Ден на река Дунав 2007 Дунав в топ 10 на най-застрашените реки в светаДата20.07.2018
Размер51 Kb.
#76786
Ден на река Дунав 2007

Дунав в топ 10 на най-застрашените реки в света
23 млн. души пият вода от "европейска линия на живота", но забравят за опазването й, сочи доклад на WWF. (20.03.2007). В последния си доклад "Топ 10 на най-застрашените реки в света", който излиза в навечерието на Световния ден на водата - 22 март, международната природозащитна организация WWF включва Дунав сред десетте реки, изложени на силен риск заради строителството на язовири, замърсяването и промените в климата.

Светът набавя питейната си вода предимно от реките, но много от тях постепенно пресъхват или биват променяни до неузнаваемост. Това може да доведе до сериозен недостиг на питейна вода и загубата на приходи от риболов и производство на храни, които досега са били считани за даденост. Трябва да осъзнаем, че заради лошото планиране и недостатъчното опазване на природата водата и ползите от нея няма да текат вечно, се казва в доклада на WWF (Panda.org/bg).


Изграждането на канали и строителството на язовири през последните 200 години са довели до загубата на над 80% от първоначалната заливна територия по течението на река Дунав и основните й притоци. В Трансевропейската транспортна мрежа на Европейския съюз (TEN-T) се планира изграждането на инфраструктура, която заплашва много от най-ценните места по Дунав. Това включва долината Вахау в Австрия, както и цялото средно и долно течение на реката в Унгария, Сърбия, България и Румъния.
Ценни влажни зони върху близо 1000 км от течението на реката могат да бъдат унищожени, ако се реализират плановете за Транспортен коридор номер 7, част от TEN-T.

Увеличаването на каналите на Дунав заплашва не само да унищожи растителните и животинските видове и ценните влажни зони, но ще доведе и до проблеми с предпазването от наводнения. В същото време каналите ще се отразят на нивото на реката, което може да влоши снабдяването с питейна вода на 20 млн. души в региона.

Над 85% от течението на река Дунав може да не успее да отговори на критериите на Рамковата директива за водите на Европейския съюз, която иска да допринесе за "доброто екологично състояние" на всички европейски водни басейни до 2015 г.

Някои национални и европейски планове заплашват да превърнат живия Дунав в канал за кораби, казва Кристине Братрих, ръководител "Води" в Дунавско-Карпатската програма на WWF. "Това е скъпо и ненужно. Достатъчно е да използваме доказаните технологии, логистика и иновации, за да пригодим корабите към реката, а не реката към корабите", допълва тя.


Дунав е единствената европейска река, спомената в доклада на WWF. Останалите са Яндзъ, Меконг, Салуин, Инд и Ганг в Азия, Нил в Африка, Ла Плата в Южна Америка, Рио Гранде/Рио Браво в Северна Америка и Мъри Дарлинг в Австралия.

"Проблемите със сладката вода в света са много по-големи от сбора от проблемите на десетте реки от доклада. Той обаче показва до каква степен необузданото развитие спира възможността на природата да посрещне нашите нарастващи нужди", заявява Джейми Питък, директор на Глобалната сладководна програма на WWF.

Трябва да променим нагласата си още сега или в съвсем недалечно бъдеще ще трябва да си платим, допълва той.

Дунав е наричана "европейска линия на живота"

Реката преминава през 10 европейски държави между Шварцвалд в Германия и Черно море. Тя е и втората най-дълга в Европа със своите 2780 км.

Дунав и притоците й преминават през 19 държави и покриват над 800 хил. кв. км.

Четири от европейските столици са разположени на нея, а милиони хора зависят от реката за живота и поминъка си. Така например 23 млн. души пият вода от Дунав, други се занимават с риболов или туризъм.

 Защо? Дунав е втората по големина река в Европа и в района на басейна живеят 83 милиона души. Деня на Дунав може да се разглежда като силно комуникационно средство за мотивиране на действията и катализиране на процесите за оценка на р.Дунав и неговите притоци като екологичен, икономически и исторически гръбнак на региона. За първи път Кога? Деня на река Дунав се отбелязва на 29 юни 2004 година по инициатива на Международната комисия за защита на река Дунав. Тогава се отбелязва и 10-годишнината от подписването в София на Конвенцията за защита на река Дунав от всички страни в басейна на река Дунав.
Деня на Дунав следователно трябва да:


  • засили усещането на жителите, че споделят един речен басейн и следователно са зависими един от друг;

  • представи Дунав като естествена и историческа връзка между народите в Европа;

  • вдъхнови и предизвика дейности за поддържането и подобряването на качеството на екосистемите в Дунавския басейн.

Деня на Дунав може да осигури основа за информиране на обществеността за произтичащите процеси в управлението на водите, както се изисква от Рамковата директива за водите на ЕС.

Кой какво трябва да направи? Организациите и институциите на различни нива се насърчават да предприемат разнообразни дейности за включване на обществото в изложби, представления, кръгли маси, работни групи, посещения на място, екскурзии до определени места по реката (придружени или не с почистване), обучителни дейности и прояви, свързани с повишаване на общественото съзнание, концерти, състезания и спортни прояви, игри, свързани с водата, прояви, в които да се включат известни личности, учени, артисти, хвърляне на факли и цветя.

Министерството на околната среда и водите подготвя инициативи, с които в дунавските общини и на национално ниво ще бъде отбелязан Деня на Дунав.


Провежда се и национален конкурс за детска творба, който е част от международния конкурс на Международната комисия за опазване на река Дунав – на тема „Празник на Дунавската култура”.

Каталог: UserFiles -> File
File -> Седмичен информационен бюлетин
File -> Седмичен информационен бюлетин
File -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
File -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
File -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
File -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
File -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
File -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница