Д о к л а д за първо гласуване Относно: законопроект за допълнение на Закона за лечебните заведения, №854-01-62, внесен от Борислав Китов на 3 юни 2008 г. На свое редовно заседаниеДата08.06.2018
Размер21.37 Kb.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЧЕТИРИДЕСЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Д О К Л А Д
за първо гласуване

Относно: законопроект за допълнение на Закона за лечебните заведения, № 854-01-62, внесен от Борислав Китов на 3 юни 2008 г.На свое редовно заседание, проведено на 19 юни 2008 г. Комисията по здравеопазването разгледа и обсъди законопроект за допълнение на Закона за лечебните заведения, № 854-01-62, внесен от Борислав Китов на 3 юни 2008 г.

На заседанието присъстваха д-р Емил Райнов, заместник-министър на здравеопазването, проф. д-р Доан Зия, декан на Факултета по дентална медицина на Медицински университет – гр. София, д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, представители на Агенцията за ядрено регулиране, експерти от Министерство на здравеопазването, представители на съсловните и неправителствени организации в сферата на здравеопазването.

Законопроектът беше представен от вносителя му доц. д-р Борислав Китов. В изложението си той поясни, че с предлаганите поправки се цели по безспорен начин да се уреди нормативно възможността лекари по дентална медицина да извършват образна диагностика на зъбите и челюстите на пациентите в лечебните си кабинети, след получаване на необходимата правоспособност по реда на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Народните представители бяха запознати с подкрепящи законопроекта становища на Министерството на здравеопазването и Българския зъболекарски съюз.

В хода на обсъждането членовете на Комисията по здравеопазването се обединиха около становище, че предлаганите поправки са необходими, както и че между първо и второ гласуване ще бъде направена редакция на разпоредбата на законопроекта, като отпадне изискването лекар по дентална медицина да притежава удостоверение за самостоятелна работа с дентални апарати за образна диагностика, а издаденото по реда на Закона за безопасно използване на ядрената енергия удостоверение за правоспособност ще е достатъчно условие за извършване на образна диагностика на зъбите и челюсти.Въз основа на проведеното обсъждане и след гласуване при следните резултати: “За” – 17, без “Против”, ”Въздържал се“ – 1, Комисията по здравеопазването предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за допълнение на Закона за лечебните заведения, № 854-01-62, внесен от Борислав Китов на 3 юни 2008 г.

Председател

на Комисия по здравеопазването:

доц. д-р Борислав Китов
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница