"Букварни" съвети, за онези, що желаят наистина да си клокнат машините, но са още в пелениДата13.09.2016
Размер34.04 Kb.
#9291
“Букварни” съвети, за онези, що желаят наистина да си клокнат машините, но са още в пелени

1. Научете що е BIOS и как се влиза в него. Не се шашкайте, когато влизайки в БИОСа, вместо познатият ви Десктоп на Уиндоус ви се отвори черен екран, зает от син фон с жълти или червени букви по него. Разхождайте се свободно в Биоса, влезте и излезте няколко пъти от него.

Влизане в BIOS – при стартиране на компютъра се появява първи екран, който сочи БИОСа на видео-картата, следва втори черен екран, на който се изписват отделните устройства, които машината разпознава, точно на този втори екран трябва да натиснете клавиш Delete или Del, някои се страхуват, че ще изпуснат момента и натискат този клавиш още от първият екран, като обезумeли.

ВНИМАНИЕ!! Излизане от BIOS – докато сте начинаещи винаги излизайте така – отивате на Exit Without Saving, натискате Enter и на питането, наистина ли да изляза, кажете Y и пак Enter, компютъра просто ще рестартира.


(Естествено, когато клоквате няма да излизате от BIOS така, но стигнете ли до клока вече ще знаете повече. След като нанесете промени в БИОСа с цел овърклок излизането от БИОСа е през Save & Exit Setup, но докато не сте уверени какво правите, не излизайте от БИОСа така.)

2. Разучете добре конфигурацията си от книжката за дъното или с помощта на диагностична програма (изброени са в преведените статии), що за процесор имате, кво е дъното, видеокартата, РАМа, поровете се по форуми, прочетете линковете, които съм дал най-долу, питайте (но не и без преди това да сте попрочели) и не се шашкайте, ако случайно се сблъскате с някой овърклокър с голямо Его или не разбирате набързо дадените обяснения на неясен за вас език. Има и свестни пичове измежду клокърите, всъщност точно те са истинските клокъри, но невинаги имат време и търпение да ви обяснят всичко от А до Я.

3. И още някои кратки напътствия за това как да стигнем до необходимите ни настройки в БИОСа, за онези, що от английска дума не разбират! В различните БИОСи настройките и имената може леко да се отличават, ето как е при мен:

Отиване до FSB-то – влизате в BIOS/ Advanced Chipset Features/ FSB Frequency

Отиване до множителя на CPU-то – влизате в BIOS/ Advanced Chipset Features/ CPU Clock Ratio

Отиване до таймингите на RAM-а – влизате в BIOS/ Advanced Chipset Features/ System Performance, слагате го на Expert, после слизате по-надолу на Memory Timings, променяте и него на Expert, ако ще клоквате РАМа по тайминги и така ви се отключват затъмнените в синьо настройки, за които се говори в преведените по-горе статии.

Промяна на съотношението/делителя FSB:RAM - влизате в BIOS/ Advanced Chipdet Feature/ Memory Frequency и от там си избирате съотношението. В някои БИОСи е дадено в проценти. Например 100% отговаря на 1:1 FSB : RAM. В следващият си пост ще ви ги дам превърнати от проценти в съотношения, за ваше улеснение.

Отиване до настройките на волтажите – влизате в BIOS/ Power BIOS Features


- CPU Voltage е волтажа на процесора
- AGP Voltage е волтажа на AGP-то
- DIMM или Memory Voltage е волтажа на RAM-а
Повече за БИОСа има на даденият по-долу линк за начинаещи, в един от подлинковете:
http://comexgroup.com/motherboards/bios1.htm

Част от речника на клокърите, за да се ориентирате, когато разговаряте с тях:

шина - обикновенно се има предвид FSB-то, но не винаги, защото както вече сте прочели в преведените статии, на дъното има много шини.

куулър = вентилатор = ветрило = охладител, всяка машина има минимум два такива, единият на/върху процесора, другият е този, който се вижда когато погледнете компютъра си отзад, това е вентилатора на захранването.

множител - виж по-горе как да стигнем до множителя в БИОСа

тайминги - отнася се само за РАМа, виж по-горе как да стигнем до тях в БИОСа

джъмпери - е, тука нема да задълбавам, само ще кажа, че за да ги видите, трябва да си отворите кутията на компира, а ако е в гаранция, не ви съветвам да я отваряте

Ако някой желае да добави нещо повече към това своеобразно букварче е добре дошъл.

Помнете: Никой няма да дойде да ви клоква машината. Тръпката е вие сами да си я клокнете. Но спазвайте правилото на шивачите, три пъти мери, един път режи, четете и не се втурвайте да правите нещо недообмислено, за да не ви се налага да се появявате с невинно изражение в сервиза след това. Иначе клока е нещо много приятно и лесно.

Моля, не ми пращайте ЛС, аз не съм овърклокър, клокнал съм само своето PC и не съм баш-разбирач, имам обща култура по клок.Ето ви някои интересни линкчета, на български са, урааааа!
За начинаещи МНОГО ВАЖЕН ЛИНК:
http://comexgroup.com/technologies/overclocking.htm
(на този линк има подлинкове, отдолу, в края на статията, от които ще научите толкова много, че направо ще отпаднат половината ви въпроси, или ако прочетете нещата няколко пъти е много вероятно да започнете да говорите като човек, който наистина разбира от нещата и тогава вече ще задавате въпросите си почти професионално)
Отключване на процесор Паломино:
http://comexgroup.com/cpu/_amd/palomino_unlock.htm
(лично мнение, ако не сте уверени в тая работа със скоча, лепилата и другите неща, никой не ви кара да го правите, просто клокнете процесора си до колкото може, без да правите тези изпълнения с лепилата и крачетата, както казва един мой приятел, който работи в PC World - "тея работи с лепилата са за откачалки, екстремисти и комунисти..." )
Този линк нарочно го повтарям:
http://store1.data.bg/pchelp/overclock/overclock_1.htm
Инфо за процесори:
http://comexgroup.com/cpu/_cpu.htm
Специално за Атлоните:
http://www.hardware.bg/index.php?a=article&artid=316&cat=1
Инфо за дъна и тестове на дъна: (може пък да откриете своето измежду тях)
http://comexgroup.com/motherboards/_motherboards.htm
Видеокарти и монитори - тестове:
http://comexgroup.com/videosystem/_video.htm
А тук има за тестване на платки РАМ:
http://www.hardware.bg/index.php?a=article&artid=40&cat=3
А това е преглед на топ-овърклокърското дъно за 2003-та:
http://www.hardwarebg.com/reviews/Epox/8rda+/8rda%2B07.html
http://www.comexgroup.com/motherboards/_amd/epox_8rda.htm
Успех в клока!

към клок на RAM

към тестовете за стабилност на клока

отключване на някои процесори

FAQ

 


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница