Демократична република Конго: Комисар Георгиева оповести увеличена хуманитарна помощ за „забравената криза“



Дата28.10.2018
Размер27.71 Kb.
#104117

Европейска комисия — Съобщение за медиите


Демократична република Конго: Комисар Георгиева оповести увеличена хуманитарна помощ за „забравената криза“

Брюксел, 5 март 2012 г. – Кристалина Георгиева, европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи оповести днес при пристигането си в столицата Киншаса, че увеличава средствата за подпомагане на стотици хиляди хора в тежко положение в Демократична република Конго (ДРК).

През тази година Европейската комисия ще предостави 59 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за втората най-голяма страна в Африка. Европейската комисия също така подкрепя перспективите за развитие на Демократична република Конго — чрез Десетия Европейски фонд за развитие за страната са отпуснати около 584 млн. евро в периода 2008—2013 г.

„Милиони хора в ДРК преживяват една от най-дългите кризисни ситуации в света. Масовото разселване е проблем, който не е решен в продължение на почти 20 години. Страната е изправена пред огромни трудности. Поради това ние увеличаваме финансирането за ДРК с десет процента в сравнение с миналата година“, заяви комисар Георгиева.

Понастоящем има 1,7 милиона души, които са вътрешно разселени, и 426 000 бежанци от Конго в съседните страни. Реалното въздействие на конфликта може да бъде по-добре разбрано чрез цифрите – всеки гражданин е бил принуден да напусне територията, където живее, средно три пъти през живота си. „Хуманитарните нужди са в огромен размер. Не трябва да позволяваме цялата страна да се превърне в „забравената криза“ на 66 милиона души“, заяви комисарят.

Конфликтите продължават в 3 от 11-те провинции на страната: Северно и Южно Киву и провинция Ориентал, където Европейската комисия финансира проекти за оказване на помощ. Комисар Георгиева ще посети двете провинции Киву, където само в рамките на един-единствен месец тази година повече от 120 000 души бяха принудени да бягат от подновените въоръжени сблъсъци.

Комисар Георгиева ще се срещне днес в Киншаса с партньорски хуманитарни организации и с Мисията на ООН за стабилизиране на ДРК. През следващите дни тя ще пътува до Гома, където ще се запознае с проекти, които се финансират от Европейската комисия.

Тя ще приключи своята визита на Международния ден на жената, 8 март, с посещение във финансираната от Комисията болница в Панзи, която е специализирана в лечението на жертви на сексуално насилие. „Особено се радвам да прекарам 8 март тази година с жените от ДРК. Тяхната издръжливост в условията на конфликт, бедност, разселване и сексуална агресия е урок по човешко достойнство“, заяви комисар Георгиева.

В една страна, която страда от многобройни комплексни и продължителни кризи, свързването на хуманитарната помощ с възстановяването и развитието е особено трудно. Поради това Европейската комисия поддържа дългосрочна визия относно своята хуманитарна помощ за ДРК.

От 2005 г. насам Комисията е предоставила 367 млн. евро под формата на хуманитарна помощ вътре в страната, което я прави най-големият донор на неотложна помощ там. Тя разполага с четири офиса в ДРК: в Киншаса, Буниа, Букаву и Гома.



Контекст

Съгласно индекса на човешкото развитие (HDI 2011) ДРК е понастоящем страната с най-лошите показатели относно продължителността на живота, образованието и стандарта на живот.

Достъпът до нуждаещите се често е предизвикателство поради причини, свързани със сигурността или логистиката. За да достави хуманитарната помощ до отдалечени райони Комисията предоставя услуга за хуманитарни въздушни доставки, наречена ECHO Flight. Три от четирите самолета, които обслужват ECHO Flight, са разположени в ДРК, в която някои области могат да бъдат достигнати само пеша или по въздуха. През 2011 г. Комисията е отпуснала общо 10 млн. евро за ECHO Flight. Чрез тази услуга са транспортирани 18 826 пътници и 378 тона товари хуманитарна помощ, с което са подпомогнати 200 проекта в ДРК.

За повече информация

MEMO/12/155 - The European Commission's humanitarian work in the Democratic Republic of the Congo

Уебсайт на комисар Георгиева:



http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:



http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти :

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новаковa (+32 2 295 75 17)



IP/12/215

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница