Читалище „еленка и кирил д. Аврамови -1856



страница1/7
Дата08.12.2022
Размер0.53 Mb.
#115819
ТипРеферат
  1   2   3   4   5   6   7
читалище Свищов


УНИВЕРСИТЕТ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
КАТЕДРА „БИБЛИОТЕЧЕН МЕНИДЖМЪНТ И АРХИВИСТИКА”
СПЕЦИАЛНОСТ „АРХИВИСТИКА И ДОКУМЕНТАЛИСТИКА“
ДИСЦИПЛИНА „ИНСТИТУЦИИ НА ПАМЕТТА“
РЕФЕРАТ
На тема:


ЧИТАЛИЩЕ „ЕЛЕНКА И КИРИЛ Д. АВРАМОВИ -1856“


Изготвил: Ръководител:……….
Г. К. Доц. С. Станчева
АД - III курс
Задочна форма на обучение
Фaк. № 130-адр

София
2021




СЪДЪРЖАНИЕ:

1. УВОД 2
2. Исторически данни 3
2.1. Читалищна библиотека 4
2.2. Читалището и училищата 7
2.3. Читалищен театър 8
2.4. Читалищен музей 10
3. Заключение 12
Източници: 13


1. УВОД


В своето историческо развитие още от древността цивилизации създават почти едноверменно трите института, призвани да опазват културните постижения на човека – по отношение на литературата – библиотеките; по отношение на нормативните актове и документите - архивите; по отношение на материалните паметници, свързани с бита, изкуството и културата на хората – музеите. И трите институции заемат важно място в съхраняването и предаването на националната културна традиция и бихме могли да ги наречем информационни подсистеми на единна система за натрупване, съхранение и използване на историческата памет. Целта и на трите е да дават възможност за своеобразна реконструкция на историческото минало, осигурявайки необходимите извори и литература. През вековете те се развиват успоредно, като взаимно се подпомагат и допълват.
В България през втората половита на XIX в. възникват и се развиват уникални и своеобразни масови културно-просветни организации, пренадзначени да просвещават народните маси, осигурявайки книги, вестници и списания, организирайки читални, носейки името „читалища“.
Читалището съдържа в себе си кълновете на гражданското общество у нас. Своя път към знанието са започнали и продължават и до днес да поемат от него най-видните български учени и творци и голяма част от нашата интелигенция. В него се е запазил и чрез него живее най-пълноценно неповторимият български фолклор. Важно за нас, българите, е да запазим българската идентичност, а читалището е една част от българската ни уникалност. Най-многобройните културни институции у нас са именно те, няма селище в страната ни без читалище.



Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница