Дайте определение на афазията като комуникативно нарушение? Защо тя е придобито нарушение?страница1/16
Дата12.11.2022
Размер50.37 Kb.
#115546
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16
Афазия
Свързани:
Изменяеми части на речта. Глагол., gospod-i-dyavola-pravyat-sveta-za5kl-otak-19.5.181

Дайте определение на афазията като комуникативно нарушение?
Защо тя е придобито нарушение?
Защото дадена функция е развита напълно интактно, но в късен момент в онтогенезиса (най-вече при възрастните хора) претърпява нарушение.
Афазията представлява езиково нарушение – загуба или увреждане на способността да се възпроизвежда език и/или да се разбира чужда реч.

Причинява се от специфично мозъчно увреждане като инсулт или от травматични увреждания на мозъка. Афазията също може да се развие и постепенно при туморни образувания в мозъка.


2

Какво представлява хеморагичният инсулт? Хеморагиякръвоизлив. Спуква се кръв. съд и настъпва кръвоизлив в определени участъци - в мозъчната кора или в подкорието. При инсулт настъпва некроза (умъртвяват се голям брой неврони, които са около 64 млрд. и не се регенерират). При хеморагия имаме руптура и налягането упражнява механичен натиск върху невроните (временно или завинаги= некроза) и близките анатомични структури и има временни симптоми (например диплопия - двоен образ)
3

Как ще дефинирате терминът „руптура“? -
Разкъсване
на стена на кръвоносен съд. При руптура на предната мозъчна артерия рискът за живота е много голям ( 70-80 %) , защото снабдява продълговатия мозък , където са центровете на дишане и на сърдечния ритъм.
4Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница