Декларация на върховния представител Катрин Аштън от името на Европейския съюз по случай Международния ден за борба с хомофобията, 17 май 2011 гДата16.12.2017
Размер28.19 Kb.ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
BG

Брюксел, 17 май 2011 г.

(OR. en)

10302/1/11 REV 1
PRESSE 139
Декларация на върховния представител
Катрин Аштън от името на Европейския съюз по случай
Международния ден за борба с хомофобията, 17 май 2011 г.

Днес честваме Международния ден за борба с хомофобията. Искам отново да потвърдя категоричния ангажимент на Европейския съюз, и моя собствен, в подкрепа на правото на всички хора да упражняват без дискриминация пълния набор от права на човека.

Половата идентичност и сексуалната ориентация продължават да бъдат използвани погрешно като претекст за сериозни нарушения на правата на човека по света. Лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица (ЛГБТИ) продължават да бъдат обект на преследване, дискриминация и тежко малтретиране, често придружени от крайни форми на насилие. Транссескуалните и интерсексуалните лица са особено уязвима група в рамките на тази общност. Около 80 държави все още инкриминират отношенията по взаимно съгласие между пълнолетни лица от един и същ пол, като седем от тях дори предвиждат смъртна присъда за това. Това е несъвместимо с международното право в областта на правата на човека.

ЕС призовава всички държави да сложат край на насилието, наказателните санкции и нарушенията на правата на човека по отношение на лица въз основа на тяхната сексуалната ориентация и полова идентичност. На този ден също така отдаваме почит на David Kato и John Edison Ramirez, видни активисти на общността на ЛГБТИ, които бяха убити миналата година, и бихме желали да изразим задоволство от номинацията на Kasha Jacqueline Nabagesera, активистка на ЛГБТ от Уганда, за лауреат на престижната награда Martin Ennals за защитниците на правата на човека.

Като част от ангажимента си да насърчава и защитава правата на човека, през юни 2010 г. ЕС прие „Инструментариум за насърчаване и защита на упражняването на всички човешки права от лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица (ЛГБТ)“. Чрез Европейския инструмент за демокрация и права на човека ЕС подкрепя също така няколко организации, които защитават правата на ЛГБТИ или закрилят защитници на правата на човека на ЛГБТИ.

В този контекст Европейският съюз горещо приветства съвместната декларация от 22 март 2011 г. от името на 85 държави от всички континенти в рамките на Съвета по правата на човека на ООН, озаглавена „Да сложим край на актовете на насилие и на свързаните с тях нарушения на правата на човека, основаващи се на сексуална ориентация и полова идентичност“. Петнайсет държави-членки на ЕС работиха като част от групата по изготвянето на тази декларация и всички държави-членки на ЕС дадоха пълната си подкрепа за тази инициатива. Съвместната декларация показва нарастващата ангажираност на международната общност с насърчаването и защитата на правата на човека на всички хора, без оглед на сексуалната им ориентация и половата им идентичност.

Към настоящата декларация се присъединяват страните кандидатки Хърватия*, бившата югославска република Македония*, Черна гора* и Исландия, страните от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Украйна, Армения и Грузия.* Хърватия, бившата югославска република Македония и Черна гора продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.

† Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.

ЗА ПЕЧАТА

Rue de la Loi, 175 B – 1048 BRUXELLES Тел.: +32 (0)2 281 6319 Факс: +32 (0)2 281 8026press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

10302/1/11 REV 1BG

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница