Бум на тежки инфекции при децата без ваксиниДата10.02.2018
Размер240.65 Kb.
#57357Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
01.08.2016
Национални вестници


Бум на тежки инфекции при децата без ваксини


Силвия НИКОЛОВА

Монитор Стр. 6

Деца с тежки инфекции все по-често са приемани в специализираната болница в София заради отказ на родителите да им бъдат поставени ваксини. За това алармира завеждащият детското отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

Вече имаме случаи на тетанус, ваксината срещу който е включена в задължителния имунизационен календар, поясни той в ефира на БНТ. И припомни случай от преди няколко години със 7-месечно бебе с остър гноен менингит, с висока температура и гърчове. То се бе заразило, тъй като майката е отказала задължителната ваксина, която включва имунизацията срещу хемофилус инфлуенца, причиняващ менингита, а също така и дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. По думите на доц. Мангъров родителите, които отказват ваксинираме на децата си, се множат.

Майките да не истерясват на тази тема. Недопустимо е през XXI век родители да причиняват това на децата си, водени от неясни мотиви, не скри възмущението си шефът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница и припомни, че 28 смъртоносни болести могат да бъдат предотвратени от ваксините.

Сред тях са туберкулоза, детски паралич и паротит

Да се създаде програма с фонд за обезщетения на пострадали от ваксините предлагат пък от Пациентската организация "Заедно с теб", като оттам уточниха, че ваксините имат своето място, но трябва да бъдат защитени тези, на които по един или друг начин те са навредили.

По данни на Световната здравна организация такива програми с фондове има в общо 19 страни по света, като от тях 13 са в ЕС, разясни председателят на "Заедно с теб" Пенка Георгиева. Те се ръководят от правителствата, като се финансират от фармацевтичния сектор, а при конкретен случай се работи на принципа "без виновен", за да не се създава негативно отношение в обществото към ваксините.

Децата са най-застрашени от вирусни зарази по морето, предупреди още доц. Атанас Мангъров. Когато сме с тях, трябва да избягваме места, където се събират много хора, включително и на плажа, посъветва в допълнение той и подчерта, че не се препоръчва на море да се водят бебета до една годинка.Дали рискът си заслужава?


Монитор Стр. 12

Все по-често в публичното пространство се повдига дискусия за имунизациите. Особено през последните години т.нар. антиваксъри се опитват да набират популярност и с изявленията си са склонни да уплашат всяка една майка. Миналата година дори противници на задължителните имунизации сравниха ваксината с изнасилване. Разбира се, всяка майка може сама за себе си да реши кое е добро за детето й. Странно е обаче, че в 21-ви век отказваш да ваксинираш детето си, с което го излагаш на риск от всякакви заболявания. Сега се оказва, че все по-често приемат деца с тежки инфекции заради отказани ваксини, като вече има случаи и на тетанус (виж стр. 6). Пресен случай е със 7-месечно бебе с остър менингит, защото майка му отказала да го имунизира. Затова нека всяка една жена премисли и да постави на кантар плюсовете и минусите от една такава ваксинация.

И нека се замисли дали рискът, който поема за детето си, си струва.

ОТБЛОКИРАТ 225 МЛН. ЛВ. ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК


Монитор Стр. 6

225 млн. лв. ще бъдат отблокирани от оперативния резерв на НЗОК с решение на надзора, за да бъде платено на болниците, съобщиха от институцията. Така за оперативни нужди ще останат близо 91,6 млн. лв. Средно на месец, от август до декември, касата трябва да превежда на болниците по около 135 млн. лв. За август и септември обаче средствата ще бъдат намалени, тъй като по това време се извършват по-малко операции и се смята, че заболеваемостта е по-ниска.8 КЛИНИКИ СПИРАТ РАБОТА ЗАРАДИ РЕМОНТИ И ОТПУСКИ


Монитор Стр. 6

Шест болници в София променят изцяло режима си на работа през август и септември. Общо осем клиники и отделения в тях ще бъдат затворени за 30 дни заради ремонти и отпуски на персонала, съобщиха от МЗ. В "Царица Йоанна - ИСУЛ" до 25 септември няма да работи интензивното отделение за лечение на съня, а до 1 септември ще е затворена Клиниката по очни болести, която е водеща в страната. До 1 септември ще е затворена и Клиниката по пластична хирургия в Апександровска болница. Очното отделение на Първа градска болница също няма да работи от 13 до 21 август. Заради отпуските на служителите на 30 легла в Университетската кардиологична болница "Света Екатерина" няма да се настаняват пациенти до 10 септември. До 7 август ремонт ще се извършва пък в Отделението по спортна травматология, ортопедията и операционния блок на болница "Професор Шойлев", а до 1 август е спряно изследването за епилептици във Втора градска болница.Българските жени растат по-бързо от мъжете


Монитор Стр. 9

Българките имат по-бърз темп на растеж, отколкото мъжете у нас - това посочва проучване, направено от учени в Лондонски университет. Изследването показва как се развиват на височина хората от отделните държави за периода от 1914 г. до 2014 г. И ако преди повече от век родните жени са се нареждали на 83-то място в света по ръст, то сега те заемат 30-а позиция. Мъжете ни също са се придвижили напред в класацията - от 38-и по височина в света сега те са 26-и. "Причината защо индивидите от нежния пол растат по-бързо е защото те са по-адаптивни", обясни пред bTV проф. д-р Иво Кременски - консултант към Лабораторията за геномни изследвания. Той уточни още, че макар височината да се влияе в големи количества от гените, то тази характеристика се влияе в огромна степен и от начина на живот, средата, здравеопазването и социалните грижи.

В световен мащаб най-високите мъже са холандците със среден ръст от 183 см, а при жените челната позиция заемат латвийките (170 см). Най-интензивен растеж пък се наблюдава при иранците и южнокорейците заради развиващата им се икономика, смята проф. Кременски. Изненадващо, американците не отбелязват голям напредък във височината си. Това се дължи на все по-срещаното сред тях затлъстяване. "Проведеното проучване обхваща абсолютно всички народи. Това е най-голямото изследване до момента, като в него участие взеха около 800 учени. Целта на цялото това нещо е да се дадат насоки за това какво ни очаква и върху какво трябва да се концентрираме от гледна точка на профилактиката", разясни още професорът.


Близо 700 000 българи боледували по документи


Изплатена им е рекордна сума от над 112 млн. лв. общо

в. Труд Стр. 4

Рекорден брой българи са отсъствали от работа по болест през първото тримесечие на 2016 г., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). От около 2,5 млн. души, работещи на договор, 667 986 са получили обезщетение за болест в рекорден размер от над 112 млн. лв. общо, или средно по 167 лв. на човек. Справка показва, че жените са взимали болнични два пъти повече - малко над 400 хил., за сметка на близо 226 хил. мъже.

Сравнение между 2016 г. и първите тримесечия на предходни години показва, че успоредно с намаляването на броя на населението се увеличават случаите на отсъствие от работа по здравословни причини, както и изплащаните обезщетения.

За сравнение през 2013 г. броят изплатени обезщетения е бил 594 хил. на обща стойност 79 млн. лв.; през 2014 г. обезщетенията са били 600 хил. (87 млн. лв.), а през 2015 г. - 611 хил (95 млн. лв.).

В бюджета на осигурителния институт за цялата година са заложени близо 417 млн. лв. за обезщетенията за общо заболяване, което е с 11% повече от 2015 г. Въпреки това още през първото тримесечие на тази година НОИ вече е в преразход по това перо.

Първите три дни от болничния лист са за сметка на работодателя. От януари до края на март бизнесът е изплатил 144 000 обезщетения.90% от затлъстяванията са от вредна храна


в. Труд Стр. 4

Нездравословните храни са причина за затлъстяване в 90 на сто от случаите и това вече е доказано, заяви Валя Радева, консултант по хранене и експерт в Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Поддържането на здравословни детски навици, съчетано с оптимален двигателен режим, е профилактика срещу затлъстяването, но и намалява здравословният риск от поява на редица други заболявания, коментира тя.

По думите на Радева храненето е основен фактор за здравето и в тази връзка затлъстяването е предотвратимо. Тя посочи, че най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно-съдови, злокачествени, дихателни заболявания, диабет и затлъстяване са нездравословното хранене наред със злоупотребата на алкохол, цигари и обездвижване.

Мерките, които се предприемат в световен мащаб, и в частност тези за профилактика на социално значимите заболявания, са борба за утвърждаване на здравословен начин на живот, каза още Радева.

Зика може да се адаптира към родните комари


Вирусолози: бременните жени да се пазят от шарка и парвовирусни инфекции

Елена ПОПОВА

в. Труд Стр. 5

Съществува възможност вирусът зика да се адаптира към комарите, които се намират по нашите географски ширини. Това обясни пред "Труд" акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН и професор по вирусология. Той обаче отбеляза, че към момента няма доказателства, че това ще се случи, и напомни, че лятото е сезонът на ентеровирусните инфекции, които в някои случаи могат да доведат до тежки здравословни усложнения.

Народният представител от Реформаторския блок Петър Славов отправи запитване към здравния министър за това какви превантивни мерки ще вземе държавата срещу зика заради олимпиадата в Бразилия и бушуващата там инфекция. Повод за притесненията стана случай на зика, регистриран в Румъния. Медицински специалисти предупредиха, че вирусът може да се адаптира към комарите у нас и в северната ни съседка и те също да станат негови разпространители.

"Свидетели сме на това как инфекция, която се разпространяваше по делтата на Нил, стигна и до делтата на Дунав. Смятам обаче, че за бременните жени у нас опасността не идва толкова от зика, колкото от инфекции като парвовирусните, рубеолата, която може да причини тежки усложнения при плода, и други", посочи акад. Гълъбов.

В навечерието на летните олимпийски игри в Рио различни спортисти от няколко държави вече заявиха, че няма да участват заради страх от зараза със зика.

Рискове за здравето на морето


в. Труд Стр. 5

Лятото е по-малко рисков сезон в сравнение с есенно-зимния период, но е добре, когато сме на море, да се избягват. места, на които се струпват много хора. Това посъветва специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров. Поначало инфекциите, с които се заразяваме на морето, идват от други хора, обясни експертът пред БНТ и допълни, че най-уязвими са децата. За разлика ат тях възрастните вече имат изграден имунитет.РЗИ-Велико Търново: Варицела в Старата столица


Веселина АНГЕЛОВА

в. Труд Стр. 5

Варицелата и чревните инфекции са били най-често срещаните заразни заболявания през юни във Великотърновска област. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция в __ старата столица. Едрата шарка е върлувала в общините Горна Оряховица и Велико Търново. Регистрираните случаи на варицела са 87, или 60% от всички заразни инфекции. Ентероколитите са една трета от вирусните заболявания и бележат ръст от 38 през май на 46 през юни. Стомашните неразположения и инфекции по традиция поразяват възрастовите групи на най-малките: бебета, деца от 1 до 4 години и от 5 до 9 години.

"Регистрираните въздушно-капкови инфекции през юни т.г. са 92, докато през юни 2015 г. са били наполовина - 40 случая. За отчетния период най-висока е заболеваемостта от заразни инфекции в общините Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново", съобщиха от РЗИ. През месеца здравните инспектори са извършили общо 287 проверки. За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 17 предписания и са съставени 2 акта. Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са направени 293 проверки в контролираните обекти. В кабинет по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през юни са консултирани и изследвани общо 104 лица. От тях 94 мъже и 10 жени на възраст от 19 до 54 години.

БОЛНИЦАТА В ТЪРНОВО ПО ПРИНУДА СЕ ПРЕВРЪЩА В ПРИЮТ ЗА НЕСРЕТНИЦИ


Заради липсата на хигиена медиците къпят клошарите, носят дрехи от къщи, дори събират пари, за да ги върнат по родните им места

Веселина АНГЕЛОВА

в. Труд Стр. 14

Областната болница във Велико Търново по принуда се превръща в приют за гаврошовци. През миналата година докторите са се грижили за общо 144 здравно неосигурени лица, като 70 от тях са били бездомници. Напоследък тези случаи са се увеличили, тъй като само за полугодието на 2016 г. в здравното заведение са лекувани 74 здравно неосигурени болни, като 40 от тях са социални случаи.

Медиците от старата столица приемат това като мисия и не оставят никого на улицата. Хората обикновено са без лични карти, без осигуровки, без доходи и близките им са ги зарязали по различни причини, свързани с вражди за имот или конфликти от миналото. Практиката сочи, че потърсилите Спешна помощ или закарани там от полицията, която ги намира по пейки и градинки, остават известно време на лечение и извън всички правила и разпоредби. Това се налага, защото във Велико Търново все още няма отредена сграда, която да се пригоди в приют за бедни.

"Православната ни църква също нехае по социалния въпрос и няма такава грижа. За разлика от Евангелската църква, която от доста време си има приют в Горна Оряховица и прибира бездомници, за да не умрат от студ и от глад", споделят запознати с проблема.

"Лечението на пациентите без осигуровки е за наша сметка, но не оставяме никого да умре на улицата от студ, пек и глад. Работим съвместно със социалните служби, с полицията и кметовете", обясни директорът на здравното заведение в старата столица д-р Стефан Филев.

Болничният шеф допълва, че 5 дни престой на всяко от тези лица струва на лечебницата 400 лв. Едно легло на ден излиза 80 лева, а в хирургията цената е 100 лева. Често се налага персоналът да носи дрехи и храна за изпадналите в нищета пациенти.

Само през последния месец в здравното заведение е имало два драстични случая. Наложило се изпаднали в безпомощност пациенти да бъдат прехвърляни от едно отделение в друго, докато се уредят административните процедури по настаняването им в социални домове.Преди 4 седмици 46-годишна жена от Златарица била приета по спешност в отделението по съдова хирургия се стигнало до ампутация на единия и крак. Жената е аутсайдер, живее сама, без работа и без осигуровки. Заради това кметът на Златарица Пенчо Чанев се захванал да подготви нужните документи и да задвижи процедура за прием в социално заведение.

"Голямо ходене по мъките беше. Социалните служби първоначално отказваха да я приютят, защото Калушка Бъчварова е с положителен васерман и имаше вероятност да се окаже, че е опасно заразна за персонала и останалите обитатели на заведението. Поискаха медицинско удостоверение от болницата, че болната не представлява риск за околните", разказва Пенчо Чанев.

Докато се точели бюрократичните формалности обаче, времето за престой на пациентката в съдовата хирургия изтекло и била прехвърлена в отделението по физиотерапия. Така жената дочакала да бъде дадено съгласие и на 7 юли е постъпила в социален дом.

Междувременно обаче изникнал втори подобен казус. 53-годишен белгийски заселник в Килифарево внезапно получил тежък инсулт. Кметът на градчето Димитър Събев открил самотника в дома му в безпомощно състояние.

"Рони беше паднал чисто гол на земята в жилището си, което е потънало в невъобразима мизерия. Откарахме го в болницата и лекарите го стабилизираха. Свързах се с майка му в Белгия, но тя категорично отказва да се грижи за него. Заради това сега уреждаме да бъде настанен в социален дом", информира Димитър Събев.

Управникът на Килифарево уточнява, че чужденецът няма нито спестявания, нито осигуровки и преди да се разболее, се е препитавал от търговия по интернет. Рони имал две кучета, които вече са прибрани в приюта край Велико Търново. Първенецът на Килифарево пък се погрижил къщата му да бъде обезопасена срещу крадци. Докато Рони бъде настанен в дом, също ще остане във физиотерапевтичното отделение на болницата в старата столица.

"Бездомниците не могат да бъдат отчитани като пациенти, макар и да сме ги лекували, защото нямат лични документи. Ако имат документи и са минали през ТЕЛК, им търсим място в социален дом. Повечето от несретниците обаче са с алкохолна зависимост и тогава се обръщаме към психоболницата в село Церова кория", коментира д-р Филев.

Той споделя, че медиците понякога се превръщат в следователи, защото се захващат да издирват близки и ги молят да извадят лични документи на роднината си. Лекарите обаче в повечето случаи се натъкват на тежки междуличностни взаимоотношения.

"Ако някой пък почине в болницата, занимаваме прокуратурата, за да бъде уредено социално погребение. Имали сме и чужденци, за които се обръщаме към посолствата", казва още д-р Стефан Филев.

Бездомниците често остават по няколко дни в спешното отделение в стая за 24-часов престой, която е предвидена за трима души. Клошарите обаче са в нехигиенично състояние и трябва да бъдат изкъпани. Понеже няма как да им се облекат същите парцали, медиците носят дрехи от къщи. Налага се прозорците да зеят постоянно отворени заради силната смрад. На един от изпадналите в крайна нищета пациенти д-р Филев лично донесъл връхна дреха, други му дали обувки, трети пък му купили храна. След като човекът бил облечен и нахранен, дори го закарали на гарата в Горна Оряховица, купили му билет за влак, защото не бил от региона.

Обучават 35 парамедици в Кърджали, ще работят в Бърза помощ


Ненко Станев

24 часа  стр. 26  

35 парамедици ще бъдат обучени и назначени на работа в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, съобщи директорът му д-р Атанас Митков.

В продължение на около 8 месеца млади хора ще бъдат обучавани безплатно в новата професия и ще им бъдат осигурени стипендии.

Курсовете ще бъдат с практическа насоченост, а теорията ще е около 40 процента от програмата.

Обучението започва през есента и ще се провежда в реална обстановка. Младежите ще се учат как да оказват първа помощ на пострадали.

След завършване на курса 30 от курсистите ще бъдат назначени като парамедици във филиалите на спешната помощ в областта, а другите петима - в спешното отделение кърджалийската болница.

Кандидатите трябва да са на възраст до 29 години. По време на обучението те ще получават по 10 лв. на ден, ако са от Кърджали. В случаи че живеят в друго населено място в областта, ще вземат по 15 лв. дневно, за да си покрият и пътните.

"Бъдещето на спешната помощ е в наемането на парамедици. Все по-скъпо става ангажирането на лекари в екипите на центровете за спешна медицинска помощ. Прекратено е и обучението на фелдшери", заяви д-р Атанас Митков.Светилото в криохирургията д-р Франко Луняни идва във верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал"


Желаещите да се консултират със световноизвестния специалист, да си вземат час в отделението по урология за 18 август

24 часа  стр. 25  

Най-известният специалист в света по криохирургия д-р Франко Луняни ще посети отново МБАЛ "Централ Хопитал,, в Пловдив на 18 август. Италианският лекар ще проведе семинар.в който ще обучи екипа на отделението по урология за лечение чрез замразяване на доброкачествено увеличена простата, склероза на мехурната шийка, карциноми и други урологични заболявания. Гостът ще участва в интервенциите заедно с колегите си, на които ще дава напътствия.

Пациентите, на които е подходящо да се направи такава операция, ще бъдат подбрани от екипа на урологията в болницата. Хората, които имат интерес, да се запишат за консултация на тел: 0879/ 097-094, каза началникът на отделението д-р Артур Сарачев.

Световноизвестният специалист по криохирургия д-р Франко Луняни посети верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал" през юни и остана възхитен от отличните условия за работа в лечебното заведение и от възможностите на екипа. Тогава заедно с уролозите замрази уголемената простата на 78-годишен пловдивчанин. Операцията беше успешна и сега възрастният мъж уринира нормално - без болки и без кървене. До този момент болният е ходил по нужда с помощта на катетър, който до интервенцията не е свалял в продължение на 2 години.

Със съдействието на д-р Луняни във верига болници "Медлайн"-Централ Хоспитал,, ще бъде изграден модерен център по криохирургия, където ще се лекуват не само. злокачествени и доброкачествени образувания в урологията, а също така гинекологични и УНГ заболявания, ортопедични и травматологични случаи.

Уникалното на криохирургичния метод е, че е мини инвазивен, болният не губи кръв и след интервенцията се възстановява много бързо и се връща към ежедневните си задължения. Той дори е по-щадящ за пациента от лапароскопиите. При студовата деструкция на клетките се замразява водата в тях, без да се налага да бъдат отстранявани самите тъкани. Успешно се прилага за лечение на простата, бъбреци, черен дроб, матка, панкреас и костни метастази. В зависимост от локализацията на тумора и състоянието на пациента той може да стане на крака до 2 часа след интервенцията.

През 1993 г. д-р Луняни пръв в Европа въвежда лечение чрез замразяване на тъкани. В момента е почетен председател на Световната общност по криохирургия, на която 3 пъти е бил президент. Прави операции в САЩ, Италия, Германия, Словения, Кипър.


Менингит погубил ученика спасител


в. Телеграф Стр. 7

Менингит е убил 17-годишния Мартин Владимиров от езиковата гимназия в Благоевград. Вирусът поразил мозъка на единадесетокласника буквално за часове, съобщава struma.com. Мартин, който догодина трябваше да е абитуриент, издъхна внезапно на връщане от морето, където бе заминал да работи като спасител, след като успешно изкарал курсове за такъв. Внезапно обаче ученикът се почувствал зле и се обадил на родителите си да им се оплаче, че е вдигнал температура. Баща му тръгнал за Несебър да го прибере. На връщане в колата обаче момчето изпаднало в тежко състояние и в Спешен център-Пловдив издъхнало. При аутопсията не бяха открити увредени органи.БИЕМ ЯНКИТЕ ПО РЪСТ


Мъжете у нас пo-ниски от жените

в. Телеграф Стр. 8

Българите са пораснали повече от американците през последните 100 години. Това сочи ново изследване на Имперския колеж в Лондон за човешкия ръст.

Най-високи в света са холандските мъже и латвийските жени. У нас пък мъжете са по-ниски от дамите. Генералният извод от проучването обаче е, че съвременните хора надминават предците си в сантиметри. Според учените това не се дължи само на генетика, но и на фактори като здравеопазване, начин на живот, хранене и т.н.

Ако през далечната 1914 г. българката е заемала 83-то място по височина в света, през 2014 г. жените у нас се изкачват до 30-о място. През последния век мъжете също са стигнали до по-горно стъпало в стълбицата на ръста и от 38-о място вече са на 26-о в света. Но въпреки че нашенецът е по-напред в глобален аспект, той е "пораснал" само с 12 позиции, докато нашенките са дръпнали с цели 53. За сравнение, ако преди сто години янките са били на трето и четвърто място по височина, то през 2014 г. те са изпаднали чак на 37-о. Според групата от 800 учени, които са провели това проучване, причината е, че американците имат високи доходи и сериозни проблеми със затлъстяването, съобщава bTV. Така англосаксонските страни, и по-специално САЩ, са изпреварени от някои европейски държави, както и от страни в Азиатско-тихоокеанския регион.

На второ място след холандците в класацията за най-високите мъже се подреждат белгийците, следвани от естонците и латвийците. При жените пък втората позиция след латвийките заемат холандките, следвани от естонките и чехкините. Най-интензивно растящи са южнокорейците и иранците. Първите са увеличили ръста си с 20 см, а вторите с около 16,5 см за последните 100 години. Това е още едно доказателство, че социалният статус на тези хора е от значение за тяхната височина. Тя от своя страна може да е причина за някои здравословни проблеми. Така например различни проучвания правят връзка, според която по-високият ръст предразполага към по-голям риск от рак на яйчниците при жените и рак на простата при мъжете. Традиционно по-високите жени раждат по-трудно.


Общината помага на безработни младежи


Обучават ги безплатно за парамедици, осигурена е работа за 6 месеца в спешната помощ

в. Стандарт Стр. 15

Община Асеновград се включи в кампанията "Нови възможности за младите хора". Целта е да се намерят младeжи до 29 г., живеещи на територията на област Пловдив, които да бъдат подкрепени да се върнат на училище или да си намерят работа. На 30 от тях, които отговарят на условията на програмата, ще бъде предложено безплатно обучение за професията "парамедик" (трета степен) и стипендия за времето на обучението. Курсът за бъдещите парамедици ще започне през септември т. г. и ще продължи най-малко 7 месеца. За всички, които завършат успешно, е осигурена работа за шест месеца в Център за спешна медицинска помощ в гр. Пловдив (ЦСМП-Пловдив) или филиалите му.

Кампанията ще продължи до 31.08.2016 г., като е планирано провеждането на информационни дни на място в градовете, в които ЦСМП-Пловдив има филиали. Условията за участие, графикът на информационните дни, както и много допълнителна информация, са публикувани на специалната интернет страница на проекта www.aktivni-plovdiv.eu.

Той се изпълнява от Център за спешна медицинска помощ-Пловдив и Международен алианц за развитие.

ЦСМП-Пловдив е част от структурата на спешната помощ, на подчинение и финансиране от Министерството на здравеопазването. ЦСМП-Пловдив извършва дейности за диагностика, лечение и транспортиране на пациенти със спешни състояние http:/csmp-plovdiv.my.contact.bg/

Сдружението "Международен алианц за развитие" (МАР) е неправителствена организация, която работи в областта на подкрепата и развитието за младите хора чрез осигуряване на обучения, изграждане на мрежи и обмен на добри практики. Сдружението работи в партньорство с младежки организации от цяла Европа и изпълнява проекти, финансирани от европейските програми "Еразъм", "Европа за гражданите", "Младеж" и др. www.idanetwork.eu

***

В Община Асеновград се набират документи на кандидати за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, формулярите за кандидатстване може да намерите в информационния център или в официалния сайт на Общината в меню "Общински дейности" - "Социални дейности"-"Правилници" - Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград.Етапи за подаване на документите за 2016 г.:

I - ви етап: до 31.03.2016 г.

II - ри етап: от 01.04.2016 г. до 30.06.2016 г.

III - ти етап: от 01.07.2016 г. до 30.09.2016 г.

Лицата и семействата с репродуктивни проблеми, които са получили финансиране през 2015 г. и кандидатстват и през настоящата година за отпускане на средства за финансова подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция, следва да представят етапна епикриза от клиниката, от който е видно какви манипулации и процедури са им проведени със средствата, отпуснати им от бюджета на Община Асеновград за 2015 г.


Болна жена дарява парите за лечението си на деца


Безработната майка Наталия разполага с около 15 000 лева от благотворителна кампания, с които ще помогне на три болни деца

в. Земя Стр. 2

Безработна майка на четири деца доживя двойно чудо - да осигури непосилно скъпо лечение не само за себе си, но и за други хора, близки по съдба, съобщи "Нова телевизия". Днес тя е живото доказателство, че съпричастността съществува. Първата аневризма на Наталия е открита на рождения ден на дъщеря й София. "Първият ми стент струва 17 800, вторият струва 19 800", разказва Наталия.

Самите животоспасяващи процедури възлизат на неоценимо повече.

Време за губене няма. "Говорих с доктора и той ми каза: "Пишете, пишете, аз на всичките си пациенти им казвам да пишат, ще пишем заедно, дайте, ще се обединим!", разказва Наталия.

Съветът на д-р Сираков е Наталия да поиска отсрочка за плащането на стентовете от директорката на столичната болница "Свети Иван Рилски".

"И тя ми каза така: "Виж какво, ние не можем да те оставим да умреш! Кажи на д-р Сираков, че разрешавам, аз сега ще му се обадя. Аз никой от пациентите си не съм оставила, въпреки че повечето от тях и до ден днешен не са се издължили. Никой не мога да осъдя, щото знам, че нямат". Така Наталия преразказва думите на директорката на болницата.

Единственият начин за Наталия да се издължи на болницата е чрез дарителска кампания.

"В началото въобще нямах никаква вяра, докато един ден, с детенцето бяхме на доктор, викам: "Чакай да видя до банката". И се оказа, че там имаше 6000 лева и се почувствах малко по-уверена", разказва Наталия. За един месец парите за лечението й са събрани.

Рано е за семейството да се радва. Месец след първата лекарите откриват втора аневризма в главата на Наталия.

"За първата операция събрах, помогнали са ми много хора, ама за втората - докъде?".

На 28 юни в главата на Наталия е поставен вторият стент. Тя се събужда с новината, че Здравното министерство ще плаща за случаите като нейния.

Сега тя разполага с около 15 000 лева, дарени за нейното лечение. Нейният живот сега добива нов смисъл - да дава. Публикува решението си в интернет и добрата вест се разпространява бързо. Освен на своите четири, Наталия е посветила мислите си на три непознати деца - на тях ще дари парите. Разпределението, до последната стотинка, ще публикува в профила си във Facebook.


31.07.2016
Национални телевизии


През юли и август нуждата от кръв е най-голяма


БНТ, Новини в 12.00 часа

През юли и август нуждата от кръв е най-голяма. По инициатива на Българската национална телевизия от 27 юли започна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Проектът „Дари кръв” се осъществява съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка. Инициативата продължава до 14 септември. Защо е важно да дарим кръв – вижте репортерския поглед на Айше Сали.

Виждали сме го във всякакви роли, но този път срещата ни не е за да си говорим за сцената, а за солидарността, почти шест години след злополучния инсулт и кръвоизлива. И въпреки отминалото време Христо Мутафчиев не е забравил онези непознати, помогнали в критичния момент, без да очакват благодарност, със своята кръв. Жестът служи за пример и днес актьорът е сред лицата на една от последните кампании за кръводаряване.

Христо Мутафчиев: Трябва да сме малко по-благородни към отношението си с другите хора. Защото светът не се върти около нас и не сме само ние на този свят. Част от това да бъда жив и здрав в момента и да мога да се радвам на този свят, е и кръвопреливането, което съм получил.

Репортер: Ти дарявал ли си някога кръв?

Христо Мутафчиев: Дарявал съм много пъти кръв. Дарявал съм и в казармата, дарявал съм кръв и в НАТФИЗ. Колкото и незначително да се струва в умовете на някои хора, които си казват „Добре, ако не дам аз, някой друг ще даде”. Не е така. Отиваш и даряваш.

Тя е носител на единствената кръвна група, съвместима с всички останали – нулева отрицателна. Това е причината Парашкева Урумова да бъде сред онзи 1% дарители, към които Националният център по трансфузионна хематология се обръща при нужда – в случая от 1987 г. насам.Парашкева Урумова: Викали са ме даже и за бебета да давам кръв. От вкъщи са ме взимали с линейка. Има моменти, когато идвам и по четири пъти в годината, има моменти, когато идвам по един път, два пъти. И аз се чувствам по-добре, когато давам кръв, същевременно помагам и на много хора.

От близо 7 милиона граждани обаче помагат едва 170 хиляди. Само в 1/4 от случаите кръвта не е за близък. В същото време всяка година са необходими близо 180 хиляди кръвопреливания. Равносметката – все едно цял месец кръвният център да няма кръв.Д-р Николай Андреев: Ако го няма кръводарителя срещу нас и ние да го помолим да дари кръв, нищо не правим. Хем ние ще седим и ще се чудим как да помогнем на пациента, който е дошъл в спешното, хем се чудим за тази родилка как да ѝ помогнем и новороденото да остане живо.

А подкрепа може да окаже всеки между 18 и 65 години с тегло поне 50 килограма. Грубо казано, подобни данни за здрав човек, който не взима лекарства, са достатъчно изискване, за да дарява по 450 милилитра на всеки два месеца. Организмът си възстановява количеството за 24 часа, а качеството и съставките – до 20-ия ден. Докато достигне до пациента в болницата, кръвта изминава дълъг път.Д-р Николай Андреев: Клетките, които са вътре, и белтъците, които са във вашата кръв, са с различен срок на живот. Еритроцитите живеят около 120 дни, тромбоцитите – 5-7 дни. Белтъците от плазмата, някои от тях след 24 часа вече ги няма.

Затова още преди изследването за инфекции, плазмата трябва да се отдели от клетките.

В тази центрофуга кръвта се разделя на отделните си съставки.

За да не се разгради плазмата, използвана за лечение на пациенти в шоково състояние, се замразява до минус 40 градуса, а след отрицателен резултат за наличие на заболявания, върху сакчетата с кръв и кръвни продукти се поставят етикети. В този вид те вече са готови за експедиране.

От това място преработената и изследвана кръв отпътува към (...) спрямо информацията, отбелязана на този фиш.

През юли и август обаче количеството, с което разполага Националния център за трансфузионна хематология, спада рязко заради отпуските.Д-р Николай Андреев: А болните са същите. В кръвния център не произвеждат кръв.

Освен отлагането на плановите операции, липсата е причина нуждаещите се да стигат до черния пазар. Всички знаят за съществуването му, но никой не казва точната цена. Според кръвната група и договорките, гласи уклончивият отговор.Д-р Николай Андреев: Плаща ли се за кръводаряване, процентът на положителната кръв за СПИН, хепатит и сифилис скача. Идвате, дарявате кръв, вече на другия ден тази кръв се изследва. (...) Този човек казва „Тази жена дари за майка ми кръв”, значи има. Да, ама не. От името на държавата ние даваме още около стотина лева за цялата процедура, хващаме, че тази кръв има някаква инфекция и тя отива за изгаряне. И кръв няма.

Примерът е зловещ. А една от задачите пред Световната здравната организация е до 2020 г. всички кръводарители по света да даряват безвъзмездно. Ето защо организирането на кампании с такава насоченост е от изключително важно значение. През изминалата седмица БНТ също даде своя принос. Водещите на „По света и у нас” Аделина Радева и Спас Кьосев бяха сред лицата на инициатива за доброволно кръводаряване, а Спас Кьосев и Марина Матева бяха сред многото граждани, дарили кръв в лекарския ни кабинет.Марина Матева: Все не ми остава време да отида до кръвния център и да го направя. Затова за мен това сега е една страхотна възможност, че те са тук.

Спас Кьосев: Днес специално го правя като поздрав за всички онези, които даряват кръв, без да имат конкретен повод, без да има кампания и без да ги дават по телевизията. Надявам се да стават все повече.

А какъв ли е смисълът на кръводаряването? Със сигурност някои от вас в момента си задават този въпрос. За едни кръводаряването е жест, а за други – начин да бъдем общество. Но понякога то е просто превъзмогване на страха, за да дадеш от себе си в името на живота. Защото кръвта няма заместител.

Сега е пикът и на летните вируси, предупреждават лекарите


БНТ, Новини в 12.00 часа

Сега е пикът и на летните вируси, предупреждават лекарите. Вярно ли е, че в големите жеги в морето освен желаната прохлада, има и много бактерии, които могат да ни заразят и да вгорчат почивката ни? Ето отговора на специалиста в предаването „Денят започва с Георги Любенов”.Доц. Атанас Мангъров: Поначало тези инфекции, с които човек се заразява, идват от другите хора. Рискове на морето се създават там, където се събират много хора. Като тези рискове не са толкова големи за хора като нас, които са играли многократно тези заболявания, а са най-високи за малките, които са чисто нови, които се сблъскват с тези неща и се разболяват. Ако много им се иска да ходят на море с малки деца, хубаво е, това, което могат да направят, е да ги ваксинират за ротавируси. Това са другият вид вируси, които са причина за диарийни заболявания, от които често се влиза в болница.
Национални радиа


В град Елена се провеждат профилактични прегледи за рак на гърдата


БНР


В град Елена се провеждат профилактични прегледи за рак на гърдата, информират от Центъра за защита правата в здравеопазването. От 9.00 ч. в центъра за ранна интервенция на уврежданията жените от града и района ще могат да се преглеждат напълно безплатно.

Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница