Чрез председателя на народното събрание г-н михаил миков до заместник министър-председателя иДата19.08.2017
Размер27.8 Kb.
#28325
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ
ДО

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И

МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА


В Ъ П Р О С
от доц. д.н. д-р ик. Любомир Владимиров

народен представител от ПГ на партия АТАКА

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос
ОТНОСНО: Тежък ипотечен проблем на живущите в блок АОНСУ-гр. Русе
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕМИЕР,

Като народен представител от ПП „Атака“ от 19-МИР-Русе, бях уведомен за тежък юридически казус относно една от проблемните сгради в града, това е 12-етажния блок на т.н. АОНСУ-Русе, проблемна и по отношение на статута, електроснабдяването и водоснабдяването.

През 2009 и 2010 г. живущите в блок АОНСУ-гр. Русе подписват предварителни нотариално заверени договори с фирма „Рали 2003” ЕООД за закупуване на самостоятелни обекти, някои платени в брой, а други на изплащане, по схема предоставена от фирмата.

От сключването на договорите живущите изплащат задълженията си по сметката на фирма „Рали 2003”ЕООД, като голяма част от живущите са изплатили напълно жилищата си предсрочно, друга част са внесли повече от сумите по договорите, а трети все още са на разсрочено изплащане. Във високото 20-етажно тяло на блока, живеят хора, които са благоустроили имотите, а в ниското тяло тече ремонтна дейност за преустройване на помещения за офиси и апартаменти, която имала срок за приключване и влизане във владение на купувачите.

От 30.08.2012 г. започват проблеми след като се разбира, че са получени призовки от съдия-изпълнител за опис на имотите в блока, заради задължения на фирмата към банка. Оказва се, че фирма „Рали 2003” ЕООД има огромни дългове, необслужвани дълго време и по жилищата не са внасяни погасително вноски в банката кредитор. Малко по-късно са информирани за споразумение между фирмата и банката, в което бе описано условие за спиране действията на съдия-изпълнител, при внасяне на определена сума. Тъй като управителят на фирмата нямаше възможност да внесе парите, „собствениците” на 13 от имотите в блока, са помолени да внесат парите, срещу точка от споразумението, че техните ипотеки ще бъдат вдигнати. След дълга и мъчителна борба тези 13 имота вече са законна собственост на хората, които ги платиха. Към момента се оформят три условни групи застрашени хора – такива, които напълно са изплатили задълженията си към фирма „Рали 2003”; хора с готовност за пълно погасяване на сумите; третата група са тези на разсрочено изплащане. Всички те живеят в ежедневен страх и ужас!

Обезпокоителен факт е тормоз от страна на фирмата, най вече над горепосочените групи хора, за това да се плащат суми по договорите, като се внасят по сметка на фирма „Калекса” – друга фирма, с която живущите нямат договорни отношения. Факт са разлепяне на предупредителни листи по вратите, телефонни обаждания и други подобни за прекратяване на договорите. Хората са объркани и стресирани и някои се поддават на заплахите и продължават да внасят суми, които обаче не отиват по предназначение. Живущите са зависими от факта, че сградата е без самостоятелни партиди за ток.

Много от хората в блока са пенсионери с разклатено здраве, инвалиди и семейства с малки деца – те няма къде да отидат! Много от тях заявяват, че са готови на крайности – да жертват себе си, за да алармират обществеността и помогнат на децата си!

В тази връзка, моля да ми отговорите:
Какъв е изходът за живущите в блок АОНСУ-гр. Русе, които като честни данъкоплатци и равноправни граждани на Република България са затворени в казус без изход? Какво може да е юридическото решение, което да предпази хората от загуба на средствата и имотите им, поради това, че последни са ипотекирани и подлежат на вземане от банката кредитодател?
Моля да ми бъде отговорено в писмен вид.
Приложение: Договор.
Народен представител:

/доц. д.н. д-р ик. Любомир Владимиров/


София,

17.07.2013 г.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница