Цистон и неговото приложение при хронични бъбречни заболяванияДата06.11.2017
Размер25.32 Kb.
#34008
Цистон и неговото приложение при хронични бъбречни заболявания

Цистон е билков препарат на индийската фирма Хималая. Фирмата е с многогодишна традиция в създаването и производството на ненадминати индийски билкови препарати.

В нашия Диагностично-терапевтичен комплекс за последните две години са наблюдавани 1250 болни с различни бъбречни заболявания. Най-малкият пациент е на 9 години, а най-възрастният - на 88. Основната група болни (55%) е от 40 до 60 години – т.е. в активна трудова възраст. Само 5% са деца до 14 години, 20% - са до 40 г. И 20% - над 60г.

Болните са вземани за наблюдение произволно, най-често след като се е налагало неколкократно лечение по повод хронично бъбречно заболяване. Не са включени болни, получавали инцидентни, еднократни серии на лечение.

Основната група – над 65%, са болни с бъбречно каменна болест, предимно малокалибрена нефролитиаза, с хронично протичаща бъбречна инфекция и упорити дизурични смущения. На базата на продължителни наблюдения възприехме тактиката на “Двете серии”. Първата е с продължителност от 10 до 20 дни, в зависимост от тежестта на протичане. През този период болните приемат Палин (Palin) 600 до 800 мг дневно и Цистон (Cystone) 3 пъти по 2 таблетки. В рамките на т.н. първа серия продължава още 30 дни високата доза Цистон (3 по 2). След това се преминава във втората серия – 2 до 3 месeца с прием на Цистон 3 пъти по 1 таблетка.

В хода на наблюдението разширихме схемата на лечение в зависимост от протичането на заболяването и необходимостта от допълнителна терапия с оглед по-ефективното завършване на лечебния процес и обсъждането на профилактични курсове за предотвратяване на рецидиви.

В тази група са предимно мъже със съучастие в болестния процес и на простатната жлеза – аденом, хроничен простатит или жени с хроничен цистопиелит и аднексит.

При лечението са проследени редица субективни оплаквания – болка и парене при уриниране, чести позиви за уриниране, нощно уриниране, причини за обострянето по субективната оценка на болните, ехографска находка – в динамиката и лабораторни показатели, степента и динамиката на възпалителния процес.

Резултатите се отчитаха като всеки болен има компютърен картон с всички данни. Субективните оплаквания се повлияват още при т.н. “Първа серия” до 60-65% в отделните групи. Още по-отчетливо се повлияват лабораторните показатели – от 75-80%.

Продължителността на “Втората серия” има решаваща роля както за степента на оздравяване така и за намаляване на рецидивите. Така например групата болни, приемали Цистон в продължение на 3 месeца самостоятелно и в съчетание с други препарати, цитирани в наблюдението, достигат до пълно овладяване на субективните оплаквания и нормализиране на лабораторните показатели с 90%. Докато приемалите лечението 35-45 дни остават с известни субективни оплаквания и отклонения в лабораторията в 25-30%.

Рецидивиране на клиничната картина в периода от 6 до 8 месеца след завършване на лечението също показва определена зависимост от продължителността на т.нар. “Втора серия”. Приемалите пълния курс получават рецидив в 12 до 15%, докато краткосрочно лекуваните рецидивират до 30%.

Продължителното наблюдение на тази голяма (1250) група болни и индивидуалния подход при всеки болен ни даваше основание да включваме и други препарати от билков произход на фирмата ХИМАЛАЯ. При част от болните с по-изразен възпалителен и интоксикационен процес са включени Спимен, Септилин, Спимен форте. Известно е, че тази категория болни са с по-ранима психика и сравнително по-изразена вегетативна дистония и хиподепресивен с-м и при тях се прибавя към терапията с много добър ефект Ментат, Герифорте, Тентекс и др.

Изследванията, лечението и динамичното проследяване е извършено в Диагностично-терапевтичния комплекс под ръководството на д-р П. Станчев к.м.н., гр. София.
Д-р Панко Станчев к.м.н.

Медицински център

“Пансанус SD”

София, ул. “Одрин” 95,Тел: 8322 092; 931 07 09
Каталог: userfiles -> product files shared
product files shared -> Afya pharmacy Мета думи
product files shared -> Натюрпро 02” пълномаслено соево брашно, тостирано
product files shared -> Пиксел: 8mm. In Dip пиксела в модул
product files shared -> Ефектът на Ментат при представянето на учениците в училище
product files shared -> Приемането на Ашваганда и нейният ефект върху процеса на стареене
product files shared -> Проучване на ефективността на препарата Меносан при овладяването на субективните симптоми на патологичния климактериум
product files shared -> Захранване: 12V 1a dc ( постоянен ток) Захранващ кабел
product files shared -> Ролята на Цистон при камъни в уринарните пътища Проучване, проведено от Marya sks, Singla S
product files shared -> Приложение на препарата „цистон“ в комплексното лечение на уролитиазата
product files shared -> Магнитотерапия Исторически преглед


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница