Четири малки белоглави лешояда се излюпиха в Източните Родопи, констатира екипът на българо-холандския проект «Новото тракийско злато»Дата31.03.2018
Размер17.02 Kb.
#64121В Източните Родопи се излюпиха първите белоглави лешояди, пристигнаха и първите египетски лешояди
25 април 2011

Четири малки белоглави лешояда се излюпиха в Източните Родопи, констатира екипът на българо-холандския проект «Новото тракийско злато» за устойчиво развитие на района. Първоначално екипът видя три малки, а съвсем наскоро и още едно. Няколко десетки двойки в няколко колонии продължават да мътят. В Източните Родопи се завърнаха и първите двойки египетски лешояди и започнаха да оправят гнездата си.
В миналото хиляди белоглави лешояди са обитавали цяла България, но броят им намалява драстично в средата на миналия век след масовите кампании за тровене на вълци. Видът е включен в Червената книга на България със статут застрашен от изчезване. През 80-те години на миналия век, двойка лешояди загнездва отново в Източните Родопи. Благодарение на активната работа на природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците, днес в Източните Родопи гнездят повече от 40 двойки белоглави лешояди. Колониите им се опазват в няколко защитени територии и зони по поречието на река Арда.

Египетският лешояд е световно застрашен вид. Преди няколко века е гнездил даже по тепетата в град Пловдив. Допреди двадесет години в България е имало около сто двойки египетски лешояди, докато през 2010 год. са само тридесет и три. Ако намаляването на египетския лешояд продължи със същото темпо, до десет години видът ще изчезне от България. По данни на Българското дружество за защита на птиците, през 2010 година в Източните Родопи са гнездили 25 двойки египетски лешояди или 75 процента от цялата им популация в България. Благодарение на редовните подхранвания, броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи не намалява през последните пет години.


Всяка година много туристи природолюбители и фотографи посещават Източните Родопи, за да видят и снимат лешоядите.

Вижте още новини от района и по проекта на: www.newthraciangold.com, откъдето можете да се абонирате и за бюлетина на „Новото тракийско злато”.
Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница