Читалищни състави от гр. Първомай „покориха” публиката в гр. Одрин дълго готвеният концерт на съставите при Образцово „Народно читалище св св. Кирил и Методий – 1894 г. ”Дата21.01.2018
Размер34.69 Kb.
#50302
ЧИТАЛИЩНИ СЪСТАВИ ОТ ГР. ПЪРВОМАЙ „ПОКОРИХА” ПУБЛИКАТА В ГР. ОДРИН
Дълго готвеният концерт на съставите при Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в град Първомай се състоя на 9 юни т.г. в центъра на гр. Одрин. Това е първото културно събитие от договореностите между първомайското читалище и Културният център в гр. Одрин, подписан от българска страна от Иван Караславов и от турска – от Реджеб Козан – ръководители на двете институции.

Българите бяха топло посрещнати още на границата от Реджеб Козан и отец Александър . Най-напред представиха изложбата на занаятите, изработена през годината в Културният център и любезно задържана до този момент, за да бъде видяна от гостите.При 43° температура на слънце, първомайските състави се мобилизираха и дадоха най-доброто от себе си, което буквално „взриви” насъбралата се публика.

Българските изпълнители, облечени в народни носии и сценични костюми, с трикольорни баджове и българско знаме начело, развявано от солиста на фолклорен ансамбъл „Първомай” Димитър Калоферов, преминаха по централните улици на Одрин, спонтанно аплодирани от местните жители.

Българският концерт беше предшестван от местен детски фолклорен състав.

В 17.30 часа започна блок-програма под наслов „Вечер на Първомай”. Първи се качиха на сцената Групата за стари градски песни „Романтика” с ръководител Соня Коджабашева, които с „Я кажи ми, облаче ле бяло” просълзиха голяма част от насъбралото се множество, очевидно разбирайки текста на песента.Изпълненията на Състава за руски песни „Ивушка” с ръководител Наталия Чайка-Георгиева се посрещнаха с огромно любопитство от местната публика, която сякаш за първи път опознаваше красотата на руската песен. Автентичните руски костюми и звучене на изпълнителите – 10 годишната Лили Караславова и Кристияна и Ана Сиракови повдигнаха адреналина на присъстващите. Популярните в цял свят „Калинка” и „Чебурашка”, както и романсите „Бирюзовие колечки”, „Над рекой”, „Ягода Малина” демонстрираха широтата на руската песен, а оркестровото изпълнение на валсът на „Манджурските височини” допълни звуковата картина. Атракция за домакините от Турция беше най-малката инструменталистка на „Ивушка” – 8 годишната Теди Караславова, която със славянските си черти приличаше на типично рускинче. Много от турските изпълнители и публиката пожелаха да си направят снимка за спомен с нея. Много общи снимки на граждани на Одрин бяха направени и с останалите участници в програмата.

Фолклорната програма на първомайци започна с красив танц с кошници на Танцова формация „Евридика” с ръководител Ваня Димитрова. Емоционалният градус на сцената и сред публиката растеше с редуването на песни и танци от различни фолклорни области.

Ръководителката на ансамбъла Кичка Петкова бе включила изпълнения на смесения, женския и мъжкия хор, дуетни изпълнения на Тоска и Димитър Калоферови, а 16 годишната Николета Ганчева бе предвидила близо до финалната му част, която с красивия си глас буквално покори многобройната публика.„Копаницата” на Танцова формация „Евридика”постепенно премина в тракийското Първомайско хоро, което поведе Калоферов с българския флаг в ръка, а на него се заловиха всички изпълнители, публиката, официалните лица от българска и турска страна, за да прерастне в няколко ката.

Концертът се превърна в апотеоз на българската култура в съседския град Одрин – такива бяха и коментариите на публиката.

На официалната вечеря, в присъствието на гости от управлението на асоциацията на турските общини „Тракиякент” със седалище в Текирдаг, зам. кметът на Одрин, кметът на Първомай Ангел Папазов, отец Александър – свещенослужител в българските храмове „Св. Георги” и „Св. Константин и Елена” и съпругата му Мария Чакърък, генералният консул на Република България в Одрин н. пр. Любомир Попов и съпругата му, читалищният председател Иван Караславов връчи наградата «Муза» за «Добро сътрудничество» на колегата си Реджеб Козан. Видимо изненадан и развълнуван, той благодари за високото отличие и обеща взаимодействието между двете институции да не бъде еднократен акт, а да се превърне в продължителен процес във времето.

Емоцията от сцената се пренесе в ресторанта, където водещи в танците естествено бяха красивите момичета от „Евридика”.

На следващият ден 100-те изпълнители от град Първомай посветиха на разглеждане на забележителностите на гр. Одрин: двете български църкви – светини, укрепените позиции, където са се водили решителните сражения по време на балканската война, както и най-голямата джамия на Балканите „Селеми джамия”. Екскурзоводи им бяха Мария Чакърък и очарователната й дъщеря Христина, която бе водеща на концерта от предишния ден, презентирайки изпълнителите и Първомай на български и турски език.

В края на посещението от името на всички изпълнители, солистката на група „Романтика” Антонина Богданова благодари на читалищното ръководство в лицето на неговия председател Иван Караславов за чудесния подарък, направен на всички колективи, работили всеотдайно през изминалия творчески сезон.Първомайските изпълнители получиха покана от зам. Кмета на Текирдаг да повторят този великолепен концерт в неговия град по празничен повод.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница