Център за култура и дебат „червената къща” годишен отчет 2007



страница1/8
Дата22.07.2016
Размер1.18 Mb.
#283
  1   2   3   4   5   6   7   8
ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА”

ГОДИШЕН ОТЧЕТ 2007

ул. Любен Каравелов 15, София 1142

т/ф: +359 2 9888188

info@redhouse-sofia.org

www.redhouse-sofia.org
УЧРЕДИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ:
Десислава Гаврилова

Цветелина Йосифова


КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ
проф. Ивайло Дичев

Александър Чаушев

Асен Найденов

Борис Данаилов

Иван Пантелеев

Йонко Грозев

Павел Езекиев

Румен Аврамов

Руско Русков

Стефан Китанов



ПРОГРАМИ ЗА ПОЛИТИКА И ОБЩЕСТВО
ДЕБАТИ
19 декември (сряда) 2007, 16.00 ч.
зала „Пеша Николова“
История и места на паметта: Батак 2007
кръгла маса
Взимаме повод от скандално протеклия дебат в медиите през пролетта на тази година около Батак, за да се занимаем с това как се интерпретира несъмнената трагедия от 1876 в различни исторически отрязъци, в различни политически конюнктури, от различни етнически и религиозни общности.
В дискусията ще анализираме различните визии и подходи за мислене на историята – като светиня, като травма, като подвиг или като ежедневно живеене на едни или други хора в едно или в друго време. Основният доклад на кръглата маса e изнесенa от доц. д-р Евгения Иванова (Нов Български Университет).
С участието на историци, социолози  и етнолози.
Модератор: Диана Мишкова
Съвместно с Центъра за академични изследвания и с подкрепата на "Osteuropa - Institut, Freie Universitaet Berlin" и "Stiftung 'Erinnerung, Verantwortung und Zukunft".

18 декември (вторник) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Европа през 2020: страхове и надежди
дебат
Динамиката на съвременния глобален свят, предстоящите разширявания на Европейския съюз, процесите, които протичат във всяка от страните–членки, изправят проекта Обединена Европа пред едно бъдеще пълно с неизвестни. Как изглежда то се опитваме да разберем в един дебат между журналист и политолог, граждани на една от най-старите и най-новите страни-членки на съюза.
С този дебат се опитваме да излезем извън границите на обичайните "текущи проблеми на ЕС" и да се опитаме да се представим пред какви проблеми ще е изправена Европа през 2020 г. Това упражнение по "футурология" неизбежно ще ни доведе до въпросите: Каква ще е позицията на ЕС в света? Какви предизвикателства ще стоят пред ЕС? Кои ще са членовете на ЕС през 2020 и кои ще са кандидатите за членство? Как ще изглеждат отношенията на ЕС с Русия, САЩ, Китай?
С участието на Михаел Зееман (журналист, Нидерландия) и Иван Кръстев (политолог, България).
Модератор: Жанет Мак (професор по европейска интеграция, Амстердамски Университет, Нидерландия).
Събитието е част от програмата България–Нидерландия: културни празници 2007 по повод първата година от членството на България в ЕС.

10 декември (понеделник) 2007, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Уикипедия – нашата енциклопедия
дискусия
В навечерието на четвъртата годишнина от началото на българската Уикипедия, искаме да поговорим за следното: Какво е Уикипедия? За какво ни е Уикипедия? Как се става Уикипедия - нец? Кои са петте стълба на Уикипедия? За ползата да потребяваш и удоволствието да създаваш Уикипедия.
С участието на редактори на Уикипедия и нейни усърдни ползватели.
Част от инициативата „Уикипедия 100 000”.

6 декември (четвъртък) 2007, 19.00 ч.
зала “Пеша Николова”
Живот в несигурност
представяне на видеоматериал от D Media и дебат с Джоан Ричардсън (Румъния/САЩ) – от програмата Artist-in-Residence на Интерспейс. С участието на активисти и представители на организации, свързани с правата на работещите на временни договори в индустрията на ишлеме.
Един от видео материалите, по които D Media понастоящем работи в сътрудничество с Videoaktiv в Германия се опитва да предизвика дискусия върху живота в несигурност (precarity) на "прекариата" като нов “пролетариат” в историята - понятия, възникнали в Италия и Франция вследствие на движенията Autonomia и Situationist. Представянето предлага отворен дебат върху разбирането на живота в несигурност (precarity) и до каква степен то е приложимо към държавите "в преход". За старт на дискусията служат прожекциите на три кратки филма на Chainworkers в Италия, Intermittents du Spectacle във Франция и на феминистката група Precarias a la Deriva в Испания.

6 декември (четвъртък) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Два дена преди потопа: Можем ли да противодействаме на глобалното затопляне?
филм и дебат
Два дена преди 8 декември, международния Ден срещу глобалното затопляне, питаме „Колко още ни остава по Никълъс Стърн, по Ал Гор, и по метеорологичните прогнози?” Показваме как се живее в еко-дизайн и какво да се прави, не „по Чернишевски”, нито „по Ленин”. Прожекция на филма По тънкия лед (Грийнпийс, сц. и реж. Андреас Ридбакен, 2006, 32 мин., Швеция, предоставен от Фондация “Европейски екологичен фестивал”, на английски език, с български субтитри) и дебат с участието на учени – метеоролози, Марк Босани, бивш горски на Нюкасъл и днешен координатор на Коалиция „Действия за климата” - разказ по картинката на сайта www.inhabitat.com, и Тодор Тодоров – Екологично сдружение „За Земята” (http://www.zazemiata.org/) в ролята на противопоставящ се.
Най-запалените активисти на климатичните промени могат да се включат в хепънинга, който се случва по маршрут градинката на Народния театър - Червената къща от 16.00 до 18.00 ч.

26 ноември (понеделник) 2007, 18.00 ч.
зала “Пеша Николова”
Да бъдеш афганистанец в България
дискусия, изложба, музика, кулинария и други културни изненади
Една възможност за опознаване на афганистанската общност у нас в нейната култура, бит, проблеми и начин на живот. Среща, която съчетава сериозния разговор с досега до афганското изкуство и кухня.
С участието на: Мохамед Салем Амони, Абдул Рахман Рашид, Шер Мохамад Хасани
Дискутанти: Надежда Стоянова (Фондация Манфред Вьорнер, Димитър Сотиров (Българска медийна коалиция), Жана Николова (За града) Водещ: Анна Кръстева
Част от серията “Невидимите общности: да бъдеш чужденка в България”, съвместно с Центъра за миграционни и етнически изследвания на НБУ и Центъра за Имиграция и интеграция
С подкрепата на Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

19 ноември (понеделник) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Фондация “Български адвокати за правата на човека” и Институт “Отворено общество” – София представят като част от серията обществени дискусии относно реформата на съдебната система и защитата на правата на човека в България:
Правото на справедлив процес в разумен срок и българското наказателно производство
дебат за съответствието на българския закон и практика с чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека. Въведение в темата и представяне на основните
дискусионни въпроси - адв. Йорданка Вандова.

12 ноември (понеделник) 2007, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Изследването като политическо действие?
дебат
С участието на: проф. Христо Тодоров, доц. Лиляна Деянова, доц. Петя Кабакчиева, Красимир Стоянов и ас. Валентин Данчев.
Батак, 2007 – президент, академия на науките, директор на Национален исторически музей се обединиха в защита на националната памет, атакувана от един докторантски проект. Някъде в Германия, 2007, двама социолози са арестувани по подозрения за връзка с треористични организации. Срещу тях са апаратите – полицията и една търсачка, която открива подозрително съчетание от понятия на социалните науки като „джентрификация” и „неравенство”. Червената къща, 2007: дали не е време да поговорим за изследването и неговите употреби? Субект или обект на политически действия е изследователят? Нормативна, експертна или безполезна е истината?
Дебатът е организиран от „Изследователски център по социални науки”, към катедра Социология, СУ „Св. Климент Охридски”.

7 ноември (сряда) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Центърът за миграционни и етнически изследвания на НБУ и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Да си бежанец в България – под въпрос и под ключ
дебат по повод един сенегалец и един афганистанец, задържани в Дома за временно пребиваване на чужденци в Бусманци, върху това къде е границата, където универсалните човешки права катастрофират в репресията, наложена в името на сигурността.
С участието на: Питър Чикой (от Замбия) – „оцелял” след дълъг престой в Бусманци, проф. Георги Каприев (за сенегалеца Диуф) и Иван Кулеков (за афганистанеца Джавет) и с представители на институциите, които се занимават със задълженията ни по конвенцията на ООН за бежанците и ангажиментите ни по опазване на външната граница на ЕС. Модератор: Анна Кръстева
„В нарастващ брой държави съображенията за сигурност” диктуват функционирането на системите на убежище, като тревожната тенденция е правата на бежанците да се превръщат в периферен въпрос” (3 октомври 2007, Женева, Ерика Фелер, Помощник Върховен комисар на ООН за бежанците).
Със съдействието на Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

31 октомври (сряда) 2007, 18.30 ч.
зала "Пеша Николова"
Как се прилагат принципите на прозрачност и отчетност в българската културна политика?
дебат
Дебатът е насочен към представяне и обсъждане на информационно-процедурната част от провеждането на културни политики в България. В тази връзка ще бъдат засегнати две основни теми:
•  Информацията, с която Министерство на културата разполага при вземането на културно-политически решения – статистиката за култура, социологически, икономически, правни и др. изследвания и анализи. Кой ги поръчва, кой ги изготвя, какви са наличностите и липсите в информационното осигуряване на културната политика и какви са възможностите за оптимизация?
•  Информацията, която Министерство на културата разпространява към различните заинтересовани страни – при подготовката на нови закони, при вземането на важни решения, при разпределянето на бюджетни средства и т.н. Какво представлява този процес, какви са силните и слаби страни на настоящата система, какви са възможностите за оптимизация?
С участието на: Красимира Филипова – директор, Дирекция “Театър, вариететно и цирково изкуство” към Министерство на културата; доц. д-р Иван Чалъков – ръководител катедра “Социология”, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”; Александър Кашъмов – Програма “Достъп до информация”; представители на Министерство на културата, на Националния статистически институт, на неправителствения сектор, както и широк кръг от експерти и изследователи.
Модератори: Нели Стоева и Юрий Вълковски
С подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. 

23 октомври (вторник) 2007, 17.00 ч.
Червена зала
Институт Отворено общество – София и Националния демократически институт в България представят:
Политики за интеграция на ромите в град София
С участието на: Валентин Вутов – кандидат за кмет на район “Красна Поляна”, БСП , Любомир Теохаров – кандидат за кмет на район “Красна Поляна”, Съюз БГ, Агоп Овагимян – кандидат за кмет на район “Слатина”, Алианс за София,  Емил Войнов – кандидат за кмет на район “Слатина”, БСП, Николай Спасов – кандидат за кмет на район “Възраждане”, Алианс за София, Живко Желев– кандидат за кмет на район “Люлин”, БСП, Любен Дилов-син – кандидат за кмет на район “Младост”, Съюз БГ и Божидар Искренов – кандидат за кмет на район “Подуяне”, ДПС
Модератор: Георги Коритаров
Предизборен дебат с участието на кандидат-кметовете за град София. Каква е тяхната оценка за съществуващите политки за интеграция на ромите? Какви са техните визии и планове за подобряване на жилищните условия на ромите, повишаване на сигурността в ромските квартали и намаляване на общественото напрежение след сблъсъците в квартал "Красна поляна"? Какви мерки ще бъдат предприети за осигуряване на равен достъп до здравеопазване и образование за ромите в София?
С подкрепата на водещи ромски неправителствени организации.

22 октомври (понеделник) 2007, 19.00 ч.
Червена зала
Свободата '56-та. Български погледи към Унгарската революция
дебат
С участието на:Иво Хаджимишев (фотограф), Лазар Цветков (литературен критик), доц. Лиляна Деянова (социолог, СУ „Св.Климент Охридски" ), Пламен Дойнов (Нов български университет)
Един дебат за резонанса на Унгарските събития в България. За това как официалната комунистическа пропаганда у нас представя събитията и за това как те се изживяват от съвременниците. Разговор със свидетели и минувачи в голямата история.
Със съдействието на Унгарския културен институт в София.

22 октомври (понеделник) 2007, 18.00 ч.
зала “Пеша Николова”
Да бъдеш чужденка в България
представяне на резултатите от изследването на “Алфа рисърч” за нагласите на жените – имигрантки и бежанки в България
Това е първото представително изследване на нагласите и проблемите на жените - имигрантки и бежанки в България. Изследването ще бъде представено от Анна Кръстева и дискутирано със Сара Фромса (етиопка), Лидия Лидеянова (ливанка), Ли Конг (китайка) и Ирина Чонгарова (рускиня)
Водещ: Ваня Иванова
С подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

16 октомври (вторник) 2007, 18.30 ч.
Червена зала
Културното наследство като фактор за устойчиво регионално развитие
Дебат за политиката на общините по отношение на опазването, популяризирането, и икономическото експлоатиране на културното наследство. Какви са възможностите за публично-частно партньорство при опазване на културното наследство? Как културният туризъм ще превърне културното наследство в културна индустрия? Какви са възможните законодателни и институционални решения?
С участието на:
Иван Токаджиев, зам.- министър, Министерство на културата
Димчо Михалевски, зам.-министър, Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Румен Драганов, директор на Институт за анализ и оценка на туризма
Йорданка Фандъкова, експерт по регионална културна политика
Гинка Чавдарова, изпълнителен директор, Национално сдружение на общините в Република България
Анелия Крушкова, председател, Държавна агенция по туризъм
Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей, Kюстендил
Модератор: Тодор Чобанов
С подкрепата на програма МАТРА на Министерството на външните работи на Холандия.

16 октомври (вторник) 2007, 10.00 ч.
Червена зала
Зелени визии за София
дебат
В разгара на предизборната кампания за местната власт каним водещите трима кандидати за кметското място в столицата Бойко Борисов, Мартин Заимов и Бриго Аспарухов, за да ги разпитаме за техните визии, програми и планирани действия, за да стане София по-екологично чист град.
* Как ще осигурите чист въздух за София?
* Как ще развивате и стимулирате ползването на градския транспорт?
* Предвиждате ли насърчаване на екологично чисти транспортни средства – какви и как?
* Ще има ли София велоалеи?
* Какво ще направите, за да заработи масово разделното събиране на отпадъците?
* Как ще насърчавате енергийната ефективност в бизнеса, дома и общинската администрация?
* Колко дървета смятате да засадите по време на своя мандат?
Въпросите ще задава и дискусията ще модерира Ива Петрони.
Дебатът е иницииран от “Горичка” www.gorichka.bg и “Червената къща”.

15 октомври (понеделник) 2007, 11.00 ч.
Червена зала
Институт “Отворено общество”- София, Центърът за либерални стратегии и Представителството на Европейската комисия в България, съвместно с Центъра за култура и дебат “Червената къща” представят:
Защо Европейският съюз се нуждае от “Договора за реформа“?
дискусия
Основен говорител: Меглена Кунева, член на Европейската комисия. Дискутанти: доц. Юлия Захариева, СУ “Св. Климент Охридски” и Антоанета Приматарова, Център за либерални стратегии

12 октомври (петък) 2007, 18.00 ч.
зала "Пеша Николова"
Милошевич в Хага: право, политика, медии
представяне на книгата на Жерминал Чивиков: „Делото Милошевич. Бележки на наблюдателя.”
В книгата си за процеса срещу Слободан Милошевич авторът поставя под въпрос неутралността на Международния трибунал, основавайки се на съдебните протоколи. Той критикува остро и журналистите от големите световни медии, отразявали тенденциозно събитията в бивша Югославия и самия процес.
Участват Йонко Грозев и Жерминал Чивиков.

11 октомври (четвъртък) 2007, 19.00 ч.
Червена зала
Тотално отричане
прожекция на едноименния докумeнтален филм и дебат с автора Милена Кънева
Бирма - страна на геноцид, военна диктатура и репресии. В седмиците, когато започнаха безпрецедентни протести и арести на будиски монаси и демонстранти, се присъединяваме към световната тревогa.
"Тотално отричане" (Total Denial), 74', (България, Италия) e документален филм за делото срещу мултинационална компания, заведено в Американски съд от група жители на Бирма, прогонени от родните си места, жертви на насилие, палежи и убийства от страна на военните. Филмът получава от Вацлав Хавел специалната награда за човешки права от фестивала „One world" в Прага, 2006г. През октомври ще се прожектира в 14 киносалона в десет щата в САЩ.
И дебат за това:
- Защо Бирма не е далеч от България?
- Как светът може да помогне на демокрацията срещу един военен силов режим?
- Как можем да сме солидарни?

11 октомври (четвъртък) 2007, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Финансиране на българската култура - неизползваните възможности на пазара
Българската култура има нужда от устойчиво развитие, а за това са нужни и дълги хоризонти на планиране и свободен оборотен капитал и достъп до инвестиции. Всичко това е по-лесно за постигане, ако секторът има заявени финансови приоритети, но съчетани с решителност за лобиране до превръщането им в политика.
Целта на предстоящата дискусията е да се провокира дългосрочно мислене по въпроса и темата „другите пари за култура” да стане видима и разпознаваема като проблемна за българското общество. И най-важното - да се потърсят отговори на въпросите: Има ли ги и доколко и как се случват тези алтернативни инструменти в България? Какви са пречките - качеството на законодателство и липсата на изработени механизми, или оскъдност на политическата воля и стратегически приоритети, незрялост на пазарните институции или нещо съвсем различно, което ще потърсим в този разговор? И най-важното - какви са възможностите и пътищата за осъществяване на тези алтернативни инструменти?
За участие в дебата каним:
Цветан Иванчовски – „Държавна комисия по хазарта”, началник отдел „АПИОСИ”
Йорданка Фандъкова – Столична община, Заместник-кмет “Култура , образование, спорт и превенция на зависимости”
Людмил Каравасилев – Обединена българска банка, мениджър „PR и спонсорство”
Георги Чолаков – Национален съвет за кино, Асоциация на българските продуценти
Кристин Разсолкова – независим експерт
Диана Андреева – изследовател, СУ "Св. Климент Охридски", УНСС
както и представители на Министерството на културата и Българския форум на бизнес лидерите
Модератор: доц. Биляна Томова
С подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

10 октомври (сряда) 2007, 19.00 ч.


зала „Пеша Николова”
Бетонът не цъфти: а гражданското общество?
дебат
С участието на: Янина Танева, Надежда Максимова "Да спасим Иракли", Мая Няголова от ПРООН (Програмата на ООН за развитие) - UNDP, проф. Стилиян Йотов - СУ "Св.Климент Охридски", Философски факултет, Ирина Недева, Стефан Кръстев, социолог и други, свободни от принадлежност към точно определени организации, участници в събитията.
Един опит да се анализира значимостта на гражданското движение в защита на природата, което набира скорост и енергия в последните месеци у нас. Дали то е знак за пробуждащо се гражданско общество? За мотивацията на младите хора, които протестират за опазване на българската природа, за зеления начин на живот, за бъдещето, което младите искат.

10 октомври (сряда) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Фондация “Стъпка по стъпка” представя:
Аз живея в този Дом: специализираните институции за деца в София – проблеми, предизвикателства, перспективи
Дискусия между представители на Столична община, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалната дирекция за Социално подпомагане; работещи в специализирани институции за деца, в Отделите за закрила на детето; млади хора, които са били или в момента са в специализирана институция; представители на НПО.
Институции или алтернативна грижа? Полезни или вредни са специализираните институции за децата? Какви услуги за деца могат да предлагат институциите?

9 октомври (вторник) 2007, 18.30 ч.
Червена зала
Разбудена памет – гласове отдолу
дебат
Как хората в селото и малкия град мислят собственото си минало през времето на комунизма? Помага ли личният житейски разказ в търсенето на отговори за меланхолията и отчуждението на провинцията? Има ли травма, която се премълчава и какъв е нейният характер? Дебатът е по повод проекта на Института за изследване на близкото минало “Разбудена памет”.
С участието на: проф. Ивайло Знеполски, доц. Даниела Колева, Диана Иванова, Георги Господинов, доц. Иван Еленков
Модератор: Румен Петров, водещ груповите срещи по време на проекта
С подкрепата на програма МАТРА КАП на Посолството на Кралство Нидерландия в София.

20 септември (четвъртък) 2007, 18.00 ч.
Червена зала
Фондация “Български адвокати за правата на човека” и Институт “Отворено общество” – София представят като част от серията обществени дискусии относно реформата на съдебната система и защитата на правата на човека в България:
Гаранции на правото на собственост в България
дебат за съответствието на българския закон и практика с чл. 1 от Протокол 1 към европейската конвенция за правата на човека. Въведение в темата и представяне на основните дискусионни въпроси от Светла Маргаритова.

17 септември (понеделник) 2007, 18.30 ч.
зала „Пеша Николова”
“Износът ” на българската култура – възможности и алтернативи
дебат
С участието на: Деяна Данаилова – директор на Дирекция „Евроинтеграция и международно сътрудничество”, Министерство на културата; Людмила Димитрова – директор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Министерство на външните работи; Даниел Калчев – директор на Национален фонд “Култура”; Ярослава Бубнова – Институт за съвременно изкуство; Мария Гарева – старши експерт Агенция за българите в чужбина, Анна Шойлева, изследовател, Институт по изкуствознание – БАН
Модератор: Десислава Гаврилова, директор на Център за култура и дебат „Червената къща"
Докато опитите за създаване на национална стратегия за развитие на българската култура имат своята история, то в рамките на тази история (или извън нея) не се говори за нуждата от дебат за изграждането на стратегия за външната културна политика на България. Съществуват ли ясно очертани стратегически приоритети и цели на международната културна политика на България? Какви финансови средства се отделят за представянето на българската култура в чужбина? Кой и как взима решения за включването и подкрепата на конкретни културни прояви? Дали и как си взаимодействат Министерство на културата с подчинените му културни институти в чужбина и МВнР в лицето на Държавния културен институт и дипломатическите мисии по света? Какви са алтернативните подходи, които биха могли да бъдат използвани? Дебатът ще представи различни гледни точки на представители на Министерство на културата, МВнР, НПО, академичните среда и др. за това какъв е образът, който държавата изгражда чрез показа на българската култура извън граница.



Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница