Цифрите – буквите на великолепната аритметична азбука”Дата20.08.2018
Размер34 Kb.
#81469
Цифрите – буквите на великолепната аритметична азбука”
Видният френски математик Лаплас пише: ”Идеята да се изразяват всички числа с малко знаци, на които да се предаде освен значение по форма и значение по място, е толкова проста, че именно поради простотата и е трудно да се оцени колко чудесна е тя”.

Съвременните цифри се създават в продължение на много векове. Усъвършенстването на изписването на цифрите е вървяло успоредно с развитието на писмеността. Отначало не е имало букви. Мислите и предметите са се изобразявали с помощта на рисунки върху скалите, по стените на пещерите, върху камъните. За да запомнят числата хората са правели резки върху дървета и пръчки и възли на връвчици. Те са използвали за смятане пръстите на ръцете и краката си, на които са съответствали числа. С различно огъване на пръстите на ръцете са били означавани не само единиците и десетиците, но и стотиците и хилядите. С помощта на жестове с ръце се е стигнало до изобразяване на числа равни на милиони.

Първите математически документи са глинени плочки, върху които фигурират знаци съответстващи на цифри. Съгласно принципа на позиционните бройни системи цифрите имат различно значение в зависимост от мястото, което заемат една спрямо друга. Така различаваме цифри на единиците, десетиците, стотиците, хилядните... У различните народи през различните времена цифрите и бройните системи са били различни. За да се убедим в това е достатъчно да се запознаем с цифрите на древните вавилонци, египтяни, китайци, римляни, гърци, индийци, араби...

От къде произхождат съвременните цифри ?

Макар че ранната им история до сега не е достатъчно позната поради липсата на исторически документи, повечето учени смятат, че праобразите на съвременните цифри са се появили в Индия. Всеобщо разпространение на съвременните цифри, както и на десетичната позиционна система, станало едва през втората половина на XV век.
С тази презентация сме си поставили за цел да проследим историческия развой на цифровото писмо от древността до наши дни, да покажем значението на цифрите за развитието на математиката и приноса им за прогреса на човечеството.


АВТОРИ:
Анна-Мария Антонова Петрова - гр. Варна;

Иво Веселинов Петров - гр. Варна;Ръководител :

Стефка Петрова – учител по математика

и информатикагр. Варна, ул. „В. Кънчев” 10, ет.4, ап.8

stefipetrova@gmail.com


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница