторически обекти, да обменят мнения, да разкажат своите истории и бъдат участници в създаването на нови истории, свързани с представените културно-исторически обекти -https://www.facebook.com/pages/SEESAGITTARIUS/548986081797143?fref=ts
Рекламен филм на проекта, SAGITTARIUS(https://www.youtube.com/watch?v=CtUKWZ3ZpvA
&feature=youtu.be)
Повече информация: http://www.bcci.bg/projectsBCCI.htm)

========================================


http://www.agronews.bg/news/categories-news/bulgaria/8239-virtualen-musej.html

Пътуващ музей“ представя културно-исторически обекти в 7 страни

БТПП в партньорство с  20 организации от 7 европейски страни

Публикувана на Петък, 23 Май 2014 16:30

Написана от agronews.bg

Виртуален „пътуващ музей“ ще насърчава по-малко известни дестинации в Югоизточна Европа. Онлайн платформата обхваща 7 държави, сред които и България. На едно място са събрани 110 културно-исторически обекта. От Българската търговско-промишлена палата са избрали 20  обекта от София. Те са представени чрез богат снимков материал. Налична е и любопитна информация, в която се посочват интересни факти.

 

Разработено е също мобилно приложение и няколко компютърни игри с образоватерлен характер. И така – само на един клик растояние може да се разгледат някои паметници на културата в Гърция, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.=================================================
http://www.agronews.bg/events/subcategories/izlojenia/7940-bulgaria-clermon-feran-islojenie.html

България е партньор на голямото изложение по животновъдство

Публикувана на Сряда, 30 Април 2014 11:36

Написана от agronews.bg

България е първата държава от Европейския съюз, която ще бъде страна-партньор на голямо международно изложение по животновъдство на Стария континент. То ще се проведе в Клермон-Феран, Франция от 1 до 3 октомври 2014 г.

Партньор на изложението досега е била само една страна – Перу, а сега България е втората. В тазгодишния форум страната ще разполага със специален щанд, организиран под патронажа на министъра на земеделието и храните и българския посланик във Франция. На изложението ще бъдат представени над 2000 животни от различни породи от 1250 ферми. Предвид миналогодишни успехи се очаква изложението да бъде посетено от над 82 хиляди души.

Българската и френската държава се обединиха около становището, че съществува добър потенциал за двустранното сътрудничество в областта на животновъдство.

=====================================================
http://www.agronews.bg/otrasli/all-branches/pchelarstvo/8232-med-pchelari-bulgaria.html

Произвеждаме повече мед

Публикувана на Понеделник, 26 Май 2014 15:45

Написана от agronews.bg

Над 10 хиляди тона пчелен мед е добит през 2013 г. у нас. С 9,6% е увеличено производството му в сравнение с 2012 г. Това сочат данни от агростатистиката на Министерството на земеделието и храните за сектор пчеларството през миналата година.

Броят на пчелните семейства е нарастнал с 2,4% и достига 541 564 броя.  Стопанствата с пчелни семейства намаляват от 2011 г. насам и в момента са малко над 17 хиляди. Според проучването средният добив на мед от едно семейство миналата година е достигнал 21 кг. Най-високи са резултатите в Северен централен район, където средният добив е почти 26 кг. Най-ниски са добивите в Югозападния район с 14 кг. Реализираните количества пчелен мед от  май 2012 г. до  май 2013 г. са с 13% повече в сравнение с предходния период. Продадени са близо 8 800 тoна. Цените са се увеличили с почти 3 на сто при директните продажби на краен потребител, като се отчита средна цена от 5,96 лв./кг. Цените в търговската мрежа са се повишили с 8,1%. Близо два пъти са се увеличили стопанствата, които практикуват подвижното пчеларство, сочи статистиката.

=====================================================


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-27&article=493159

Награден фонд от 30 000 лв. ще подпомогне

развитието на трите най-добри бизнес идеи на НПО. До 20 юни гражданските организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия, могат да се включат в Програмата за социално предприемачество за нестопански организации 2014/2015. Програмата се организира за четвърти пореден път от Българския център за нестопанско право (www.bcnl.org), Програмен и аналитичен център за европейско право и фондация УниКредит с подкрепата на фондация "Америка за България". Програмата има три етапа: обучителни семинари, подготовка на собствени бизнес планове и конкурс, в който отличените проекти получават финансиране.

====================


http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/05/26/2308825_biznes_poletite_zapochvat_da_se_sujiviavat/

Бизнес полетите започват да се съживяват

Икономическото възстановяване помага на сектора, но перспективите за търсенето на нови самолети са слаби

С подобряването на много икономики по света бизнес полетите постепенно се възстановяват, но въпреки това голяма част от самолетите остават на земята. Причината е свръхпредлагането на машините точно преди глобалната криза и последвалата рецесия, отбелязва Reuters в анализ по темата. По изчисления на агенцията около 2750 самолета все още са паркирани в хангарите по света. Това на практика потиска цените на машините, особено на по-старите, и помрачава перспективите пред производители като Bombardier, Gulfstream и Cessna.

Изчезналото търсене

Някои компании свиват разходите си за корпоративни пътувания с частни полети, като ограничават и употребата на корпоративни самолети за лични нужди на мениджърския си екип. Така при наличието на съществен брой самолети, които в момента не летят, за бизнеса е доста по-трудно да оправдае новите покупки, обяснява пред Reuters Роланд Винсънт, президент на Rolland Vincent Associates. Управляваното от него консултантско дружество работи с базираната в Утика, Ню Йорк, изследователска компания за авиопазара JetNet.

"Все едно имате много автомобили, паркирани пред дома си – ако не ги използвате кой знае колко много, няма да тръгнете да си купувате нов", обяснява Винсънт.

Възстановяването на бизнес полетите в различните части на света се случва с неравномерни темпове и е изправено пред доста препятствия. Според цитирано от Reuters глобално проучване за частната авиация, включително хеликоптери и чартърни полети, през първото тримесечие на 2014 г. летателните часове са се свили с 2% спрямо година по-рано. Изследването е на базираната в Чикаго Jet Support Services Inc (JSSI), която предоставя услуги за авиацията. Данните на компанията сочат, че до края на първото тримесечие летателните часове са се увеличили в Азия, Европа и Близкия изток, докато в САЩ и Латинска Америка се наблюдава спад. По наблюдения на JSSI ефект за по-слабото представяне на сектора в САЩ е оказала тежката зима, която е потиснала търсенето на полети, докато политическите процеси в Източна Европа и по-бавният икономически растеж в Азия са оказали влияние върху полетите в тези региони.

Растящ оптимизъм
Търсенето обаче би трябвало да се възстанови през пролетта, посочва главният изпълнителен директор на JSSI Нийл Буук. "С подема на икономиката като цяло очакваме да видим и по-бърз темп на увеличаване на летателните часове", отбелязва той.

Подобни сигнали идват и от наблюденията на Федералната въздухоплавателна администрация (FAA) за по-дългосрочните тенденции в сектора. Според данните на FAA за излитанията и кацанията в периода април 2013 – март 2014 г. бизнес пътуванията в САЩ, който е най-големият пазар в сегмента, са се увеличили с 3.4%. За сравнение, отчетеният ръст за предходния 12-месечен период е бил с едва 0.3%, припомня Reuters. Същевременно заради високите темпове на производство на самолети в периода 2005-2009 г. средният брой летателни часове на самолет остава под пиковите стойности, отчетени през 2007 г., точно преди финансовата криза, допълва агенцията.

=====================================================
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4102987

Българските компании предпочитат Office 365

26.05.2014 11:17 | Бизнес
ИТ експерти и представители на Карлсберг България и Дертур България споделят впечатленията си от работата с облачната услуга

Много от компаниите, активни на българския пазар, преминават към използване на облачната услуга Microsoft Office 365. Сред тях са биреният производителКарслберг България, както иДертур България - официалният представител на една от водещите туристически компании в Европа. Техните представители споделиха впечатленията си от новата услуга и как тя е помогнала на ежедневната им работа. 

Карлсберг България достига до избора на Office 365 като платформа съвсем логично, тъй като е изцяло Microsoft ориентирана компания. Още от самото начало, компанията започна да прави първите си стъпки в модернизирането на ИТ обслужването на своите пивоварните, поставяйки си за цел да подмени изцяло ИТ инфраструктурата и да лицензира използвания софтуер.

„След преминаването към Microsoft Office 365, колегите имат възможност да се възползват от предимствата на тази платформа, а именно централизираното управление на акаунтите, които на практика могат да бъдат ръководени от уеб базирано устройство, независимо дали е таблет или лаптоп, стига да има достъп до интернет. Това дава възможност на един служител, седящ в София, да управлява профилите на всички потребители в страната, независимо дали са в Шумен или Благоевград", казва Димитър Иванов, ИТ мениджър в Карлсберг България.

Като предимство от преминаването към Office 365, Иванов посочва и опцията за служителите да работят групово по едни и същи документи. Това се случва благодарение на възможността за едновременна работа и споделяне на работни документите в облака на Microsoft, като различни групи хора могат да работят върху едни и същи материали. Те могат да нанасят промени и винаги да използват последната версия на документа на практика. Какво друго сподели Димитър Иванов за услугата, можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=hKMwphC6a6Y 

„Един от всеки 4 бизнес клиенти днес разчитат на Office 365, една от най-широко използваните и растящи ИТ услуги, която осигурява нови начини за съвместна работа на почти всяко устройство с добре познатите Office приложения, но и с необходимата надеждност, функции за ИТ сигурност и контрол. В началото на февруари 2014 г. представихме и нова облачна услуга за бизнес анализиPower BI за Office 365, която предлага ефективен начин за работа с данни с инструментите, които бизнеса използва всеки ден, като Excel. Очакванията ни са, че повече бизнес потребители от България ще разпознаят ползите за своите организации от употребата на Office 365 и Power BI", заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Работният процес на служителите в Дертур България предразполага използването на една обща пощенска кутия, тъй като трябва да са сигурни, че е отговорено на всички заявки. С нея работят няколко членове на екипа и за да се избегне съвпадение на отговори или пропуски е въведена система на категоризация. Това е улеснило целия процес и във всеки един момент колегите могат да се върнат назад във времето и да проверят кой от тях е отговорил на дадена заявка и какъв точно е бил отговора.

„Още в момента, в който ДертурБългария решиха да сменят сървъра на компанията, знаехме, че Microsoft Office 365 ще е решението, което ще помогне да се разрешат проблемите с пощенските сървъри, както и казусите със загубата на кореспонденция. БГ Сервиз е партньор на Microsoft и имахме право да я тестваме преди три години още в момента когато беше пусната на пазара, така че бяхме наясно с предимствата й", сподели Евгени Тенев, представител на фирма БГ Сервиз, която технически обслужва Дертур България. Според Евгени интеграцията е преминала доста плавно, без служителите да забележат дори за момент, че има промяна в пощата. Направена е била пълна синхронизация на получени и изпратени писма, а след като услугата е била напълно функционираща, хората са започнали да виждат нововъведенията и да се възползват от тях с пълна сила.

Какво друго споделиха от Dertour България за услугата, можете да видите тук:https://www.youtube.com/watch?v=9PKy0oI8C8w

Office 365 е същият Office, който всеки от нас познава и използва в ежедневната си работа. Тъй като е облачна услуга, осъществяването на достъпа до приложения и файлове става практически по всяко време и от всяко място - PC, Mac и таблети без значение на каква платформа работят. Същото важи и за актуализациите на функциите - те се получават автоматично. С Office 365 потребителите могат да ползват добре познатите Office приложения - Word, Excel, PowerPoint, на които разчитат всеки ден заедно с Microsoft SharePoint Online, Microsoft Exchange Online и Microsoft Lync Online в една обща облачна услуга, която е достъпна, надеждна и сигурна.Тук можете да видите какво споделиха и други компании от България, които използват услугата на Microsoft. 

Карлсберг България е част от Карлсберг Груп, която стъпва в България през 2002 г. На практика започва дейността си през 2004 г. когато двете пивоварни, които тя закупува - Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи, и сформира една от най-бързо развиващите се компании в страната. 

Дертур България е официалното представителство за България, Македония и Албания на една от водещите немски туроператорски компании DER Touristik GmbH & Co. KG. Компанията е основана през 2006 г. с цел да представи и развива продуктите на DER Touristik на българския туристически пазар. В момента продуктите на компанията се продават от около 90 български туристически агенции (като броят им расте постоянно), което гарантира необходимото пазарно присъствие, както и високото ниво на консултантско обслужване и близост до клиента.

===========================


http://www.tbmagazine.net/statia/novi-rabotni-mesta-se-otkrivat-v-industrialnite-zoni.html

Нови работни места се откриват в индустриалните зони

153 млн. инвестиции и 1650 работни места се очаква да се открият в трите нови индустриални зони в Божурище (София), Телиш (Плевен) и Бургас. Данните са на база подписани договори с фирми, които ще извършват дейност на територията на зоните. 

Национална компания индустриални зони (НКИЗ) ЕАД управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Всички те са с обща площ около 6,6 млн. кв.м., от които 73 900 кв.м. застроени и 225 500 кв. м открити складови площи.

В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева, заяви Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ.

Очакваните инвестиции и нови работни места се дължат на южнокорейската фирма Азия Инвест, която прави биоземеделие в зоната Телиш/Плевен. Първоначалната им инвестиция е в размер на 3 млн. лева, но се очаква те да нарастнат до 85 млн. лева при 700 нови работни места.

В Божурище, чиято първа копка беше през лятото на 2013 година, през м. септември т.г. ще заработи предприятието на първият инвеститор в зоната - немската фирма Бер Хелла Термоконтрол. Това е инвестиция за 42.5 млн. лева, при която се очаква да бъдат създадени нови 350 работни места. Там вече проектират своите свите производствени мощности и други пет високотехнологични компании с общо 250 заети.

В напреднала фаза са преговори с над 10 български и чуждестранни компании за настаняването им в индустриалните зони. Ще продължава работата по благоустрояването на зоните за привличането на други инвеститори.

===================
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/05/26/2308901_razdvijvane_v_kremikovci/

Раздвижване в "Кремиковци"Частните собственици на активите опитват да възстановят част от производството, а най-вероятната цел е препродажба

Подготовка за възстановяване на част от производството в някогашния металургичен завод "Кремиковци" върви от седмици. Проектът не е част от плановете на правителството за реиндустриализация чрез възраждане на соцгиганти, а инициатива на фирмите, които преди три години купиха активите на фалиралото предприятие със заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това казаха трима независими източника за "Капитал Daily". Неофициалната информация е, че "Елтрейд къмпани", "Вапет консулт" и "Надин металс трейд" бързат да възобновят горещото валцуване, тъй като имало неизвестен кандидат купувач. Възможно е също кратките срокове да са свързани с изтичащия в края на юли падеж по заемите от ПИБ. От банката кредитор отказаха информация.


Варианти за рестарт
В момента върви реконструкция на крановете и релсите на площадката, без която не може да започне никакво производство. Според единия от източниците собствениците са в контакт със световни производители на оборудване, като междувременно правят проучвания и анализи колко точно ще струва подновяването на отделните производства и "дали ще им излезе сметката". Обмислят се най-различни варианти - от закупуването на нова електрическа пещ, през възобновяване на цеховете за горещо и студено валцуване, до пускането на линии за поцинковане. Всеки отделен проект се оценява от отделен екип, тъй като необходимите инвестиции са огромни.
Другите двама източници твърдят, че решението вече е взето и е за възстановяване на горещото валцуване. Намеренията на собствениците били да внасят заготовки от Австрия или Украйна, които да се преработват в "Кремиковци". Според специалистите на място станът за горещо валцуване можел да се пусне веднага, тъй като е най-запазен. Причината за това е, че той се намира по-навътре в площадката и не е разграбен. На следващ етап се обмисля да се възстанови и инсталацията за непрекъснато леене на стомана, която е най-новата в завода.
Голямото бързане
Неофициално се твърди, че причината за бързането е интересът на неназован купувач, с когото вече били водени предварителни преговори. Тайнственият кандидат обаче искал да е сигурен, че предприятието работи, преди да подпише договор. Това е съвсем логично, като се има предвид, че заводът не работи вече четири години, а голяма част от оборудването беше нарязано на скрап. "Според мен едно нещо е много по-лесно за реализация, ако работи. На тяхно място първо бих пуснал производството, така е по-вероятно да се намери кандидат", коментира единият от източниците.
Единственият официален досега кандидат за "Кремиковци" беше българската фирма "Крис мит", която миналата година получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да купи свързаните с ПИБ "Елтрейд", "Вапет" и "Надин". Източници тогава дори твърдяха, че цената е между 180 и 200 млн. евро, което е повече, отколкото трите фирми платиха за активите на фалиралия металургичен гигант през 2011 г. (316 млн. лв.). "Крис мит" обаче също е свързана с ПИБ и затова на покупката се гледаше като на "освежаване" на експозицията на банката. Самата фирма трудно попада в графата "стратегически инвеститор", тъй като се занимава с търговия, представителство, сделки с недвижими имоти и т.н., а оборотът й за 2012 г. е едва 5000 лв. В крайна сметка обаче до сделка не се стигна.
Не трябва да се изключва вариантът бързането да е заради изтичащия падеж на заемите, които трите фирми получиха за закупуването на активите. За сделката ПИБ отпусна 59 млн. евро на "Елтрейд", а "Надин" и "Вапет" получиха съответно 53.7 млн. евро и 56.2 млн. евро. И за трите заема беше учреден залог върху активите на металургичното предприятие в полза на банката. Справка в Търговския регистър показва, че "Вапет" и "Надин" са подписали анекси към договорите си за залог, с които срокът на заемите им се удължава съответно до 31 и 20 юли 2014 г. Пак през тази година е падежът и на заема на "Елтрейд". Теоретично обаче банката би могла отново да отложи крайния срок за изплащане. И трите компании имат втори залог в полза на ПИБ заради заеми за общо над 33 млн. евро.
Има и трета версия, според която назначенията и анализите се правели, за да има още един повод правителството да говори за нови работни места, но след евроизборите идеята можело и да бъде преразгледана. Източникът, близък до "Кремиковци", казва, че все още не са направени никакви инвестиции за екоразрешително за стана за горещо валцуване, което ще струва най-малко 20 млн. евро. Назначените служители пък били основно шлосери, заварчици и в момента оглеждали как най-евтино биха могли да бъдат пуснати отново мощностите. И допълва, че засега кандидат-купувач на активите няма.

Има ли логика


Каквато и да е причината за цялото това бързане, запознати твърдят, че зад проекта няма икономическа логика. Заводът не е работил от години и не е ясно какво точно е останало на площадката, след като голяма част от оборудването беше претопено. Освен това "Кремиковци" няма разрешение за емисии, а за да започне каквото и да е производство там собственикът ще има нужда и от комплексно разрешително. Според експерти за възстановяване на производството ще трябват много пари - толкова много, че с тях е по-добре да се построи ново производство на зелено. Източник от сектора беше категоричен, че конкурентно производство в "Кремиковци" е невъзможно и определи идеята за възраждане на завода като "второ Химко" - също толкова скъпо и ненужно.

=====================================


http://www.monitor.bg/article?id=430037

През 2013 г. Кредитите над 5 г. СКАЧАТ С 10%

Две трети от фирмите теглили над 1 млн. лв.

Почти 42% от дългосрочните заеми през 2013 г. са изтеглени от производствени фирми.

ВАСИЛ ПЕТРОВ

27.05.2014

С над една десета са се увеличили през миналата година фирмените кредити със срок на изплащане над 5 години. Това сочи доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

Тенденцията към удължаване на сроковете за погасяване на задълженията по кредитите води своето начало от влошаването на икономическата среда след 2008 г. При свито вътрешно потребление

фирмите остават под финансов

натиск

което изисква по-голяма маневреност, възможна при по-голям дял на дългосрочното финансиране в структурата на кредитните им задължения. Още една причина за удължаване на сроковете по привлечените средства от банките е, че кредитирането през 2008 - 2009 г. беше съпроводено с бум в инвестиционното търсене, смятат от БАН.Секторното разпределение на отпуснатите кредити показва, че три сектора усвояват 63,6% от отпуснатите фирмени кредити от банките, а останалите 14 сектора в икономиката имат средно по 2,62% (на сектор) от обема от всички отпуснати кредити. Най-голям обем кредити са отпуснати в сектор „Търговия на едро, ремонт на автомобили и мотоциклети”, който е с 32,3% дял от общо отпуснатите кредити. На втора позиция с дял от 19,7% е сектор „Преработвателна промишленост”, а на трето място е сектор „Строителство” с 11,6%. Заемите над 1 млн. лв. имат дял от две трети.

В зависимост от размера на предприятията най-активните потребители на дългосрочни кредите са предприятията с от 10 до 49 заети с дял от 58,2% от всички предприятия в тази група. На второ място са предприятията с от 50 до 250 заети с дял от 23,6%. Едва 1,8% от предприятията с над 250 заети ползват този банков продукт. Фирмите с персонал до 9-има заети са взели дългосрочни заеми в 16,4% от случаите. Очаквано при този банков продукт

най-активни са предприятията на вътрешния пазар

Само една пета от теглилите кредити над 5 години работят за европейски (9,1%) или световни пазари (10,9%). Дългосрочни кредити се използват най-често в Североизточна (29,1%) и Южна Централна България (25,5%). Ниското търсене на тези заеми от предприятия, работещи на външни пазари, се свързва със собствеността им, която най-често е на чужденци, нямащи особена нужда от външно финансиране.

72,7% от заемите със срок на изплащане над 5 години са отпуснати на предприятия с оборот над 250 000 лв. Кредитите за фирми с оборот над 1 млн. лв. са 43,6% от всички отпуснати. В доклада на БАН се подчертава, че по отношение на търсенето на кредитни средства съществува изразено неравенство между предприятията, работещи за вътрешния пазар, и тези за износ. Нарастването на износа и БВП не е достатъчно, за да смекчи хроничния недостиг на финансови средства за болшинството от тях. Това говори за наличието на нарушения във вътрешностопанските връзки на икономиката, смятат икономистите от академията.

Най-често вземат заем производителите

Дългосрочните кредити са най-предпочитани от производствените фирми (41,8%), следвани от търговците (32,7%) и работещите в сферата на услугите (21,8%), пише още в доклада на БАН.

Обратно, краткосрочните заеми са най-често търсени от предприятия от услугите - 39,3%, следвани от производствените фирми – 32,1%, и търговците - 26,8%. Предприятията с от 10 до 49 заети (58,9%) проявяват най-висока активност в търсенето на такива кредитни средства. На второ място са предприятията с до 9 заети с 23,2%, големите предприятия с над 250 заети са с дял от само 5,4%.

Най-активно краткосрочни заеми търсят предприемачите в Югоизточна България (23,2%), следвани от североизточните части на страната (21,4%) и Южна Централна България (19,6%). Отрицателните финансови резултати на фирмите не са притеснили банките в 12,5% от случаите на отпуснати краткосрочни кредити, смятат от БАН.

ДЯЛ НА КРЕДИТИТЕ ПО СРОК НА ИЗПЛАЩАНЕ:

               2008 г.    2012 г.    2013 г.

До 1 година    6,8%    2,8%    3,5%

От 1 до 5 години    30,9%    18,6%    24,5%

Над 5 години    29,6%    33,6%    43,8%

============================
http://www.monitor.bg/article?id=430017

ЕЦБ засилва кредитирането за малки фирми

Марио Драги

27.05.2014

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме целенасочени стъпки за по-добро кредитиране на малките компании като начин за укрепване на плахото икономическо възстановяване, обяви вчера президентът на банката Марио Драги, цитиран от АП. По думите му трудностите при кредитирането накърняват жизнеспособността на компаниите в страни като Испания и Португалия, а и възпират растежа там. Той посочи, че ЕЦБ може да повиши достъпа на банките до кредитиране, така че те да могат да отпускат повече лизинги. ЕЦБ би могла да купува ценни книжа, основани на заеми за малки компании, което е непряк начин за по-голям достъп до средства. Очаква се, че ЕЦБ ще предприеме действия на заседанието си на 5 юни, но Драги не поясни какви точно могат да бъдат мерките на банката.

========================


http://www.monitor.bg/article?id=430016

Стагнацията в Италия и Франция се превръща в правило

Бум на търсенето на инвестиции за инфраструктура

Очакват икономическото възстановяване най-после да набере скорост

Икономическото възстановяване на еврозоната е 0,8%, което е едва наполовина от очакваните темпове.

СП. „ИКОНОМИСТ”

27.05.2014

От летищата в САЩ до разпространението на широколентовия интернет в Германия голяма част от инфраструктурата в богатия свят е на незадоволително равнище, пише сп. „Икономист”, цитиран от БТА. Според изданието взимането на кредити при лихви, близки до нулата, с цел инфраструктурата да бъде подобрена, ще подкрепи икономическия растеж днес, ще го повиши утре и ще направи възстановяването по-малко зависимо от частните дългове.

Друг елемент за възстановяване са бързи реформи за благоприятстване на икономиката. Освен очевидните ползи от една по-свободна търговия, всяка богата страна разполага с изобилие от възможности за вътрешни промени. В тях влиза както изменение на регулаторния режим, който възпрепятства строителството на жилища във Великобритания, така и обновяване на неефективната система в САЩ за професионална подготовка на работниците. Напредъкът на тези фронтове ще доведе до един

по-голям


и по-стабилен

растеж


и ще намали шансовете следващата рецесия да започне при лихвени проценти, клонящи към нулата (което би направило борбата с нея изключително трудна. Той обаче изисква политици, които могат да правят разлика между бюджетното разточителство и благоразумното взимане на кредити и имат смелостта да прокарат непопулярни реформи. Богатият свят се нуждае от такива политици, за да набере скорост. През последните години паричната политика бе главният, а често и единственият инструмент на богатия свят за поддържане на растежа. Фискалната политика работеше в обратна посока: на практика правителствата на всички богати страни съкращават дефицита си често с бързи темпове. Малко от тях показаха силен интерес за амбициозни реформи за благоприятстване на икономическите дейности, които могат да повишат производителността и да стимулират фирмите да инвестират. Споразуменията за свободна търговия събират прах. Толкова обещаваното задълбочаване на общия европейски пазар, било то в дигиталната търговия или услуги, остава само на думи.

На фона на тази неблагоприятна конюнктура

централните банки се представят

изключително

успешно

Нарастването е толкова стабилно, че някои икономисти започват да говорят до известна степен зловещо за завръщане на „Голямата умереност”, периода на макроикономическа стабилност, предшествал глобалната финансова криза. За жалост при такава стабилност в условия на недостатъчно високи темпове на растеж ниските лихвени проценти имат по-силно влияние върху цените на активите, отколкото върху реалните инвестиции, и пораждат риск от надуване на финансови балони дълго преди съответната икономика да е постигнала пълна заетост.Един начин за справяне с този риск е централните банкери да използват регулаторни инструменти за предотвратяване на натрупването на прекомерно високи цени на активи. Това е особено належащо във Великобритания, където жилищният пазар показва ясни признаци за надуване на балон. Истината е обаче онова, че трябва да има по-балансиран растеж, който разчита в по-малка степен само на централните банки.

Икономистите очакваха 2014 г. да бъде годината, в която глобалният икономически растеж да започне да набира скорост. Вместо това обаче близо пет години след началото на възстановяването си от дълбока рецесия икономиката на богатия свят все още

изглежда

разочароващо

слаба

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна с едва 0,1% на годишна основа през първото тримесечие на годината.Икономическият растеж на еврозоната от 0,8% бе само наполовина на очакваните темпове. Слабостта отчасти е временна и не е навсякъде. Например във Великобритания и Германия икономическият растеж се ускори, а Япония преживя кратък бум. Има обаче причини за безпокойство. Стагнацията в няколко големи европейски страни, по-специално в Италия и Франция започва да се превръща в правило.

Поради повишаването на данъка върху потреблението през април икономическият растеж на Япония е предопределен да спадне рязко, поне временно. Освен това навсякъде в богатия свят доходността на дългосрочните държавни облигации, своеобразен барометър за очакванията на инвеститорите за икономическия растеж и лихвените проценти, намаля рязко. И тъй като се наблюдава тенденция, при която циклите на икономически растеж в САЩ продължават около пет години, страната може да изпадне в следващата си рецесия, без изобщо да е постигнала приличен растеж. Какво трябва да бъде направено, за да бъде предотвратен такъв резултат? Стандартният отговор е, че централните банки трябва

да разхлабят

още повече

паричната си

политика


и да запазят условията смекчени за по-дълъг период от време. На някои места това е съвършено вярно.

Слабостта на еврозоната е свързана в голяма степен с консерватизма на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Причината е, че тя отдавна отказва да прибегне до неконвенционални мерки, за да смекчи паричната си политика, въпреки че еврозоната се приближи още към дефлацията. За щастие ЕЦБ даде сигнал, че ще реши да действа на следващата си среща през юни.

В действителност прекомерното разчитане на централните банки може да е основна причина за сегашния застой.

===================================
http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/37-8-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82_l.a_i.546474_at.1.html

37,8 млрд. евро е външният ни дълг към края на март


27.05.2014 | 15:19

по статията работи: Симеон Досев Нетният дълг намалява с 938,1 млн. евро спрямо година по-рано

  Брутният външен дълг в края на март 2014 г. е 37,8 млрд. евро, което е с 556,3 млн. евро повече в сравнение с края на 2013 г. Дългът нараства с 10,1 млн. евро спрямо третия месец на миналата година, сочи статистиката на БНБ.

Към края на март дългосрочните задължения са 28,1 млрд. евро, като нарастват с 521,8 млн. евро спрямо края на 2013 г. Дългосрочният дълг се увеличава с 671,2 млн. евро в сравнение с март миналата година. Краткосрочните задължения от своя страна са 9,7 млрд. евро и нарастват с 35,6 млн. евро спрямо края на 2013 г. и се понижават с 661 млн. евро спрямо миналия март.

Нетният външен дълг в края на третия месец възлиза на 15,1 млрд. евро, като нараства с 453,5 млн. евро спрямо края на миналата година. Повишението се дължи на по-голямото увеличение на брутния външен дълг в сравнение с нарастването на брутните външни активи. Като процент от БВП нетният външен дълг възлиза на 37,3% в края на март, нараствайки с 0,3% спрямо края на 2013 г. В сравнение с март 2013 г. нетният дълг намалява с 938,1 млн. евро.

=========================


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4102570

Кой победи и кой загуби битката за Европарламент 2014

26.05.2014 07:57 | Свят

Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите, предава БГНЕС.

Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите. Очаква се консерваторите да получат 211 мандата при досегашните 274. На практиката побеждаващата партия губи една пета от местата и е на път да се окаже най-големият губещ.

Загубата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) са 11 депутати. Очаква се тя да има 185 -ма депутати при сегашните 196. Разликата между ЕНП и ПЕС е 26 депутати повече за консерваторите. Докато в досегашния ЕНП имаше в повече 58 депутати. Трети е "Алиансът на либералите и демократите в Европа" (АЛДЕ) със 75 депутати. Според предварителните данни "зелените" ще имат 58 места, евроскептичната фракция "Европейски консерватори и реформисти" - 39, комунистите - 47, а еврофобская "Европа за свобода и демокрация" - 33 места. Допълнително 40 места са определени за независимите кандидати, а групата "други" включва 56 депутатски мандата. Очаква се именно към тях да бъдат разпределени депутатите от крайно десните партии като примерно френският "Национален фронт".

Във Франция крайнодесният "Национален фронт" (НФ) предизвика истинско земетресение, като получи 25-процента подкрепа – историческо постижение за тази формация. НФ изпреварва дясната опозиционна партия Съюз за народно движение (СНД), а управляващите социалисти претърпяха нов провал с по-малко от 15%. Близо 46 млн. избиратели трябваше да определят 74 френски депутати. С този безпрецедентен успех Марин Льо Пен се насочва към президентските избори през 2017 г., още повече че дясната опозиция СНД изпитва значителни затруднения и не може да говори на един глас за Европа. НФ вече призова за разпускане на Националното събрание. В европейски план той иска да създаде коалиция с популистите от австрийската Партия на свободата, белгийската "Фламандски интерес" и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Евроскептиците печелят и във Великобритания. Партията на независимостта на Найджъл Фарадж (на снимката) е подкрепена от 29% от избирателите и може да разчита най-малко на 22 места в Европарламента. Управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън има подкрепата на 24% от гласоподавателите, което й дава 16 места, а Лейбъристката партия е с 23,5-процентна подкрепа и 14 места.

На противоположния полюс са резултатите в Германия, другата голяма и водеща европейска държава. Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел печели с 36% изборите за Европейски парламент. На второ място остана Германската социалдемократическа партия (ГСДП) с 27,5%. Партията "Алтернатива за Германия", която беше основана миналата година и се противопоставя на еврото, печели 6,5%, които са достатъчни за влизане в Европейския парламент.

Лявоцентристката Демократическа партия (ДП) на италианския лидер Матео Ренци спечели изборите за депутати в Европейския парламент. ДП получава между 29,5% и 32,5 % от гласовете, "Петте звезди" - 28% , а дясноцентристката "Форца Италия" на Силвио Берлускони се установява на трета позиция - между 18 и 20%.

Истински изборен срив преживяха двете големи партии в Испания – дясната Народна партия , която е на власт от 2011 година, и опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Народна партия печели 16 места (24 в момента), предаде АФП. ИСРП ще има 14 депутати (23 досега). Така двете партии губят по една трета от досегашните си места в Брюксел. Испания разполага с 54 депутати. Останалите 24 места се разпределят между по-малки партии и движения, включително партията "Подемос" от новопоявилото се през кризата Движение на разгневените, която ще има 5-ма евродепутати.

В Гърция лявата радикална партия СИРИЗА има малка преднина пред дясната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Оглавяваната от Алексис Ципрас СИРИЗА изгради предизборната си кампания на отричането на мерките за строги икономии. Тя получава между 26 и 30% от гласовете на избирателите, а Нова демокрация – между 23 и 27%, показва общо изследване на шест института и оповестено от телевизиите в Гърция.

В Полша малката полска еврофобска партия "Конгрес на новата десница" е на път да влезе в Европарламентя с 4-ма депутати, след като получи 7,2% от гласовете на избирателите. 72-годишният й лидер Януш Корвин-Мике, ексцентричен математик и бивш ултралиберален дисидент антикомунист, твърди, че иска да влезе в ЕП, за да "разруши ЕС отвътре". Иначе управляващата дясноцентристка партия "Гражданска платформа" на премиера Доналд Туск води на изборите с 32,8% и 19 депутати, следвана от "Право и справедливост" на Ярослав Качински. Полша изпраща 51 депутати в Европарламента.

В съседна Унгария дясноцентристката партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан убедително спечели и евро изборите. За нея са дали гласовете си 51,5% от избирателите, които й дава право на 12 от общо 21-те места, полагащи се на Унгария. Този резултат е малко по-висок от парламентарните избори преди два месеца, когато ФИДЕС спечели абсолютно мнозинство и право да сформира самостоятелно правителство.

Втора в сегашния вот е антиимигрантската партия "Йобик", която изпревари социалистите с близо 14,7-процентна подкрепа и ще има три места. С получената 10,9 процентна подкрепа социалистите ще разполагат с две места. Места получават и три по-малки лявоцентристки партии – "Демократична коалиция" ще има двама депутати, а по един блокът "Заедно 2014-Диалог за Унгария" и "Политиката може да бъде различна".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова в понеделник европейските сили да се "обединят" след напредъка на еврофобските партии на изборите за Европарламент. Той определи като "много важно" политическите сили "представени в Европейската комисия" – консерваторите, социалистите и либералите - да "станат заедно отново печеливши"

"Всъщност те са тези, които имат най-широко представителство в новия Европейски парламент" , продължава изявлението си той. "Резултатите показват, че е възможно много силно мнозинство, което да работи".

Като има предвид вълната от антиевропейски, крайнодесни и радикално леви, единственото възможно мнозинство изглежда е в голяма коалиция между консерватори и социалисти с евентуална подкрепа на либералите.

Трите сили "нямат съгласие за всеки детайл, но споделят основния консенсус за Европа, която сега трябва да бъде подкрепена", каза Барозу.

================================


http://www.tbmagazine.net/statia/da-otdelim-vseki-den-pet-minuti-za-sebe-si.html

Да отделим всеки ден пет минути за себе си

Автор: 

Пламен Петров - партньор в Екуинокс Партнърс

Бащата на съвременния мениджмънт Питър Дракър казва, че прекалено много учим мениджърите в различни организации какво и как да правят, и не им обръщаме внимание на това какво да не правят. Иронията тук е, че казвайки какво да не се прави, всъщност отново казваме какво да се прави. 

Но нека да започна с една история. Издателят на SUCCESS Magazine - Дарън Харди, разказва за една интересна случка, която е имал, след като на корицата на неговото списание се появява Ричард Брансън*. След излизането на новия брой му се обажда негов приятел, на когото му предстои организирането на конференция за неговата компания. Приятелят му го е помолил да покани от негово име Ричард Брансън на конференцията, като му предложил хонорар от сто хиляди долара за един час.

Брансън отказва, което води до второ предложение – този път за двеста и петдесет хиляди долара за един час. Отново отказ. Следва трето предложение за петстотин хиляди долара. Този път дори времето се намалява. Предложението към Ричард Брансън е да отдели само един час от слизането от самолета до момента, в който отново се качва на него, т.е. за самата реч ще останат около 30-40 мин.

Както може би вече се досещате, отговорът отново е отрицателен. Тогава, вместо да прави нова оферта, приятелят на Дарън Харди просто попитал: Какво ще е необходимо, за да дойде Ричард Брансън при нас? Отговорът от неговия офис е бил, че в момента Брансън си е определил три стратегически приоритета, върху които фокусира вниманието си и говоренето на конференции за каквато и да е сума не е сред тези приоритети. Ричард Брансън има участие в 400 компании и фокусира вниманието си само върху 3 неща. Какво ви подсказва това?

Така... Сега спрете за момент с четенето, облегнете се назад и си задайте въпроса: Какво бих направил аз в тази ситуация? Защо бих го направил? Някъде в тези отговори ще откриете това, което ви доближава или отдалечава от профила на Ричард Брансън. Лично мен повече ме отдалечава. Но отговорите на тези въпроси ме карат да погледна повече в себе си. И това е по-важното. Задвижващият въпрос е не как да се доближим до профила за правене на бизнес на Ричард Брансън, а как да открием собствения автентичен и успешен стил за развитие на нашия бизнес.

Поуката за мен от тази история е, че едно от най-лесните неща на света е човек да си определи приоритети с цялото разбиране защо са му важни и след това да не ги следва. Аз го правя непрекъснато. Въпросът е дали това ми помага или ми пречи. Моят кратък отговор е, че понякога ми помага, но има и случаи, когато ми пречи. И това е ОК за мен.

Естествено е за всички успешни хора да има други личности или ментори, които ги вдъхновяват, но още по-естествено е да се запитаме: Какъв е моят профил, който би вдъхновил децата ми?

Ето защо единственото послание, което искам да предам с тази статия е това: Следвайте собствените си отговори за това, кое ви прави по-добър мениджър, партньор или човек. Светът е пълен с безброй наръчници и съветници за това как да развивате бизнеса си по-успешно. Наръчник за това как да продавате по-бързо и повече. Наръчник как да постигнете баланс между работа и личния живот…как да сте във върхова форма по всяко време и т.н, и т.н. 

Най-голямата тайна, която пазят училища, университети и консултанти е, че най-краткият път за това да разберете как да станете по-добър в каквото и да било, е просто да погледнете в огледалото и да си зададете този въпрос. Веднъж. И след това още веднъж. И още толкова пъти, колкото е необходимо, за да усетите с цялото си тяло, ум и сърце, че сте стигнали до точния отговор. Точният отговор в този момент от живота ви.

Това беше краят на началото. В началото на края искам да ви оставя и с нещо по-конкретно от абстрактното търсене на собствените отговори. По-скоро с идеята за нов навик, който ще ви подкрепи в търсенето на тези отговори по устойчив начин.

За полезността на този навик за пръв път чух от Маршал Голдсмит (един от водещите консултанти по лидерство в света) на една конференция в средата на 2013 г. По време на презентацията си Маршал сподели, че нещото, което му помага да бъде по-добър във всичко, което прави, е този малък навик. Какво представлява той?

Всеки ден Маршал Голдсмит отделя по няколко минути, за да отговори на едни и същи въпроси, които му задава негов приятел по телефона. Интересното е, че въпросите си ги е писал самият Голдсмит. Въпросът не е във въпросите. Те могат да се променят с времето. Въпросът е в създаването на навика да си дадем пространство да се чуем. Сами себе си.

Каво по-лесно от това да отделите 5 минути на ден с близък човек и да чуете отговорите на собствените си въпроси? Щом работи за Маршал Голдмит, сигурно може да работи и за всеки друг. Няма техники, няма съвети, няма кратки пътища. Просто слушане. На себе си.

Връщайки се към началото на статията, задайте си този въпрос: Ако вътре в себе си знам отговора, то тогава какво е онова нещо, което ми помага да развивам себе си и моя бизнес?

Вашите отговори са си за вас. И ако сте доволни твърде дълго време от отговорите – това означава, че сте достигнали границата си на растеж в този етап и е дошъл момента да смените въпросите.

* Ричард Брансън е британки бизнесмен, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании Върджин Груп, който наброява около 400 компании. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания Върджин Рекордс.

================================Библиотека БТППКаталог: resources -> pdfboard
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Лекция на тема: "Отношенията между ес и Япония: дипломация, политика и икономика"
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство 03-05. 03. 2012
pdfboard -> Бтпп за представяне на услугите и опита си по европейски проекти. Г-н Хоакин Гомес, търговски директор на aimen technology Centre направи кратка презентация на технологичния център и обсъди областите на потенциално сътрудничество с г-н Цветан
pdfboard -> Представители на общинската администрация на град Шенжън Китай се срещнаха с ръководството на бтпп


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница