Corvette се готви за Формула 1?Дата10.01.2017
Размер22.21 Kb.
#12415
Corvette се готви за Формула 1?

Американският суперавтомобил получава телеметрия, подобна на тази при болидите от F1. Опционално оборудван с камера, микрофон и достъп до бордовия компютър, Corvette дава информация за всяко свое излизане на пистата

На изложението Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас Chevrolet представи интересен пакет от екстри за новия Corvette C7. Т.нар. Performance Data Recorder (PDR) осигурява възможност за анализ на всяко каране на машината. С помощта на HD-камера в предното стъкло, микрофон в интериора и достъп до данните на бордовия компютър, можете да получите видео със съпътстващи данни след всяко шофиране. То се записва върху SD-карта и може да бъде обработвано допълнително на компютър. PDR ще се предлага като екстра във всяко ниво на оборудване на модела.

Разработка на Cosworth

Системата е разработена съвместно с Cosworth. Британският доставчик на автомобилната индустрия и тунинг специалист има 40-годишен опит в моторспорта и отговаря за телеметрията и обработката на данни в Corvette Racing Team. Англичаните имат много успех в различни състезания. Затова не е чудно, че графичното превъплъщение на информацията много напомня за преките тв излъчвания на Формула 1.

И тъй като PDR със своите множество опции може да отклони за продължително време вниманието на шофьора от случващото се на пътя, с оглед на сигурността тъчскрийнът е настроен така, че да работи само при спрял автомобил. Качването на файловете във Facebook е възможно след най-бързата обиколка, но чак когато машината е в покой. Изгледайте видеоклипа, за да разберете как и за какво можете да използвате PDR на пистата.

Teкстове към снимки

Благодарение на специалната техника Corvette почти „догонва“ болидите от F1. Тя разчита на HD-камера за запис на видео и добавя към него специална техническа информация, както следва (по часовниковата стрелка, горе): скорост (в мили/ч), положение на спирачния педал (червено-черна лента)...

... положение на педала на газта (зелена лента), предавка, ъгъл на волана, долу в центъра: оборотомер, долу вляво: показание за центробежната сила.

В горния ляв ъгъл виждате изображение на пистата, върху което можете да виждате актуалната си позиция на трасето благодарение на GPS – стига преди това да сте направили необходимите настройки. Не ви ли напомня на компютърна игра?

На тази снимка се вижда, че на Corvette му остава още „въздух“ на 4. предавка. 152 мили/ч се равняват на 244,6 км/ч. С ръчна трансмисия Corvette има седем предавки, с автоматик – шест.

На Milford Proving Grounds Corvette и Cosworth провеждат множество тестове на системата. Трасето в Мичиган е много технично и изисква перфектен синхрон между пилота и машината...

... и предлага предизвикателства като завой с наклон 40 градуса, т.нар. Bowl. Там върху шофьора и автомобила действат около 2,5 G. Показанието за страничното ускорение долу вляво достига до границите си.

Всички записани данни се запазват върху SD-карта, която се поставя в средната конзола.

Благодарение на приложението Cosworth Toolbox можете да проверявате записите на домашния си компютър, което дава възможност за още по-точен анализ. Кривите от дясната страна показват от горе надолу положението на педала на газта, спирачната сила и ъгъла на отклонение на волана.

Интересна диаграма: най-долният ред издава, че през повечето обиколки педалът на спирачката е можело да бъде демонтиран – така и така не е използван. Най-добрите стойности са маркирани в синьо.При този изглед на Cosworth Toolbox можете да сравните две обиколки завой по завой...

... и така да разберете къде можете да спечелите време. Картите идват от сателитни снимки на търсачката на Microsoft Bing.
Каталог: pi files -> 2014
2014 -> Представят nsx в Детройт
2014 -> Най-сладките коли Най-забавните „бабъл карс на всички времена
2014 -> Lexus LX 570 Alligator: благородният suv като нло
2014 -> Новина Новият kia soul отличен с награда за дизайн Red Dot
2014 -> С обща мощност от 1000 к с
2014 -> Новина Audi готви конкурент на Tesla Model X флагманският suv q8 e-tron идва през 2017 година
2014 -> Новина Новото и най-бързо rs3 Sportback
2014 -> Opel adam има оптимална потребителска стойност
2014 -> Brabus Business Lounge Sprinter: мобилен лукс в най-висша форма
2014 -> Малък автомобил, голяма победа


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница