Действия в областта на климата: подготовка на световното споразумение от 2015 г относно изменението на климатаДата28.10.2018
Размер85.5 Kb.
#102800Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 26 март 2013 г.Действия в областта на климата: подготовка на световното споразумение от 2015 г. относно изменението на климата

Европейската комисия прие днес консултативен документ, с който се поставя началото на обществен дебат за това как най-добре да се оформи ново международно споразумение за борба с изменението на климата. В съобщението за консултацията се поставят ключови въпроси и се приканват заинтересованите страни да изразят вижданията си относно новото споразумение, което трябва да се приеме до края на 2015 г. и да се прилага от 2020 г.

Кони Хедегор, европейският комисар за действията в областта на климата, заяви: „В Копенхаген световните лидери поставиха целта за ограничаване на глобалното затопляне под 2 ºC, за да се предотвратят най-тежките последствия от изменението на климата. Това е много хубаво нещо. Но със сигурност не е достатъчно, тъй като с всеки изминал ден светът се отдалечава от тази цел. Необходими са повече действия от всички. Ако искаме да постигнем успех, от решаващо значение е наличието на амбициозно международно споразумение, в рамките на което всички големи икономики да поемат ангажименти за действия съобразно своите настоящи и бъдещи възможности. Настоящият документ ще спомогне за формирането на позицията на Европейския съюз и ще допринесе за постигането на възможно най-доброто споразумение през 2015 г.“

В съобщението за консултацията се приканват заинтересованите страни, държавите членки и институциите на ЕС да допринесат с идеи как най-удачно да се оформи споразумението от 2015 г., което ще определи международния режим за борба с изменението на климата след 2020 г.

Обществената консултация ще продължи по интернет до 26 юни. На 17 април в Брюксел ще се проведе конференция на заинтересованите страни.

Ограничаване на глобалното затопляне под 2 °C

В края на 2011 г. в Дърбан договарящите се страни започнаха под егидата на ООН преговори по новото споразумение в областта на климата. Обществената консултация съвпада с очакваното активизиране на преговорите през тази година.

Споразумението от 2015 г. ще трябва да обедини сегашното разнородно множество от обвързващи и необвързващи договорености съгласно Конвенцията на ООН за изменението на климата и Протокола от Киото в единен всеобхватен режим. Докато ЕС, няколко други европейски държави и Австралия се присъединиха към правно обвързващ втори период на поети ангажименти по Протокола от Киото, около 60 други държави по света поеха незадължителни ангажименти от различен характер за намаляване или ограничаване на нарастването на своите емисии на парникови газове.

Поставянето на по-амбициозни цели за периода до 2020 г. също е от важно значение

Едновременно с международните преговори по споразумението от 2015 г. започнаха преговори съгласно платформата от Дърбан за намиране на начини за по-голямо глобално намаление на емисиите на парникови газове, преди споразумението да влезе в сила през 2020 г. Тези преговори показват, че заинтересованите страни признава съществуването на значителна разлика между сегашните ангажименти на държавите за 2020 г. за намаление на емисиите и необходимото за постигане на целта глобалното затопляне да се ограничи на по-малко от 2 °C.

Макар в съобщението за консултацията да се набляга върху споразумението от 2015 г., в него ясно се посочва, че за да се увенчае то с успех, от решаващо значение ще бъдат предприетите преди 2020 г. глобални действия за правилното насочване на политиките.

Следващи стъпки

Комисията ще анализира получените отговори, които ще бъдат използвани в изготвянето на позицията на ЕС по споразумението от 2015 г.За повече информация:

Споразумението от 2015 година

Конференция на заинтересованите страни

Поставяне на по-амбициозни цели за периода до 2020 г.

За контакти:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)IP/13/277

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница