Да виждаш нещата каквито саДата16.10.2018
Размер74 Kb.
Медитация

Да виждаш нещата каквито са


Фотограф: Елена Мелнишка
"Единствено човешките същества имат способността да медитират.Кучето не може да медитира. Кравата не може да медитира. Пчелата не може да медитира. Само хората могат да медитират. Не изпускайте тази възможност!" 


С. Н. Гоенка, випассана учител

Да се говори за медитация вече стана модно, но да попадне човек на нещо практично и несектантско не е особено лесно. Медитационната техника випассана се утвърди в последните десетилетия като една от най-лесно смилаемите за западния човек. Десетки випассана центрове в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Америка предлагат на хиляди хора възможността да изпробват и усвоят техниката така, че да могат да я прилагат в ежедневието си. Випассана медитацията привлича най-вече с прагматичния си характер: тук никой няма за цел да ви спечели за определено вероизповедание, никой не се занимава с богове и ритуали - единствената цел е практикуващият да вникне в модела на поведение на съзнанието си и да съумее да стане господар на себе си. В тази традиция ще се проведе и първият курс по випассана медитация в България - от 4 до 15 септември тази година в курортен комплекс "Камчия", варненски район.

Самата дума випассана означава "да виждаш нещата такива, каквито са". Независимо, че традицията води началото си от учението на Буда, випассана няма религиозен характер и изходната й позиция се основава на елементарни прозрения за човешката същност, които срещаме при мъдреци, философи, учени и най-обикновени хора от Ориента, откакто свят светува. Далеч от всякакви икони и мантри, единствените средства, които техниката използва са дишането и фините усещания в човешкото тяло. Тук няма и никакъв гуру: учителите, водещи курса, остават до колкото е възможно на заден план. Целта е практикуващият да осъзнае, че ключът и към рая, и към ада на съществуването се намира в собствените му ръце.

Навсякъде по света випассана курсовете следват една и съща проста структура и траят десет дни - минималното време, необходимо за усвояване на техниката. През този период участниците не напускат базата и не контактуват с външния свят, за да имат възможност да се задълбочат и да извлекат максимална полза от престоя си. Випассана не предлага алтернатива на ежедневната реалност и не цели да създаде затворено общество от медитиращи - след края на десетте дни участниците в курсовете се завръщат към нормалния си работен и семеен живот, обикновено съществено променени за добро.Всички курсове по випассана медитация се провеждат само на благотворителна основа - не се изисква заплащане нито за престой и храна, нито за учението. Който изкара един курс, може да направи дарение според възможностите си и според собствената си преценка за това какво му е донесъл престоят. От десетки години и по цял свят това е единственият финансов източник за провеждането на курсовете. Организаторите и учителите не получават заплащане за работата си, а я дават като дарение.


За участие не е необходим опит с медитация. Ако проявявате интерес, запознайте се със структурата и правилата на курса в интернет на адреси www.dhamma.org/bg/vipassana.shtml;www.dhamma.org/bg/code.shtmlwww.dhamma.org/bg/art.shtmlwww.dhamma.org/bg/goenka.shtml и се свържете с организаторите на info@bg.dhamma.org, или на тел. 0886 376 238 (Иван Радуйчев) и 0886 100 196 (Ивайло Кондов).

Първата випассана медитация в България ще се проведе в курортен комплекс "Камчия"
Каталог: fileadmin -> europe
fileadmin -> Ален фройдигер бюжар и паншо или Мнимите Консуматори
fileadmin -> Не по-късно от
fileadmin -> Здравословно състояние и благосъстояние на животните при органично животновъдство
europe -> This is the story of an ancient meditation technique named Vipassana, which shows people how to take control of their lives and channel them toward their own good
fileadmin -> До клъстера Дуално професионално обучение към гбитк
fileadmin -> An den Vorstand der dbihk до Управителния съвет на гбитк
fileadmin -> Отношението между цените на храната и грижата за животните
fileadmin -> Bulgaria trading
europe -> Н. Гоенка Формуляр за кандидатстване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница