Денят на бесарабските българи бе честван в бки-варшава с прожекция на филм за писателя мишо хаджийскиДата09.04.2018
Размер13.09 Kb.
ДЕНЯТ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ БЕ ЧЕСТВАН В БКИ-ВАРШАВА С ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМ ЗА ПИСАТЕЛЯ МИШО ХАДЖИЙСКИ
Мишо Хаджийски
С прожекция на документалния филм „Един изстрел” в салона на БКИ-Варшава на 15 октомври 2009 г. бе отбелязан Денят на бесарабските българи. Филмът на режисьора Васил Барков описва съдбата на писателя Мишо Хаджийски (1916-1944) – таврийски българин, който по време на Втората световна война повежда свои сънародници от Таврия (Украйна) към България. Пристигналите през 1944 г. в България около 1500 таврийски българи са заселени главно в Добруджа, където получават земи и държавни помощи. Но през 1945 г. по искане на съветските окупационни власти почти всички изселници от Таврия са върнати в СССР и изпратени в Средна Азия, разказват авторите на филма.

На 26 септември 1944 г. Мишо Хаджийски е арестуван и отведен в Дирекцията на полицията, където е изтезаван. Освободен е на 16 ноември 1944 г., а на 7 декември 1944 г. в Белоградчик, при опит да бъде арестуван за втори път, се самоубива, за да не попадне в ръцете на съветските власти.


* * *

Преди прожекцията в салона на БКИ дипломатът от българското посолство във Варшава Емил Миланов запозна присъстващите с историята на изселванията на българи от Османската империя и изброи местата, където те са се заселвали на територията на тогавашината Руската империя. Лекторът, който е експерт по проблемите на българската диаспора, илюстрира словото си с множество снимки, отразяващи бита и духовността на бесарабските и таврийските българи.


Денят на бесарабските българи се чества на 29 октомври, на която дата през 1838 г. в Болград (Бесарабия) е осветена църквата „Свето Преображение Господне”, изградена със средствата и труда на българските преселници. Прожекцията на филма „Един изстрел” и лекцията на Емил Миланов са от цикъла на БКИ-Варшава „Лекции за културата, традициите и историята на България”.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница