Декларация на проведената конференция на тема „Арменският духовен и образователен живот в България”Дата25.08.2017
Размер46.97 Kb.


ДЕКЛАРАЦИЯ
на проведената конференция на тема

Арменският духовен и образователен живот в България”

На 17 май 2014 г. в София се проведе конференция на тема “Арменският духовен и образователен живот в България”, посветена на 88 години от избора и 80 години от смъртта на първия арменски архиерей в България - архиепископ Степанос Ховагимян.

Организатор на конференцията бе Координационният съвет на арменските организации в София в партньорство с Руския културно-информационен център в (РКИЦ) в София.


Организационен комитет:
Председател:

инж. Оник Пилибосян – председател на АУС „Степанос Ховагимян”


Членове:

1. Проф. Агоп Гарабедян – БАН

2. Вартануш Топакбашян – гл. редактор на

в. „Ереван” и съпредседател на „Хай тад”-България;

3. Вартануш Задикян – председател на Сдружение „Ереван”-София;

4. Васко Бояджиев – председател на дружество „България-Армения”;

5. Вахрам Краджян – председател на Църковното настоятелство към

арменската апостолическа църква „Света Богородица” в София;

6. проф. Гарабед Минасян – БАН;

7. проф. Гаро Мардиросян – председател на Управителния съвет на

САКПО „Ереван”;

8. Дирухи Крикорян – председател на АФД „Хоменътмен”-София;

9. д-р Константин Пеев – РКИЦ;

10. Мелине Явшаян – председател на АБД „ХОМ” София;

11. Мери Балян-Нурикян – секретар на Координационния съвет на

арменските организации в София;

12. Маргарита Керпичян – координатор.
В конференцията взеха участие представители на държавни, общински и др. институции и арменски организации от страната. Бяха изнесени 16 доклади на теми, представящи най-общо духовния и образователен живот на арменската общност в България.

Докладите на инж. Оник Пилибосян, Вартануш Топакбашян, Кателина Салтирова-Павлова, Михран Бохосян, Еожени Сакъз и Гоар Хънканосян се отличиха с факта, че бяха фокусирани върху темата на базата на запазени архивни, автентични материали, разказващи за арменския духовен и образователен живот в страната в периода от края на 19 до средата на 20 в.

В исторически аспект интерес породиха докладите на двамата участници от Велико Търново – проф. Хитко Вачев от ВТУ и полк. доц д-р Марко Златев от НВУ „Васил Левски”.

В останалите доклади вниманието на авторите д-р Масис Хаджолян, Нерсес Ширинян, Сирухи Шейтанян, Оник Гюлян, Елизабет Бохосян, Симон Тютелян и Соня Аршавир, бе насочено към образователния и цялостния духовен живот в градовете Варна, Пазарджик, Силистра, Добрич, Бургас, Пловдив и Ямбол.

Един от докладите – този на г-н Арманд Басмаджян, беше посветен на развитието на институцията, наречена Арменска апостолическа православна църква.

На конференцията присъстваха около 35 души слушатели.

Конференцията беше поздравена от кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова и от други институции.

Гости на събитието бяха първият съветник на посолството на Република Армения у нас г-жа Анна Сахакян, отец Кусан Хадавян, доц. Никола Казански от БАН, ст.н.с. доц. д-р Делчо Балабанов, арх.Агоп Каракашян, председателите на сдружение „Ереван”-Пловдив Елизабет Вартанян и на сдружение „Мъхитарян”-Пловдив Зохраб Чалъкян.

Медийни партньори на конференцията бяха в. „Ереван”, в. „Вахан” и в. „Парекордзагани цайн”. Събитието бе отразено и от в. „Стандарт” и агенция „Фокус”.

В поставената широка тема се обособиха най-общо три направления на проучвания и на основата на докладите се направиха следните констатации:


1. Изнесените сведения за живота и дейността на архиепископ Степанос Ховагимян показаха неговата съпричастност към утвърждаването на новоучредената арменска епархия в България и факта, че той е първият архиерей на арменците в страната.
2. Представените архивни материали от арменския печат и изнесените архивни документи от Централния държавен и Софийски архив на Държавна агенция „Архиви” разкриха, че началото на изграждане на централизирано управление на духовния живот в арменската общност в България датира от 20-те години на миналия век.

Формирането на Епархийския съвет на основата на първия официално приет Устав от 15 август 1924 г.

- утвърден със заповеди 232 и 233 от българското правителство на 29 декември 1926 г.

- утвърждаването на архиерейския наместник Степанос Ховагимян от католикос Кеворк V на 25 декември 1927 г. за Архиерей се явява началото на създаването на арменска епархия в България.
3. Обект на внимание беше и детайлната информация за образователния и училищен живот на арменците в различни градове на България преди и след създаването по места на самостоятелни училища.
В дискусиите по докладите взеха отношение много от присъстващите докладчици и гости, като изразиха своите становища по обсъжданите теми.
Организационният комитет е удовлетворен от резултатите на проведената конференция. Надделя мнението, че изнесените факти и архивни материали могат да послужат за преразглеждане, изясняване и конкретизиране на виждането за началото на арменската епархия в България на основата на наличните исторически реалии. Това е необходимо, за да се отрази датата на официалното й създаването (на базата на съществуващите и налични до момента архивни документи) в официалните символи и представителните документи на Арменската епархия на ААПЦ в страната.
Предстои настоящата декларация да бъде представена на вниманието на следните институции и официални длъжностни лица:

1. Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет на България;

2. “Комисия по вероизповеданията и парламентарната етика” към

Народното събрание;

3. Национален съвет на религиозните общности в България;

4. Първопрестолния Ечмиадзински католикосат и Върховния арменски

патриарх и католикос на всички арменци Карекин II;

5. Aрхиерейски наместник на ААПЦ в България архимандрит Абгар

Oвакимян;

6. Епархийски съвет на ААПЦ в България;

7. Църковните настоятелства на ААПЦ в България;

8. Посолство на Армения в България;

9. Министерство на Диаспората на Армения;

10. Министерство на образованието и науката на Армения;

11. Национален институт по образование на Армения
г. София, 17.05.2014 г. От участниците в конференцията


Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница