Бюджет 2016: ктб, дългове и досиетастраница1/15
Дата07.11.2017
Размер0.84 Mb.
#34040
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.12.2015
Национални вестници


Бюджет 2016: КТБ, дългове и досиета


175 млн.лв. субсидия за БДЖ

Румяна Денчева

24 часа  стр. 8  

"Заложеният дълг от 5,3 млрд. лв., който може да поеме страната догодина е максималният възможен. Те включват бюджетния дефицит и погашения на стари дългове. Има заделен буфер от ликвидност за евентуални неблагоприятни развития във финансовата система и в икономиката ни"

Така финансовият министър Владислав Горанов лично защити пред депутатите записания в бюджета за 2016 г. таван за нов дълг догодина и заделените буфери за финансовата стабилност. Независимият депутат Велизар Енчев заяви:

"Имам чувството, че ни подготвяте за ново КТБ, ако имате такива опасения, споделете ги

Това предизвика финансовият министър към дълга и емоционална реч.

"Видях, че много хора, които уважавам, но не мога да ги припозная като изкушени от финансовата тематика, бяха готови да се изкажат по този член. В интерес на обществото е дебатите по финансови теми да не са спекулативни. Можем да си говорим доктринално за ролята на капитала, но не бива да всяваме безпокойство и дисбаланси във финансовата система. Ролята на оценката на активите на банките е да върне доверието във финансовата система, което бе загубено. Отговорността се носи от хора в тази зала, ако щете и от мен. Затова използвах подканата за коментар, за да ви помоля прецизно и внимателно да водите този дебат. Парите не са собственост на акционерите, а на вложителите. Банките не са враг на вложителите. Опитът да се подклаждат страхове е недалновиден. Ако не искате държавата да има инструменти за въздействие върху тези процеси, премахнете ги. Понякога акционерите на банките не могат да понесат отговорност, какво са виновни хората за това Ако прецените, че хората трябва да останат беззащитни, това решение може да бъде взето от вас", завърши Горанов.

След серия от отхвърлени предложения залата утвърди тавана за нов дълг. За да бъде покрит рискът от финансови сътресения заради предстоящите стрес тестове на банките и оценка на активите, бе решено да се определи лимит от 1,4 млрд. лв. дълг за стабилизиране на финансовата система. Бе гласувана и възможност държавата да дава гаранции на Фонда за гарантиране на влоговете, в т.ч. и по заеми от външни кредитори до 900 млн. евро, или 1,8 млрд. лв. Бюджетът може да издава гаранции в полза на Българската банка за развитие до 1 млрд. лева. Преди това, депутатите увеличиха с 370 млн. лв. парите за социално подпомагане и грижи. Планираната за това сума е 11,897 млрд. лв., от които 8,727 млрд. за пенсии. За образование са предвидени 3,121 млрд. лв., с близо 80 млн. повече. За здравеопазване са заделени 3,94 млрд. лв., което е ръст от 54 млн. лв.

Изненадваща бюджетна субсидия от 175 млн. лв. ще получи БДЖ догодина. БАН и фонд "Инвитро" обаче се разминаха с увеличение на бюджета си. Повече пари за инвитро поискаха РБ. Като се позоваха на демографската криза, те настояха бюджетът на фонда да се удвои и от 12 да стане 24 млн. лв. Залата не се съгласи. Предложения от три парламентарни групи с мотив "Повече пари за академичната наука , също бяха отрязани.

През 2016 г. ДАНС също трябва да се вмести в 97,3 млн. лв. въпреки, че БСП поиска 10 млн. лв. отгоре, АБВ 4 млн. лв. Димитър Лазаров от ГЕРБ - само 2 млн. лв., а ДПС - 40 млн.

Опозицията се пробва Държавната агенция "Разузнаване" също да получи повече от предвидените 20,7 млн. лв. Гласуването обаче я остави в планираните от бюджетната комисия пари.

МВР отново получи рекорден бюджет от 1, 1 млрд. лв. Залата реши за битка с престъпността и опазване на обществения ред да бъдат похарчени 628,8 млн. лв., за защитата на границите и контрола над бежанците-161.6 млн. лв., а за пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации - 193,5 млн. лв.

Също толкова пари депутатите отредиха за социалното министерство 1,1 млрд. лв., което е с370 млн.лв. повече от 2015 г.

Другото силово министерство- на отбраната получи малко по-малко от МВР - 1,003 млрд. лв. Депутатите ги разпределиха така - за отбранителните способности 932 млн. лв., а за съюзна и международната сигурност - 70,7 млн. лв.

Две ключови ведомства - образователното и здравното също не получиха корекции в първоначалните си бюджети. Така догодина образователното ще се вмести в 445,7 млн. лв., а здравното - в 436,5 млн. лв., което е с 1,5% повече, в сравнение с парите му от 2015 г. Правосъдното министерство получи 205 млн. лв.

Оживление предизвика искането на Георги Божинов от БСП, който настоя Комисията по досиетата да не получи пари, защото "тя вече трябва да си е свършила работата, а досиетата и парите за тях да отидат в държавния архив, където им е мястото." Предложението не бе прието.

До редакционното приключване на броя, дебатите продължаваха.Лекарите от ТЕЛК - Пловдив, оттеглиха оставките си


24 часа  стр. 7  

14-имата, подали през ноември молби за напускане, са ги оттеглили, след като в здравната комисия на парламента влязоха предложения за поправки в КСО, обясни шефът на комисията д-р Райна Ангелова. Според готвените изменения лекарите вече няма да плащат от джоба си, ако отпусната инвалидна пенсия бъде оспорена. Ако обаче кодексът не се промени, ще си тръгнат, както и техни колеги от други ТЕЛК в страната.Международен ден на хората с увреждания


24 часа  стр. 24  

Отбелязва се от 1992 г. след решение на Генералната асамблея на ООН. Целта на деня е да мотивира институциите да предприемат по-ефективни действия и да провеждат мероприятия за интегрирането на хората с увреждания в обществото.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница