Цветята на Корана 2011 Пловдив филми от Близкия Изток и Северна Африка 12 февруари 20 февруари club AlcoholДата24.07.2016
Размер103.15 Kb.
Цветята на Корана 2011 Пловдив

филми от Близкия Изток и Северна Африка
12 февруари - 20 февруари

club Alcohol

ул."Лейди Странгфорд"5, /бивш Soho, над Джумаята/

Пловдив
представят: Позор, Art Film, Open Arts Foundation


П


В


С


Ч


П


С

12.02

Н

13.0217.00 ч


Полумесец

19.00 ч


Дългото пътешествие

17.00 ч


Вкусът на черешата
19.00 ч

Солта на моретоП

14.02

В

15.02

С

16.02

Ч

17.02

П

18.02

С

19.02

Н

20.02

19.00 ч


Капитан Абу Раид

19.00 ч


Историята на Ели

19.00 ч


Ширин

19.00 ч


Два езика и един куфар

19.00 ч


Нарове и смирна

17.00 ч


Амрика
19.00 ч

Празник всеки ден


17.00 ч

Раджа
19.00 ч

Сватбата на Рана
12 февруари 2011 / 17.00 ч/ събота

Полумесец - Half Moon /2006/, Иран-Ирак-Франция-Австрия, 107’, реж. Бахман Гобади

В ролите: Голшифте Фарахани, Исмаил Гафари, Фарзин Сабуни, Хедие Техрани

Заснет сред спиращи дъха пейзажи и озвучен с идващия сякаш от отвъдното глас на Азам Али, филмът на Бахман Гобади представя историята на възрастния музикант Маму - кюрд, който живее в Иран. Седем месеца старецът подготвя своята последна изява в Кюрдистан, където не се е завръщал от дълги години. За събитието събира всичките си 10 сина, които да го придружат по време на вълнуващото пътешествие. Уговаря приятел да ги закара със стар автобус. По пътя спират в забравено иранско селце, откъдето трябва да вземат Хешу, която преди години е омаяла Маму със своя глас. И тогава започват проблемите. Жените в Иран нямат право да пеят на публични изяви, а още повече в компанията на цели 11 мъже.

Награди и номинации:

МФФ Сан Себастиан – „Златна раковина” за най-добър филм, награда на ФИПРЕССИ, награда за операторско майсторство; МФФ Истанбул – Награда на публиката; МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Рим - Официална селекция
12 февруари 2011 г / 19.00 ч. / събота

Дългото пътешествие - Le Grand Voyage /2004/, Франция-Мароко, 108’, реж. Исмаел Феруки

В ролите: Никола Казале, Мохамед Маджд, Камел Белгази, Атик Мохамед

Баща и син се отправят с кола от дома си във френско предградие към Мека. Двамата са доста необичайна двойка спътници – разликата във възрастта им съвсем ясно проличава в отношението им към традициите и приоритетите в живота, както и в начина, по който говорят – бащата използва марокански диалект, а синът му отговаря на френски.
В хода на разговора Реда научава защо вместо да прелетят разстоянието със самолет, ще трябва да прекосят седем страни с кола – дългото пътуване ще му даде възможност да изпита стойността на поклонничеството и така самият той да се почувства по-ценен.
Няколкото нежелани спътници, които ще качат по пътя, внасят хумор и свежест в дългото пътуване.

Награди и номинации:

МФФ Венеция – награда „Луиджи де Лаурентис”; МФФ Мар дел Плата – награда за най-добър филм и най-добър актьор /Мохамед Маджд/, МФФ Нюпорт – награда за най-добър актьор /Никола Казале/; БАФТА – номинация за чуждоезичен филм; МФФ Маракеш – номинация за „Златна звезда”

13 февруари 2011 г / 17.00 ч / неделя

Вкусът на черешата - Taste of Cherry - Ta'm e guilass /1997/, Иран-Франция, 95’, реж. Аббас Киаростами

В ролите: Хумаюн Аршади, Абдулрахман Багери, Сафар Али Моради

Господин Бадии е взел решение да се самоубие, но търси някой, който да му помогне. Сам е изкопал гроба си в планината, но му трябва човек, който да го зарови и оплаче. Първо пита кюрдски войник, който му казва, че само вкусът на черешата го е спрял преди време да се самоубие. След това Бадии пита афгански духовник, но и той му отказва категорично. Накрая се запознава с един азер, който работи като препаратор на животни, има болен син и също е търсил спасение в самоубийството. Младият мъж се съгласява да помогне на господин Бадии.

Награди и номинации:

МФФ Кан – „Златна палма”; Награда на американската филмова критика за най-добър чуждоезичен филм
13 февруари 2011 г / 19.00 ч / неделя

Солта на морето - Salt of This Sea /2008/, Палестина-Белгия-Франция-Испания-Швейцария, 109’, реж. Анмари Ясир

В ролите: Сухейр Хамад, Салех Бакри, Уалид Абдул Салам

Сорая е родена в Бруклин в семейството на бежанци от Палестина. Тя разбира, че всички спестявания на дядо й са замразени в банкова сметка в Яфа. Това е основателна причина за Сорая най-сетне да посети родината на своите предци. След дълги процедури на летището, тя е допусната в страната. Предстои й приятна среща с Емад, младеж, чиято мечта е веднъж завинаги да напусне територията на Палестина.

Награди и номинации:

МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Анмари Ясир; МФФ Дубай – награда за сценарий; МФФ Кан – Официална селекция; МФФ Трайбека - Официална селекция; МФФ Лондон - Официална селекция
14 февруари 2011 г / 19.00 / понеделник

Капитан Абу Раид - Captain Abu Raed /2007/, Йордания, 102’, реж. Амин Маталка

В ролите: Надим Сауала, Рана Султан, Ганди Сабер, Хюсейн Ал Сус

Абу Раид е възрастен пазач на летището в Аман, който винаги е искал да пътува по света, но така и не е намерил средства, за да осъществи децата си. Група хлапета от беден квартал си мислят, че старецът работи като пилот, а той не спира да им разказва измислени истории за чудати пътешествия из целия свят. Историята за приятелството между сладкодумния дядо и симпатичните хлапета е първият филм заснет в Йордания през последните 50 години. Лентата изненадващо се превърна в един от хитовете по световните форуми с десетки отличия, включително от фестивалите в Сънданс, Палм Спрингс и Дубай.

Награди и номинации:

МФФ Сънданс – Награда на публиката, номинация за Голямата награда на журито; МФФ Палм Спрингс – награда „Джон Шлезинджър”; МФФ Портланд - Награда на публиката; МФФ Дубай – награда за мъжка роля /Надим Сауала/; МФФ Сиатъл – награда за режисура

15 февруари 2011 / 19.00 ч. / вторник

Историята на Ели - About Elly /2009/, Иран, 119’, реж. Ашгар Фархади

В ролите: Голшифте Фарахани, Шахаб Хосейни, Таране Алидусти

Три ирански семейства пътуват към каспийското крайбрежие, за да прекарат там тридневната си ваканция. Всички те са състуденти от факултета по право.Сепиде и съпругът й Амир пътуват с малката им дъщеря, Шохре и Пейман са заедно с двете си деца, третата двойка са Нази и Манушер, с тях е и Ели - учителката на малката дъщеря на Сепиде. Сепиде е замислила да запознае Ели с Ахмад - неин приятел, наскоро завърнал се от Германия. Когато пристигат на морския бряг се оказва, че няма да могат да останат в предварително резервираната вила и затова отсядат в необитаема къща, която им предлага местна старица. Сепиде лъже възрастната жена, че Ели и Ахмад са младоженци и това е меденият им месец. Ели се обажда на семейството си и казва, че е на море с колеги, и че ще се върне в Техеран на следващия ден. Малко след това тя внезапно изчезва.

Награди и номинации:

МФФ Берлин – „Сребърна мечка” за режисура, номинация за „Златна мечка”; МФФ Трайбека – награда за най-добър филм в международния конкурс; МФФ Фаджр – Награда за режисура, награда на публиката; МФФ Керала – награда за най-добър филм; МФФ Бризбейн – награда за Ашгар Фархади
16 февруари 2011 г / 19.00 ч / сряда

Ширин - Shirin /2008/, Иран, 92’, реж. Аббас Киаростами

В ролите: Жюлиет Бинош, Голшифте Фарахани, Таране Алидусти, Ники Карими

Някои от най-известните ирански актриси и една френска звезда гледат постановка на класическата персийска история „Хюсрев и Ширин”. Зрителят не вижда какво се случва на сцената, единствено реакциите на жените в залата подсказват за невъзможната любов между персийския цар Хюсрев и арменската принцеса Ширин.

Изключителен експеримент на носителя на „Златна палма” Аббас Киаростами, който разказва цялата легенда през очите на десетки актриси, сред които французойката Жюлиет Бинош и най-известната иранска актриса Голшифте Фарахани.


17 февруари 2011 / 19.00 ч. /четвъртък

Два езика и един куфар - On the Way to School /2009/, Турция-Холандия, 81’, реж. Озгюр Доган и Орхан Ескикьой

Един безкрайно топъл филм за взаимоотношенията между учител и неговите ученици. Емре току-що е завършил университет и е изпратен да преподава турски на кюрдските деца в забравено селце. Проблемът идва, когато учителят разбира, че децата не говорят турски. Емре пък няма никакви познания по кюрдски. Всеки от тях ще трябва взаимно да обучава другия и с цената на много недоразумения и забавни ситуации да постигнат разбиране.

Награди и номинации:

МФФ „Златен портокал” – Анталия – награда за дебют; МФФ Анкара – Специалната награда „Махмут Тали Йонгьорен”; МФФ на колела – „Сребърен бик”; МФФ Адана – Голямата награда на журито


18 февруари 2011 / 19.00 ч. / петък

Нарове и смирна - Pomegranates and Myrrh /2009/, Палестина, 95’, реж. Наджуа Наджар

В ролите: Хиам Аббас, Ясмин Ал Масри, Уалид Абдул Салам

Свободолюбивата танцьорка Камер се омъжва за затворника Заид и остава далеч от всичко, което обича, докато един ден не започва отново да танцува, противопоставяйки се на всички обществени норми. Когато се завръща на сцената Камер се сблъсква с Каис, палестинец, който я е заменил като главен хореограф. Между двамата прехвърчат искри, от които пламва страстен танц. Нещата се усложняват, когато става ясно, че присъдата на Заид ще бъде удължена.

Награди и номинации:

МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Наджуа Наджар; МФФ Мускат – награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/ и награда за операторско майсторство; МФФ Рабат – наградата „Юсуф Шахин” за най-добър филм и награда за най-добра актриса /Ясмин Ал Масри/
19 февруари 2011 / 17.00 ч / събота

Амрика - Amreeka /2009/, САЩ-Канада, 96’, реж. Шериен Дабис

В ролите: Насрин Фаур, Хиам Аббас, Мелкар Муалем

Муна е объркана бъбривка, готова да се бори с всичко, за да намери своето място в обществото – с предразсъдъците на околните, с неразбиращите я власти, с килограмите, дори и с малкия си син, който веднъж пристигнал в Щатите, решава че трябва да е „cool” и да пренебрегне майка си. Изпълнен с безброй комични ситуации, предизвикани от тоталната промяна на средата /Палестина – САЩ/, „Amreeka” е типичен пример за все по-често използваното определение “dramedy”. Подход, който по много по-човешки начин ни кара да симпатизираме на хората от Палестина, отколкото тежките военни драми, които представят кървавите терористични атентати в региона.

Награди и номинации:

МФФ Кан – наградата на ФИПРЕССИ; МФФ Кайро – най-добър филм, най-добър сценарий; МФФ Дубай – най-добра актриса /Насрин Фаур/; Награди „Независим дух” – номинации за най-добър филм, главна женска роля /Насрин Фаур/ и дебютен сценарий; МФФ Сънданс – номинация за наградата на журито
19 февруари 2011 / 19.00 ч / събота

Празник всеки ден - Every Day is a Holiday /2009/, Ливан, 80’, реж. Дима Ел-Хор

В ролите: Хиам Аббас, Манал Кадер, Райа Хайдар

Три непознати жени пътуват в автобус в Деня на независимостта на Ливан. Всички те отиват при мъжете си, които се намират в отдалечен затвор. Първата посещава съпруга си редовно, който е в затвора от деня на тяхната сватба. Втората го прави с една единствена цел, да накара мъжа си, който излежава дългосрочна присъда, да подпише документите за развода им. Третата умира от страх. Тя има тайна мисия, трябва да занесе оръжието на своя съпруг, което той е забравил вкъщи.

Награди и номинации:

МФФ Торонто – Официална селекция; МФФ Рим - Официална селекция; МФФ Ротердам - Официална селекция; МФФ Дубай - Официална селекция

20 февруари 2011 г / 17.00 ч. / неделя

Раджа, Raja, /2003/, Франция-Мароко, 112’, реж. Жак Доайон

В ролите: Паскал Грегори, Наджат Бенсалем, Илхам Абделуахид

Отегчен заможен французин на средна възраст наема на работа младо мароканско момиче. Между двамата съществува пропаст – разликата в социалния им статус, образованието и възрастта, разделя ги и езикова бариера. Въпреки всичко Фред не се спира пред нищо, за да прелъсти младата Раджа.

В ролята на Фред се превъплъщава френската звезда Паскал Грегори, трикратно номиниран за наградата „Сезар”, познат от хитове като „Кралица Марго” и „Едит Пиаф: Живот в розово”. Дебютантката Наджат Бенсалем изпълнява ролята на красивата Раджа.

Награди и номинации:

МФФ Кан – награда на френското министерство на културата; МФФ Венеция – награда „Марчело Мастрояни” за  Наджат Бенсалем и номинация за „Златен лъв”; МФФ Маракеш – Награда за най-добра актриса /Наджат Бенсалем/ и номинация за „Златна звезда”


 

20 февруари 2011 г. / 19.00 ч / неделя

Сватбата на Рана - Rana’s Wedding /2002/, Палестина-Холандия-ОАЕ, 90’, реж. Хани Абу-Асад

В ролите: Клара Кури, Калифа Натур, Исмаил Дабаг

Рана е палестинско момиче, което иска само да избере мъжа, за когото да се омъжи. Една сутрин баща й поставя ултиматум или да си избере съпруг от списъка, който той е изготвил предварително, или да замине за Египет заедно с него. Рана има 10 часа на разположение да намери бъдещия си съпруг, затова става по тъмно, излиза на пръсти от бащиния дом и тръгва из окупирания Йерусалим, в търсене на забранената любов, мъжа на сърцето й - Халил.

Награди и номинации:МФФ Маракеш – награда за женска роля /Клара Кури/ и номинация за „Златна звезда”; МФФ Хайфа – награда за най-добър филм; МФФ Кьолн – Голямата награда на фестивала и награда за женска роля /Клара Кури/; МФФ Солун – номинация за „Златен Александър”; МФФ Фестроя-Троя – номинация за „Златен делфин”


Пълната програма на programata.bg

Билети в club Alcohol преди всяка прожекция.

Цена на билета 5 лева

club Alcohol

ул."Лейди Странгфорд"5, /бивш Soho, над Джумаята/ Пловдив
медийни партньори: Програмата Пловдив Инфо, marica.bg

Фестивалът се провежда със съдействието на Културното представителство към Посолството на Иран, Посолството на Палестина, Посолството на Кралство Йордания и Посолството на Кралство Мароко. 

за контакт:

0896824548, artfilm@abv.bg (Борислав Лалев - Art Film)
0888520375, office@openasrts.info (Веселина Сариева - Open Arts Foundation)Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница