Деца с трудности в обучениетостраница1/3
Дата28.02.2022
Размер23.27 Kb.
#113537
  1   2   3
Арт терапията

АРТ ТЕРАПИЯ
Понятие

Арт терапията е вид психотерапевтична терапия, която дава възможност за участие в творческо, невербално изразяване чрез използване на художествени материали. В основата на арт терапията е използването на изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.


Хората са използвали изкуството като средство за общуване и изразяване още преди хиляди години, а самата арт терапия се заражда около средата на 20-ти век, когато за пръв път лекарите отбелязват, че хората страдащи от психични заболявания, често се изразяват посредством рисунки или други произведения на изкуството. Тогава вниманието се насочва към възможностите за използване на изкуството като лечебна терапия.
Арт терапията може да се използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и психологически стрес. Често се съчетава с други форми на алтернативно лечение като групова терапия или когнитивно-поведенческа терапия. Сред приложенията на арт терапията са:
Деца с трудности в обучението;
Деца с поведенчески или социални проблеми;
Възрастни, преживели тежък стрес;
Психични заболявания;
Мозъчно увреждане;
Деца или възрастни преживели тежка травма;
Хранителни разстройства;
При хора с хронични и сериозни заболявания като рак;
Деца със синдром на Даун и заболявания от аутистичния спектър.

Арт терапевтът може да използва различни методи в тази област, включително рисуване, живопис, скулптура, фотография, колажи, танцово изкуство, поезия и други. Пациенти, преживели емоционална травма, физическо насилие, тревожност, депресия и други психологични проблеми могат да бъдат подложени на подобна терапия у дома, в училище, обществени организации, болници. Фокусът в арт терапията е насочен към вътрешните усещания, чувства, възприятия и въображение, не върху впечатления и наблюдения във външния свят.


Арт терапията е начин за изразяване на конкретни емоционални или физически проблеми чрез изкуството. Не става въпрос за създаване на фантастични произведения на изкуството, а за изразяване на себе си по начин, който ще има положително влияние върху личностното израстване и развитие. Също така, тя подобрява сензомоторните умения, включително координацията око-ръка и сензорна стимулация.


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница