Да се преборим с неоткритата глаукома” ГлаукоматаДата28.10.2018
Размер58 Kb.
Да се преборим с неоткритата глаукома”
Глаукомата е коварно очно заболяване, което без лечение води до слепота, следствие от увреждане на зрителния нерв. Според статистиката в света боледуват над 67 милиона души, които до 2020 година ще станат 79 млн. Над 7 милиона от тях са ослепяли от глаукома. В България над 70 000 души страдат от глаукома. 50 % от пациентите, които имат глаукома, не знаят за това и не се лекуват. В много случаи тя протича напълно безсимптомно и се диагностицира твърде късно. Ако се открие навреме и се провежда лечение, зрението може да бъде запазено.

Какво е глаукома?
Обикновено глаукомата се свързва с повишено вътреочно налягане, което се причинява или от нарушена дренажна функция или от повишена продукция на вътреочна течност. Много автори смятат, че в основата на заболяването стои повишеното вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и води до частичната му или пълна атрофия. Наличието обаче на повишено вътреочно налягане не е равнозначно на наличието на глаукома. Съществуват и по-редки форми на глаукома, при които вътреочното налягане е ниско или нормално. В тези случаи се предполага, че причина за заболяването е влошено кръвоснабдяване на зрителния нерв.

Болестта се развива бавно и пациентите с години не усещат никакви промени. В началото на заболяването зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. Оставено без лечение и контрол, заболяването води до пълна слепота. Слепотата, предизвикана от глаукома е необратима, защото умира зрителния нерв, който не може да бъде възстановен. Ранното откриване и съвременното лечение могат да запазят зрението.Какви видове глаукома има?
Глаукомите биват: първична, вторична и вродена. Първичната глаукома е най-често срещаната. Тя бива откритоъгълна, протичаща почти безсимптомно и закритоъгълна, протичаща със силна болка и червено око. Вторичната глаукома се дължи на друго очно или общо заболяване – възпаление, травма, диабетна ретинопатия, съдови заболявания на окото и други. Вродената глаукома възниква след раждането на детето, когато то е на няколко месеца родителите забелязват побеляване на роговицата, светобоязън, големи, красиви очи. Тя има фамилен характер и лоша прогноза по отношение на зрението на детето.

Кои са рисковите фактори за глаукома?
Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 годишна възраст, посетили очен кабинет. Въпреки, че съществува „глаукома с нормално налягане” все още повишеното вътреочно налягане се смята за главен рисков фактор за глаукома.

При пациенти с глаукома колкото по-ниско е очното налягане, толкова се забавя развитието на болестта. Всяко намаляване на очното налягане с 1 ммHg намалява риска от увреждания с 10%. За да сме сигурни, че няма прогресия на болестта, очното налягане при болни от глаукома трябва да бъде по-малко или равно на 18 mmHg. Други рискови фактори за глаукома са: • възраст - близо 2% от населението на възраст над 40 години страда от това заболяване, като с напредване на възрастта честотата нараства и достига 6-8% сред хората на 70 и повече години;

 • наследственост – вероятността за развитие на глаукома при хора, чиито роднини страдат от това заболяване, е значително по-висока в сравнение с необременените наследствено пациенти;

 • придружаващи заболявания – диабет, високо късогледство, хирургически интервенции в областта на окото, продължителната употреба на кортикостероиди са рискови фактори за развитието на глаукома;

 • етнос – глаукомата се среща четири пъти по-често при афро-американците, отколкото сред белите.


Какво представлява откритоъгълната глаукома?
Първичната откритоъгълна глаукома се среща най-често, протича почти безсимптомно, бавно в продължение на години и се открива най-често случайно по друг повод при посещение при офталмолог. В повечето случаи глаукомата настъпва в резултат на повишено вътреочно налягане. Това налягане се обуслява от производството на вътреочна течност, изпълваща двете очни камери. Ако поради различни причини настъпи нарушение в нормалния отток на вътреочната течност или повишена продукция на течността, налягането нараства над 21 mmHg, в резултат на което настъпва глаукома.

Обикновено, когато налягането стане 40-50 mmHg може да се наблюдава тъпо, неопределено главоболие в слепоочието. Други оплаквания са затруднено зрение при намалено осветление, замъгляване на зрението, честа смяна на очилата, необичайно главоболие или болка в очите, поява на цветни кръгове около светлинен източник и др.

Съществува правилото, че това, което глаукомата вземе, назад не се връща. Това показва, че най-добрия метод за борба с глаукомата е активното търсене на заболяването най-вече сред рисковия контингент и при най-малкото съмнение да се прилагат адекватни методи на лечение.
Как се поставя диагнозата глаукома?
За доказване на глаукома са необходими следните изследвания:


 • изследване на зрителната острота

 • тонометрия – метод за измерване на вътреочното налягане. Обективното изследване на вътреочното налягане става с помощта на специални апарати, наречени тонометри, които точно определят нивото на вътреочно налягане. Не бива да се забравя, че съществуват форми на глаукома, протичащи с нормално вътреочно налягане.

 • офталмоскопията – обективен метод за изследване на очното дъно. При това изследване се следи за вида на зрителната папила, която при глаукома винаги търпи изменения. В резултат на настъпващата глаукома папилата атрофира, придобива сивкав цвят и хлътва под нивото на ретината. Това състояние се нарича екскавация на папилата и е изключително характерно за глаукомата.

 • периметрия - тя служи за изследване на зрителното поле;


Кое вътреочно налягане е нормално?
За всеки пациент съществува индивидуална норма за вътреочно налягане. Нормално е това налягане, при което не съществува опасност от увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Счита се, че границите за нормално вътреочно налягане са между 10 и 20 mm Hg, но при някои състояния, като например глаукома с изразени увреждания на зрителния нерв и наличието на други фактори като атеросклероза, диабет и др., се налага BOH да е под 18 mmHg, за да се спре прогресирането на глаукомните увреждания.

Как се лекува глаукомата?
Основната цел на лечението е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото. Лечението на глаукомата бива: медикаментозно, лазерно и оперативно. В началото винаги се започва с медикаментозно лечение – монотерапия. Ако намаляването на ВОН не е достатъчно се пристъпва към политерапия – включват се няколко медикамента с цел спадане на очното налягане до толкова, че да не е застрашен зрителния нерв. Медикаментите се прилагат локално под формата на очни капки. Най-честите видове медикаменти, които се прилагат са следните: адренергични антагонисти, простагландинови аналози, карбоанхидразни инхибитори и др.

Когато с лекарствени средства не се постига желаното понижение на вътреочното налягане и глаукомните увреждания прогресират, се предприема лазерно или оперативно лечение.

Целта на съвременното антиглаукомно лечение е най-напред да се запазят зрителните функции на очите, но е важно и поддържането на качеството на живот на пациентите. Много важно е доброто сътрудничество между лекар и пациент. Необходима е отговорност не само на лекар към пациент, но и на самия човек към собственото му състояние. Незаинтересоваността или самолечението, както и нередовното или неправилно поставяне на капките водят до тежки последствия.


Как да живея с глаукома?

Диагнозата глаукома не трябва да Ви пречи да се радвате на живота! 

Когато имате информация за самото заболяване и как да ограничите неговото развитие, трябва само да настроите ежедневието си към него. 

При диагностициране на глаукома, посещавайте Вашия очен специалист редовно и следвайте препоръките му за лечение, за да можете да продължите да живеете живота си пълноценно. 

Категорично забранено е самолечението и произволната смяна на медикаменти! Не бива да спирате назначеното Ви от офталмолог лечение, без негово съгласие.

Не позволявайте на глаукомата да открадне и ограничи живота Ви! Можете да продължите да се занимавате с любимите си неща. 

За да се адаптирате по-добре към заболяването, предлагаме Ви следните съвети: 1. При новооткрита глаукома трябва да посещавате специалист по очни болести всяка седмица или всеки месец за измерване на вътреочното налягане, докато то бъде нормализирано. След оптимизиране на вътреочното налягане е препоръчително то да се измерва поне 4 пъти годишно. Периметрия е препоръчително да се извършва на всеки 6 месеца.

 2. Лечението на глаукомата е до живот! Важно е да се разбере, че всеки човек с глаукома има индивидуален план на лечение, съобразен с неговите особености. При първоначално изписване на терапия или при въвеждане на нов медикамент, задължително е да се направи контролен преглед след 1 месец, с цел отбелязване на наличието или липсата на ефект.

 3. Много важна стъпка е намирането на специалист, на когото можете да се доверите и който Ви изслушва, за да намерите ключа към ефективната терапия.

Трябва да се избягва:

 • Приемът на много течности, както и изпиването на много течност наведнъж;

 • Продължително натоварване на очите;

 • Шофиране през нощта - за избягване на инциденти;

 • Продължителен престой в по-тъмно помещение;

 • Тютюнопушене и прием на големи количества алкохол;

 • Прекомерна консумация на напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай);

 • Заместване на изписаната терапия с диети, упражнения, билки и т.н.

 • Продължителни слънчеви бани, горещи вани, сауни и всички ситуации, в които тялото Ви може да прегрее.

Здравословното хранене заема важна част от ефективната терапия на глаукомата!

Храни, богати на антиоксиданти: • Витамин С: цитрусови плодове, домати, чушки, зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол, пъпеш.

 • Витамин Е: растителни масла, пшеница и други зърнени храни, зелени листни зеленчуци, млечни мазнини, месо, ядки, морски деликатеси, авокадо, яйчен жълтък.

 • Витамин А: черен дроб, яйчен жълтък, моркови, грейпфрут, карфиол, папая, червени чушки, зеле, ряпа, пълномаслено мляко, броколи.

 • Цинк: морски деликатеси, яйца, зелени листни зеленчуци, соеви зърна, фъстъци, пълнозърнест хляб, пилешко месо, риба, пълнозърнести закуски, сирене, стриди.

 • Лутеин: спанак, магданоз, броколи, тиква, зеле, маруля, грах, царевица, краставица, зелени маслини, зелени чушки, зелен боб.

Необходимо е мобилизиране на цялата общественост за дейности по профилактика на глаукомата.

Виждането е рожденно право на всеки, опазването му е дълг на всички!” акад.Пашев

Д-р Велина Комарева, офталмологУправител на „ДКЦ-І Добрич”ООД
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница