Чрез г-н михаил миков председател на народното събраниеДата24.10.2018
Размер26.5 Kb.
ЧРЕЗ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН МИНИСТЪР НА

ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П И Т А Н Е

от


Тунчер Кърджалиев,

Народен представител от ПГ на „Движение за права и свободи”


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 92, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям питане
Относно: Становище на Министерство на външните работи във връзка с присъединяването на Република България към Конвенция N 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното на насилие (Истанбулската конвенция)

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Във връзка със сигнали и запитвания, постъпили в Постоянната комисия по правата на човека и жалбите на гражданите към Народното събрание, бих искал да получа информация за плануваните действия на Министерство на външните работи и Министерски съвет (ако има вече такива) за отношението на Република България към горепосочената Конвенция на Съвета на Европа.
Конвенция № 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е първият международен правнообвързващ документ в Европа в тази област. Тя е най-значимият международен договор в Европа за справяне с нарушението на човешките права, каквото е насилието, основано на пола. Документът осигурява стандарти за защита и борба с насилието над жени и домашното насилие.
Приемайки своята водеща роля по отношение на защитата на правата на човека, Съветът на Европа през 2008 г.решава, че е назряла необходимостта да бъдат създадени всеобхватни стандарти за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Насилието над жените се случва постоянно и навсякъде, сочи мащабно по рода си изследване в света, посветено на насилието над жените (Агенцията на Европейския съюз за основните права). Огромните мащаби на насилието, основано на пола са доказателство, че физическото, сексуалното и психологическото насилие над жените е най-често срещаното нарушаване на човешките права.
Не по-различна е ситуацията и в България - 23% от интервюираните българки, или почти всяка 4-та жена у нас, е била жертва на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си. 14% пък са жените у нас, които са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор.
Държавите членки на ЕС предприемат мерки за подписване и ратифициране на Конвенцията (подписана е от 25 държави, а е ратифицирана от 8). България е една от малкото държави, които дори не е подписала Конвенцията.

Според Закона за международните договори, чл. 3, ал. 1 „Проектите за международни договори се изготвят от съответния министър или ръководител на ведомство след обстойно проучване и в съответствие с Конституцията, законодателството и международните задължения на Република България“. Съгласно чл. 28, ал.1 от Закона за международните договори контролът по изпълнението на международните договори на Република България се осъществява от Министерски съвет.


Уважаеми г-н Вигенин,

Във връзка с гореизложеното, моето питане към Вас е:
1.Каква е позицията на Министерството на Външните работи по отношение на подписването и ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие открита за подписване на 11 май 2011 г. в град Истанбул (Истанбулска Конвенция)?
2.Какви действия са предприети в тази посока?
3.Какви биха били последиците от ратификацията на конвенцията за българското законодателство?
27.03.2014 г. С уважение,

Д-р Тунчер Кърджалиев

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница