Ден на земятаДата24.10.2018
Размер143.35 Kb.
#95087

ДЕН НА ЗЕМЯТА


ИНИЦИАТИВИ НА РЕГИОНАЛНИТЕ

СТРУКТУРИ НА МОСВ


През 2011 година се навършват 41 години от отбелязването на 22 април – Международен ден на Земята. По този повод регионалните структури към МОСВ, съвместно с неправителствени организации и общинска администрация, организират провеждането на информационно-образователни кампании, насочени към децата, учениците и студентите в цялата страна.


Тази година темата на Световния ден на Земята е „Милиард действия в зелено. Тази тема признава правото на милиони индивидуални действия и фокусира вниманието върху личния принос на всеки човек в общия ни стремеж да живеем по устойчив начин. Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година. Сайтът на кампанията (http://www.earthday.org/earth-day-2011) отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.
Кампанията за Световния ден на Земята в България предвижда провеждането на спортни и образователни еко инициативи, ученически конкурси, изложби на детски рисунки и фотоизложби. Експерти на регионалните инспекции са въвлечени в провеждането на открити уроци на екологична тема и ще правят информационни и образователни презентации по време на специално организирани кръгли маси и посещения. Всички регионални структури на МОСВ подкрепят отбелязването на Световния Ден на Земята – най-масови си остават организираните акции за залесяване с храсти и дървета в дворовете на детски градини и училища, и провеждането на акции за почистване.
Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район, съвместно с РИОСВ - Варна, РИОСВ- Бургас и БДЗП организират почистване на района около ОУ”Стоян Михайловски” във Варна и засаждане на дървета и храсти в „Гората на надеждата” с участието на над 200 ученици и родители. В допълнение още тематични изложби на рисунки, плакати, пана и макети на тема „Заедно ще съхраним Земята”, изработване на оригами и предмети от отпадъчни материали. Със съдействието на Басейнова дирекция ще бъде издаден училищен вестник „Екосвят” и ще се организира Ден за посещение на обекти от природната среда в региона под надслов „Близо до природата”. РИОСВ – Бургас организира традиционно почистване съвместно с учениците от професионална гимназия по дървообработване "Г. Кондолов" и студенти от специалност "Екология и опазване на околната среда" при Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Ще се проведе и мултимедийна презентация пред ученици от СОУ ”Патриарх Евтимий” и състезание по лично творчество – апликиране на природни мотиви върху рециклирана хартия. Съвместно с Държавно горско стопанство РИОСВ стартира кампанията за Деня на Земята още на 13 април с акции за залесяване на защитената местност по устието на р. Изворска. На 21 април съвместно с община Бургас 120 деца ще се включат в концерт – юбилей по повод Деня на Земята. Допълнителна информация за инициативите на РИОСВ – Бургас е публикувана на адрес:http://www.riosvbs.eu/news_archive.html
На 20 април 2011 Басейнова дирекция – Пловдив организира честване за Деня на Земята с ученици от училище „Елин Пелин” – Пловдив, където деца ще дефилират с домашните си любимци, както и с костюми, изработени от отпадъци. Ще бъдат пуснати балони с послания към хората за опазване на природата и околната среда. Очаква се да бъде проведено шествие на ученици по бул. "Хаджи Димитър" против замърсяването на въздуха с вредни газове от автомобилите. Информационни материали и рисунки на ученици ще бъдат изложени върху коркова облицовка, дарена от Басейнова дирекция-Пловдив. На 21 април 2011 Басейновата дирекция е съорганизатор на инициатива за създаване на "Алея на Земята във всеки един град в България". На този ден в Асеновград ще се състои галаконцерт, посветен на опазване на планетата с мото „Една планета, една страна, един град – едно бъдеще”, с участието на представители на всички училища и детски градини от града. Дарените на концерта цветя ще бъдат засадени, в Алеята на Земята пред читалище „Родолюбие-1873” в града.
РИОСВ - Враца организира няколко мероприятия за отбелязване на 22 април 2011 година. Кампанията стартира на 20 април със засаждане на фиданки от червен дъб в две детски заведения (ОДЗ “Единство, творчество, красота” и ОДЗ “Слънце”) в града. През април РИОСВ обяви и конкурс “Промени облика си за 10 дни”, насочен към общини и кметове на малките населени места, като целта е входно-изходните пътища на общините да бъдат почистени в рамките на 10 дни. В периода от 15 до 20 април, комисия от експерти към регионалната инспекция ще направи оглед на входно-изходните пътища на всички общини в област Враца и ще определи трите населени места, които са се справили най-добре с почистването и в най-кратки срокове са променили облика си. Инспекцията подкрепя и кампанията за събиране на стара техника и електроника “Моите отпадъци днес – моите нови покупки утре във връзка с Деня на Земята. Всеки от служителите на екоинспекцията ще се включи в акцията по предаване на стари електронни устройства (зарядни, монитори, компютри, мобилни телефони, батерии, клавиатури, телевизори), излязла от употреба битова техника (печки, хладилници, микровълнови печки, тостери, фритюрници) и стари автомобилни части и гуми. Инициативата се провежда от 18 до 29 април 2011 година. Всички събрани материали, след автоматичното разкомплектоване и смилане в инсталациите на Екометал Инжинеринг ЕООД, ще се превърнат в суровини за производство на нови изделия. Всички институции, организации и фирми, които се включат в инициативата ще получат плакет за принос в опазването на околната среда! 

РИОСВ – Велико Търново отбелязва Деня на Земята, като в дните около този ден организира посрещане и беседа със студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” в информационния център на инспекцията. На 20 април експерти от РИОСВ ще взета участие в в почистване на училищния двор и централната част на с. Балван, община Велико Търново, а на 21 април съвместно с ученици от ОУ „Димитър Благоев”, гр. Велико Търново в акция за засаждане на дръвчета в двора на училището.

РИОСВ – Пловдив организира акции по почистване и озеленяване на кварталите през целия м. април. В район «Север» ще бъде залесен районът около параклиса «Св. Георги». В пловдивското ОУ «Душо Хаджидеков» на 21 април ще се проведе традиционният детски празник, посветен на Деня на Земята. Организирана е изложба – постери, плакати, рисунки, предмети, направени от отпадъчни материали. Децата ще представят мултимедийна презентация, изработена от самите тях. В Професионалната гимназия по хранителни техники и технологии на 19 април под мотото «Засади дърво, създай живот» ще бъдат засадени фиданки и ще бъде проведена теоретична сесия по същата тема с ученически презентации.

Във всички селища в община «Марица» се провежда озеленяване и залесяване. Близо 1000 тополи ще бъдат засадени в селата Бенковски и Манолско Конаре. В с. Граф Игнатиево със специална програма Денят на Земята ще бъде отбелязан в ОУ «Граф Игнатиев». На 21 април ще бъдат обявени резултатите от конкурса за есе «Ако бях кмет, бих...». Организаторите разчитат децата да подскажат на възрастните какво не се прави в селото, за да бъде то по-зелено, по-чисто, по-благоустроено. През деня се предвиждат лекции за Деня на Земята и значението на горите за планетата, децата са подготвили сценка – съвременна интерпретация на приказката «Сливи за смет», подготвени са и много интерактивни игри, свързани с управлението на битовите отпадъци. В община Раковски в началото на април се проведе акция за почистване на населените места. За Деня на Земята ще бъдат засадени кипариси по централния булеварт «Раковски». В гр. Стамболийски в дворовете на трите основни училища и в парковете на града ще бъдат засадени над 2000 декоративни храста, тополи, каталпи, явори и кипариси. Общинската администрация на Първомай планира ежегодното залесяване, посветено на Деня на Земята, тази година да бъде около паракласа край с. Искра. Ще бъдат засадени основно декоративни храсти, районът ще бъде почистен и облагороден. Общинската администрация в Асеновград е помогнала на училищата в града с посадъчен материал, като на 21 април основно ще се залесяват декоративни храсти. В ОУ «Ангел Кънчев» и в СОУ «Св. Кирил и Методий» ще бъде проведен открит урок за горското богатство в община Асеновград. Асеновградското екосдружение «Хаберлея» подготвя поредица от изяви, посветени на Деня на Земята под мотото «Една планета, една страна, един град – едно бъдеще». Кулминацията на проявите е гала-концерт на 21 април с участието на деца от училищата и детските градини в Асеновград. На 26 април ще бъдат засадени цветя в «Алея на Земята» пред читалище «Родолюбие». Подробна информация може да намерите на адрес www.//riosv-pd.hit.bg


Дирекция „Национален парк Рила” организира на 19 април представяне на биологичното разнообразие на Национален парк „Рила” и провеждане на еко-викторина в Обединено детско заведение № 4, кв. „Струмско” Благоевград. Следващите два дни ще бъдат посветени на Детски екопразник по повод Деня на Земята и Международната година на горите в Обединено детско заведение „Слънце” – гр. Дупница и ученически екопразник в Шесто СОУ „Иван Вазов” Благоевград. На 21 април от 17:00 часа съвместно РИОСВ – Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и Дирекция „Национален парк Рила” организират провеждането на екологична образователна програма по повод Деня на Земята с ученици от ІІІ ОУ „Димитър Талев” – Благоевград.
РИОСВ - Перник подготвя организирано разпространение на информационни материали за защитените територии в обхвата на РИОСВ-Перник - „Атлас на защитените територии в обхвата на РИОСВ-Перник” и „Дипляна на резерватите на територията на РИОСВ-Перник”. През април служители на екоинспекцията взеха участие в акции за Засаждане на декоративни храсти съвместно с възпитаниците на 11-то ОДЗ „Знаме на мира”, кв. Изток, гр. Перник. Инициативата се провежда съвместно с читалище „Искра”, кв. Изток, гр. Перник. Учениците от 10то ОУ „Алеко Константинов се включиха в рисуване на великденски яйца и аранжиране на великденско дърво с боядисани яйца. Инициативата се провежда съвместно с галерия „Марин Гогев”, кв. Изток, гр. Перник. Учениците от училище ”Христо Ботев” Кюстендил съвместно с представители на общинска администрация и със съдействието на РИОСВ-Перник ще организират семинар, посветен на биологичното разнообразие в Осоговската планина на 20 април. Празникът ще продължи на 23 април в Защитената местност „Вековна букова гора” с. Граница при манастира „Св. Лука”, с „Карнавал на гората”, с което ще бъдат отпразнувани Седмицата на гората и Лазаров ден.
Риосв – Монтана проведе две работни срещи за оптимизиране и подобряване на координацията и взаимодействието с институциите за опазване от пожари на резерватите, които са защитени територии – изключителна държавна собственост. Целта на срещите бе да се актуализират годишните Планове за съвместни действия за опазване от пожари на двата горски резервата– Резерват „Горната кория” и Резерват „Чупрене”. Бяха актуализирани плановете и схемите за бързо оповестяване при пожар, като бяха набелязани превантивните и оперативни действия. На 09.04.2011 г. двадесет служители от РИОСВ – Монтана се включиха в инициативата на BTV „Да изчистим България за един ден”, на терен около 3 дка, под язовирната стена на яз. „Огоста”. С доброволния си труд, служителите събраха тридесет и осем чували (всеки с вместимост 35 л) с битови отпадъци – опаковки, пластмасови бутилки, чашки от кафе, метални кутии от напитки, полиетиленови пликчета и др. Учениците от гимназия “димитър маринов“ , гр. Вълчедръм подредиха тематичен кът в библиотеката за значението на горите под надслов „Светлини и сенки”. Проведена е и училищна дискусия „Генно-модифицираните организми – за или против“. По повод 22 април – деня на Земята се организира конкурс за есета на тема „земята между днес и утре“ и награждаване на победителите в училищния конкурс „красиви кътчета в нашата община“ - фотографии, рисунки и есета. Учениците от лесотехническа професионална гимназия берковица ще проведат на 16 и 17.04.2011 г. „зелено училище” на тема “Екологично образование. Представяне на дейността на клуб “Натура 2000”. Създаване на екологични клубове в основните училища от община берковица.”
По повод Деня на Земята в Посетителския информационен център към Дирекция “Национален парк Пирин” ще бъде открита нова експозиция - “Пиринската гора”. Целта на тази експозиция е да демонстрира пред гостите на изложбата различини билкови илачи, които могат да се намерят в горската билкова аптека, напътствани от горските обитатели – мечката, вълкът, лисицата, заекът, костенурката, кълвачът, мравката, таралежът и калинката. 22 интерактивни модула ще дадат възможност на посетителите сами да открият и научат интересни факти за живота на дърветата, растенията и дивите животни. От короната на дървото, с гнездящите в него или реещи се във висините птици и бродещите из гората животинки, по ствола на дървото с буболечките, криещи се в кората му, посетителите ще слезнат в подземното царство на къртицата, мравките, водата, скалите и почвите, върху които се е развило цялото биоразнообразие, опазвано на територията на Национален парк “Пирин”. На 18 април, с учениците от клубовете “Млад биолог” и “Млад химик” към СОУ “Неофит Рилски”, гр. Банско, ще бъде направена презентация за “Национален парк Пирин – световно природно богатство, да го съхраним чрез обичта си!” пред учениците от същото училище и родителите. На 21 април с учениците от екоклуб при СОУ “Братя Каназиреви”, гр. Разлог, ще се проведе празник, посветен на Деня на Земята, със забавна викторина, състезания и много награди, осигурени от парка.
По повод 22 април – Ден на Земята, експерти от РИОСВ – Плевен ще посетят Гимназията с преподаване на чужди езици – Плевен, където ще бъде изнесена презентация пред децата от I клас. По-големите ученици от Спортно училище “Георги Бенковски” пък ще бъдат запознати с проблемите за глобалното затопляне и развитието на атомната енергетика. Съвместно с община Летница ще се организира почистване на училищното пространство заедно с ученици и учители на СОУ “Бачо Киро”- гр. Летница. Възпитателите и децата от Дом за деца и юноши, лишени от родителски грижи “Митко П. Петков” –с. Крушуна също ще почистят дворното пространство на дома и ще направят цветни алеи. През целия месец април в сградата на Общината ще бъде подредена изложба, посветена на Седмицата на гората и Деня на Земята. Община Червен бряг организира пролетно почистване на територията на гр. Червен бряг. В Община Луковит ще бъде излъчено информационно предаване свързано с 22 април – Ден на Земята. Община Априлци организира кампания “За чиста и привлекателна община”, като призовава всички жители на общината да почистят собствените си дворове и прилежащите им площи. Община Долни Дъбник е обявила конкурси за най-чиста и благоустроена тротоарна площ и за най-добре поддържана отсечка на улица. Със учениците от СОУ “Христо Ботев” ще се проведат редица информационни и занимателни игри. Исторически музей – Кнежа открива инициативата “Човекът и Земята”, в която ще се включат представители от Спелеоклуб “Веслец” - Враца, които ще изнесат тематична беседа. Община Долна Митрополия, съвместно с експерти на РИОСВ – Плевен, ще извърши оглед на всички сметища и населени места на територията на Общината.
РИОСВ – Пазарджик обяви на 19 април Ден на отворени врати за посещение на информационния кабинет на РИОСВ – Пазарджик от ученици от ОУ”Проф. Иван Батаклиев”–Пазарджик – за запознаване с дейността на инспекцията, екологичните проблеми на региона и предстоящия Ден на Земята. Във връзка са отбелязването на кампанията „Милиард действия в зелено” РИОСВ подкрепи обявения от СОУ “Д-р Петър Берон конкурс за разказ, есе, стихотворение, рисунка, картичка, постер на тема “Земята – наш дом” и осигури награди за победителите. В СОУ “А.И.Чапай”- гр. Белово седмицата между 15-25 април е определена за десетдневка за “Деня на Земята” и ще бъде отбелязана с ученически конкурси . от 12.04.2011 г. до 03.06.2011г РИОСВ и община Пазарджик организират провеждането на областен Фотоконкурс на тема : “Обичам природата”, обявен по повод Деня на Земята, като резултатите ще бъдат обявени на специална пресконференция на 7 юни 2011г.
РИОСВ-Русе ще отбележи Деня на Земята с тържество в ЦДГ „Чучулига” на 19.04.2011 г. Инициативата ще премине под мотото на международната кампания и се организира от РИОСВ-Русе, ръководството на детското заведение и Регионална здравна инспекция –Русе. Възпитаниците на IV-та подготвителна група „Многознайко” ще представят спектакъл с екологична насоченост, възпитаващ правилно поведение в природата, предотвратяване на замърсяването й и разделно събиране на отпадъците. В детското заведение ще бъде подредена изложба. Като продължение на инициативата „Зелена вълна” от 2010 година и по повод Международната година на горите в двора на градината ще бъдат засадени храсти, осигурени от РИОСВ-Русе. На учителите от детското заведение ще бъдат предоставени образователни материали, свързани с разделното събиране на отпадъците. РИОСВ-Русе подкрепи и конкурса „Мисли в зелено”, организиран от ПГДВА „Й. Вондрак”-Русе по повод Деня на Земята 22 април.
РИОСВ-Стара Загора, съвместно с СНЦ „Младежки център за развитие – Взаимопомощ”, Народно читалище „Цвятко Радойнов – 1885” с. Крън и Община Казанлък организират екомероприятие в град Казанлък на 30 април 2011 г. Дейностите са свързани с почистване на язовир”Копринка”, както и с игри и забавления, включващи изработка на хвърчила, състезания с колела, презентации и игри за компостиране и разделно събиране на отпадъци.
РИОСВ – Смолян обявява на 21 април Ден на отворени врати в РИОСВ-Смолян и Регионална лаборатория – Смолян. Седмицата на Деня на Земята ще бъде отбелязана в сътрудничество с други държавни структури и организации от Смолян чрез провеждане на акция по почистване на замърсени райони и пътнища на територията на общината. Съвместно с Обединен детски комплекс РИОСВ – Смолян стартира инициативата «Зелени послания», в рамките на която 40 деца ще изработят послания за опазване на планетата Земя. Посланията ще се прикрепят за балони и ще бъдат пуснати в град Смолян. На 25 април от кв. Устово и на 26 април – от гр. Смолян към гр. Доспат ще отпътуват участниците във «Веломаратон на България 2011», подкрепени с представители на РИОСВ – Смолян и общинска администрация.
РИОСВ – София съдейства на желаещи училища на територията на гр. София и Софийска област за отбелязване на 22 април – Международен ден на Земята, като осигурява информация до посетителите в Природозащитен информационен център „Витоша”. На 15.04.2011 г. в столичното 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев”, кв. Бъкстон организира провеждането на открит урок на тема „Рециклиране на отпадъците” – занимания по групи и сглобяване на общ плакат с Кръговратите на стъклото, хартията, пластмасата, алуминия и органичните отпадъци. Раздаване на книжки от поредицата „Първи стъпки в науката” със заглавие „Къде отива боклукът?”. На 20.04.2011 г., ученици от ОУ „Васил Левски” в с. Видраре, общ. Ботевград, съвместно с ученици от СОУ „Неофит Рилски”, гр. Долна баня и СОУ „Христо Ясенов” от гр. Етрополе ще вземат участие в организиран конкурс на тема „И отпадъците могат да бъдат полезни”, както и засаждането на млади фиданки в двора на ОУ „Васил Левски”.
РИОСВ - Хасково ще проведе открит урок с ученици от ПГЛП- Хасково за Деня на Земята. Всички детски градини и училища ще организират инициативи по засаждане на дръвчета, открити уроци и празнични програми, а Община Кърджали организира програма за специално отбелязване на Деня на Земята. Информация за проведените от РИОСВ Хасково инициативи по повод Деня на Земята е публикувана на http://haskovo.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=589&nws_cat_id=2. РИОСВ Хасково планира провеждането на два нови конкурса по повод предстоящите празници на природата през май и юни:, за които информация е публикувана на адрес:

http://haskovo.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=587&nws_cat_id=3. По повод Международната година на горите организирахме конкурс и изложба от детски рисунки и фотографии:

http://haskovo.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=584&nws_cat_id=2
РИОСВ – Шумен, с партньорството на училища, неправителствени организации и клубове отбелязва  Международния ден на Земята с концерти, излети сред природата, засаждане на дръвчета и цветя, изложби, открити уроци и тематични викторини под мотото „Милиард действия в зелено”. Концепцията на съвместната работа е заниманията да протичат сред природата, в грижа за нейното опазване.

Учениците от школите по изобразително изкуство изработиха хранилки за птици от пластмасови бутилки. Използвайки въображението си и различни техники, младите художници успяха да превърнат отпадъчните бутилки в атрактивни и полезни произведения на изкуството. Част от тях бяха поставени в двора на ЦДГ № 12 „Смехорани”, където децата, съвместно с експерти от РИОСВ Шумен изнесоха открит урок и образователни дейности за запознаване на децата с флората и фауната. Активни участници в урока бяха родителите на децата. Планиран е излет до заслон „Детелина” в ПП „Шуменско плато”, където децата, заедно със своите родители ще приложат на практика знанията си за разделното събиране на отпадъци. Велоклубове, ученици и граждани на Шумен и Търговище се включиха в първия любителски веломаратон-обиколка на България. РИОСВ-Шумен бе съорганизатор на събитията по посрещането на велосипедистите в рамките на националната кампания „Обичам природата – и аз участвам”. На 16 април бе почистен района около Зеленото училище в ПП „Шуменско плато”. Проявата бе дело на Шуменския детски парламент и клуба по екология и опазване на околната среда.В рамките на кампанията РИОСВ-Шумен, Регионална дирекция по горите-Шумен, Държавно горско стопанство-Шумен и ПП „Шуменско плато осъществиха съвместна акция по залесяване на площ от 20 дка в ПП „Шуменско плато. От 03 април до този момент са се включили 430 природозащитници. Лентички и стикери с екологични послания, изработени от учениците, бяха раздадени при награждаването на победителите от конкурсите за рисунка и есе. Техните творби са публикувани в училищен вестник „Зеленото бъдеще на моята синя планета”. Скулптури от отпадъчни материали допълваха декора на концерта-спектакъл „Малки стъпки”, който бе представен на 19 април във ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов”. На 20 април РИОСВ-Шумен инициира облагородяване и засяване на цветя в централната зона на град Шумен. Петдесет ученици от СОУ „П. Волов” почистиха зелените площи и алеите, участваха в екологична викторина и засадиха цветя не само в оформените лехи, но и с цветни тебешири върху асфалта. Посадъчният материал бе осигурен от екоинспекцията. Целта на кампанията бе да се извършат забавни зелени дейности не само по време на проявите, но и да се активира ангажираността на отделния човек да действа за опазването на околната среда и в бъдеще.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница