Човешкото хранене холистичният път към здравето човешкият организъм като биологична екосистемастраница1/6
Дата13.09.2022
Размер49.58 Kb.
#115074
  1   2   3   4   5   6
ЧОВЕШКОТО ХРАНЕНЕ холистичен
Свързани:
animal farm


ЧОВЕШКОТО ХРАНЕНЕ – ХОЛИСТИЧНИЯТ ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО
Човешкият организъм като биологична екосистема.
Човешкият организъм е саморазвиваща се, саморегулираща се и самовъзстановяваща се природна система.
Живее, расте и се въобновява по същия естествен начин и на същите природни принципи, по които живеят, растат, обменят се и при нужда самолекуват - горите, морето, океаните, атмосферата.
В екологичните системи всички отделни части са свързани в едно общо и синергично функциониращо цяло. Отделеният напр. въглероден диоксид и екскременти от животинския свят се поемат от растенията чрез корените и и фотосинтезата на зелените листа и синтезират въглехидрати, белтъчини, мазнини, минерали и витамини, които на свой ред, животните и човекът ползват за храна. И обратно – отделеният, като отпадък от зелената растителна маса кислород, се явява жизненоважният елемент за нашето дишане.
По същия екологичен и интимно свързан начин живеят нашите тела – нашите клетки, тъкани и органи. Както гората на пролет се раззеленява, а наесен листата пожълтяват и се превръщат в тор, така и клетките на нашето тяло, водени от вложените в тях генетични програми, "знаят" кога да растат, какво да синтезират и какво да разграждат. Във всеки момент едни клетки умират и се разпадат, а други в същото време се раждат, растат и развиват. Те комуникират едни с други постоянно чрез мрежа от непрекъснати нервни, хормонални, имунни и други свързващи ги импулси, механизми и системи.
Тези процеси са универсални и протичат (като кибернетичен модел) идентично във всички хора, без изключение, по един и същи начин, чрез едни и същи биохимични вериги и по едни и същи физиологични механизми. Няма никаква принципна разлика в тези жизнени и обменни процеси нито по пол, раса, възраст и др. Разликите са единствено в количествените параметри (напр. мъжете също имат женски полови хормони, както жените – мъжки и т.н.). Нещо повече – по същия принцип тези процеси на живота протичат и в тялото на домашната ни котка или куче, в тялото на червея и дори в едноклетъчната система на амебата.
Така напр., ако погледнем кръвната картина на кокошката, ще видим, че тя съдържа същите показатели, които изследваме и при човека, като разликите са само количествени и пропорционални.
По същия спонтанен и автоматичен начин, ако е нарушена по някаква причина целостта на който и да е орган, тъкан или клетки, в екологичните тела на морето, растенията, животните или човека, веднага се задвижват сложни репаративни процеси, които целят възстановяване целостта на системата.
Както вече посочихме, човешкото тяло е в непрекъснат обмен (обмяна) на вещества с околния свят. Във всеки миг ние се разпадаме и изграждаме наново, подобно на течаща река, едни частици на която се вливат в морето, а други на тяхно място се спускат от планината. Така напр. в течение на 7 години в нашите тела не е останала нито една предходна молекула и това тяло, като субстанция, е подменено напълно.
Идеалният модел на динамично равновесие, т.е. на стабилност на системата или здраве, би се осъществявал, когато всички отпъдъчни вещества от разграждането (катаболизма) своевременно напускат тялото и не се задържат в него, и в същото време, на тяхно място, постъпват и се изграждат нови вещества, клетки и тъкани (анаболизъм). С други думи:


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница