Дейности „Мария Кюри“: Комисията ще предостави на изследователи стипендии на обща стойност 227 млн евроДата25.01.2018
Размер37.97 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 15 март 2013 г.Дейности „Мария Кюри“: Комисията ще предостави на изследователи стипендии на обща стойност 227 млн. евро

Европейската комисия отправя покана за кандидатстване за последния етап на предоставяне на стипендии по дейности „Мария Кюри“ в рамките на Седмата рамкова програма за научни изследвания (7РП, 2007 – 2013 г.). Около 227 млн. евро, най-голямата сума отпускана по линия на дейности „Мария Кюри“, ще бъдат предоставени на около 1000 опитни изследователи през тази година. Крайният срок за кандидатстване е 14 август 2013 г.

Андрула Василиу, европейският комисар, отговарящ за фонда „Мария Кюри“, заяви: "Във време на строги бюджетни ограничения, публичните разходи трябва да са насочени към политики, които носят най-големи ползи за гражданите и европейската икономика. Чрез нашите стипендии „Мария Кюри“ осигуряваме подкрепа за висококачествени научни изследвания в области като здравеопазване, които могат да доведат до открития, променящи живота на милиони хора. Например получатели на средства по линия на дейности „Мария Кюри“ извършиха новаторски изследвания с цел противодействие на хепатит C и маларията.“

С индивидуалните стипендии „Мария Кюри“ се подкрепя мобилността на изследователите в Европа и извън нея, както и привличането на най-добрите чуждестранни изследователи да работят в ЕС. „Престижът на дейностите „Мария Кюри“ и отличните условия, които те предлагат, ме мотивираха да кандидатствам. Те ми позволиха да работя в Лондон и да изградя широка мрежа от международни контакти“, коментира Армандо Ариа Естебан от Мадрид, който е прекарал две години в „Импириъл колидж“ благодарение на вътрешноевропейска стипендия.

Индивидуални стипендии ще продължат да бъдат отпускани в рамките на новите дейности „Мария Склодовска-Кюри“ като част от програма „Хоризонт 2020“, чието изпълнение започва през 2014 г.

За да кандидатствате, посететеhttp://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/funding

Контекст

Какво представляват дейностите „Мария Кюри“?

С дейностите „Мария Кюри“ се насърчава научноизследователската кариера в Европа чрез схеми за финансиране, които се управляват от Изпълнителната агенция за научни изследвания към Европейската комисия. Бюджетът на дейности „Мария Кюри“ за периода 2007 – 2013 г. е в размер на 4,7 милиарда евро. Почти половината от средствата (48 %) са предназначени за финансиране на докторантури на изследователи, а 24 % са предвидени за подкрепа на изследователи с повече от 4-годишен опит след придобиване на магистърска степен. С останалата част се подпомагат партньорства между промишлеността и академичната общност, професионална интеграция на изследователи, завръщащи се в ЕС, схеми за обмен и конкретни програми за подкрепа като Нощта на изследователите.

От 2007 г. насам 4000 стипендии „Мария Кюри“ са отпуснати на изследователи, които работят в 50 държави и са от над 90 националности. До този момент са предоставени близо 780 милиона евро за индивидуални стипендии, като средният размер на стипендия е около 195 000 евро. Стипендията обикновено покрива заплатата за период от две години, сума за мобилност, разходи за изследователска дейност и административните разходи на институцията домакин. Около 37 % от получателите на средства са жени. Основните страни, в които отиват стипендиантите, са Обединеното кралство, следвано от САЩ, Франция, Германия и Швейцария. Организации в 75 други държави също са били домакини на получатели на стипендии „Мария Кюри“.

Как се отпускат индивидуалните стипендии?

Изследователите представят предложения за финансиране в сътрудничество с планираната организация домакин. Независими експерти определят кои изследователи да получат финансиране, като вземат предвид техните постижения, новаторски изследвания и подход на обучение, както и подкрепата, осигурявана от организацията домакин, и техните бъдещи перспективи за професионално развитие.

Предлагат се три вида индивидуални стипендии:


  • С вътрешноевропейските стипендии (IEF) се подкрепят изследователи, които придобиват нови знания и умения в друга европейска страна.

  • Международните стипендии за пребиваване в страни извън ЕС (IOF) дават възможност на изследователи да придобият нови знания в организация на високо равнище извън Европа. Едно от условията за отпускане на стипендията е, че изследователите трябва да се върнат в Европа и да споделят тези знания.

  • Международните стипендии за пребиваване на изследователи от трети страни в ЕС (IIF) дават възможност на изследователи от държави извън Европа да се обучават в европейска организация.

Какво ще се случи с индивидуалните стипендии след 2014 г.?

Индивидуалните стипендии ще продължат да съществуват чрез дейности „Мария Склодовска-Кюри“ в рамките на програма „Хоризонт 2020“, като ще има възможност да се прекарва известен период в друг вид организация (напр. предприятие). Подробностите по програмата все още се обсъждат от държавите членки и Европейския парламент. Европейската комисия очаква да публикува първата нова покана за кандидатстване за индивидуални стипендии до края на 2013 г.За повече информация

Европейска комисия: Образование и обучениеУебсайт на Андрула Василиу

Следвайте Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEUДейности „Мария Кюри“ и 7-ма рамкова програма

Съюз за иновации и стратегия Европа 2020

Изпълнителна агенция за научни изследвания

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)IP/13/223

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница