Четвърти тур на дистанционния етап на Олимпиадата на Леонард ОйлерДата15.10.2018
Размер31.5 Kb.
#87759
Четвърти тур на дистанционния етап

на Олимпиадата на Леонард Ойлер

Четвъртият тур се провежда по материали на математическата олимпиада на Г.П. Кукин 2010/11 учебна година в г. Омск. Участниците в тази олимпиада в тура не могат да участват.

ВАЖНО!!! Веднага напишете на първа страница на Вашата работа своите регистрационен номер, фамилия, име, клас, училище, град (село) и област/ДЪРЖАВА, където Вие живеете. Работите без тези данни няма да се приемат. В 3-ия турн по тази причина баха отклонени повече от 20 работи.

1. Гражданинът Сидоров има точно толкова пари, колкото му трябват за да купи тон круглики и тон шмуглики. Ако той купи 20 % повече круглики, то ще му направят 40 % намаление на шмуглики-те, и оставащите пари ще му стигнат за тон шмуглики. Ако той купи с 40 % повече шмуглики, то ще му направят 20 % намаление на круглики-те, и оставащите пари също ще му стигнат за тон круглики. Кое е по-скъпо и колко пъти: тон круглики или тон шмуглики? (И в единия и в другия случай не е задължително да бъдат изразходвани всички пари.)

2. Разделете правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 на два по-малки триъгълника така, че някоя от медианите на единия от тези триъгълници да е успоредна на една от ъглополовящите на другия триъгълник.

3. Три естествени числа a, b, c са подбрани така, че НОД(abc) = НОД(abc). Докажете, че след съкращаването на дробта a/c се получава несъкратима дроб, числителят и знаменателят, на която са взаимно прости с b.

4. В петоъгълника ABCDE АВ = BC = CD = DE, В = 96 и C = D = 108. Намерете ъгъл Е.

5. Петя поставя карти с числата 1,2,…,9 в клетките на таблица 3×3. След това той се отдръпва и Витя сменя местата на някои две от картите в клетки с обща страна и обръща всички карти в таблицата с лицевата страна надолу. После Петя един път посочва една или няколко карти, а Витя му казва сумата на числата в тях. Може ли Петя да действа така, че със сигурност да разбере как са разположени числата след пренареждането на картите от Витя?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница