Чрез председателя на народното събрание г-жа цецка цачеваДата21.01.2018
Размер24.06 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ДО

МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

Г-Н НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ
ВЪПРОС
от о.р. ген.Михо Михов и Кирил Цочев

народни представители от ПГ на АБВ


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасяме въпрос
ОТНОСНО: Договор за доставка на хеликоптери и резервни части за нуждите на българската военна авиация и флот, подписан между Министерство на отбраната и Юрокоптер
Уважаеми господин Ненчев,
На 28.01.2005 г. Министерство на отбраната сключва договор с Юрокоптер, сега част от европейския аерокосмически концерн Еърбъс (Airbus), за доставка на хеликоптери (Procurement Contract) и офсетен договор (Offset Agreement). Срокът за изпълнението е 3 годишен.

Поръчани са 12 хеликоптера “Кугар” за нуждите на военновъздушните сили и 6 хеликоптера “Пантер” за военноморските сили. Договорът предвижда обучение, гаранционно и извънгаранционнно поддържане, резервни части, тестова апаратура.

Доставчикът също така поема ангажимент за реализация и на 11 офсетни програми, които включват строителство на сгради и хангари, на Международен технологичен център за обучение на български специалисти и др.

Финансирането на сделката е осигурено чрез договор за гаранционен депозит с банка „Сосиете Женерал”, която осигурява приблизително 60% от стойността, а остатъкът е предвидено да бъде платен с бюджетни средства.

През 2011 г., след като 12-те “Кугар”-а са вече доставени Министерството подписва споразумение (Settlement Agreement), по силата на което се отказва от последните 3 хеликоптера “Пантер” и предоговаря сроковете по офсетния договор.

Поради отказът от последните три хеликоптера и неизпълнени докрай офсетни програми Юрокоптер дължи обезщетения и неустойки, върху които съоъветно се дължат и лихви.

Преди седмица, по време на заседанието на парламентарната Комисия по отбрана стана известно, че Министерството на отбраната е завело иск в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж за 18 млн. евро за неизпълнените ангажименти по договорите, както и за да не бъдат изгубени дължими държавни средства поради погасителна давност.

Според експерти, практиката в подобни случаи е двете страни да посочат арбитри, те да бъдат одобрени от Арбитражния съд и да бъде назначен Председател на състава, който да разгледа иска.

Има неофициална информация за Ваша инструкция посоченият и вече одобрен арбитър на българската страна да бъде сменен. Това би могло да бъде от полза, ако новият арбитър има по-голям опит в тези дела, но съществува риск от процедурно забавяне и назначаване на арбитър по усмотрение на Арбитража, не задължително българин.
В тази връзка бихме желалали да получим отговор на следния въпрос:

Ще бъдат ли разрешени своевременно и в полза на българската държава всички спорове с фирмата-доставчик на хеликоптерите по договорите от 2005 год., така че да не бъдат загубени бюджетни средства или да бъдат провалени важни за модернизацията на армията ангажименти?


Молим, за писмен отговор на поставения въпрос!

София,18.03.2016 г.


Народни представители:

о.р.ген. Михо Михов


Кирил Цочев


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница