Данни и програмен кодPdf просмотр
страница1/14
Дата03.01.2022
Размер1.13 Mb.
#113246
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
BD


1. Въведение в базите от данни (1/4)
Съвременните компютърни приложения, независимо дали са локални или уеб-базирани, се състоят от два важни компонента –
данни и програмен код, който обработва тези данни. Фокусът на този курс е върху данните и тяхното съхранение и обработка.
Въпреки че е възможно, в практиката рядко се наблюдава наличието на данни, без съответна програмна система, която да ги използва и обработва.
Възможно е данните да бъдат въвеждани от потребителя, да бъдат съхранявани в самата програма или във външни файлове. Тук се разглежда една друга често използвана в практиката възможност – данните да бъдат съхранявани в база данни и да бъдат обработвани от система за управление на база от данни (СУБД).
Съществуват много системи за управление на бази данни. Техните видове и основни хактеристики са разгледани по-нататък в курса.
Тук се разглежда една от много разпространените системи, благодарение на своя свободен лиценз – MySQL, в момента собственост на компанията Oracle. Тя е много популярна в света на web-базираните приложения, разпространява се във версии за много операционни системи, включително Linux и Windows.
Информационните системи използва данните, за да изпълняват своите функции. Например един Интернет магазин трябва да разполага с данните за стоките и услугите, които предлага – имена, налично количество, цена и други. При извършването на една продажба той трябва да получи данните на клиента – име, адрес, телефонен номер. За издаването на фактура и подготвяне на пратка трябва да бъдат обработени някои данни, например да се получи крайната цена от видивете и броя артикули, които клиентът е поръчал.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница