Да се форматират всички страници с размер на белите полета съответноДата25.07.2016
Размер67.86 Kb.

 1. Да се форматират всички страници с размер на белите полета съответно:

 • горно – 1см.

 • долно -1,5 см.

 • ляво – 2 см.

 • дясно – 1см.

 1. Заглавието „Операционни системи” да се форматира със стил Heading 1 като се увеличи разстоянието между символите с 2pt и се подчертаят, да се центрира.

 2. Останалите параграфи - заглавия да започват от лявата граница на текстовото поле. Да са с размер на шрифта 14pt.

 3. Останалите параграфи (без заглавията) да се форматират:

 • подравнени от двете страни;

 • разстояние между редовете точно 14pt;

 • отместване спрямо лявата граница на текстовото поле 0,5см;

 • първи ред 1 см навътре.

 1. Да се номерират страниците – долу, в средата, на първата да няма номер.

 2. Да се постави повтарящ се на всяка страница текст - “Операционни системи”.

Задачи от 6 до 10 са дадени в червено в текста. Текстът в червено да се форматира като скрит

Операционни системи (заглавие)

Независимо с какъв компютър разполагате, за да извлечете максималното от него, ви е необходим подходящ софтуер и съответната операционна система. Въпросът за избора й опира както до възможностите на наличния хардуер така и до конкретните ви задачи и файловете, които обменяте с другите потребители. Ще ви представим някои от най-популярните днес операционни системи за РС, с надеждата, че информацията ще е полезна при избора ви.

Windows(заглавие)

В момента е налице богат спектър версии на Windows:

6. Следващите 6 параграфа да започват със символ кръгче, да са отместени спрямо лявата граница на текстовото поле 2,5см, текстът да е на разстояние 0,5см от кръгчето.

Windows 95

Windows 98;

Windows NT;

Windows 2000;

Windows Me;

Windows ХР.

Каквото и да говорят противниците на операционната система на Microsoft, към днешна дата тя е най-разпространената в света сред домашните и бизнес потребителите. Наистина, това се дължи главно на мениджърския талант на Бил Гейтс и екипа му, тъй като фирмата не може да бъде обвинена в перфекционизъм. През последните шест години милиони потребители по цял свят плащаха не само за продукта, но и за развитието и доработването му. Така най-накрая се появи версията, доближаваща се до обещаната още през 1995-а година “стабилна многозадачна операционна система с дружелюбен интерфейс” – Windows 2000.

7. Следващите два параграфа да се поставят в рамка.

Всяка разновидност на Windows има своите плюсове и минуси, но не случайно множество компютърни аналитици, а и нашите читатели в анкетата за най-добрите продукти на изминалата година сочат именно W2K като най-удачния Windows. Шегата настрана, но операционните системи и вината стават по-добри, когато отлежат. И така, W2K съчетава в голяма степен стабилността на предшественика си NT с превърналия се де факто в стандартен интерфейс на Windows 95. Под 2000 можете да стартирате почти всички 32-битови приложения за по-ранните версии на Windows (изключенията са главно в сферата на инструментите), а немалко програми са оптимизирани специално за тази ОС.

Потребителите на Windows не трябва сляпо да се хвърлят върху актуалната версия. Силно препоръчително е да преценят първо за какво смятат да я използват и второ, разполагат ли с необходимия хардуер, за да работи системата както трябва. Между другото, в сила е и обратното – хора, разполагащи с по-екзотична периферия могат да имат проблеми с настройката й под NT или 2000, но да успеят да конфигурират устройствата под 95 или 98. В случай, че ползвате компютъра си за работа, W2К в момента е оптималният избор; ако държите повече на мултимедията, игрите и забавленията, спрете се на 98 Second Edition или Me.

Windows XP представлява опит за още по-добра интеграция между надеждността на NT и интерфейса на 98. Положителните промени са следните:

8. Следващите 5 параграфа да се номерират автоматично като се запазят всички останали формати, дадени в т. 2

Графичната среда и хардуерната поддръжка са подобрени;

Появилите се още в W2K прозрачни прозорци са доразвити;

Основната новост е модулният интерфейс, позволяващ на потребителя да настрои според потребностите си каквото пожелае. Стартираните програми могат да се групират на лентата със задачи, което я спасява от претрупване. Преработен е също System Tray.

Потребителите са улеснени при работата с файлове. Отляво е разположена информация, полезна на по-неопитни потребители, например ако файловете са цифрова музика, се появява препратка към асоциирания със съответния формат plаyer. ХР проявява интелект ако примерно решите да изпратите по електронна поща 20 МВ-ов битмап и ви съветва да го конвертирате примерно в JPEG.

В операционната система е интегрирана поддръжка на ZIP.

Съвместимостта с 32 битовите приложения за Windows е подобрена, като ядрото на ХР е способно да излъже проблемни програми, че операционната система е NT или 98SE. В новата ОС е опростено създаването на споделена интернет връзка (Internet connection sharing) в домашна локална мрежа, освен това с нея се доставя защитна стена.

Windows XP не поддържа USB 2.0. Друга свързана с тази ОС неприятна новина е активационният код, който се генерира на база наличния хардуер. Това ще създаде главоболия на потребители, които често надстройват системата си.

Linux
Linux(заглавие)

9. Следващият параграф да се оформи в две колони , разделени с вертикална линия и разстояние между колоните 2 см.

Тази година компютърният свят ще чества поне два значими юбилея - 20 години от появата на първия персонален компютър и 10 години от създаването на Linux. Безплатната операционна система стартира като проект на финландския студент Линус Торвалдс, който всъщност е автор на ядрото. Днес на пазара са налични множество различни дистрибуции - Red Hat, Mandrake, SuSE, Caldera, Debian, Slackware и много други. Те се разпространяват на няколко компактдиска и се състоят от самата операционна система и приложен софтуер. Разликите не са особено големи, част от дистрибуциите са възникнали например поради несъгласието на някои хора със съпровождащите някоя основна дистрибуция програми или с ползвания по подразбиране window manager. Съществуват, разбира се, и по-сериозни разлики. Всъщност стандартизацията винаги е била един от сериозните проблеми пред Linux и в известна степен затруднява по-широкото му разпространяване. Разработчиците на софтуер трябва да тестват продуктите си на няколко популярни дистрибуции, което забавя процеса на създаването им. Положението започва да се променя с публикуването на Linux Development Platform Specification през октомври миналата година. Ръководител на проекта е Дейвид Куинлън, понастоящем колега на Линус Торвалдс в Трансмета.

Отношение на големите фирми към Linux(заглавие)

Гиганти като IBM, Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Oracle, Corel и други сериозно се занимават с инвестиции в Linux. Само IBM планира да вложи в разработката му един милиард долара през тази година. Поради какви причини те са толкова заинтересовани от далеч не най-качествения клон на UNIX и пренебрегват собствените си комерсиални разработки AIX, HP-UX, Solaris. От една страна, в лицето на Linux те виждат мощно оръжие, способно да наруши хегемонията на Microsoft. По-съществената причина обаче се състои в тенденцията за развитие на все по-печелившата сфера на обучение и техническа поддръжка. Технологиите стават все по-сложни, което увеличава разрива между качеството на предлаганите продукти и нивото на потребителите. Налице е също ефектът на отвличането - водещите корпорации убеждават клиентите си в предимствата на някое решение под Linux спрямо това под Windows, а след това им демонстрират колко по-подходящ всъщност е диалектът на UNIX, разработен от същата фирма.

Данните за пазара на сървърни ОС през 2002г., са отразени в таблица 1.1.(10. Тук да се постави индекс за бележка под линия съдържаща текста”Не са включени безплатните версии на Linux.”

11. Текстовете

“Фигура 1.1 Дисковете, преди създаване на томовия набор”

и

“Фигура 1.2 Дисковете, след създаване на томовия набор”да се разположат в текстови кутии на празното място в дясно от съответната картинка

Сред SOHO потребителите Linux става все по-популярен. В историята е периодът, когато той се възприемаше по-скоро като екзотика. Инсталацията на актуалните дистрибуции е графична и с нищо не е по-сложна от тази на Windows, а конфигурирането на устройствата се извършва също в графичен режим. За Linux съществува огромно количество приложни програми в абсолютно всички области, които по правило са безплатни, въпреки че на пазара има и комерсиални продукти. Пред вид отворения код на операционната система, всеки може да я настройва според потребностите си. Това се отнася и за разпространяваните с изходния код приложения. Самото ядро е изградено на модулен принцип, което позволява включването и изключването на различни services на операционната система без да се налага да рестартирате компютъра.

Многозадачността (multitasking) е реализирана в Linux доста по-добре в сравнение с Windows.

Въпросът за избор на базова операционна система не е толкова прост. Въпреки някои очевидни предимства, Linux е малко по-сложен от Windows, конфигурира се по-трудно и на пръв поглед изглежда недодялан. Всъщност това съвсем не е така. Чарът не тази ОС е именно във възможността да я напаснете изцяло според желанията и потребностите си, независимо, че в някои случаи това изисква сериозни познания. А новите графични среди, KDE и GNOME не отстъпват на Windows по отношение на дружелюбен интерфейс, удобство и лекота за работа, като дори на места го превъзхождат.

12. Да се осигури отпечатване на таблицата на отделна страница, обърната по дължината на листа

Таблица 2.1. Елемент за файл в директория

Съдържание на полето

Дължина (байт)

Забележка

1. Основно име на файла

8

Използвани системни кодове

I -ви байт

00h – елементът не използван

E5h – файлът е изтрит

2Eh – елементът описва самата директория

I -ви и II -ри байт - 2Eh – елементът описва родителската директория2. Разширение

313. Да се напише формулата с Equation и да се центрира


14. Да се нарисува схемата и да се премести на стр. 3, заобиколена от дясно с текст

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница