Честност, учтивост, уважение, старание, решителност, смелост, изобретателност, ентусиазъмДата24.10.2018
Размер31.5 Kb.
#95144
ЧАСОВЕ по ДОБРОДЕТЕЛИ

Мили Родители, с радост ви представям часовете по Добродетели,, които ще бъдат част от програмата в занималнята на децата от втори до четвърти клас през тази учебна година. Те ще се провеждат всеки вторник в занималните на два четвърти класа, и през вторник с два трети и два втори класа. Целта им е да насърчат съзнателното прилагане на качества като честност, учтивост, уважение, старание, решителност, смелост, изобретателност, ентусиазъм и други в ежедневието на децата. Ще обсъждаме значимостта на тези добродетели за отношенията ни с нашите приятели и семейство.Вярвам, че това ще помогне на децата да вземат по-уверени и обмислени морални решения и да изградят здрава самооценка, основана на най-ценните им качества на характера. Темите ще бъдат въвеждани с дискусии, разкази, истории, примери от ежедневието, викторини, игри, рисувателни задачи, видео клипове, музика, допълнителни проекти и др. и целта ми е да насърча вълнението и желанието им да проявяват и развиват тези качества у себе си, както и да успяват да ги разпознават в хората около тях.
Всяка седмица ще споделям с вас темата ни за седмицата, за да я подкрепите и обсъждате у дома. Вярвам, че вашата подкрепа е решаваща за пълноценния ефект на тези часове и ползотворното им и устойчиво въздействие.


Има ли добри и лоши хора?

Реших да въведа децата в часовете с въпроса дали има добри и лоши хора. Заедно с тях се съгласихме, че хората не са нито лоши, нито добри, а всеки има мисли, думи и постъпки, които изразяват обич, уважение и грижа, и такива, които са груби, нередни или несправедливи. Децата чуха и историята за белия и черния вълк в сърцето на всеки човек. Черният вълк се храни с обидни думи, груби постъпки, злонамерени дела, гняв, отмъщение и умишлена небрежност. Белият вълк се храни с проявите ни на обич, услужливост, грижа, радост, взаимопомощ, смелост и др. Тези два вълка водят борба в сърцето на всеки човек още от мига, който се събудим, а този, който спечели, е този, който храним с мислите, думите и постъпките си.
Предложение от мен

Подканете децата да ви разкажат тази история и да обсъдите заедно различни постъпки и думи, с които храним и двата вълка, като е важно да наблегнете на питателната храна за белия вълк. Спомнете си за моменти, в които децата или вие сте проявявали грижа, учтивост, внимание, нежност, помощ и други и да обсъдите как сте се чувствали тогава – обичани, сигурни, защитени, щастливи (може да ви се струват тривиални неща като: изпрани дрехи, сготвена вечеря, грижа за някой болен, спазено обещание, прегръдка за лека нощ, грижа за домашния любимец, подредени играчки и вещи, оказана помощ на приятел, даден подарък и др.). Можете да приложите този модел на общуване, като благодарите на децата за проявеното търпение, когато успяват да изчакат въпреки вълнениетото си, уважението, което показват, когато изпълнят молбата ви, решителността, с която продължават да опитват, когато нещо е ново и трудно за тях, като това е лесен начин да въведете добродетелите в рутинните си разговори.
С уважение,Даниела Златева
Преподавател по Добродетели


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница