Чревна непроходимостДата21.01.2018
Размер23.27 Kb.

Чревна непроходимост

Чревната непроходимост (преплитане на червата) е тежко коремно заболяване, което изисква спешно оперативно лечение. Точната диагноза понякога се поставя по време на операцията. По-често заболяването се среща при възрастни болни с тежки съпътстващи заболявания, което е допълнителен проблем. Причините, които довеждат до чревна непроходимост са твърде разнообразни: заклещване на хернии, туморни заболявания на червата или съседни органи, сраствания в корема след предишни операции, завъртане на чревна бримка около хранещите я кръвоносни съдове и други по-редки причини.


Според мястото на чревната непроходимост-в тънкото или дебелото черво има известни разлики в началото и протичането на заболяването. Началото на тънкочревната чревна непроходимост обикновено е бурно, със силни коремни болки, локализирани около пъпа. Болките са коликообразни, с периоди на засилване и отслабване, придружени с упорито повръщане отначало на стомашно, а след това на чревно съдържимо. Умереното подуване на корема е постоянен симптом на заболяването.
Началото на заболяването при дебелочревна непроходимост, особено при туморни заболявания е постепенно, с напредващо подуване на корема, понякога до големи размери, спира отделянето на газове и изпражнения, слаби до умерени болки около пъпа, по-късно започва повръщане на чревно съдържимо. При заклещване на херния или усукване на чревна бримка заболяването протича по-бурно.
При всички оплаквания от подобен род болния трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Опитите за самолечение забавят понякога фатално диагнозата и лечението на болестта. За съжаление склонността на българите към изчакване и протакане на прегледа е трудно лечим порок, особено ако болките са сравнително слаби. Сериозен проблем е объркването на чревната непроходимост със запека, който е честа проява на хроничния колит-широко разпространено в България заболяване. Даването на очистително лекарство в такива случаи може да доведе до спукване на черво и развитие на перитонит.
Всички болни, при които има съмнение за чревна непроходимост трябва да бъдат консултирани с хирург. Уточняването на диагнозата става след подробен преглед на болния и задължително рентгеново изследване на корема. При несигурна диагноза пациента се настанява в хирургично отделение и след динамично наблюдение и допълнителни изследвания се решава вида на лечението.
Уточнената диагноза ,, чревна необходимост’’ изисква неотложно хирургично лечение, което при съмнение за нарушено кръвоснабдяване на чревна бримка трябва да бъде незабавно. В другите случаи операцията може да се отложи с няколко часа, което време се използва за предоперативна подготовка при болни с тежки съпътстващи сърдечни или белодробни заболявания.
Оперативните намеси при чревна непроходимост са различни в зависимост от причината за заболяването, но почти винаги тежки и продължителни. Често се налага изрязване на част от червото, а понякога временно или постоянно извеждане на чревна бримка на предната коремна стена, т. н. анус претернатуралис(противоестествен анус). Тази инвалидизираща хирургична операция се прави, когато не е възможно да се възстанови нормалната чревна проходимост.
В заключение искам да напомня, че чревната непроходимост е част от групата спешни коремни заболявания, които изискват от болния незабавно консултиране с лекар, без опити за самолечение. Лекарите, от своя страна трябва да положат всички усилия за бърза и точна диагноза на болестта и преценка на спешността на операцията.
Каталог: zabol -> hranosmitelna
hranosmitelna -> Лекари от сащ установиха за какво е нужен апандиситът
hranosmitelna -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
hranosmitelna -> Карцином на стомаха
hranosmitelna -> Болести на хранопровода
hranosmitelna -> Синоними: Хепатоцелуларен карцином, рак на черния дроб. Епидемиология
hranosmitelna -> Синоними: Рак на паткреаса. Eпидемиология
hranosmitelna -> Хроничен гастрит
hranosmitelna -> Карцином на дебелото черво и ректума
hranosmitelna -> Какво е това хемороиди?
hranosmitelna -> Остра коремна болка Какво представлява острата коремна болка?


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница